Fjellsentralen

  • Oppstart: 2013
  • Medeiere: Jørgen Aamot, Tor Olav Naalsund, Øyvind Eek, Roald Lande og Pål Røsrud.
  • Kontor: Foreløpig en ansatt på deltidsstilling
  • Omsetning: Ca 1 million
  • Hovedbaser: Hemsedal og Oppdal

– Det beste med å være guide? Det må være samspillet med naturen.
Jørgen Aamot, en av eierne av fjellførerbedriften Fjellsentralen, er på vei hjem fra en ukes jobbing i Romsdalen. «Hjem» er Hemsedal, og siden det tar noen timer å komme seg dit har han god tid til et intervju over telefonen. Fjellførere er ikke alltid lette å få tak på, men det er kanskje ikke så rart når jobben er i fjellet og ikke på et kontor.

Annonse

Og så friheten og ansvaret. Det er en ansvarsfull jobb og krever mye men det er også det som er så meningsfullt.

Les også: Bli en ledertype

Fjellsentralen så dagens lys i 2013. Da slo de to tindeveilederne Jørgen Aamot og Tor Olav Naalsund seg sammen etter å ha drevet hvert sitt foretak en god stund.
– Vi ønsket å skape et faglig fellesskap og å øke kapasiteten vår. Det er jo litt begrenset hva du får gjort som én person, både med hensyn til type turer man kan tilby og hvor mange. Øyvind Eek, Roald Lande og Pål Røsrud kom med etterhvert, og nå er de fem medeiere totalt. At de som gjør jobben også eier bedriften synes Aamot er viktig og har stått sentralt i bedriftens oppbyggingsfase.

– Det gir eierskapsfølelse og gjør at man får et litt annet forhold til jobben.

Fjellets fagfolk
Av bakgrunn er de alle tindeveiledere (IFMGA-kvalifisert gjennom NORTIND) eller er på vei til å bli det, og de har hatt fjellet som arbeidsplass mesteparten av sine yrkesliv.

– Vi er opptatt av å skape et faglig sterkt arbeidsmiljø. De som jobber hos oss har fagfeltet sitt til fjells og lever av det. Vi kan vel kalles «fjellets fagfolk», sier Aamot lystig i andre enden.

Lokalt forankret
Fjellsentralen jobber ut fra to de hovedbasene Hemsedal og Oppdal. Det er også her eierne bor selv, og de kjenner derfor områdene som sine egen bukselommer. At tur- og kurstilbudet skal være lokalt forankret har stått sentralt i planleggingen hele veien, og derfor er mesteparten av føringer og kurs lagt til fjellområdene rundt Hemsedal og Oppdal. I dag har de klatre- og toppturføring, skredkurs og klatrekurs, så vel som frikjøringsskole i Sunndalsfjella, Hemsedal, Romsdalsfjella, Innerdalen, Hurrungane og på Dovre. Det er viktig å benytte seg av det nærområdet har å tilby og siden Oppdal er et mekka for stisykling har også guidede stisykkelturer fått sin plass på turtilbudslista.

– Dette med lokal forankring har det vært lang tradisjon for i Alpene, påpeker Aamot.

– Der bor det guider i hver lille landsby som kun guider i fjellene i nærområdet. De blir eksperter på sitt område og den ekspertisen er gull verdt i fjellet.

Det er de mest kjente toppene som Store Skagastølstind og Romsdalshorn som er de mest populære turene, dog ikke nødvendigvis de fineste.

– Da er vi tilbake til lokal forankring, sier Aamot på spørsmål om hvilken guidet tur han ville anbefalt.

– De beste turopplevelsene ligger ikke i selve toppen man klatrer opp på eller kjører ned fra. De ligger i forholdene. Og for å finne de beste forholdene må man ha god lokal kunnskap om fjellområdet man ferdes i. En tur som kanskje ikke er så kjent kan dermed bli eksepsjonell hvis forholdene er perfekte.

Fremtidsvisjon
Når det gjelder framtida har den unge bedriften flere mål. Et av dem er å jobbe for at gjester hele tiden vil komme tilbake. Et annet er å kunne gi fast inntekt og ansettelse til én stilling. Per dags dato har de kun en ansatt i en administrativ deltidsstilling. Og et tredje er å synliggjøre Svalbard som toppturmål. Et nytt turtilbud i år er nemlig skitur i et område av Svalbard som er svært lite kjent men som skal være et mekka for skikjøring.

– Svalbard er også en del av nærområdet i en videre forstand. Istedenfor å dra til alpene som mange er vant med, ligger det et fantastisk fjellområde rett i bakgården vår. Det må vi jo benytte oss av.

Aamot har alltid visst at fjellet skulle bli hans arbeidsplass. Han vokste opp med «fjellet under beina» på Oppdal, studerte friluftsliv ved høyskolen i Bø, og har kjørt på ski og klatret over hele verden. Å bli tindeveileder var den naturlige veien å gå. Nå er han gift og har to barn, og bor i fjellbygda Hemsedal. Og lurer du på om det er mulig for en fjellfører på fulltid, med frue og to barn å dyrke eget friluftsliv, så er det faktisk det. I hvert fall hvis du bor fjellsentralt i Hemsedal.

Les også: Er det trygt med billig klatreutstyr?