Falt over 50 meter på Romsdalshorn

En norsk kvinne i 40-årene er fløyet til St. Olavs hospital etter fallulykke i Romsdalen torsdag formiddag.

Sist oppdatert: 15. august 2019 kl 14.37
 ROMSDALSHORN: Kvinnen skal ha falt over femti meter på det populære fjellet i Møre og Romsdal. Normalruta går nær horisonten til venstre, og Nordveggruta går i veggen lenger til høyre. Arkivfoto: Dag Hagen
ROMSDALSHORN: Kvinnen skal ha falt over femti meter på det populære fjellet i Møre og Romsdal. Normalruta går nær horisonten til venstre, og Nordveggruta går i veggen lenger til høyre. Arkivfoto: Dag Hagen
Lesetid: 2 minutter

OPPDATERT 15.08: Ifølge NRK har kvinnen falt mellom 80 og 100 meter, og hun og en kamerat skal ha vært på vei til Store Vengetind, men at de fikk problemer med å finne stien. Terrenget fra Vengedalen og opp mot Olaskarsvatnet og Søre Vengetind er relativt bratt og tidvis slept, men det er ikke vanlig å gå med sikring, og sjelden nødvendig å bruke hendene. Det er mange stier og merker i området, og det er fort gjort å gå feil.

...................

– En kvinne har falt 50-60 meter ned fra Romsdalshornet, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Roar Fylling opplyser til Åndalsnes Avis at de fikk melding fra et vitne som så en person falle.

Kvinnen har altså overlevd ulykken, men skadeomfanget er foreløpig ikke klart. Hun ble hentet av en sykepleier fra ambulansehelikopteret. Terrenget var for ulendt der kvinnen lå til at helikopteret kunne lande der, men det gikk relativt fort å få mannskaper opp til henne. Ulykken ble meldt klokken 11.50, og like etter klokken 13 meldte politiet at hun var på vei til sykehuset i Trondheim med luftambulanse.

Det er ikke klart nøyaktig hvor på Romsdalshorn ulykken skjedde, men ifølge Adresseavisen ble hun funnet i østsiden på fjellet. Det er på denne siden Normalruta går opp. Tross navnet er ikke dette Romsdalshorns mest gåtte rute, men det er likevel en populær variant. Normalruta er en enkel men lang klatretur i mye eksponert terreng. Avisa skriver også at ulykken skal ha skjedd rundt 1000-1100 meter over havet, noe som i så fall betyr et stykke ned i ruta.

Romsdalshorn (1 550 moh)

Sannsynligvis Norges mest populære, alpine fjelltopp, selv om den ikke er blant de høyeste fjellene i Romsdal. Toppen er godt synlig fra Åndalsnes der den ruver over Romsdalen på motsatt side av Trollveggen. Fjellet krever klatring for å bestiges, og ruten opp nordveggen (grad 4, fire taulengder) er en av Norges mest gåtte fjellklatreruter. Også den enklere men lengre Normalveien på fjellets østside er populær. Romsdalshorn ble besteget allerede i 1828 – mer enn femti år før tindebestigning var noe folk holdt på med, og 53 år før fjellet ble besteget andre gang.

Fjellet ligger like sør for Åndalsnes.

Skjermbilde-2019-08-15-kl.-14.34.54
Publisert 15. august 2019 kl 14.37
Sist oppdatert 15. august 2019 kl 14.37
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen