Klatrebukse - best i test dame og herre

De beste klatrebuksene

Hvilke bukser er best til klatring, enten du er til fjells eller på craget? Og hva skiller egentlig ei klatrebukse fra vanlige tur- eller treningsbukser?

MANGE BUKSER: Vi har testet en drøss klatrebukser for menn og kvinner, og crag og fjell. Foto: Erik Nylander
MANGE BUKSER: Vi har testet en drøss klatrebukser for menn og kvinner, og crag og fjell. Foto: Erik Nylander

Bukser for klatring i skal tilfredsstille mange krav – noen som er hakket mer komplisert enn til enn hva man trenger i vanlige turbukser.

Klatrebukser bør ha svært god bevegelighet, være slitesterke, myke, puste godt og samtidig være tilpasset alt det andre utstyret klatringen krever. Det betyr for eksempel lommer som kan brukes selv om du har på klatresele og konstruksjon ved anklene som gjør at buksen ikke kommer i veien for skoene.

Sjekk våre ferske tester av de nye modellene Fjällräven Bergtagen Stretch (testet i både dame- og unisexutgave) og Mammut Taiss SO.

Til fjellklatring bør buksene også være vindtette og gi beskyttelse mot dårlig vær,

Vi har testet mange busker for klatring både i fjellet og i lavlandet - og bukser som fungerer godt til begge deler. Ei klatrebukse som har imponert for deg som holder på mest på craget er Black Diamond Technician Jogger pants, som vi har testet i dameversjon. Også Rab Grit, Houdini Liquid Rock og Prana Kanab er bra bukser for damer.

Flere tester finner du lenger ned!

TIL FJELLS: Kravene til en fjellklatrebukse er litt andre enn til en bukse for klippeklatring i lavlandet. Foto: Siv-Elin Skogen
TIL FJELLS: Kravene til en fjellklatrebukse er litt andre enn til en bukse for klippeklatring i lavlandet. Foto: Siv-Elin Skogen

De fleste modeller kommer i både herre- og dameversjoner. Arc´teryx Sigma FL er et eksempel på det - ei veldig godt bukse vi har testet for både menn og kvinner. Mammut Eisfeld Light og Arc´teryx Sigma AR er solide bukser for høyfjellet, og Norrøna Falketind er en allsidig og slitesterk bukse som fungerer godt til det mest.

Merk at passform  er viktig for at buksen skal gi best mulig bevegelighet. Og buksens passform kommer igjen an på brukerens kroppsform. Derfor kan det være lurt å prøve. Det varierer også hvor elastisk materiale buksene lages i. Alle er laget i forskjellige varianter av softshell, men dette kan være så mangt. Derfor varierer både pusteevne og værbeskyttelse.

MOTVIRKER SKRUBBSÅR: Bukse er kjekt på svaene på Vardåsen - ja, i tilfelle du går på trynet. Siv-Elin Skogen tester Black Diamond Technician Jogger-buksa på ruta Hvorfor ikke. Foto: Tore Meirik
MOTVIRKER SKRUBBSÅR: Bukse er kjekt på svaene på Vardåsen - ja, i tilfelle du går på trynet. Siv-Elin Skogen tester Black Diamond Technician Jogger-buksa på ruta Hvorfor ikke. Foto: Tore Meirik

Man bør tenke gjennom hvor man skal bruke buksen mest. Til crag-klatring og inneklatring er det viktigst at buksa er myk og luftig med god bevegelighet. Klatrer du slake ruter og sva kan det være kjekt med bukse selv om temperaturen tilsier shorts - da blir det litt mindre skrubbsår hvis du tar en suser.

Men er ambisjonene å komme seg til fjells må du være forberedt på å ofre litt komfort, vekt og bevegelighet til fordel for mer værbeskyttelse, slitestyrke og lommer. I verste fall står du på Skagastølsryggen i snøstorm i juli, og da er det kjekt med ei bukse som varmer litt.

Test av Mammut Taiss SO klatrebukse

Nye Mammut Taiss SO er ei veldig kapabel fjellklatrebukse for sommerhalvåret. Prisen er helt ålreit, og det er avgjørende for at Taiss SO er hakket bedre enn den dyrere forgjengeren.

