/ Ulykker

Døde av indre skader etter fall

– En tragisk påminnelse på hvor utsatt man kan være i enkelt klyveterreng hvor man føler seg trygg. Utglidningen skjedde på tørt fjell, på et ikke veldig utsatt sted, men fikk likevel tragisk utfall, skriver Norges Klatreforbund i sin rapport etter ulykken hvor Iver Gjelstenli omkom.

Sist oppdatert 8. april 2021 kl 10.01
Iver Gjelstenli ulykke Store Vengetind
RAPPORTEN KLAR: Iver Gjelstenli omkom i en fallulykke på Store Vengetind i fjor. Nå er klatreforbundets ulykkesrapport klar. Foto: NKF/ Terje Aamodt

Det var i fjor sommer at den legendariske forfatteren, journalisten og klatre- og fjellmannen Iver Gjelstenli omkom i en ulykke på Store Vengetind i Romsdalen. 

Gjelstenli ble 71 år, og ulykken fikk stor oppmerksomhet i klatremiljøet, hvor Iver hadde vært en sentral skikkelse i mange år.

Ulykken skjedde 24. juni i fjor, da Gjelstenli og sju andre var på vei opp mot rutene Vesteggen og Drømmediederet på Store Vengetind.

Ulykke Iver Gjelstenli Romsdal
LEGENDE: Iver Gjelstenli ble 71 år gammel. Foto: Terje Aamodt

I rapporten fra Norges klatreforbund, skrevet av Odd Magne Øgreid, beskrives hendelsesforløpet slik:

Turfølget kommer til et punkt som er litt trangt, og et fall kan føre til at man lander 3 meter lenger nede. Her blir det litt stopp i hele gruppa. De går en og en forbi dette partiet, noe som fører til at det blir litt strekk i gruppa.

Få minutter etter gruppa har passert dette opptaket (kl. 09.49) faller en av deltakerne i turfølget, treffer et klippeutspring og faller videre ned i den bratte snørenna (Vestgjelet er her 40-45 grader bratt med vårsnø) med hodet først og armene langs siden. Han falt ca. 10 høydemetre, og skled ca. 20 meter på snø, totalt 20 høydemetre (i følge GPS-klokke). Han stopper opp mellom snøkanten og et berg som har smeltet fram. Like etter høres roping. Han som falt er i live, tydelig bevisst, men har det vondt. Det blir umiddelbart ringt til 113 og AMK varsles om ulykken.

Turfølget satte i gang en nokså avansert operasjon for å stabilisere og sikre Iver, som altså lå skadet nede i Vestgjelet. De fikk varslet redningstjenesten, og etter hvert ble Gjelstenli heist ut av redningsmann og Sea King. Han døde i helikopteret på vei til sykehus som en følge av indre skader.

Hele rapporten til Norges klatreforbund kan leses her.

Publisert 8. april 2021 kl 10.01
Sist oppdatert 8. april 2021 kl 10.01
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen