Det er bra å være sterk, men desto viktigere at du bruker denne styrken på en effektiv måte. I denne episoden av klatreskolen, som er vår serie for klatrere som vil nå neste nivå, skal vi se nærmere på teknikk.
Redaktør Dag Hagen og Nikolai Kostad fra klatreforbundet får hjelp av Tina J. Hafsaas for å vise hvordan det skal gjøres. Som de forklarer i denne episoden, har vi eksempler på store, sterke brander som ikke kommer særlig langt, og små, spretne klatrere som nærmest fyker opp.
Ikke kast bort krefter
Filosofien bak god teknikk er å spare på energien og å bruke de største musklene til å gjøre den groveste jobben. Det er veldig lett å tenke at fremgangen skal komme med armene, siden de tross alt er først opp veggen - men de største musklene dine sitter i beina.
Du kommer uansett til å bli sliten i armene - du ser gjerne klatrere riste safta ut av armene når de tar en pause i veggen. For å unngå å lide av det klatrere kaller pump, er riktig teknikk med beina helt kritisk for å lykkes.
Det krever mye krefter å stå i en vertikal vegg, eller til og med overheng. Å finne et godt tak og en balansert posisjon i veggen. Legg tyngdepunktet lavt og prøv å stå godt på bena. Tenk litt som ved tunge løft - ikke bruk ryggen eller armene, men løft med beina!
I videoen nedenfor ser du våre programledere forklare konseptet. I neste episode snakker vi enda mer teknikk, riktig posisjon med skoene, og hvordan du kan bruke fingrene riktig.