Skal du sportsklatre inne eller på klipper ute trenger du et klatretau. De aller fleste har kun ett, og kvalitetene som trengs til klatring ute, blir automatisk trukket inn på klatresenteret, ganske enkelt fordi alle tau som kan brukes ute, kan brukes inne.

Men ikke alt som brukes inne kan brukes ute. Det skyldes lengden på tauet. Klatreruter ute er vanligvis 15-30 meter lange, i noen tilfeller kortere og lengre. Inneveggene er typisk mellom 8 og 15 meter høye. For å være på den sikre siden er et inneklatretau 40-50 meter langt. Norges høyeste innendørs klatrevegg er på Norsk Tindesenter i Romsdalen, med 21 meter. Denne høyden er veldig uvanlig – de store sentrene i Oslo for eksempel har vegghøyde rundt 15 meter – på Oslo Klatresenter er den høyeste veggen 17,5 meter.

Om du er usikker på hvor mye du skal klatre, vil vi anbefale et tau med lengde 60 meter. Det er ikke for voldsomt å kveile opp og ikke for tungt, samt at det funker til de fleste ruter ute. Om du er helt sikker på at du vil forbli en aktiv uteklatrer bør du ha taulengde 70 meter, og kanskje til og med vurdere 80 meter. Tenker du på å dra mye utenlands er nå mange ruter mer enn 35 meter, slik at 70 meter blir for kort.