Norge har veldig mye fin og variert klatring, og det finnes mange klatrefelt som man burde ta turen innom.
Disse sportsklatrefeltene passer for alle nivå, og har blitt utvalgt etter samråd med lokale klatrere i Norges land.
Vi har også lagd en guide til hvordan du velger riktig klatrefelt på ditt nivå. Hvis du også har lyst til å begynne å klatre ute har vi også tips til hvordan du kan begynne å klatre utendørs.
Vestlandet
1. Kvam i Sogndal
Kvam – cragget som har alt. Her har over 400 ruter fordelt på alt fra grad 3-8c+. Steinen består av gneis og granitt.
Dette klatrefeltet i Sogndal har fått en solid utvikling spesielt de siste 10 årene. Her er det mange primus motorer som bolter, pusser og etablerer nye ruter. På Kvam har du ruter for alle nivå på et ganske avgrensa geografisk område. Det er mange ulike sektorer, og du kan bruke nærmest et helt klatreliv på dette cragget med over 400 ruter. Det er et crag som du mer eller mindre kan klatre på hele året (fordi Sogndal kan ha ganske milde temperaturer på vinteren). Mange av sektorene er også regnsikre.
Klatrefører: Klatrefører for Sogn og Fjordane

Kvam er et flott helårscrag. Jarle Kalland på No blir det baby (8b+) på Gulveggen på Kvam. Foto: Henning Wang.
2. Beachen i Stryn
Noen gamle breførere og lokale pokaler i Stryn fant dette cragget på tidlig 2000-tall. Det ligger idyllisk til ved Loen, og det er fint helårscrag. Det er omlag 65 ruter der fordelt fra grad 5-8+/9-. Her klatrer du på bombefast granitt.
Det kan av og til bli for varmt på cragget midtstommers, og da burde du klatre der før kl 14. Det er også mange regntette ruter. Du har jo en klassiker som heter Nøtteliten (6-) der man begynner å klatre i et tre.
Utover det er det mange pumpende fine ruter hovedsakelig fra grad 6 og oppover.
Klatrefører: Klatrefører for Sogn og Fjordane
3. Dale i Stavanger
Dale er kjent som Rogalands første store klatrefelt, og har historie helt tilbake til 80-tallet. Du har omlag 138 ruter, hvorav halvparten er boltede ruter. Vegghøyden er fra 10-55 meter, og man har ruter fra grad 5 til 9 på Dale. Det er flest ruter fra grad 6 og oppover på dette klatrefeltet.
Du kan klatre på Dale hele året om forholdene tilsier det. De som er helt nye på Dale anbefales å prøve Dalehammeren eller Dalsvågen ved Gandsfjorden. Disse ligger 10 minutter gange fra parkeringen.
Klatrefører: Klatrefører for Rogaland eller www.brattelinjer.no.
Østlandet
4. Hauktjern i Oslo
Skal man på et crag på Østlandet der du har bred variasjon i grader og variasjon i klatringa så burde man dra til Hauktjern i Oslo. Her er det over 200 ruter fordelt på grad 3-9-/9, og steinen er gneis.
Hauktjern ligger i hjertet av Østmarka, og det er skygge på store deler av cragget på ettermiddagen. Det er også et tjern (derav navnet Hauktjern), rett ved siden av cragget. Her kan du avkjøle deg på varme dager og klatre i skyggen seinere på dagen.
Det må presiseres at det er vandrefalk som hekker på Hovedfeltet og Veslefeltet som regel fra 15.mars til 15.juli. Disse feltene er da stengt for klatring i den perioden stort sett hvert år.
Klatrefører: Klatrefører for Oslo og Omegn
Midt-Norge
5. Hell i Stjørdal
Hell i Stjørdal er et av craggene i Norge som er kjent for hard sportsklatring. Men det er faktisk klatring fra grad 4 og oppover. Da spesielt på den venstre delen av feltet.
Klatrefeltet er preget av konglomerat, noe som gjør at det er mye lommer og hull i steinen.
Feltet ble oppdaget i 1994, og er fortsatt et yndet sted for mange sportsklatrere i Trøndelag og omegn.
Klatrefører: Trønder Rock.
6. Ishoel i Oppdal
Dette klatrefeltet i Oppdal ligger idyllisk til rett ved elva Driva. Her har du omlag 90 ruter fra grad 4-8. Cragget kjennetegnes av elveslipt gneis. Cragget ligger på ca. 500 meter over havet, men er sørvendt, så sesongen kan være lang!
Det er flere tilrettelagte bålplasser på cragget, så det er familievennlig også. Man må bare passe på at kidsa ikke ramler uti elva. Her får du mye klatring for alle nivå.
Klatrefører: Klatrefører for Oppdal.

Przemek Choleva går Egg-helvete (7) på sektoren Litj-Litjhælvet på Ishoel ved Oppdal. Elva Driva i bakgrunnen. Foto: Rune Kvalsnes
Nord-Norge
7. Ersfjorden
For å komme til creme de la creme av sportsklatring på Kvaløya må du gå i omlag 45 minutter til det som blir kalt på folkemunne for Ura. Det er flere sektorer med vegger her og der, men den største konsentrasjonen av ruter er på Resekjerringa og Resekallen. I Ersfjorden har du over 100 ruter fra grad 3 til 8b, med hovedvekt på grad 6 og 7.
Klatrefører: Kvaløya Archives (utsolgt). Er fører på nett.
8. Eggum i Lofoten
Eggum har en del ruter som er det øvre sjiktet av gradsskalaen, men er dog et fantastisk fint crag. Lofoten er mest kjent for kileklatringa, men dersom du føler at du ikke er så gira på å drasse på racket så er Eggum et fint alternativ. Det er også for øvrig en del buldring i Lofoten.
Gradene på Eggum ligger hovedsakelig på rundt grad 7-8, men er noen ruter på grad 5 og 6 her også. Det er omlag 40 ruter på Eggum.
Klatrefører: Lofoten Climbs.
Sørlandet
9. Tjøm i Mandal
Tjøm er et idyllisk crag ved Mandal som har omlag 50 ruter på hovedsakelig grad 5 og 6. Klatrefeltet ble bolta i 1996, og siden den gang har det kommet flere nye ruter. Det er også potensiale for nye linjer. Steinen her består av diorittisk til granittisk gneis.
Tjøm har til og med en to taulengders rute på 80 meter, men i all hovedsak er det en taulengders-ruter som gjelder her.
Klatrefører: Sørlandet Rock
10. Storheia i Kristansand
Storheia ligger 4 km nordvest for Kristiansand. Dette er et av de mest varierte feltene i området, fra grad 3-8/8+ med hovedvekt på grad 6 og 7. Feltet ble utviklet i 2000-2001.
På Storheia får du alt fra svaklatring, listeklatring til overhengende klatring. Det er også gode muligheter for å telte eller bade i nærheten. Skal du til Kristiansand for å klatre bør du dra innom dette klatrefeltet.
Klatrefører: Sørlandet Rock

Den karakteristiske ruta Saxxon Ways (7-) på Storheia. Foto: Kristin Ellefsen