NY KLATREFØRER: Romsdal sportsklatring beskriver totalt 731 klatreruter på 36 klatrefelt. Her er det Helveten som vises, med forsiden innfelt oppe til høyre
Lesetid: 3 minutter
– Hehe, ja, det var en som sa det, at når det fins fører for sportsklatring i Romsdal, da blir det umulig å klatre noe på her blikk, gliser Eivind Nordeide.
Han har laget den splitter nye klatreføreren sammen med Leif Håvar Kvande, Asgeir Rusti, Tommy Skeide og Anders Sletta. Boka er utgitt av Romsdal Tindegruppe (RTG).
– Det har vært stort arbeid å finne mye nok og god nok informasjon. Selv om Romsdalen er en gammel og legendarisk klatredestinasjon, har ingen laget sportsklatrefører for området. Dermed er alt laget fra scratch – det er ikke snakk om en oppdatering, men en helt ny fører, sier Nordeide.
– Hvordan har dere definert hva som skal med og ikke? Hornaksla med naturlig sikra ruter på 400 meter er kanskje å dra begrepet sportsklatring litt langt?
– Hornaksla er med av historiske grunner – veggen er svært viktig i norsk klatrehistorie. Husk at da feltet ble oppdaga og de første rutene gått på 70-talet var dette sportsklatring. Samtidig var det et poeng for oss at det ikke ble for sært. Det fins noen gamle og mer marginale klatrefelt som ikke er med.
– Hva med grader? Romsdalen er litt berykta for stramme grader på rutene?
– Jeg tror de fleste rutene i føreren holder graden fint. Noen av de gamle rutene kan kanskje oppleves som litt stramme. Står Hans Christian Doseth oppført som førstebestiger kan det være lurt å forberede seg på litt mer motstand enn man er vant til.
Den nye klatreføreren har altså ikke med de største veggene og fjelltoppene i Romsdalen, men her er både gamle og nye sportsfelt med. Også Molde-området og Eresfjord er inkludert.
– I samme prosess som vi finansierte Helveten fikk vi tippemidler til å lage klatreføreren. Også ingeniørselskapet Axess har spytta inn penger, sammen med Romsdal Tindegruppe, sier Nordeide.
Romsdal sportsklatring beskriver totalt 731 klatreruter på 36 klatrefelt. Boka har grundige beskrivelser med klatrehistore, informasjon om sikkerhet, geologi og praktisk informasjon. De fleste bildene er tatt av den svært anerkjente klatrefotografen Terje Aamodt, og alle veggene har bilder med rutene tegnet inn.
PS! Arbeidet med buldrefører for Romsdalen er i full gang, og det skal også lages ny fjellklatrefører for området.
Disse områdene er med i Romsdal sportsklatring:
Molderegionen:
Bysteveggen, Beinset, Sundsbøen, Ravnfloget i Julsundet, Steinskaret, Bergsvik, Presthammarn, Stornøsa og Gussiåsen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.