De var ventet tilbake fra turen tirsdag.  

De tre toppklatrerne er ikke funnet, men mannskapene på et helikopter observerte onsdag klatreutstyr og en delvis begravd person i skredmassene under 3300 meter høye Howse Peak, som ligger rundt 110 kilometer fra Banff. 

David Lama (28) fra Østerrike var kjent som en av verdens aller fremste allround-klatrere. Han var den første som friklatret den såkalte kompressorruta på Cerro Torre i Patagonia. 

OMKOM: Hansjörg Auer (35)
OMKOM: Hansjörg Auer (35)

Hansjörg Auer (35) var en av verdens fremste frisoloklatrere og hadde blant annet gått den 37 taulengders Fish Route på sørsiden av Marmolada i Dolomittene uten tau. Det var kjent som verdens hardeste frisoloering inntil Alex Honnold klatret El Capitan uten tau i 2017. 

OMKOM: Jess Roskelley
OMKOM: Jess Roskelley

Jess Roskelley (36) var sønn av den amerikanske klatrelegenden John Roskelley. De to klatret Everest sammen da Jess var 20 år gammel, og han ble den yngste amerikaner til å bestige verdens høyeste fjell. Jess valgte ikke å fortsette med ekspedisjoner til de høyeste fjellene, men ble i stedet spesialist på harde alpine ruter i lavere fjell. 

Lama, Auer og Roskelly hadde gjort flere krevende bestigninger denne våren, før den skjebnesvangre turen i kanadiske Rockies. I øyeblikket skal det være for skredfarlig til å sende inn letemannskaper for å hente dem ut fra skredmassene.

John Roskelly har uttalt seg om tragedien til avisen The Spokesman Review. Han ventet forgjeves på livstegn fra sønnen tirsdag kveld. 

– Ruta de prøvde å gjøre var gjort første gang i 2000. Det er én av de rutene hvor du er nødt til å ha de rette forholdene, ellers vil den snu seg til å bli et mareritt. Dette er en de turene hvor det ble et mareritt, sier han.