/ Ulykker

Slik minnet de Øystein Stangeland (51)

Omlag 50 personer dukket opp i Ersfjordsbotn tirsdag kveld, 19. januar for å minnes Øystein Stangeland etter status ble endret til søk etter antatt omkommet.

Sist oppdatert: 20. januar 2021 kl 10.30
Det var en vakker minnestund for Øystein Stangeland under nordlyset tirsdag kveld. Foto: Stein Tronstad
Det var en vakker minnestund for Øystein Stangeland under nordlyset tirsdag kveld. Foto: Stein Tronstad
Lesetid: 2 minutter

Samboer Lena Dahl annonserte på sin FB-side at hun skulle ha en minnefottur for Øystein. 

Hun skrev at: Alle som vil kan være med på minnefottur for Øystein kl 21 på Nattmålstind ved Ersfjordbotn. Oppmøte fotballbanen. Varme klemmer og tårer fra oss alle.

Rundt 50 personer dukket opp med fakler og de sendte også en (nedbrytbar) varmluftsballong fra Varden. Alle de oppmøte signerte på varmluftsballongen som de sendte opp under nordlyset. 

Øystein Stangeland ble meldt savnet etter at han ikke kom hjem fra en skitur i området rundt Skittentind på Kattfjordeidet lørdag kveld. Tirsdag ettermiddag endret politiet status til søk etter antatt omkommet.

Øystein var en tydelig skikkelse i ski- og klatremiljøet i Norge, og har vært på begge de to norske K2-ekspedisjonene i 2005 og 2008. Øystein er opprinnelig fra Stavanger, der han har bodd store deler av livet sitt, men også bodd i Sogndal og Tromsø. 

Sigurd Felde, som kjenner Øystein godt både som turpartner og kamerat de 10-15 siste åra omtaler Øystein som: – Han har en vanvittig drive og glede over å kunne bevege seg over tregrensa i fjella. Han hata skiheiser og preppa løyper. Du så Øystein aldri i nærheten av en skiheis. Det var toppene som gjaldt, utsikten og frihetsfølelsen ned igjen. Få kunne skildre en skitur som Øystein om han traff på skiføret. Det ble alltid veldig levende med hans ord, forteller Sigurd. 

Lars Nessa klatret mye med Øystein en periode på 3-4 år, og de var sammen på K2 også i 2008: – Han er den jeg kjenner med aller mest erfaring, og han begynte med ski og toppturer lenge før det ble vanlig. Han ville bare være ute og i bevegelse. Han er også en initativtaker til turer og en pålitelig turpartner. Det er plagsomt mye futt i han, sier Lars. 

Ture Bjørgen, tidligere klatrepartner og leder i RAR sier følgende om Øystein: – Han er alltid en smilende og positiv fyr. Jeg hadde et slideshow i forbindelse med da jeg hadde bokturneen om «På død og liv», og da hadde jeg et bilde av Øystein på en av de første slidesene. Han var i helikopteret med et stort glis, og det oste bare positivitet og glede, forteller Ture.  

Publisert 20. januar 2021 kl 10.30
Sist oppdatert 20. januar 2021 kl 10.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen