Det var i fjor sommer at den legendariske forfatteren, journalisten og klatre- og fjellmannen Iver Gjelstenli omkom i en ulykke på Store Vengetind i Romsdalen. 

Gjelstenli ble 71 år, og ulykken fikk stor oppmerksomhet i klatremiljøet, hvor Iver hadde vært en sentral skikkelse i mange år.

Ulykken skjedde 24. juni i fjor, da Gjelstenli og sju andre var på vei opp mot rutene Vesteggen og Drømmediederet på Store Vengetind.

Ulykke Iver Gjelstenli Romsdal
LEGENDE: Iver Gjelstenli ble 71 år gammel. Foto: Terje Aamodt

I rapporten fra Norges klatreforbund, skrevet av Odd Magne Øgreid, beskrives hendelsesforløpet slik:

Turfølget kommer til et punkt som er litt trangt, og et fall kan føre til at man lander 3 meter lenger nede. Her blir det litt stopp i hele gruppa. De går en og en forbi dette partiet, noe som fører til at det blir litt strekk i gruppa.

Få minutter etter gruppa har passert dette opptaket (kl. 09.49) faller en av deltakerne i turfølget, treffer et klippeutspring og faller videre ned i den bratte snørenna (Vestgjelet er her 40-45 grader bratt med vårsnø) med hodet først og armene langs siden. Han falt ca. 10 høydemetre, og skled ca. 20 meter på snø, totalt 20 høydemetre (i følge GPS-klokke). Han stopper opp mellom snøkanten og et berg som har smeltet fram. Like etter høres roping. Han som falt er i live, tydelig bevisst, men har det vondt. Det blir umiddelbart ringt til 113 og AMK varsles om ulykken.

Turfølget satte i gang en nokså avansert operasjon for å stabilisere og sikre Iver, som altså lå skadet nede i Vestgjelet. De fikk varslet redningstjenesten, og etter hvert ble Gjelstenli heist ut av redningsmann og Sea King. Han døde i helikopteret på vei til sykehus som en følge av indre skader.

Hele rapporten til Norges klatreforbund kan leses her.