/ Ulykker

Lama, Auer og Roskelley omkom i snøskred

Østerrikerne David Lama og Hansjörg Auer skal være omkommet i et snøskred i Canada, sammen med amerikaneren Jess Roskelley. De tre klatrerne skal ha vært på vei opp en vanskelig rute på Howse Peak i den kanadiske delen av Rocky Mountains da snøskredet løsnet.

Sist oppdatert: 19. april 2019 kl 11.16
OMKOM: David Lama (28).
OMKOM: David Lama (28).
Lesetid: 2 minutter

De var ventet tilbake fra turen tirsdag.  

De tre toppklatrerne er ikke funnet, men mannskapene på et helikopter observerte onsdag klatreutstyr og en delvis begravd person i skredmassene under 3300 meter høye Howse Peak, som ligger rundt 110 kilometer fra Banff. 

David Lama (28) fra Østerrike var kjent som en av verdens aller fremste allround-klatrere. Han var den første som friklatret den såkalte kompressorruta på Cerro Torre i Patagonia. 

OMKOM: Hansjörg Auer (35)
OMKOM: Hansjörg Auer (35)

Hansjörg Auer (35) var en av verdens fremste frisoloklatrere og hadde blant annet gått den 37 taulengders Fish Route på sørsiden av Marmolada i Dolomittene uten tau. Det var kjent som verdens hardeste frisoloering inntil Alex Honnold klatret El Capitan uten tau i 2017. 

OMKOM: Jess Roskelley
OMKOM: Jess Roskelley

Jess Roskelley (36) var sønn av den amerikanske klatrelegenden John Roskelley. De to klatret Everest sammen da Jess var 20 år gammel, og han ble den yngste amerikaner til å bestige verdens høyeste fjell. Jess valgte ikke å fortsette med ekspedisjoner til de høyeste fjellene, men ble i stedet spesialist på harde alpine ruter i lavere fjell. 

Lama, Auer og Roskelly hadde gjort flere krevende bestigninger denne våren, før den skjebnesvangre turen i kanadiske Rockies. I øyeblikket skal det være for skredfarlig til å sende inn letemannskaper for å hente dem ut fra skredmassene.

John Roskelly har uttalt seg om tragedien til avisen The Spokesman Review. Han ventet forgjeves på livstegn fra sønnen tirsdag kveld. 

– Ruta de prøvde å gjøre var gjort første gang i 2000. Det er én av de rutene hvor du er nødt til å ha de rette forholdene, ellers vil den snu seg til å bli et mareritt. Dette er en de turene hvor det ble et mareritt, sier han.  

Publisert 19. april 2019 kl 11.16
Sist oppdatert 19. april 2019 kl 11.16
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen