Mest lest i 2019

Det er tid for å summere opp året som har gått, og vi presenterer en liten oversikt over hvilke saker som har blitt mest lest i 2019 på Norsk klatring sine nettsider.

Sist oppdatert: 29. desember 2019 kl 15.32
SUPERSTJERNE: Alex Honnold sin bestigning av El Capitan uten tau vakte enorm oppmerksomhet i 2019, også blant lesere av Norsk klatring.
SUPERSTJERNE: Alex Honnold sin bestigning av El Capitan uten tau vakte enorm oppmerksomhet i 2019, også blant lesere av Norsk klatring.
Lesetid: 4 minutter

Den enkeltsaken flest har klikket seg inn på er nyheten som kom 1. desember om at Sindre Sæther gikk ruta Chilam Balam (9b) i Spania. Det har også vært stor interesse rundt dokumentaren Free Solo, om Alex Honnold som soloerte El Capitan.

chilam balam (3)
FLEST KLIKK: Enkeltsaken som fikk størst oppmerksomhet var den om Sindre Sæther som gikk den 80 meter lange ruta Chilam Balam i Spania på tampen av 2019.

Se lista over de 9 mest leste sakene i 2019 her:

9. Klatreskolen – slik velger du riktig taubrems

Skal man klatre på tau må man ha en taubrems, og det er avgjørende at man bruker den korrekt. Det er en jungel av taubremser der ute, og denne testen er nyttig hvis du trenger hjelp til å orientere deg på markedet. Vet du egentlig forskjellen på passive, assisterende og geometrisk assisterende taubremser? Som en bonus får du også litt historie til de forskjellige bremsene vi bruker i dag.

8. Klatreskolen – hvor lenge varer klatreutstyret

Klatreskolen er populær hos dere lesere, og på åttende plass over mest leste saker fra 2019 finner vi denne om varigheten på klatreutstyret. Den kan være både oppklarende og lærerik, og dessuten vitner den om at dere er opptatt av sikkerhet og å ta forhåndsregler. I denne saken kan du lese om de mange ulike årsakene til at klatreutstyr blir slitt, hvordan du bør behandle det og når det er på tide med en utskiftning.

7. Free Solo vinner oscar

Free Solo tok publikum med storm. Den engasjerte langt utenfor klatreverdenen, det var ikke uvanlig å overhøre en samtale på bussen mellom to ikke-klatrere om hvorvidt soloering er etisk forsvarlig. Dokumentaren vant Oscar, Alex Honnold ble superkjendis og plutselig var alle interessert i klatring.

6. Anmeldelse av Free Solo

Vi fikk ikke nok av Alex Honnold eller El Capitan. Som anmeldelsen i summerte opp: «Klatrere og ikke-klatrere ser den sikkert med forskjellige øyne men uansett er det en film som berører hele følelsespektret og sitter i kroppen i flere dager etterpå».

annonse

5. Klatreskolen – slik bygger du klatrevegg hjemme

For alle som havner i tidsklemma, har fått nok av overfylte klatresentre, er av den asosiale typen, bor litt avsidesliggende til – eller bare vil smugtrene i skjul kan en hjemmevegg være løsningen. Saken har klatret opp til en femteplass, og kanskje sier ønsket om en hjemmevegg noe om tidsånden vår og hvordan sporten har utviklet seg – bort med småprating på tjukkasen og unødvendig tidsbruk, her er det om å gjøre å bli sterk i en fei.

4. Syv tips til å bli en bedre klatrer

Hadde det bare vært en quick-fix på hvordan vi skal bli bedre til å klatrere er det i hvert fall ikke oss det skal stå på. Denne saken er blant våre mest populære, håpefulle har vi klikket oss inn på jakt etter et svar på hvordan vi skal bli bedre til å klatre – og kanskje ligger det der? Gå og ta en kikk selv.

3. Ulykke på Rjukan

En trist sak om en klatrer fra Sør-Korea som rappellerte ut av tauet på Rjukan. Heldigvis gikk det bra med fyren, og forhåpentligvis kan vi ta med oss lærdom fra å lese om saker som dette.

2. Lama, Auer og Roskelley omkom i snøskred

En tragisk ulykke i klatreverden. Tre svært erfarne og meritterte klatrere omkom i et snøskred i april 2019. De høye lesertallene på sakene om ulykker relatert til klatring sier oss kanskje noe om at vi ønsker å lære oss mer om årsakene bak, og hvordan unngå at det skjer igjen.

1. Sindre sæther går Chilam Balam

Nyheten om at Sindre Sæther gikk ruta Chilam Balam (9b) i Spania den 1. desember vakte stor oppmerksomhet, og er den mest leste enkeltsaken på nettsidene våre i 2019. Med bestigningen demonstrert Sindre igjen at han er blant våre alle beste klatrere – uansett stil.

 

I tillegg er både test-sidene våre og de mer generelle sidene med klatreskolen svært populære. Test-sidene våre er evig aktuelle: om du er på jakt etter bekledning, sekker, sko, økser, taubremser eller noe annet utstyr er sannsynligheten stor for at du vil ha glede av å titte innom sidene. På klatreskolen sine sider går vi gjennom sikkerhet, teknikk og utstyr, og det blir tydelig hvor mangefasettert sporten vår er. Det er mye å lære seg for den som vil bli god til å klatre, og vi blir aldri helt utlærte. Og godt er det.

Publisert 29. desember 2019 kl 15.32
Sist oppdatert 29. desember 2019 kl 15.32
annonse

Relaterte artikler

annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen