Episode 3 av klatreskolen er en saftig innføring i hvordan du skal ta steget videre til å klatre på led. I forrige episode, forklarte vi hva man skal gjøre som sikrer når man klatrer på led. I denne videoen gjennomgår vi klatringen!
Redaktør Dag Hagen og Nikolai Kolstad, som er medlem av NKFs sikkerhetskomité, drar til Klatreverket på Myrens verksted i Oslo for å forklare riktige rutiner for å være sikker underveis.
Når du klatrer på led, jobber du deg oppover en forhåndssatt rute med slynger. Det er som regel alltid klatring på led utendørs. Du tar med deg tauet opp, og klipper deg inn i slyngene en etter en på vei opp. Husk at dette er vesentlig annerledes enn topptau - det kan blant annet medføre lengre fall og er noe vanskeligere å kontrollere.
Vær bevisst på tauet
I videoen nedenfor forklarer Nikolai Kolstad enkelte vanlige feil som kan oppstå spesielt når man klatrer på led. Vær oppmerksom på hvor tauet befinner seg til enhver tid.
Karabinene er i utgangspunktet svært sikre, men det kan oppstå situasjoner hvor tauet kan slite seg ut. Vær også bevisst på å ikke hoppe over bolter på vei opp. Det er uten tvil litt ekstra adrenalin i å klatre på led.
Klatrere som er erfarne på led utvikler gode rutiner for å håndtere tauet på vei oppover. Det inkluderer å beherske kroppen og takene når man klipper inn, og unngå at tauet kan vikle seg inn i bein og armer om man skulle falle.
Vær også bevisst på hvor mye tau som trekkes ut når du klipper - om du trekker ut for mye tau og klipper godt over deg, skaper du samtidig en risiko for å falle meget langt om du skulle glippe.
Riktig fallteknikk og god kommunikasjon med sikreren er viktig for å være trygg på led. Kolstad forklarer i videoen at det er klatrerens ansvar å gjøre vurderinger underveis, holde kontakt med en sikrer som er oppmerksom og tenke på å unngå å sette seg selv i unødvendig farlige situasjoner.