Klatresekk - Best i test

Stor test av klatresekker beregnet for alpin- og sportsklatring: Hver klatresekk vi har testet for alpinklatring har elementer som feste for ski, isøkser og annet klatreutstyr, mens sekkene vi har testet for sportsklatring er mer beregnet for å ha plass til tauet, sela og ekspresslynger.

KLATRESEKK: Fra testing av klatresekken Arc´teryx Alpha på Bispen i Romsdal. Foto: Siv-Elin Skogen
KLATRESEKK: Fra testing av klatresekken Arc´teryx Alpha på Bispen i Romsdal. Foto: Siv-Elin Skogen

En klatresekk skal levere mye - både slitestyrke, lav vekt, bærekomfort, bevegelsesfrihet og smarte detaljer for å bære spesialutstyr er blant kravene.

Klatreturen blir bedre med en klatresekk som fungerer godt, enten den er til klippeklatring på cragget, til fjells midtvinters eller på en koselig fjellklatretur sommerstid. Vi har testet en rekke klatresekker til forskjellig bruk.

Vi har nylig testet tre nye klatresekker for fjellklatring hele året: Klättermusen Höner er en detaljert og litt kostbar sekk, mens nye Rab Latok 38 er en veldig vellykka sekk hvor det engelske merket har turt å prioritere. Vi har også testet Osprey Mutant 38 - som er rimelig og ekstremt detaljrik.

Sekker for klatring kan - i første omgang - ganske enkelt deles inn i sekker som skal brukes under klatringen og sekker som først og fremst er laget for å bære utstyr til og fra et klatrefelt.

Uansett hvilke type klatring du trenger sekk til, vil opplevelsen bli bedre med riktig ryggsekk. Her får du vite hvilke klatresekker som er best til hva - og hvorfor.

klatrer i fjellveggen test av arcteryx klatresekk fjellklatring
KRAVSTOR: En sekk for fjellklatring må være lett, slitesterk, ha gode fester for spesialutstyr og konstruert slik at den ikke roter med klatresele. Dette er fra testing av Arc´teryx Alpha FL 40. Foto: Siv-Elin Skogen

Mange klarer seg med IKEAs blå handlebag til 9 kroner i rimeligste versjon for å bære tau, sele og sko til klatresenteret. Men det fins også mer avanserte sekker, og til klatring utendørs med jord, grus, gress og andre saker og ting som kan blande seg med utstyret blir enn mer avansert bag - eller taubag - fort aktuell.

Slike klatresekker har gjerne et stort som med plass til tau, sele, sko og øvrig utstyr, ofte med ganske enkle bæresystemer og få fester utenpå. 

Slike dedikerte sekker for sportsklatring har kun det du trenger til en klatredag, uten vekten og styret overflødige funksjoner fører med seg. Mange har spesialfunksjoner for klatrere, som egen pose for kalkpose, utstyrsløkker for karabinere og kortslynger, spesiallomme for guidebok og lignende. Felles for klatresekkene er også at de kan åpnes slik at du kommer til i hele sekkerommet. Patagonia Crag Daddy er en fin og gjennomtenkt modell og Beal Combi Cliff er både rimelig og bra.

En dedikert tausekk har gjerne litt ekstra avansert system for å rulle tauet inn og ut mest mulig effektivt og enkelt. Test av tausekker finner du nederst i artikkelen!

Men hva med klatresekkeme som er laget for å bæres på ryggen mens du klatrer? De fleste innser nok att en IKEA-bag ikke er så kjekk å bære mens du klatrer WI5 i Hemsedal i januar eller er i gang med 17´nde taulengde på Mongejura et halvt år etter. Eller for den saks skyld er på vei over Patchells sva en varm sommerdag med vinterklær i sekken og isøks og stegjern montert utenpå.

Exped Whiteout er en solid modell for lage dager i fjellet hele året, akkurat som Mammut Trion 35 - men den er enda mer allsidig. Arc´teryx Alpha FL 40 er en lett og smooth sekk for fjellklatring og Ortovox Trad 35 løser de fleste oppgavene du kan utsette den for i fjellet. Det gjelder også nye Black Diamond Speed 30.

fjellklatrer med klatresekk til test
TEST AV KLATRESEKKER: Med Blue Ice Squirrel 22 på tur på Nordmøre. Foto: Tore Meirik

Sekker for fjell- is- og alpinklatring må fikse en drøss oppgaver. Volum mellom 30 og 50 liter holder i de fleste tilfeller. Men sekken må ha gode systemer for å bære spesialutstyr som isøkser, stegjern, hjelm, og tau. Festeanordningene komme gjerne i mange varianter.

