På død og liv på turné

På død og liv – norsk fjellredning fra innsiden kom ut i november, og historien har engasjert stort. Nå drar forfatter Ture Bjørgen på turné i nord.

Sist oppdatert 1. april 2019 kl 15.18
Ture Bjørgen. Foto: Jarle Aasland, Stavanger Aftenblad
Ture Bjørgen. Foto: Jarle Aasland, Stavanger Aftenblad

– Nord-Norge er veldig sentralt i norsk klatre- og redningshistorie. Svolværgruppen regnes som den eldste alpine redningsgruppe i landet. Grunnen til at det ble dannet fjellredningsgruppe i Svolvær var jo at klatremiljøet så et behov fordi økning i klatringen i Lofoten også førte til ulykker, sier forfatter Ture Bjørgen.

Den erfarne klatreren og redningsmannen har brukt to år på å skrive boka På død og liv – norsk fjellredning fra innsiden som kom ut i november. Bjørgen har vært med i Rogaland Alpine Redningsgruppe helt fra starten for 25 år siden. Klatrerne i redningsgruppa har opplevd det aller meste, fra spektakulære operasjoner med lykkelig utgang og kongens fortjenestemedalje, til dyp fortvilelse over å hente sine egne døde kamerater. På død og liv inneholder intense beretninger om aksjonene og trekker samtidig linjene tilbake til starten av norsk fjellredning for mer enn 100 år siden. 

Les også: Dette er det viktigste å ha med seg på klatretur

Har blitt et fenomen

Den engasjerende fortellingen har sørget for fullsatte foredrag en rekke steder i Sør-Norge.

– Mottakelsen har vært veldig bra. Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger både på boka og foredragene. Det er hyggelig å få høre at jeg har klart å ta opp alvorlige temaer på en god måte, sier Bjørgen, som starter rundreisen i Brønnøysund 3. april.

Initiativet til turnéen kom først fra klatremiljøet i Tromsø. Foredraget på Driv 10. april blir arrangert av skredforskningssenteret CARE (Center for Avalanche Research and Education) ved UiT.

– I fjellandet Norge hviler beredskapen på frivillighet. De alpine redningsgruppene er de som går inn der det er så bratt at andre må melde pass. Ingen kjenner historiene herfra bedre enn Ture Bjørgen. Det er viktige historier med relevans langt utover klatring og bratt friluftsliv. Vi er veldig glade for at han tar turen til Tromsø, sier Audun Hetland, forsker i CARE.

Turneen arrangeres i samarbeid med DNT Fjellsport, Røde Kors og ulike klatreklubber. Ture Bjørgen besøker Brønnøysund, Bodø, Kabelvåg, Narvik, Harstad, Sortland og Tromsø, før han stopper i Trondheim på vei hjem til Stavanger.

Utgangspunktet for de alpine redningsgruppene er at klatrere skal kunne hjelpe hverandre når uhell skjer. Men det som i utgangspunktet var hjelp til selvhjelp, har utviklet seg til å bli en viktig samfunnsressurs. Når ulykker skjer i bratte fjellvegger er frivillige klatrere de eneste som kan hjelpe, som da en Twin Otter fløy inn i Lille Tussen på Grytøya nord for Harstad i 1972.

– Osloklatrere som var på klatretur i Lofoten ble bedt om å delta i redningsarbeidet sammen med klatrere fra Svolværgruppa og nordnorske klatrere som lå under Stetind. Det viste seg tidlig at det ikke var snakk om redning, men uthenting av døde personer. 17 personer omkom og de frivillige klatrerne holdt på en uke før de siste var hentet ut, sier Bjørgen.

Les også: Sikker på standplass

Grytøya-aksjonen har fått eget kapittel

– Denne ulykken og aksjonen gjorde sterkt inntrykk på redningsklatrerne og for mange ble minnene etter alt de så og opplevde veldig sterke. Men, erfaringen med denne ulykken førte også til at det ble tatt et nytt initiativ til å re-etablere de alpine redningsgruppene og styrke koordineringen. Tromsø fikk også sin alpine redningsgruppe kort tid etter. Flere av de som deltok på Grytøya var sentrale i etableringen og driften av denne gruppen seinere, forteller forfatteren.

Siste stopp på turnéen er Trondheim, som gjennom klatremiljøet blant studentene ved NTH (nå NTNU) ble sentralt i utviklingen av fjellredningstjenesten.  

– Trondheim og Tindegruppe-miljøet ved NTH spilte en helt sentral rolle i norsk klatre- og redningshistorie. Her møttes folk som Nils Faarlund, Per Vigerust, Anders Opdahl og Ralph Høibakk, og det var i dette miljøet at moderne sikringsteknikk basert på fysiske beregninger ble utviklet. Disse beregningene dannet også grunnlaget for design av sikrings- og klatreutstyr, slik at dette ble konstruert og dimensjonert i forhold til de faktiske kreftene som virket ved et fall, sier Bjørgen. 

Ture Bjørgen vil fortsette å reise rundt med boka På død og liv, og det er blant annet planlagt foredrag på toppturfestivalen High Camp på Turtagrø i mai.

Onsdag 3. April - Brønnøysund, Kinosalen på rådhuset
Torsdag 4. April - Bodø, Auditoriet på Nord universitet
Fredag 5. April - Kabelvåg, Arbeideren
Søndag 7. April - Narvik, Auditorium 1 på UiT 
Mandag 8. April - Harstad, Thors
Tirsdag 9. April - Sortland, Kvitbrygga
Onsdag 10. April - Tromsø, Studentsamfunnet Driv
Torsdag 11. April - Trondheim, Litteraturhuset

(Alle lenker går til Facebook-eventene for hvert arrangement)

Les også: Angsten som eter klatregleden

ture børgen på død og liv fjellredning
ture børgen på død og liv fjellredning

Bok om redning: Ture Bjørgen er forfatter av boka På død og liv – norsk fjellredning fra innsiden. Foto: Kristoffer Kippernes

Publisert 1. april 2019 kl 15.18
Sist oppdatert 1. april 2019 kl 15.18
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen