Vi har laget en liste over 10 utvalgte og allsidige sportsklatrefelt i hele Norge. Dette er klatrefelt med en bred variasjon i grader, det vil si fra grad 4 og oppover. Her vil du finne et crag for alle klatrere uansett nivå.
Kvam – cragget som har alt. Her har over 400 ruter fordelt på alt fra grad 3-8c+. Steinen består av gneis og granitt.
Dette klatrefeltet i Sogndal har fått en solid utvikling spesielt de siste 10 årene. Her er det mange primus motorer som bolter, pusser og etablerer nye ruter. På Kvam har du ruter for alle nivå på et ganske avgrensa geografisk område. Det er mange ulike sektorer, og du kan bruke nærmest et helt klatreliv på dette cragget med over 400 ruter. Det er et crag som du mer eller mindre kan klatre på hele året (fordi Sogndal kan ha ganske milde temperaturer på vinteren). Mange av sektorene er også regnsikre.
Det kan av og til bli for varmt på cragget midtstommers, og da burde du klatre der før kl 14. Det er også mange regntette ruter. Du har jo en klassiker som heter Nøtteliten (6-) der man begynner å klatre i et tre.
Utover det er det mange pumpende fine ruter hovedsakelig fra grad 6 og oppover.
Dale er kjent som Rogalands første store klatrefelt, og har historie helt tilbake til 80-tallet. Du har omlag 138 ruter, hvorav halvparten er boltede ruter. Vegghøyden er fra 10-55 meter, og man har ruter fra grad 5 til 9 på Dale. Det er flest ruter fra grad 6 og oppover på dette klatrefeltet.
Du kan klatre på Dale hele året om forholdene tilsier det. De som er helt nye på Dale anbefales å prøve Dalehammeren eller Dalsvågen ved Gandsfjorden. Disse ligger 10 minutter gange fra parkeringen.
Skal man på et crag på Østlandet der du har bred variasjon i grader og variasjon i klatringa så burde man dra til Hauktjern i Oslo. Her er det over 200 ruter fordelt på grad 3-9-/9, og steinen er gneis.
Hauktjern ligger i hjertet av Østmarka, og det er skygge på store deler av cragget på ettermiddagen. Det er også et tjern (derav navnet Hauktjern), rett ved siden av cragget. Her kan du avkjøle deg på varme dager og klatre i skyggen seinere på dagen.
Hell i Stjørdal er et av craggene i Norge som er kjent for hard sportsklatring. Men det er faktisk klatring fra grad 4 og oppover. Da spesielt på den venstre delen av feltet.
Klatrefeltet er preget av konglomerat, noe som gjør at det er mye lommer og hull i steinen.
Feltet ble oppdaget i 1994, og er fortsatt et yndet sted for mange sportsklatrere i Trøndelag og omegn.
Det er flere tilrettelagte bålplasser på cragget, så det er familievennlig også. Man må bare passe på at kidsa ikke ramler uti elva. Her får du mye klatring for alle nivå.
For å komme til creme de la creme av sportsklatring på Kvaløya må du gå i omlag 45 minutter til det som blir kalt på folkemunne for Ura. Det er flere sektorer med vegger her og der, men den største konsentrasjonen av ruter er på Resekjerringa og Resekallen. I Ersfjorden har du over 100 ruter fra grad 3 til 8b, med hovedvekt på grad 6 og 7.
Tjøm er et idyllisk crag ved Mandal som har omlag 50 ruter på hovedsakelig grad 5 og 6. Klatrefeltet ble bolta i 1996, og siden den gang har det kommet flere nye ruter. Det er også potensiale for nye linjer. Steinen her består av diorittisk til granittisk gneis.
Tjøm har til og med en to taulengders rute på 80 meter, men i all hovedsak er det en taulengders-ruter som gjelder her.
På Storheia får du alt fra svaklatring, listeklatring til overhengende klatring. Det er også gode muligheter for å telte eller bade i nærheten. Skal du til Kristiansand for å klatre bør du dra innom dette klatrefeltet.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.