Alt fra tips til naturlige klatreruter til upopulær via ferrata, trening, forskning og en verdensrekord på Sørlandet var blant de mest leste sakene på norsk-klatring.no i september. Her er sakene som engasjerte mest: 

Annonse

Gira på å klatre på egne sikringer? Denne populære artikkelen har seks tips til en progresjonsstige, fra svært lett og fint, til litt vanskeligere og svært fint. Vi guider deg fra Vardåsen og Via Dolorosa, til Stetind og Vestveggen på Presten. 

Denne høsten skal Skandinavias største klatresenter stå ferdig, og det skal opprettes en 100 % fast trenerstilling i tilknytning til det nye klatresenteret. Tjelmeland Friksjon står bak byggingen, og Bergen klatreklubb skal drifte det nye senteret i Åsane. 

Hele 50 enkle og moderate klatreruter er laget på det nye klatrefeltet Helveten ved Åndalsnes i Romsdal – og det er plass til mange flere. Målet er å rekruttere flere klatrere med et felt som er egnet oss for familier og nybegynnere. Klatrefeltet er utviklet i sommer med hjelp fra offentlige spillemidler.

Spesialtrening på krimping er skadelig for unge i vekst, og klatrekonkurranser og trening bør derfor endres, mener klatrer, trener og klatrepappa Jan Eivind Danielsen.

Gudmund Grønhaugs doktorgradsavhandling om belastningsskader innen klatring er interessant for alle klatrere, blant annet fordi det ikke har vært nok forskning på dette fagfeltet.

Patrick Andersen brukte bare ett år på å ta steget fra å klatre grad 8- til grad 9-. Historien om treningen som ga den voldsomme progresjonen på så kort tid engasjerte mange.

Store prestasjoner og sterke klatrere er alltid interessant, og denne saken var slett ikke noe unntak. Erik Grandelius forteller om jobben med å sende Fuglesang-prosjektet på Bergflødt utenfor Drammen. 

Selv om både Kolsås klatreklubb og Norges klatreforbund ble orientert om dette i vår, så slo det ned som en bombe i høst da planene for via ferrata opp den legendariske fjellveggen på Andersnatten i Eggedal ble kjent. Reaksjonene fra mange i klaremiljøet var (og er) svært sterke. 

Tester av klatreutstyr er alltid viktig, og denne testen er en av de største vi har på norsk-klatring.no. Hele 14 bukser vurderes i testen. 

I juli meldte vi at det 48 meter høye klatretårnet OVER ved Lillesand er snart er ferdig, og klart for åpning. Et par måneder senere engasjerer fortsatt denne nyheten klatrende lesere. Klatretårnet på Sørlandet er det høyeste i verden, og temmelig synlig fra E18.

Selv om tårnet åpnet sist sommer, er det ikke hundre prosent ferdig før i april 2021, med 850 kvadratmeter med klatring i vanskelighetsgrad 4 til 9.