Hele 50 enkle og moderate klatreruter er laget på det nye klatrefeltet Helveten ved Åndalsnes i Romsdal – og det er plass til mange flere. Målet er å rekruttere flere klatrere med et felt som er egnet oss for familier og nybegynnere.
OFFENTLIGE PENGER: I dette stupet like ved Åndalsnes er det etablert femti klatreruter med statlige penger. Og enda flere ruter er på gang. Foto: Halvor Hagen
Lesetid: 3 minutter
– Potensialet er stort. Veggen er stedvis høy og det er mange andrelengder som kan gås. Nå tar vi en liten pause og lar folk få klatre litt og se hvordan feltet blir mottatt. Så vil vi vurdere å ta opp igjen arbeidet til våren.
Det sier tindevegleder og Romsdal-local Halvor Hagen, som har vært sentral i arbeidet med å utvikle det nye klatrefeltet Helveten like ved Åndalsnes.
Veggen har noe så sjeldent som et offentlig finansiert klatrefelt. Flere klatrere har hatt som sommerjobb å utvikle feltet, som har en overvekt av enklere og middels vanskelig klatring, først og fremst på bolter.
– Klatringen i Helveten er variert innenfor moderate grader fra 4 til 8 med flertall av ruter rundt grad 6. Her er intense vegg-ruter og ruter med jevn grad 6-klatring på gode tak i 30 meter. De lengre rutene på 3-4 taulengder er litt slakere. Det er lite som er veldig bratt. Det meste som er gått til nå er borret opp. Vi hadde et ønske om å prioritere naturlig sikrede ruter, men fjellet her er i hovedsak kompakt og har bare enkelte lommer for naturlige sikringer. Målsettingen med Helveten er at det skal tilrettelegges for alle; barn, unge og voksne på alle nivåer. Da skal rutene være godt sikra, sier Hagen.
Det er Romsdal tindegruppe som har søkt om penger og stått bak prosessen med å utvikle feltet, og bakgrunnen var et ønske om et felt i Romsdal som er mer egna for mindre erfarne klatrere.
– Vi har mange klatrefelt her i dalen med høy brukerterskel. På Helveten er de fleste rutene lette og middels vanskelige. Vi ønsker at det blir et felt hvor det er lett å starte utendørs klatring på og det tror jeg vi har fått til. Det er også en del ruter her som er interessante for etablerte klatrere. Håpet er at feltet skal passe for hele «klatrefamilien» både i alle aldere og alle nivåer. Jeg håper og regner med at mange klatrefamilier vil legge sommerferien sin hit i årene som kommer, sier Hagen.
– Hva er det beste med feltet?
– Beliggenheten er veldig god. Det er 15-20 minutters gange fra sentrum, og veggen er sørvestvendt med flott utsikt. Når vi får laget det litt bedre til under veggen blir det et veldig trivelig sted å være. At det er så mange lette og moderate ruter med høy kvalitet er også noe vi har savnet her i området. En såpass stor vegg med så mye ruter i gangavstand fra sentrum er en gave til klatremiljøet i Romsdalen og jeg håper det blir god rekruttering til sporten med dette feltet.
Det er ikke hvem som helst som har laget rutene. På lista over involverte er det temmelig mye samlet kompetanse (for å si det mildt).
– Vi har vært en håndfull klatrere som har jobbet der i fem uker nå. I tillegg til meg har det vært Odd Roar Wiik, Henning Wang, Ole Johan Sæther, Amund Amundsen, Asgeir Rusti, Søren Wold og Stian Reinhardtsen. Etter ferietiden har det vært lett å få folk til å jobbe med dette. Det har vært veldig kjekt at så mange lokale klatrere har hatt lyst til å bidra!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.