– Mottakelsen har vært veldig bra. Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger både på boka og foredragene. Det er hyggelig å få høre at jeg har klarte å ta opp alvorlige temaer på en god måte, sier forfatter Ture Bjørgen.
Den erfarne klatreren og redningsmannen Ture Bjørgen har brukt to år på å skrive boka På død og liv – norsk fjellredning fra innsiden. Den engasjerende fortellingen sørger for fullsatte foredrag denne uka.
Les også: Bjørn Myrer Lund om nær døden-opplevelsen og et klatreliv
Les også: Dette er det viktigste førstehjelpsutstyret du tar med
Utsolgt
Foredraget hos DNT på Friluftshuset i Oslo tirsdag 12. februar ble utsolgt nesten umiddelbart, og det ble heller ikke plass til alle på ekstraforedraget på Sørenga dagen etter. Dermed ble det satt opp en tredje kveld på Gramstua ved Klatreverket på Torshov 14. februar.
Østlandsturen starter på Lillehammer mandag 11. februar.
– De som kommer får blant annet høre to-tre historier som ikke står i boka, det er noen triste og mange glade. Det er stor grad historier jeg forteller, ikke statistikk og denslags. Men jeg ha valgt ut de historiene for å vise noen poenger jeg ønsker å få fram, sier forfatteren.
Et slikt poeng er hvor store ressurser som settes inn når noen trenger hjelp i fjellet i Norge. Under en av redningsaksjonene han forteller om var tre helikoptere i sving for å hente ut en klatrer som hadde brukket beinet oppe i fjellveggen.
Hjelp til selvhjelp
Utgangspunktet for de alpine redningsgruppene er at klatrere skal kunne hjelpe hverandre når uhell skjer. Det som i utgangspunktet var hjelp til selvhjelp, har utviklet seg til å bli en viktig samfunnsressurs. Når ulykker skjer i bratte fjellvegger er frivillige klatrere de eneste som kan hjelpe.
Boka På død og liv er skrevet av Ture Bjørgen, som har vært med i Rogaland Alpine Redningsgruppe helt fra starten for 25 år siden. Disse klatrerne har opplevd det aller meste, fra spektakulære operasjoner med lykkelig utgang og kongens fortjenestemedalje til dyp fortvilelse over å hente sine egne døde kamerater ned fra fjellveggen. På død og liv inneholder intense beretninger om disse aksjonene og trekker samtidig linjene tilbake til starten av norsk fjellredning for mer enn 100 år siden.
Les også: De beste turtipsene for vinteren
Les også: Slik kommer du igang med isøkser
Flere foredrag
Sist uke var det fullsatt i Sørmarka Arena i Stavanger, på et arrangement den lokale klatreklubben stod bak. En del av foredraget som gjorde sterkt inntrykk er det som handler om selvmord. Det største antallet aksjoner i historien til Rogaland Alpine Redningsgruppe skyldes mennesker som frivillig har kastet seg ut fjellvegger for å ta sitt eget liv.
– Dette er noe som har kommet tett på oss i redningsgruppa, siden det er en så stor del av erfaringene våre. I arbeidetmed boka har jeg blitt slått av hvor omfattende selvmord er som samfunnsproblem. Det er flere som tar livet sitt enn antallet som omkommer av krig eller som følge av kriminelle handlinger, sier Ture Bjørgen.
Ture Bjørgen vil fortsette å reise rundt med boka På død og liv, og det er blant annet planlagt foredrag under Fjellsportfestivalen i Sogndal senere i februar og på toppturfestivalen High Camp på Turtagrø i mai.
Her er turnéplanen de neste ukene:
Friluftshuset, Oslo, 12. februar (utsolgt)
Friluftshuset, Oslo, 13. februar (utsolgt)
Gramstua/Klatreverket, Oslo 14. februar
Hemsedal, 20. februar
Sogndal (Fjellsportfestivalen), 21. februar