De var ventet tilbake fra turen tirsdag.  

De tre toppklatrerne er ikke funnet, men mannskapene på et helikopter observerte onsdag klatreutstyr og en delvis begravd person i skredmassene under 3300 meter høye Howse Peak, som ligger rundt 110 kilometer fra Banff. 

Annonse

David Lama (28) fra Østerrike var kjent som en av verdens aller fremste allround-klatrere. Han var den første som friklatret den såkalte kompressorruta på Cerro Torre i Patagonia. 

Hansjörg Auer (35) var en av verdens fremste frisoloklatrere og hadde blant annet gått den 37 taulengders Fish Route på sørsiden av Marmolada i Dolomittene uten tau. Det var kjent som verdens hardeste frisoloering inntil Alex Honnold klatret El Capitan uten tau i 2017. 

Jess Roskelley (36) var sønn av den amerikanske klatrelegenden John Roskelley. De to klatret Everest sammen da Jess var 20 år gammel, og han ble den yngste amerikaner til å bestige verdens høyeste fjell. Jess valgte ikke å fortsette med ekspedisjoner til de høyeste fjellene, men ble i stedet spesialist på harde alpine ruter i lavere fjell. 

Lama, Auer og Roskelly hadde gjort flere krevende bestigninger denne våren, før den skjebnesvangre turen i kanadiske Rockies. I øyeblikket skal det være for skredfarlig til å sende inn letemannskaper for å hente dem ut fra skredmassene.

John Roskelly har uttalt seg om tragedien til avisen The Spokesman Review. Han ventet forgjeves på livstegn fra sønnen tirsdag kveld. 

– Ruta de prøvde å gjøre var gjort første gang i 2000. Det er én av de rutene hvor du er nødt til å ha de rette forholdene, ellers vil den snu seg til å bli et mareritt. Dette er en de turene hvor det ble et mareritt, sier han.