Iver Gjelstenli omkom på Store Venjetind

En av klatrenorges mest markante personligheter døde i ulykken på Romsdals høyeste fjell onsdag 24. juni. Iver Gjelstenli ble 71 år gammel.

Sist oppdatert 25. juni 2020 kl 13.12
Iver Gjelstenli
BLE 71 ÅR: Det var klatrelegenden Iver Gjelstenli som omkom i ulykken på Store Venjetind onsdag. Foto: Privat

Gjelstenli var en del av den aktive klatregenerasjonen på 80-tallet, og han var en synlig og usedvanlig engasjert figur i miljøet helt fram i dag. Torsdag friga politiet navnet i samråd med de pårørende. 

Iver Gjelstenli
Iver Gjelstenli ble 71 år gammel. Foto: Privat

Det norske klatremiljøet mistet en av sine mest engasjerte gledesspredere og inspiratorer da Iver falt og omkom under anmarsjen til Vesteggen på Store Venjetind onsdag 24. juni 2020. Sammen med sju andre skulle de til topps på Romsdals høyeste fjell onsdag 24. juni.

Iver Gjelstenli har inspirert tusenvis av mennesker til å komme seg ut i naturen - både i og utenfor bratte fjell. Han har skrevet en rekke bøker, om både sykling, klatring, klyving og turer i slakere terreng. Han har også laget hundrevis av inspirerende artikler i både aviser og nettsteder - inkludert den du leser nå. Det siste han laget for Norsk-klatring.no var interessante beretninger om Norges mest gåtte fjellrute: Nordveggen på Romsdalshorn. I M2012 fikk han NTBs språkpris for turspalten Kortreist i avisa Romsdals Budstikke.

Gjennom sine bøker og utallige artikler har han også gitt svært viktige bidrag til å ta vare på norsk og internasjonal klatre- og friluftshistorie. Sammen med fotograf Terje Aamodt laget han praktverket Romsdal Eksponert, som ble utgitt på Fri Flyt-forlaget. Han hadde også andre bokprosjekter på gang.

Iver var en svært erfaren klatrer, og av førstebestigninger har han blant annet «Draumen om dei kvite hestane» sammen med Hans Christian Doseth og Bjørn Magne Øverås, flere ruter i Molladalen på Sunnmøre sammen med Tore Lundberg og 20-30 ruter i klatreparadiset Eresfjord. I 1984 var han med Stein P. Aasheim, Finn Dæhli, Dag Kolsrud, Hans Christian Doseth, Ragnhild Amundsen og Håvard Nesheim til Trango i Himalaya. De fire førstnevnte gjennomførte norgeshistoriens råeste klatreprestasjon da de førstebesteg østveggen via Norskeruta. Iver, Ragnhild og Håvard skulle gå en enklere vei til topps, men Iver måtte snu på grunn av høydesyke.

Iver var heller ikke redd for å utfordre sterke krefter i klatremiljøet. Det ble voldsomt oppstyr da han etablerte og boltet ruta Hans Christians minnerute på Klauva i Romsdalen. Mange borebolter skapte sterke følelser, og voldsom debatt. Til slutt dro en lokal klatrer opp og kappet alle boltene.

Iver Gjelstenli var gift og hadde sju barn. Eldstesønnen Espen Fadnes vokste opp i bratte fjellvegger med sin far, og er i dag en av verdens aller beste basehoppere og vingedraktpiloter – og en dyktig klatrer.

Iver Gjelstenli vil bli sterkt savnet.

Publisert 25. juni 2020 kl 13.12
Sist oppdatert 25. juni 2020 kl 13.12
Relaterte artikler
Magnus Midtbø klatresenter Gneis Lilleaker
Åpner Gneis klatresenter

Deleier i sitt femte klatresenter

PÅ HYLLA: Dag Kolsrud slapper av i hengeteltet. Foto: Stein P. Aasheim
Om norgeshistoriens råeste klatretur

Dag Kolsrud: – Ambivalent til myten om Trango

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue