Ruta ble gått første gang i 2003 av Bernabé Fernández, som også var den som boltet opp ruta. Han foreslo graden til 9b+. Det tok åtte år før ruta fikk sin andre bestigning, av Adam Ondra, som i et intervju med planetmountain.com uttalte at han mente 9b var en mer presis grad. Ondra gikk ruta etter å ha jobbet på den i tre dager.

Ruta er 80 meter lang, og består av av 235 flytt, ifølge Rock and Ice. Ruta har fem tidligere bestigninger (Bernabé Fernández, Adam Ondra, Sébastien Bouin, Dani Andrada, Edu Marin).

sindre sæther foto Martin olslund
SEMLETIND: Sindre Sæther på førstebestigningen av Amygdala (7+) på Semletind. Foto: Martin Olslund

Sindre Sæther er av våre mest meritterte klatrere – uansett hvilken stil det er snakk om. Han er ikke fremmed for hard sportsklatring, og har klatret ruter opp til 9a tidligere. I tillegg til å klatre hardt på sport og naturlig sikrede ruter, klatrer han også modige og harde ting i fjellet. Etter å ha gått den tekniske ruta Arch Wall i Trollveggen i fri mottok han Norsk Tindeklubs Alpinpris. Han har også flere andre harde storveggs-bestigninger bak seg i Trollveggen, på Kjerag, på Blåmannen i Tromsø, på El Capitan – og sannsynligvis er hel del vi ikke vet om. Sæther holder en lav profil, så mange vil nok mene at han ikke får den oppmerksomheten han fortjener.

Med denne bestigningen demonstrerer Sæther nok en gang sin mangfoldighet i klatrestiler, og det er bare å bøye seg i støvet for denne svært imponerende og stillferdige fyren fra Romsdalen. Det har ennå ikke lyktes redaksjonen å få noen uttalelser fra Sindre Sæther, men vi jobber med saken.