Mange klatresekker mangler merkelig nok hjelmfeste, som er veldig vanlig på sekker til topptur på ski, og isøksfester fins i mange varianter, alt fra gammeldagse løkker som ikke holder fast ei moderne klatreøks til fester som tillater å ta av løkka med en hånd med vott på uten å ta av sekken.

Samtidig må sekken være slitesterk, lett, god å bevege seg i, og hoftereima må ikke komme i konflikt med klatreselen. Det siste løses enten ved at hoftebeltet er høyt plassert eller avtakbart. Noen sekker krever at beltet ikke brukes, og strammes rundt sekken i stedet for rundt hofta - men det bør være unødvendig å gjøre på en moderne klatresekk.

De siste årene har løpesekker blitt «oppdaget» av klatrere - og det er ikke så rart. En løpesekk er liten og lett, og mangler hoftebelte, men har stort sett nok plass til det du trenger på klippeklatring over flere taulengder i lavlandet. Dermed er den god å klatre med, samtidig som du får med deg skoene du trenger til returen, pluss litt drikke og ei ekstra jakke.

To merker har laget dedikerte klatresekker inspirert av slike løpesekker; Blue Ice Reach og Mammut Trion Nordwand 15 er inspirert av løpesekker med har festeanordninger for diverse klatreutstyr.

fjellklatring med løpesekk
LØPESEKK FOR KLATRING: På klatretur på Ravneggen på Nordmøre med Blue Ice Reach. Foto: Siv-Elin Skogen

Test av Rab Latok 38

Dummy textRab Latok 38 er en svært gjennomtenkt fjellklatresekk som mangler mange detaljer men likevel har alle de fleste fjellklatrere trenger.

Rab Latok 38.
Rab Latok 38.
Rab Latok 38

866 gram

2 399 kroner

rab.equipment

skala
9/10

Engelske Rab kjøpte brødrene Lowes (Jeff inkludert) legendariske merkevare Lowe Alpine i 2011, og har siden den gang har merkenavn Rab gradvis tatt over Lowe Alpines produkter - inkludert de anerkjente sekkene.

Fjellklatresekken Latok 398 ble lansert i 2022,og er en nokså lett sekk for fjellklatring. Rab har strippa ned mengden detaljer, og blant de som står igjen er flere avtakbare slik at man kan spare ytterligere vekt. Sekken kommer også i en mindre versjon på 28 liter.

Sekken er laget i delvis resirkulert Spectra og Cordura - begge er svært slitesterke, syntetiske materialer: Undersiden og begge sidene har ekstra forsterkning. 

Latok 38 har relativt enkel, men avtakbart hoftebelte, som lukkes med metallspenne. Også de fire kompresjonsreimene - som er temmelig tynne - er avtakbare og kan hektes av og på med små metallspenner. Sistnevnte finner vi også på den oransje taufestestroppen (også avtakbar). Alle de små metallspennene har en ekstra krok som gjør at de nærmest kan låses fast.

Sekken har to isøksfester med metallpinner og enkle strikk i toppen. Topplokket har rullelukking som festes med plastspenner, samt en mindre lomme med glidelåsåpning på toppen. Inne i hovedrommet er en mindre lomme med nøkkelringfeste. Rommet lukkes for øvrig med rulling som låses med plastspenner.

Sekken har kraftig bære/ heiseløkke på toppen.
Bærereimene har ekstra padding samt stramming ved skuldrene og brystreim som lukkes med plastspenne.

I bruk

Rab Latok 38 fremstår som usedvanlig gjennomtenkt. Den er lett, men likevel veldig slitesterk og har de detaljene du trenger. Dermed fyller den funksjonen og vel så det, samtidig som sekken er enkel å bruke.