Mammut Taiss SO
Mammut Taiss SO
Mammut Taiss SO

441 gram (str. 34)

1 899 kroner

mammut.ch

skala
8/10

Taiss er navnet på en ny serie klatreprodukter fra sveitsiske Mammut. Denne buksa er beregnet på fjellbruk vår, sommer og høst, og er laget i Mammuts softshell-materiale med polyamid som hovedingrediens.

Taiss SO er litt tyngre tog en god del rimeligere enn modellen Eisfeld Light SO som vi har testet tidligere.

Buksa har både elastikk og borrelås i livet og to hoftelommer med glidelås. Glidelåsen i skrittet har rød hempe, og et par ekstra hemper følger med buksa. På høyre lår er en cargolomme med glidelås.

Buksa er formsydd med forsterkning på knærne,og formen blir smalere ned mot anklene. Her er våse stramming med justerbar strikk, pluss metallkrok som kan hektes i skolissene. Kroken har sin egen lomme hvor den kan pakkes vekk.

TEST: På vei mot Kvanndalstind i Romsdal med Mammut Taiss SO-buksen. Foto: Siv-Elin Skogen
TEST: På vei mot Kvanndalstind i Romsdal med Mammut Taiss SO-buksen. Foto: Siv-Elin Skogen

I BRUK

Passformen på nye Taiss oppleves om hakket tettere enn på Eisfeld Light SO, og det er egentlig bra, for sistnevnte kunne sægge litt (begge modellene ble testet i samme størrelse). Buksa sitter godt og light, og er svært god å bevege seg i. 

Også pusteevnen er god, og vær beskyttelsen helt fin for ei bukse for sommerhalvåret. På Mammuts nettside markedsføres den som en helårsbukse som også er egnet for isklatring, men spør du oss er dette først og fremst ei bukse for andre årstider enn vinter, siden den ikke er spesielt tykk eller vanntett.

Men til sommerbruk opplever vi den derimot som veldig bra. Lommen på låret er enkel å bruke, og selv hoftelommene er tilgjengelige med klatresele på. Kroken for å hekte fast buksa til støvlene er kjekk, og det er en veldig fin detalj at den kan pakkes vekk når den ikke trengs. Da slipper man at den henger seg fast når den ikke skal det.

Bevegelsesfriheten oppleves som veldig god, og buksa er kjempefin under klatring. Du skal brukte deg på temmelig krevende ruter for å oppleve at buksa forhindrer bevegelser - særlig i fjellet hvor buksa hører hjemme.

Selv om vekta er litt høyere, så gjør den lavere prisen og enda bedre passformen at Taiss er et bedre valg enn Eisfeld Light SO for fjellturer med og uten klatring i den varme årstiden.

Mammut Taiss SO er et trygt valg for fjellklatreren som er ute etter ei bukse for turer i bratte fjell vår, sommer og høst.

VURDERING
Bevegelighet
Værbeskyttelse
Detaljer
Slitestyrke
Total
PLUSS

God passform

OK pris

Smarte detaljer

Puster godt

MINUS

Mindre egnet for vinterbruk selv om den markedsføres som helårsbukse

Ikke veldig slitesterk

Test av Black Diamond Technician Jogger pants

Black Diamond Technician Jogger er ei svært myk og komfortabel klatrebukse for lavlandet. Til uteklatring om sommeren er det lite som slår denne - såfremt du treffer blink med passformen.

Black Diamond Technician Jogger pants
Black Diamond Technician Jogger pants
Black Diamond Technician Jogger pants

239 gram (str S)

849 kroner

blackdiamondequipment.com

skala
9/10

Amerikanske Black Diamond er en temmelig tung aktør innenfor klatrebekledning, og produktene som heter Technician er mynta på deg som tar klatring på alvor. Denne buksa kommer i to versjoner - Alpinist og Jogger. Vi har testet sistnevnte, som er den luftigste og letteste av de to.

Buksa er lage i stretch-nylon, med fem lommer: To foran ved hoftene, to baklommer og en lomme på høyre lår med glidelås.

Ved anklene er buksa smal, med nokså bred strikk for å holde buksa unna klatreskoene, Også i livet er det bred elastikk, men ingen stramming. Technician Jogger pants har formsydde knær, og ifølge Black Diamond er passformen «relaxed».

