Stopper salget av Sørlandet Rock

Christiansands Klatreklubb (CKK) stopper salget av Sørlandet Rock etter reaksjonene på rasistiske navn i klatreføreren.

Sist oppdatert: 2. juli 2021 kl 14.20
STOPPER SALGET: Flere har reagert kraftig på rutenavn i Sørlandet Rock. Spesielt med tanke på at klatreføreren ble revidert våren 2021, men navn og bilder som dette ikke ble revidert.
STOPPER SALGET: Flere har reagert kraftig på rutenavn i Sørlandet Rock. Spesielt med tanke på at klatreføreren ble revidert våren 2021, men navn og bilder som dette ikke ble revidert.
Lesetid: 2 minutter

Noen lokale klatrere ytret sin kritikk mot rutenavn som "Screaming Jews", "Fattige er Europas Negere" og "Svidd Neger" ikke ble erstattet med andre rutenavn da CKK reviderte klatreføreren våren 2021. 

Etter saken ble først gjort kjent på onsdag har flere rettet kritikk CKK som er utgiver av Sørlandet Rock. 

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken. 

Tonje Hellenes, leder i CKK, bekrefter til Fædrelandsvennen at klatreklubben stopper salget av føreren umiddelbart. 

Leder i somalisk forening i Kristiansand og styreleder i FIDA (Forum for integrering og dialog i Agder), Dalwar Shirwaq, uttaler seg til Fædrelandsvennen at han oppfatter ikke klatreklubben som rasister: 

– Klatreklubben virker veldig lei seg over dette, og jeg må si det er snakk om sympatiske mennesker som ikke er rasistiske i det hele tatt. Men dette i boken er skadelig for byen og landsdelen, og det imaget må vi rette opp i, sier Shirwac.
Det er Nils Rune Birkeland og Ingunn Trosby som står som forfattere bak denne klatreføreren og Trosby sier til Fædrelandsvennen at navnene på rutene blir satt av dem som gikk ruten først: 

– Jeg har ikke tenkt at dette er et problem. Det er masse rare navn på ruter og man ser seg blind på det når man har klatret i 25 år. Vårt miljø er fargerikt, mangfoldig og inkluderende, så her er det på ingen måte onde hensikter. Å bli konfrontert med at vi har bakenforliggende rasistiske holdninger er derfor overraskende – det er noe jeg aldri trodde vi skulle få i fanget.

Nils Rune Birkeland er førstebestiger av rutene Screaming Jews, Fattige er Europas Negere og Svidd Neger. Disse rutene ble henholdsvis førstebestiget i 2001 og 2002. 

– Jeg tenker at der helt fint at noen påpeker tvilsomme navn på rutene, men de bommer kraftig ved å tillegge oss holdninger og meninger vi ikke har, la hun til.

Det er flere som mener at man burde revidert navnene når man hadde muligheten.

Publisert 2. juli 2021 kl 14.20
Sist oppdatert 2. juli 2021 kl 14.20
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen