Linjen har vært et åpent prosjekt i mange år. Ruta ble gått av Grandelius rett etter klokka 21 i går, godt etter mørkets frembrudd. Ruta ble gått med hodelykt.

Det var Leif Henning Broch Johnsen som pusset fram linjen under den store utviklingen av klippen på starten av 2000-tallet. Linjen går i fortsettelsen av 8-ruta Willy Røgeberg, som slutter halvveis opp i den store veggen. Hele ruta topper ut den cirka 40 meter store veggen.

Annonse

Blant klatrere kalles klippen ofte også bare for Lier. Veggen er vertikal til svakt overhengende. Flyttene på den 8-10 meter lange crux-seksjonen er svært tekniske, og går delvis via to vertikale sømmer. Cruxet kommer ganske kort etter Willy Røgeberg. Over cruxet er det noe enklere klatring.

Det var John Henry Nilssen som boltet ruta for rundt fem år siden.

Erik Grandelius er svensk, og har bodd de siste fire årene i Oslo. Han er en av nordens sterkeste klatrere, og både buldrer, klatrer sport og storvegg. Tidligere i sommer gikk han Agnes Buen (9a) i Sørkedalen, som Thilo Schröter førstebesteg i 2018. Kun en håndfull nordmenn har gått 9a eller hardere.

Grandelius jobbet litt på Fuglesang-prosjektet for 4-5 år siden, men la det vekk etter at to tak knakk. Han tok opp igjen jobbinga på ruta i februar. Siden da har han hatt cirka 25 økter på ruta. Gårsdagens bestigning gikk på støt nummer tre for kvelden.

Grandelius har ikke bestemt seg for navn på ruta, men graden er klar: 9a.

Det er Drammensregionens første og Østlandets andre 9a.

PS. På dette nivået bruker de fleste franske grader, men det tilsvarer cirka grad 10 i det norske systemet.