Ikke lenge etter at Chilam Balam 9b, har to nye norske sterkinger klippet ankere i samme hula i dag. Leo Ketil Bøe, som har rukket å bli en snakkis etter et NM han vant overlegent, har gått sin først 8c med ruta La Planta de Shiva part 1.

– Jeg prøvde ruten min først i går og gikk den i dag på 4. forsøk. Det var ny pers, forteller Bøe.

Annonse

Han gikk ruta svært raskt, og har ikke tenkt til å gi seg med kun en pers:

– Jeg har lyst til å prøve mye hardt denne turen, og jeg skal ikke stoppe på 8c. Det er veldig fint å være her oppe med Henning og Sindre. De gir meg mye motivasjon når de støter på dobbelt så lange og bratte ruter, sier han til Norsk Klatring.

Brukte du kalk?

– Yes, svarer Leo. Veldig mye kalk.

(For de som synes spørsmålet virker malplassert henviser det til at Leo droppet kalkposen under finalen i NM).

Henning Wang har også perset. Han har gått Chilam Malenum, grad 9a. Det er en variant av Chilam Balam og ble først gått av Edu Marin. Senere har Dani Andrada, Luiz Martin Rodriguez og Sindre Sæther gått den.

– Ruta er 70 meter lang, med 50 meter i 60 til 90 grader overheng, sier Wang.

Henning Chilam Malenum
CRUXET: Henning Wang på cruxet på Chilam Malenum, en dyno rett etter 8c+ ankeret på ruta. Foto: Henning Wang (!) / GoPro stillbilde fra video

– Har ikke tallet på hvor mange dager jeg har hatt på ruta totalt. Begynte for 3 år siden. Vært mye vått. Hatt mange dager oppi der i hovedsak på første del (8c+). Klarte aldri den bulderen på bildet før i år. Dette var dag 36 på denne turen. Har vært på denne ruta alle klatredagene (2 på, 1 av) så langt på turen, forteller Wang.

Henning Wang har dermed blitt med i den lille klubben av norske klatrere som har gått denne graden. De andre som har gått 9a er Magnus Midtbø, Sindre Sæther, Martin Mobråten og Thilo Schröter (og norgesvennen Erik Grandelius). Det bør nok legges til at Martin Mobråten sin Jungle Speed har blitt foreslått til 8c+, og Thilo sin Agnes Buen er fortsatt urepetert. Uansett hvem eller hvor mange som har gått 9a, er det en meget sterk prestasjon av Wang, og han har bevist at det lønner seg å bo noen måneder i Spania hvert år hvis man vil bli sterk.