VET DU HVA DENNE TYPE FORMASJON KALLES? Siv Bøyum i Den Sorte Kamin på Gygrestolen i Telemark. Dette er altså en kamin. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Lesetid: 6 minutter
Når du begynner å klatre ute er det en egen terminologi du må sette deg inn for å snakke klatrernes språk, og ikke minst forstå dem.
Denne terminologien er vesentlig for å forstå førerverk også, og ikke minst høste litt kred i miljøet.
Vi har tidligere lagd en liste over ord og uttrykk som gjelder klatretak og bevegelsesmønsteret i klatring. Denne lista vil omhandle hvordan du prater om saker og ting i utendørs klatring. Vi utelater spesifikke uttrykk som karabiner, taubrems osv, men går mer i dybden på hvordan en klatrer beskriver fjellet og snakker til hverandre.
Innsteg: et innsteg er der klatreruta begynner.
Anmarsj: veien til innsteget.
Retur: veien tilbake fra klatreruta.
Hylle: en hylle er et sted der du har god plass, kan raste osv. Det sier seg selv litt i ordet også.
Friksjon: en klatrer snakker ofte om god og dårlig friksjon. Dersom det er god friksjon vil det være lettere å holde på tak enn når det er dårlig friksjon. Du har ofte bedre friksjon når det er kaldere temperaturer enn varme.
Å stemme: det betyr at du setter begge beina/henda i hver sin retning for å oppnå økt balanse. Dette gjør du ofte i et dieder eller en kamin.
Offwidth: Dette er en sprekk der det ikke er tilstrekkelig å sette bare hånda eller foten, men at du må sette større deler av kroppen inn. Eksempelvis albue, lår osv. Ofte er denne typen klatring for spesielt interesserte.
Renne: en renne er en større formasjon enn en kamin. Det er ofte en plass på anmarsjen på vei til innsteget, eller også ved returen. Men du kan ha renner i klatreruta. Eksempel på dette er Heftyes renne på Storen.
Riss: dette er en formasjon som er mindre enn en kamin og renne. I et riss vil du ofte jamme. Riss er veldig fint for deg som klatrer på naturlige sikringer, for da får du som regel sikra.
Ârete/egg: en ârete er det franske ordet for en egg. Det er en utstikkende formasjon som du klatrer på utendørs.
Pinakkel: en pinakkel er en fjellformasjon som stikker rett opp. Bladet i Molladalen er en slik formasjon.
Klemblokk: det ligger litt i ordet, men det er en blokk som er klemt mellom to steiner. En klemblokk er også ofte betegnet i en klatrefører, for det kan være en god referanse for hvor i ruta du er.
Bare en liten helningsavklaring før vi går videre: gitt at bakken er 0 grader, veggen er 90 grader, sva er slakere enn 90 grader, så er overheng brattere enn 90, og takoverheng 180 grader bratt.
Sva: et sva er når veggen er slakere enn 90 grader, og har lite eller færre tak på veggen. Det krever mer balansearbeid å klatre på sva for det er mindre å holde i som regel enn dersom veggen er vertikal eller overhengende. Hægefjell i Nissedal er et fjell der man klatrer sva.
Å smøre: det betyr at du setter foten eksempelvis på et sva og legger all vekt på. Du gjør ofte dette når det er sva, og lite konkrete tak å stå på.
Takoverheng: det sier seg selv litt i ordet. Det er et overheng som gjerne står 180 grader ut av veggen, der du som klatrer må klatre deg gjennom, forbi eller under.
Listete: det betyr at de eneste takene du har er små lister du kan holde på. En list er et tak der du får som regel plass til alle fire fingrene og det midterste leddet på fingeren. Hvis det er listete klatring vil det si at det er vedvarende med flere lister.
Krimpete: det er litt i samme kategori som listete, men det er enda mindre tak. Hvis ruta er krimpete er det vedvarende med små tak som du må krimpe på.
Godt sikret: når en rute er godt sikret vil det si at du får satt rett og slett gode sikringer med ganske jevne mellomrom. Man kan også kalle dette for tett sikret.
Dårlig sikret: når en rute er dårlig sikret vil det være lengre mellom hver gode sikring. Men du kan også ha en rute der du kan sikre jevnlig, men at sikringene dine er dårlige.
Runout: forskjellen på runout og dårlig sikret er at når ruta er runout er det langt mellom sikringene. Som illustrert over kan en dårlig sikret rute ha tette sikringsplasseringer.
Sikringsbeta: Vi skrev om beta i forrige klatreuttrykk-artikkel, men sikringsbeta er en ny greie. Her får du info om hvilke sikringsplasseringer som egner seg på en spesifikk rute.
Karakterbyggende: når en rute er karakterbyggende, ja da vil det si at den er krevende som gjør at du som klatrer får enda litt mer karakter. Dersom forholdene er karakterbyggende, så vil forholdene føre til at du kanskje bygger mer karakter. Et eksempel kan være at du forventer sol, blå himmel og 10 plussgrader på Maradalsryggen en dag i juli, men ender opp med nysnø, 15 m/s og 0 grader. Kanskje du i tillegg må ha en ufrivillig bivuakk. Da er det karakterbyggende forhold.
Lavland: her strides de lærde om hva som er lavland. Du klatrer i lavlandet om du klatrer på Vardåsen eller Sotra, selv om det er naturlig sikrede ruter. Bohuslän er også definert som lavland.
Høyfjell: igjen, her strides de lærde om hva som er høyfjell. Men, du klatrer i høyfjellet dersom du klatrer på Skogshorn i Hemsedal, Hurrungane eller Stetind.
Alpine ruter: en alpin rute vil ofte ha elementer av snø, is, bre og klatring på stein i samme rute. Solosvaet på Vardåsen er ikke en alpin rute, men Søre Dyrhaugstind fra Bandet er en alpin rute.
Dersom du mener det er noen ord og utrykk i uteklatring som mangler i denne lista send en mail til lisa@friflyt.no.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.