I bruk

Black Diamond Technician Jogger pants imponerer umiddelbart med veldig god bevegelighet og komfort, som skyldes det myke og behagelige nylonmaterialet. Passformen oppleves som veldig godt egnet for klatring, med god bevegelighet i knær og hofte - men dette vikl altså variere med brukerens kroppsform. Merk at siden buksen ikke har stramming i livet - kun strikk - så kan den skli ned hvis passformen ikke er 100% i livet.

Buksa er smart konstruert ved legg og ankler - den kan lett trekkes opp for å gi litt ekstra luft til leggene, og holder seg fint på plass. Uansett kommer den ikke i veien for klatreskoene.

Fire lommer er muligens litt i overkant, men lårlomma med glidelås er ålreit sted å plassere telefonen, også når klatresele der på.

Det nokså luftige og myke materialet er ikke veldig slitesterkt, og værbeskyttelsen gjør at dette ikke er noen vinner for høyfjellsklatring - men det er buksa heller ikke beregnet på.

Black Diamond Technician Jogger pants er ei lufting og behagelig klatrebukse som er svært godt egnet for klatring i lavlandet.

VURDERING
Bevegelighet
Værbeskyttelse
Detaljer
Slitestyrke
Total
PLUSS

Svært komfortabel

Ypperlig bevegelighet

Smart design

MINUS

Ikke veldig slitesterk

Test av Fjällräven Bergtagen stretch klatrebukse

Nye Fjällräven Bergtagen stretch er slitesterk og usedvanlig komfortabel med strålende bevegelsesfrihet. Men den er litt i varmeste laget og ganske dyr.

Fjällräven Bergtagen stretch
Fjällräven Bergtagen stretch
Fjällräven Bergtagen stretch

439 gram (herreversjon i str. 33-34)

315 gram (dameversjon i str. 27-28)

2 599 kroner

fjellraven.com

skala
8/10

Bergtagen er en ny serie fjellklatreprodukter fra svenske Fjällräven. Denne buksen er beregnet på klatring i fjellet, og skiller seg litt fra andre tur- og klatrebukser med sitt nokså elastiske stretch-materiale.

Buksen er relativt tung, og laget i elastisk nylon-materiale. Den har elastikk i på siden dog bak i livet, i tillegg til beltememper. I skrittet er det toveis glidelås med nokså kraftige plasthemper,

Buksa har to lårlommer og 14 centimeter lange lufteåpninger på hvert lår. Disse har mesh på innsiden.

Knærne er formsydde og buksen smalner inn ned leggene mot ankelen, hvor den er ganske smal. Her er glidelås på baksiden av leggen for å åpne buksa over kraftige sko. Nederst er buksa forsterket.

Buksen kommer for øvrig i både herre- og dameversjon, og denne testen er basert på prøving av begge modellene.

TEST: På tur i Romsdalen med Fjällrävens nye klatrebukse. Foto: Tore Meirik
TEST: På tur i Romsdalen med Fjällrävens nye klatrebukse. Foto: Tore Meirik

I BRUK

Bergtagen stretch føles litt uvanlig - tankene går litt mot tights, men det er også poenget med stretchmaterialet.

Samtidig gir det strålende bevegelighet, og buksa sitter tett uten å henge og slenge noe sted. Den er veldig fin å bruke samme med stegjern, men mangler hempe for å hekte buksa i skolissene, slik Mammut Taiss SO har. Passformen og elastikken gir ikke bare bevegelsesfrihet til krumspring i fjellveggen, men også komfort. Alle glidelåsene har kraftige plasthemper som er enkle å bruke.

Buksa er solid, men også ganske tykk og varm (og tung). Kombinert med de små lufteåpningene med mesh inni, blir det fort klamt i motbakkene, selv om materialet har ålreit pusteevne.

Vi savner også lomme på låret. Hoftelommene lar seg riktignok bruke med klatreselen på, men det er uansett lettere med lårlomme.

Fjällräven Bergtagen stretch er utvilsomt ei god bukse for klatreren som skal bryte seg på krevende ruter i fjellet - gjerne når det er litt kaldt.

