− Jeg har opplevd mye spenning og stress

Elnaz Rekabi ble mottatt som en helt da hun landet i Teheran etter forsvinningen. Søndag droppet den iranske klatreren den påbudte hijaben under Asiamesterskapet.

Sist oppdatert: 19. oktober 2022 kl 11.14
UTEN HIJAB: Elnaz Rekabi i aksjon i Asiamesterskapet uten hijab. Foto: Det Internasjonale Sportsklatreforbundet
UTEN HIJAB: Elnaz Rekabi i aksjon i Asiamesterskapet uten hijab. Foto: Det Internasjonale Sportsklatreforbundet
Lesetid: 3 minutter

Ifølge The Guardian ble Rekabi møtt av en stor folkemengde. En video fra hendelsen viser at 33-åringen ble møtt med jubelrop. Hun ble kalt en helt.

– Jeg kommer tilbake til Iran med fred i sinnet. Jeg har opplevd mye spenning og stress. Men så langt har gudskjelov ingenting skjedd, blir hun sitert på.

Elnaz Rekabi, med VM-bronse i fjor, brukte posisjonen til å klatre med hestehalen fri i Sør-Korea. Det har vært opptøyer i Iran etter at den islamske republikkens moralpoliti 16. september arresterte Mahsa Amini for ikke å ha dekket til håret tilstrekkelig. 22-åringen døde i fangenskap.

Ifølge menneskerettsgruppen Iran Human Rights har minst 215 personer blitt drept under demonstrasjonene.

Venner og supportere av den iranske klatreren har vært bekymret for henne siden søndag. Ingen fikk kontakt med Elnaz Rekabi. Den iranske ambassaden i Seoul meldte etter hvert at hun var på vei hjem til Teheran. Hennes mobil og pass skal ha vært konfiskert, ifølge den persiske utgaven av BBC.

Etter at saken vakte stor oppmerksomhet internasjonalt kom det tirsdag en oppdatering på hennes Instagram-konto.

– Det var ikke meningen å ta av min hijab, men det skjedde ved noen problemer i form av endring av tider rundt konkurransen. Det var ikke bevisst, sto det i meldingen.

Midtøsten-korrespondent for BBC, Nafiseh Kohnavard, mente at meldingen var skrevet under press fra iranske myndigheter.

Onsdag ankom klatreren Imam Khomeini International Airport iført en svart baseballcap og et tørkle på hodet. Hun mottok blomster og ble filmet av den statlige TV-kanalen.

– Fordi at jeg var travelt opptatt med å ta på sko og utstyr, glemte jeg å ta på meg hijaben før jeg konkurrerte, er Rekabi sitert på.

Iranske kvinner er ved lov forpliktet til å bruke hijab i alle konkurranser utenlands. Landets ambassade i Seoul benektet tirsdag «alle falske nyheter og desinformasjon om Ms. Elnaz Rekabi» i en Twitter-melding. Vedlagt var et bilde av Rekabi. Ikke fra mesterskapet i Sør-Korea sist helg. Men fra VM i fjor. Med hijab.

Tina Johnsen Hafsaas med fem kongepokaler i sportsklatring gir Elnaz Rekabi stor støtte i å konkurrere uten hijab.

– Det Elnaz har gjort er modig og det står det stor respekt av hennes handlinger, skriver Johnsen Hafsaas i en tekstmelding til VG.

– Jeg kjenner ikke Elnaz personlig, men hun har deltatt i de store konkurransene så lenge jeg kan huske, alltid iført hijab og heldekkende drakt. Hennes handlinger i helgen er beundringsverdig, og hun er en veldig dyktig klatrer jeg håper vi får se i aksjon igjen under VM neste år, sier Norges beste kvinnelige klatrer.

Publisert 19. oktober 2022 kl 11.14
Sist oppdatert 19. oktober 2022 kl 11.14
annonse
Relaterte artikler
jente som klatrer
Sendte Draumkvedet (8c)

Sunniva Øvre-Eide i støtet

nærbilde av klatrer
Gikk nettopp sin tiende 9a

Spiser 9a-ruter som drops

kvinne og mann foran brunt stup
Dobbelportrett: Maria Davies Sandbu og Martin Mobråten

En klippe i livet

IMPONERTE: Blant Himalaya-klatrere, tradklatrere, buldrere, alpinklatrere og råsterke tenåringer finner vi også bergenseren Leo Bøe som seiler opp som den sterkeste, norske sportsklatreren i 2023. Arkivfoto: Emile Pino
Fjorårets råeste klatrere og klatreprestasjoner

De råeste norske klatrerne og klatreprestasjonene fra året som gikk

annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen