Knut Petter Meen flyttet ut av storbyen og inn i nytt hus i Asker. Med det oppsto også avstand til favorittinneveggen og behov for vegg hjemme. Vi frittet han ut for vital info om hjemmeveggbygging.

Når bygde du veggen?

– Et par måneder etter at vi flyttet fra byen inn i hus. Jeg plasserte den i garasjen. Der har jeg egen inngang fra huset via sportsbod.

Hvordan blir det da med temperaturen? Kaldt?

– Sticky. Det er ikke isolert men det blir ikke minusgrader der. Tempen er rundt 0 grader om det er ti minus ute. Men jeg har terrassevarmer og arbeidslampe, totalt 1400 Watt. Med SmartWool på kroppen blir det helt ok. Bilen må dog stå ute.

Vitale mål?

– Tre meter høy og 2,3 meter bred. Den er leddet i overkant og utstyrt med et tausystem som kan heve veggen fra bakken og dermed gjøre den brattere. På denne måten kan den trekkes helt opp og få bilen inn.

Les også: Norge største klatreveggprodusent.

Budsjett?

– Jeg hadde satt av 10 000 kroner, og har ikke brukt opp alle penga enda. Venter fremdeles på judomatter som skal ligge på gulvet. De koster 2-300 kroner pr kvadratmeter. Jeg trenger seks kvadratmeter og dermed ca 2000. Det som kostet var faktisk klatretakene, som utgjorde mer enn selve veggen; 3000 til nå. Det er 55 tak, men jeg trenger sikkert 100-200 tak. De største takene koster fra 100 og opp til flere tusen kroner.

Klomuttere og sammenføying?

– Bestilte de via klatresiden.no. De koster fire kr pr stk. Mhp konstruksjonen måtte jeg gå litt etter vekt siden jeg ville ha mulighet til å heise den opp. Brukte 2"4 i stendere – fire stk, med to avstivere i bredderetningen og ramme i topp og bunn. Dessuten vinkelbeslag i hjørnene for bedre avstiving. Om man skal bygge lengre vegg vil jeg anbefale 2”6. Plater som anbefales er bjørkefiner, men på grunn av vekten brukte jeg poppelfiner – lettere og ikke så hardt. Tykkelse 15 millimeter. Platene festes på stenderne breddeplassert med mengder treskruer.

På toppen har jeg brukt ringmuttere både på vegg og festepunkt. Disse er så sammenføyd med en bolt, for å skape et ledd. Dermed kan den heves. Tau og taljesystem kjøpte jeg på Jula, et Claes Olson-aktig butikkonsept. Kostet ca 300 kroner. På Jula har de en mengde krimskrams, perfekt egnet til slikt.

Har du tips til andre løsninger?

– På moonclimbing finner man en pdf:

http://usa.moonclimbing.com/build-your-own-moon-board-c-334_337.html

Ellers har Metolius en skisse her:

http://www.metoliusclimbing.com/pdf/How-to-Build-a-Home-Bouldering-Wall.pdf

Nok et tips finner du her:

http://www.indoorclimbing.com/climbing_walls.html

 

Stolt: Knut Petter Meen foran sin nybygde garasjevegg. Foto: Dag Hagen

 

Baksiden av medaljen. – Det er ikke rydda enda, sier KP, og holder i taljesystemet som kan heise veggen. Foto: Dag Hagen