Leo Bøe under bestigningen. Foto: Skjermbilde fra Youtube
Lesetid: 4 minutter
Leo Bøe var sammen med kjæresten Johanna Jupin på vei fra Oslo til Flatanger i helgen. På den turen er det slett ikke uvanlig å ta en pitstop en fem minutters kjøring fra Trondheim Lufthavn Værnes. Hell tilbyr, med sine korte og buldrete ruter på konglomerat, en helt annen type klatring enn de ekstremt lange pumpfestene lenger nord i fylket.
– Det meste var vått på Hell, men Tro på Mirakler var tørr, forteller Leo.
Historisk rute
Tro på Mirakler (8b+) ble besteget av Pål Reiten i 1995. Den gangen var det ingen som hadde gjort 8b+ i Norge, og ruta ble besteget omtrent samtidig som Pump Fiction ble gått på Fetsund. Klatring har tidligere omtalt diskusjonen som gikk om hvilken av de to rutene som var hardest. (Scroll litt ned i saken!).
Men etter at begge rutene har fått stadig flere bestigninger, er det flere som mener Fetsund-ruta er en hard 8b, mens Tro på Mirakler holder graden den fikk etter første bestigning. De som har kommet seg opp det som altså er Norges første 8b+ har gjerne brukt både dager og uker før de har kommet seg til topps uten fall.
Det er dermed ikke en liten bragd Leo Ketil Bøe sto for da han greide å gå Tro på Mirakler på rundt to timer sist lørdag.
Leo Bøe og Johanna Jupin beskuer Hanshelleren i Flatanger. Foto: Johanna Jupin
Førstebestigning på Norge Rundt
Det hang ikke slynger på ruta fra før, men bergenseren gikk på et flasheforsøk med krum rygg.
– Flasheforsøket gikk helt elendig fordi ruten er så vanskelig å lese. Jeg hengte deretter opp slyngene og sjekket ut flyttene. 20 minutter senere hadde jeg et støt fra bakken, og da trynet jeg på det siste flytte til juggen. Det var så nære som det kunne bli.
Etter en halvtime pause tok 25-åringen et nytt forsøk, og da ble det suksess.
Førstebestiger Pål Reiten er imponert over bergenseren.
– Jeg boret ruta sensommeren 1994, det samme året som vi fant Hell. Jeg jobbet på den gjennom høsten, og så gikk jeg den et stykke ut på sommeren året etter, sier Reiten.
Da han selv gikk ruta ble det faktisk innslag på Norge Rundt.
– Det er veldig godt å se at det er progresjon i klatresporten. Det ville jo vært et dårlig tegn om de beste brukte like lang tid som det jeg gjorde for 30 år siden, smiler moldenseren før han legger til:
– De har da blitt så jævla sterke! Vi som holdt på den gangen syntes jo også at vi var det, men nå trenes det på helt andre måter. Det har kommet mer kunnskap, og de gjør ikke de samme tabbene som vi gjorde. De unngår en del skader tidlig i karrieren, og får fin og jevn progresjon i stedet for å kjøre på og prøve å berge ødelagte ringbånd med sportstape.
Ambisiøse planer
Leo Bøe er i skrivende stund er kommet frem til Flatanger. Her gikk han på slutten av sommeren i fjor førstetaulengden av Change, som står i 9a+. I tillegg plukket han med seg to 9a-ruter på fire dager.
I år er det en langt større kamp som står for tur. Nå vil han prøve å gå hele Change som står i 9b/+.
– Dette kan nok både ta uker og måneder. Men jeg føler meg klar til å angripe et hardt prosjekt nå. Det blir en kamp. Flyttene går, men ruten er bare så sinnssykt lang!
Change ble første gang besteget av Adam Ondra i oktober 2012. Han ga den graden 9b+, men Seb Bouin foreslo etter sin bestigning i 2022 at den burde settes i 9b/+.
PS! Leo Bøe hadde også et veldig sterkt onsight-forsøk da han falt helt i toppen på Satan Export (8b) på Hell, samme dag som han gikk Tro på Mirakler.
Det er tydeligvis god oppdrift i Villanueva del Rosario i Spania om dagen. Leo Bøe har hatt en kjapp bestigning av en 8c, og Henning Wang har blitt med i 9a-klubben.
Skal du gå hardere grader, må du prosjektere. Men blir du en bedre klatrer av å prøve på samme rute i ukevis? Vi spurte to trenere, en psykolog og en klatrer med mye prosjekterfaring.
Vil du pushe maksgraden din uten å bare henge i slyngene i ukesvis? Her er tipsene til hvordan du kommer deg raskere til toppen, og får mer ut av prosessen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.