Kolsås klatreklubb har lansert en ny klatrefører for Oslo og omegn der hele 1600 ruter er med. Det har tatt to år å utforme selve føreren, men det er mange års jobbing med pussing og etablering som gjør at Kolsås nå kan gi ut en ny etterlengtet klatrefører.
NY KLATREFØRER: Norges eldste klatreklubb har gitt ut en ny fører for Oslo og omegn. Her er Håkon Staver på klassikeren Bolterisset (6) i Østveggen på Kolsås. Foto: Hanna Jordan
Lesetid: 4 minutter
Den forrige Osloføreren ble utgitt i 2013, og siden da er det over 500 nye ruter som har blitt etablert i Oslo og omegn. Den forrige klatreføreren hadde 1200 ruter, men nå er det hele 1600 ruter.
Disse nye rutene er nå med, og nå er den nye flotte føreren for Oslo og omegn ute i butikkene.
Kolsås klatreklubb hadde en aldri så liten slippfest på lørdag på Vulkan klatresenter:
– Det var mange fremmøtte, og vi solgte omlag 100 bøker den dagen. Vi hadde også en litt uformell konkurranse der folk kunne skrive opp den beste ruta i Osloområdet. Det er mange gode tips til fine ruter som vi skal få ut på nettsidene, sier styreleder i Kolsås klatreklubb, Bjørn Omsland.
– Hvor lenge har dere jobbet med føreren?
– Vi begynte arbeidet for to år siden, for det begynte å bli tomt for lageret av føreren fra 2013. Vi har egentlig vært på etterskudd med å lage denne nye utgaven, og det siste året har vært det mest intensive året for å bli ferdig, forteller Omsland.
– Vi fikk på Maria Stangeland som prosjektleder for å få fortgang i prosessene, men Jacob Normann, Olav Vestlie og Emil Ohlsson har også bidratt iherdig med å få landa denne nye klatreføreren, sier Omsland.
Klubbkonsulent i Kolsås klatreklubb og Vulkan klatresenter, Emil Ohlsson, påpeker at det er mye arbeid bak å lage en ny klatrefører:
– Vi må anerkjenne miljøet og de ildsjelene som utvikler klatringen i Oslo. Når vi begynner å se på hvor mange ruter det er, hele klipper som har blitt utviklet av klatremiljøet de siste årene, da skjønte vi hvor omfattende det var.
Han trekker frem ildsjelene bak klippen på Skullerud:
– Det er et veldig godt eksempel på dugnadsånd og drivkraft er de som står bak reetableringen av Skullerud-klippen. Her har de lagt ned mange dugnadstimer, blod, svette og tårer for å få klippeklatringen tilgjengelig for alle oss andre, påpeker Ohlsson.
– Folk pusser og bolter i dagesvis, og det er en vanvittig jobb som legges ned av privatpersoner, sier Omsland.
– Hvilke nye crag er med, og hvilke er tatt bort?
– Vi har tatt vekk Jarberget, da det er et stykke unna Oslo og det jobbes med en ny lokal klatrefører der. I tillegg har vi tatt vekk Lahell fordi den vil være en del av den nye Drammensføreren, sier Ohlsson.
– Vi har tatt med seks nye klipper i den nye utgaven og det er Svaraberget, Skullerud, Nedre Sydstup på Kolsås, Den Skjulte Veggen på Kolsås, Isdammen og Utsikten, sier Ohlsson.
– I og med at noen felt er tatt vekk, men mye er lagt til så går vi fra 1200 til 1600 ruter i den nye klatreføreren.
– Er det noen av de nye klatrefeltene som er eksepsjonelt bra?
– Alle har sine styrker og det er varierte klipper. Men for å ta et eksempel er Svaraberget et utrolig fint klatrefelt med mange ruter på 5-er og 6-ertallet. Det er litt lang anmarsj, men setter du av en helg til å dra dit, og overnatter med telt får du en kjempehelg.
– Et annet eksempel er Isdammen som er veldig tilgjengelig fra Oslo, og det finnes både lette og moderate ruter, sier Ohlsson.
– Har dere gjort noen nye ting på layout?
– I hovedsak nei, og det er fordi mange ga positive tilbakemeldinger på layouten som var på den gamle føreren. Noen skisser har blitt justert, men ikke noe vesentlige forskjeller, sier Ohlsson.
Videre påpeker Ohlsson at gradene har blitt vurdert:
– Vi har vurdert og endret en del graderinger på ulike ruter, men som alltid er det vanskelig å gradere ruter, og vi tar imot innspill på graderinger selvsagt.
Klatreføreren koster 550 kr for ikke-medlemmer og 400 for medlemmer av Kolsås klatreklubb. Ohlsson og Omsland påpeker at inntektene går tilbake til klatrerne:
– De inntektene som blir generert av at folk kjøper klatreføreren går tilbake til klubben som igjen vedlikeholder klatrefelt, sier Ohlsson.
– Det er som å betale sesongkort, bare et rimelig et, sier Omsland.
De påpeker at flere av de nye klatrefeltene er også tiltenkt for kursing:
– Jeg ønsker gjerne å få frem poenget at inntekter fra kursene til Kolsås Klatrekubb også er med på å finansiere utvikling og vedlikehold av klippene, så vi ber om forståelse for at vi til tider bruker deler av klippene til dette.
– Har dere noe mer nyutvikling av klatrefelt på blokka?
– Det er ikke noen nye prosjekter på gang, men vi vil fortsette jobben med vedlikehold av klippene. Det er en stor jobb bak å vedlikeholde klippene med fornying av bolter, pussing og bytting av topptauankere. Det er også viktig at folk benytter sitt eget utstyr til topptauing eksempelvis, sier Ohlsson.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.