I både pose og bag. Noen ser ikke poenget med dem, andre klarer seg ikke uten. Tausekkene fyller ulike behov og funksjoner, og vi har testet ti ulike modeller.
KJEKT Å HA: En tausekk gjør livet enklere på vei til og fra cragget, og ikke minst mens du klatrer. Her er tre typer i svært forskjellig slag: Blue Ice Koala under, Black Diamond Full Rope Burrito bag øverst til venstre og IKEA handlebag oppe til høyre. Foto: Tore Meirik
Da utendørs sportsklatring ble vanligere på 80-tallet oppsto et behov for noe å legge under tauet mens man klatret for å beskytte tauet mot jord, støv og smuss fra bakken. Det ble gjerne en duk av nylon.
Etter hvert fant produsentene ut at det var hensiktsmessig å sette duken sammen med et trekk for å frakte og oppbevare tauet - og slik oppsto tausekken.
Etter hvert fikk tausekkene en form for bæreanordning, slik at de kan bæressom en sekk eller skulderbag. Så godt som alle taubager har hemper å knyte tauendene i, og noen har fargesystem der grønn hempe er topp-enden, mens den røde er bunn-enden. Tausekkens funksjon er rett og slett å gjøre det lettvint å håndtere tauet, og få med seg utstyr til og fra cragget nokså enkelt.
Å bære med seg tauet løser mange med IKEAs blå handlebag til 9 kroner i rimeligste versjon. Men det fins også mer avanserte versjoner; Edelrid Drone er en lett og rimelig modell, Mammut Relaxation er en taubag som kan bli til hengekøye (!) og La Sportiva Rope Bag Small er en kjekk, liten bag som gjør jobben.
PRAKTISK: En taubag beskytter tauet mot smuss og sand, og oppbevarer det slik at du slipper å kveile det sammen. Foto: Dag Hagen
Taubagen har flere bruksområder, avhengig av hvor og hvordan du klatrer, og hvilke behov du har. Den er lagringsplass for tauet når du ikke bruker det, beskyttelsestrekk når du frakter tauet, underlag når tauet er i bruk, og dessuten en liten sekk/ bag i seg selv. Både pose og sekk, med andre ord. De fleste tausekker er romslige nok til å ha plass til sele og et par sko, noen rommer enda mer.
Enkelte klatrere bruker taubagen som et rent trekk, og stapper den og tauet ned i en større sekk. Andre benytter den som en selvstendig sekk/bag, særlig på turer med korte avstander. Atter andre tar bare med seg duken på tur, og bruker trekket kun til oppbevaring for tauet i skapet hjemme. Tilhører du sistnevnte, trenger du en taubag-modell med avtakbar duk.
Når du skal ta tauet opp og ned av bagen gjentatte ganger, er det en stor fordel å kunne finne tauenden, og da gjerne den riktige enden (topp-enden). Så godt som alle taubager har hemper å knyte tauendene i, og noen har et smart fargesystem der grønn hempe er topp-enden, mens den røde er bunn-enden.
I likhet med Petzl Bolsa og Arc’teryx har denne pakkrommet som et hull i midten av duken.
Hullet er romslig og lett å helle tauet nedi, med rød hempe for å knyte bunnenden av tauet.
Duken er stor, og både den og trekket er utført i et svært tjukt og robust nylonstoff.
Det oppleves som svært solid og slitesterkt, men veier til en del ekstra og tar tilsvarende stor plass. Kan muligens fungere bra til klatring som gir stor slitasje.
Den klassiske taubagen til Mammut er lett i vekt og enkel i design.
Bæres som en sekk med to upolstrede skulderremmer, disse kan gnage litt dersom du skal gå langt eller går i baris.
Duken er slitesterk og har hemper med ulik fargekoding. Kompresjonsspenne på tvers av snurpe-åpningen gjør at du kan ekspandere og komprimere pakkrommet. En solid og rimelig taubag.