VURDERING
Bevegelighet
Værbeskyttelse
Detaljer
Slitestyrke
Total
PLUSS

Slitesterk

Komfortabel

God bevegelighet

MINUS

Temmelig varm

Spesiell passform

Dyr

Mangler lårlomme

Test av Norrøna Falketind Flex1 pants

Norrøna Falketind Flex1 er testens beste bukse for varme sommerdager i fjellet, og den eneste med lufteåpninger på lårene.

Norrøna Falketind Flex1 pants
Norrøna Falketind Flex1 pants
Norrøna Falketind Flex1 pants
 • 421 gram (str. M)

 • 1 999 kroner

 • norrona.com

skala
9/10

Flex1 er Norrønas delvis resirkulerte softshellmateriale – og hovedingrediens i denne buksa. Den har baklomme, to hoftelomme og lomme på låret, pluss stramming med borrelås i livet. Her er også fleece på innsiden.

På utsiden av hvert lår er det glidelåsåpning for lufting, med mesh (netting på innsiden, for å hindre «full åpning»). Glidelåsen kan åpnes fra begge ender.

Ved anklene har buksa glidelås slik at den kan åpnes, og ankelen kan strammes med en knapp.

test klatrebukse fjellklatring Norrøna
TEST-TUR: Med Norrøna-buksa på klatretur i Innerdalen på Nordmøre. Foto: Siv-Elin Skogen

Norrøna Falketind er nok blant landets mest solgte turbukser, og versjonen med Flex1-materialet imponerer. Buksa har svært behagelig passform, som gir god bevegelighet til klatring. 

Materialet er riktignok ikke like mykt som noen av de andre buksene i testen, men komforten er god likevel. Selv om bare en av fire lommer fungerer med klatresele på, så har buksa likevel fine og velfungerende detaljer. Lufteåpningene på låret er kjekke, og Norrøna er alene om den detaljen i denne testen.

Buksa føles lett og luftig, og den puster godt, men kunne vært mer vindtett. Som Mammut Courmayeur SO er den best egnet til dagen uten alt for ufyselig vær i fjellet.

Norrøna Falketind er ei gjennomført, behagelig og slitesterk bukse som fikser det meste, men er ekstra velegnet for varme dager til fjells.

VURDERING
Bevegelighet
Værbeskyttelse
Detaljer
Slitestyrke
Total
PLUSS

+ Puster godt + God bevegelighet + Luftig og behagelig på varme dager + Lufting på lårene + Slitesterk + Fin finish

MINUS

– Ikke alle vil sette pris på de fargerike glidelåsene – Kunne gitt mer beskyttelse mot vær – Kun en av fire lommer funker med klatresele på – Borrelåsen i livet kan klumpe seg litt

Test av Mammut Eisfeld Light SO pants

Mammut Eisfeld Light SO er ei varm og slitesterk fjellklatrebukse som gir god værbeskyttelse også når det er kaldt.

Mammut Eisfeld Light SO
Mammut Eisfeld Light SO
Mammut Eisfeld Light SO
 • 396 gram (str. US 34)

 • 2 499 kroner

 • mammut.com

skala
7/10

Akkurat som Arc´teryx har sveitsiske Mammut levert to bukser til denne testen: en tykk og en tynnere.

Dette er den tykkeste av de to, og slik sett er den sammenlignbar med Arc´teryx Sigma AR. Dette er for øvrig en tynnere og lettere versjon av is-, topptur- og alpinklatrebuksa Eisfeld, som vi har testet før – i to utgaver.

Denne versjonen er laget i en softshell-miks av polyamid og spandex. Buksa har borrelås-stramming i livet, bredt fleecepanel på korsryggen, to hoftelommer og en lomme på høyre lår.

Knærne og innsiden av anklene er forsterket med et gummi-aktig materiale. I anklene kan buksa strammes med strikk, og det er en krok for å hekte buksen fast i skolissene. 

Eisfeld Light SO er kraftig og slitesterk, og temmelig varm. Det gjør den bedre egnet for høyfjell og ruskete vær enn noen av de andre buksene – akkurat som Arc´teryx Sigma AR. Men det gjør også at den har litt dårligere pusteevne, særlig ved det gummiaktige materialet kan det bli litt klamt.