Dette er nesten som en «ordentlig sekk», med 31 liters volum, og den ser ut som en mini-utgave av cragsekken til DMM, Flight.
Dermed er den i største laget for å stappe ned i en annen sekk, men som liten erstatningssekk fungerer den fint.
Separat duk, polstrede remmer og behagelig bæresystem, men lukkesystemet, der «snippene» på sekken hektes mot hverandre, virker litt uhensiktsmessig og tar en del av pakkrommet.
PLUSS
+ Avtakbar skulderstropp
MINUS
- Litt omstendelig å lukke
Test av Singing Rock Rope Bag
Dette er en rimelig og enkel taubag fra det tsjekkiske lavprismerket.
En ganske standard taubag fra det tsjekkiske lavprismerket.
Den er enkel men funksjonell. Likevel forventer man kanskje en litt lavere pris til en såpass usofistikert utførelse.
Duken har en passe størrelse, men er ikke avtakbar, og mangler fargekoding av hempene. Trekket inneholder en liten lomme til nøkler etc. Av uviss grunn er den akkurat ikke stor nok til å romme en mobiltelefon, noe som kan være et irritasjonsmoment.
Den romslige taubagen til Moon har spreke åttitallsfarger og en duk som er sydd fast til trekket i enden som en slags trakt.
Når du skal pakke ned tauet, sklir det fra duken og rett ned den store åpningen på trekket, raskt og effektivt.
Ferdig pakket ser den ut som – og bæres som – en skulderveske. Åpningen har imidlertid ikke noe lokk, og hvis du ikke er nøye med hvordan duken ligger, får du ikke lukket den helt.
PLUSS
+ Lav vekt og pakkvolum, lett å pakke
MINUS
- Vanskelig å lukke helt tett
Test av Edelrid Drone II
Dette er en solid og lett taubag fra Edelrid.
Edelrid Drone II
Edelrid Drone II
Vekt: 515 gram
Pris kr 529,-
Web: Edelrid.de
I motsetning til Caddy, benytter Drone II den mer typiske pakkmetoden for taubager: Tauet og duken rulles sammen og inn i trekket, som så lukkes med snurpesnor.
Trekket er romsligere enn gjennomsnittet, og har en glidelåslomme med plass til mobil, nøkler og småting.
Til tross for at den rommer mye, er taubagen i den lettere halvdelen av testmodellene, med sine 515 gram.
Duken er imidlertid ikke avtakbar, og mangler ulik farge på hempene.
Den letteste taubagen i testen er blant de med taurommet som et hull i midten.
Duken er litt mindre enn resten av testmodellene, har rød og grønn hempe til tauendene, men mangler hemper i hjørnene, en ulempe når man skal riste tauet ned i pakkrommet.
Lukkesystemet er litt lite intuitivt, med to tynne, noe korte, asymmetriske remmer.
Disse fungerer også som bærestropper, men kan nok gnage litt mot bar hud.
Bolsa er blant taubagene som har tauet plassert i et hull i midten av duken.
I tillegg til hemper i alle fire hjørner, har duken egen grønn og rød hempe til å knyte tauendene i.
Ved å løfte duken etter hjørnene, kan du riste/helle tauet ned i pakkrommet, og så lukke rommet med glidelås så du ender med en liten sekk. Noen vil nok synes at hullet er litt lite og vanskeligere å få tauet ned i enn for eksempel Edelrid Caddy, men det er en smakssak.
Mammut har lenge vært blant de mer innovative produsentene.
Her viser Mammut at de fortsatt tenker nytt: En taubag der den avtakbare duken kan brukes som hengekøye!
Hvor nyttig dette er i praksis, blir opp til deg å avgjøre, men en morsom idé er det. Duken blir da selvsagt tilsvarende stor, og hele taubagen litt tyngre enn de andre, men sett bort fra det, er Relaxation en ganske standard taubag.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.