Passformen er gjennomtenkt, buksa sitter tett rundt leggene og kommer ikke i konflikt med klatresko eller stegjern. Lommen på låret er kjekk når klatreselen er på, og fleecen på korsryggen gir komfort. 

Mammut Eisfeld Light SO er funksjonell og gjennomtenkt, og best egnet for kaldere høstdager i fjellet.

VURDERING
Bevegelighet
Værbeskyttelse
Detaljer
Slitestyrke
Total
PLUSS

+ Bra passform + Gjennomtenkte detaljer + Varm + Komfortabel

MINUS

– For varm for varme sommerdager – Litt rare gummiaktige detaljer – Dyr

Test av Arc´teryx Sigma FL

Arc´teryx Sigma FL er ei svært allsidig klatrebukse som funker veldig bra til det aller meste. Denne buksa er svært bra både på cragget og i høyfjellet.

Arc´teryx Sigma FL
Arc´teryx Sigma FL
KL_best_i_test
Arc´teryx Sigma FL
 • 369 gram (str. M)

 • 1 699 kroner

 • arcteryx.com

skala
9/10

Arc´teryx Sigma FL minner om AR i passform og detaljer. Lommene og fleecen i livet er de samme, passformen føles lik og det integrerte beltet har den samme, flate metallspennen. 

Men Sigma er laget i tynnere softshellmateriale, med forsterkning på knærne og i setet.

I motsetning til Sigma AR har ikke FL-utgaven verken glidelås eller ekstra forsterkning ved anklene. Justeringen over skoene gjøres med strikk og snorlås.

test klatrebukse fjellklatring Arc´teryx
FJELLARBEID: Styr med tau er en viktig del av fjellklatring. Når man holder på med sånt er det fint at buksa er komfortabel. Her er tester Tore Meirik i aksjon på Snøhetta med testvinner-buksa fra Arc´teryx. Foto: Siv-Elin Skogen

Sigma FL er svært lik AR i hvordan detaljene fungerer, men buksa er likevel temmelig annerledes. Tynnere materiale gjør de bedre egnet for sommerturer. Selv om buksa isolerer mindre, gir den god værbeskyttelse og fungerer fint i høyfjellet. 

Slitestyrken virker svært bra, og bevegeligheten er i toppklassen. Passformen er riktignok litt trang, men det fungerer svært godt til klatring.

Arc´teryx Sigma FL er litt kaldere og tåler litt mindre juling enn AR-utgaven av samme bukse, men dette er likevel det beste valget til sommerlig fjellklatring – buksa er både komfortabel, slitesterk og svært velfungerende.

VURDERING
Bevegelighet
Værbeskyttelse
Detaljer
Slitestyrke
Total
PLUSS

+ Bra passform + Gjennomtenkte detaljer + Puster godt + Lett + Ok pris

MINUS

– Ingenting

Test av Arc´teryx Sigma AR

Arc´teryx Sigma AR er ei gjennomført, slitesterk og varm bukse for fjelleventyr på dager hvor sola ikke steker.

Arc´teryx Sigma AR
Arc´teryx Sigma AR
Arc´teryx Sigma AR
 • 484 gram (str. 32)

 • 1 999 kroner

 • arcteryx.com

skala
8/10

Sigma AR er ei nokså kraftig softshellbukse laget i vind- og vannavvisende softshellmateriale med fireveis stretch. Buksa har nokså tettsittende passform, og ved anklene har buksa temmelig kraftig forsterkning. Nederst er buksa litt trang, men også regulerbar med knapper og strikk, og den kan åpnes med glidelås nederst. 

Buksa har lomme på høyre lår, to hoftelommer. Videre har den fleeceliner i livet og integrert belte med flat metallspenne. Dette er testens tyngste bukse, men så markedsføres den også som brukandes til all slags fjellklatring, inkludert is- og miksklatring vinterstid.

Sigma AR er ei kraftig, slitesterk og nokså varm bukse med solid forsterkning nederst. I så måte minner den om Mammut Eisfeld Light.

Selv om Sigma AR er kraftig og litt tykkere enn flere av de andre buksene i testen, puster den bra. Værbeskyttelsen og vindtettheten er fin, selv om buksa er litt varm for de heiteste sommerturene. 

Detaljene er gjennomtenkte; buksa er passe trang, særlig nederst ved skoene, og gir god bevegelighet. Den er riktignok litt stiv ved forsterkningen ved anklene, men det får du igjen for på brekryssinga med stegjern.

Beltet med den flate spenna i metall fungerer bra, også med klatresele på. De to hoftelommene er riktignok vanskelig tilgjengelige med sele på, men lomma på høyre lår har plass til litt småtteri.

Arc´teryx Sigma AR er ei svært funksjonell og gjennomtenkt klatrebukse for kaldere dager i fjellet.

VURDERING
Bevegelighet
Værbeskyttelse
Detaljer
Slitestyrke
Total
PLUSS

+ Bra passform + Gjennomtenkte detaljer + Varm + Puster godt

MINUS

– For varm for varme sommerdager – Litt stiv nederst

Test av Rab Grit pants

En casual bukse fra Rab, som fungerer til der meste.

Rab Grit pants
Rab Grit pants
Rab Grit pants

Pris: KR 999,-

Web: RAB.EQUIPMENT

skala
5/10

Bra stramming i livet, som du justerer en gang (om du klarer å holde samme vekt).

Hvorfor har ikke alle klatrebukser denne løsningen? Formsydde knær, med litt stretch.

God høst og vårbukse som nok kan bli litt varm sommerstid. Forsterket bak på helen og på knærne.

Rett og slett fin å ha som fritidsbukse også. 

VURDERING
Karakter
PLUSS

Bra stramming i livet

MINUS

Ikke glidelåslomme

Test av Arcteryx Sigma SL pants

Kjempegod bukse, perfekt stretch, passe vannavstøtende og vindtett, lett og alltid kjølig mot huden.

Arcteryx Sigma SL pants
Arcteryx Sigma SL pants
Arcteryx Sigma SL pants

Pris: KR 1699,-

Web: ARCTERYX.COM

skala
9/10

Sitter bra, føles bra og puster godt. Komprimerer godt slik at den er lett å ta med.

Perfekt på reise til varmere strøk er den perfekt, så dette er Kalymnosbukse nummer én.

Smale ankler med mulighet for strikkstramming så det er ikke noe problem å se skoene. Glidelåslomme.

Bra stramming i livet, men med BDs belteløsning så ville den fått full score.

VURDERING
Karakter
PLUSS

God bevegelighet, lett, glidelåslomme, stramming i livet

MINUS

Veldig dyr

Test av Houdini W’s Liquid Rock Pants

En fantastisk og minimalistisk bukse å klatre med på varme dager eller inne, med meget god bevegelighet og passform.

test katrebukser
Houdini Liquid Rock
Houdini W’s Liquid Rock Pants
 • 160 gram

 • 1 199 kroner

 • houdinisportswear.com

skala
7/10

Buksa har riktignok tynt stoff som nok ikke tåler for mange skarpe kanter, men det er jo prisen å betale for letthet og bevegelighet. En glidelåslomme bak, og to uten foran.

Vi skulle vel ønsket oss glidelås foran, med hensyn på nøkler og den slags, siden det er vondt å buldre med noe i baklomma.

Ingen stramming i livet trekker ned. 

VURDERING
Bevegelighet
Stramming i livet
Passform
Lommer
Finish
Verdi for pengene
Total

Test av Prana Kanab Pant

Prana har vel legendestatus i forhold til klatrebukser og klatreshortser. På 90-tallet hadde de så og si monopol, helt til de slo seg på yogabølgen og andre aktører overtok klatrebiten.

Prana Kanab Pant klatrebukse test klatring
Prana Kanab Pant
Prana Kanab Pant
 • 337 gram

 • 999 kroner

 • prana.com

skala
7/10

Kanab har stor strikk i livet holder buksa oppe, uten snøring. To lommer bak og tre foran, den på låret med glidelås. Strikk ved anklene og formsydde knær. Stretch i stoffet og formsydde knær gir god bevegelighet.

Organisk bomull gir miljøpluss, men den er tilsatt nylon som vel gjør den ikke nedbrytbar på kortere sikt. 

VURDERING
Bevegelighet
Stramming i livet
Passform
Lommer
Finish
Verdi for pengene
Total
Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.