Metallspennene er veldig bra og solide (men hvorfor er det ikke også metallspenner på rullelukkinga på lokket?). Både på hoftebektet og kompresjonsreimene er de enkle å både åpne og lukke, samt hekte av og på, og låse. De kan også tas helt av, men om det spiller så stor rolle fra eller til er heller uklart - tar du av alle fire sparer du 56 gram og gjør sekken litt kjipere å bære.

Også taufestestroppen kan tas av, og da sparer du 15 gram. Hvis du vet du ikke skal bruke den kan det være kjekt å ta den av - da blir det litt kjappere å åpne og lukke sekken.

Bærekomforten er overraskende god med tanke på den lave vekten. Bærereimene er komfortable, og selv når man bærer ski i a-form er sekken behagelig på. Hoftebeltet er ikke like komfortabelt som noen konkurrenter siden det mangler padding, men er ellers smart (høyt) plassert i forhold til klatreselen.

Hovedrommet lukkes med rulleåpning - det er temmelig vanntett og driftssikkert, men litt tidkrevende i bruk. Plastspennene kan nokså kjapt erstattes med utstyrskarabinere. Da får man nesten samme og veldg gode lukkesystem som på den svært ode skisekken Exped Serac.

Isøksfestene er steinbra - det er null stress å ta av øksene mens du har sekken på ryggen - selv med hansker på.

Med mindre du har et absolutt krav om detaljer Rab Latok 38 mangler, så skal det veldig mye til at denne veldig gjennomtenkte sekken ikke er noe for deg.

VURDERING
Bærekomfort
Klatring
Brukervennlighet
Slitestyrke
Total
PLUSS

Veldig gjennomtenkt

Slitesterk

Lett

Enkel i bruk

MINUS

Ville vært enda bedre å bære med padding på hoftebelte

Test av Klättermusen Höner 42

Klättermusen Höner 42 er en litt komplisert og ganske dyr fjellklatresekk, men den er også slitesterk med fin finish.

Klättermusen Höner 42.
Klättermusen Höner 42.
Klättermusen Höner 42

886 gram

3 799 kroner

klattermusen.com

skala
7/10

Svenske Klättermusen sin alpinklatreserkk Höner kommer i  tre størrelse, og vi har testet den mellomste på 42 liter. 

Sekken er laget i resirkulert polyamid-materiale med forsterkning på undersiden i en kraftigere versjon av polyamid blandet med polyester og aramid (kevlar).

Sekken har en kompresjonsstropp på hver side, to rekker med små løkker på utsiden og på bærereimene, strikk for feste til stegjern på utsiden samt to isøksfester.

Hoftereima låses med metalspenne, og reima har utstyrsløkke på venstre side og ekstra lomme på høyre. Bærereimene, som er laget i mesh-materiale, har stramming ved skuldrene og brystreim i form av to strikk.

På bak- og framsiden av sekken, like under lokket, er kraftige heise/ bæreløkker. Under lokket er taufeste med metallspenne, og  ekstra lomme. I tillegg til lokket kan åpningen lukkes med snorlås, og i hovedrommet fins en mindre lomme til småting.

Selve lokket festes med to stropper som går ned på hver side av sekken, hvor de festes med metallspenner. I samme system er en annen stropp som går over lokket og festes på baksiden med metallspenne.

I bruk

Klättermusens nokså kostbare sekk gir et litt blandet førsteinntrykk - sekken er solid med lekker finish, samtidig som den har noen detaljer som kunne vært bedre. Reima som stenger topplokket fremstår som komplisert og lite intuitiv. Stroppen skal fylle flere funksjoner (komprimering + feste til utstyr oppå lokket), men sekken har allerede taufeste under lokket, og komprimering ville vært lettere (både i gram og utførelse) med vanlige kompresjonsreimer.

De små utstyrsløkkene - totalt 75 stykker (!) - på sekkens utside samt på bærereimene er for små til å være enkle i bruk. Men de går igjen på flere av Klättermusens produkter, og fremstår mer som logoer enn funksjonelle detaljer.

Samtidig er bæresystemet gjennomført. De luftige bærereimene med strikk-brystreim er riktignok litt i spinkleste laget når sekken er tung og full, men samtidig lufter de godt og er relativt lette. Det ikke-avtakbare hoftebeltet er veldig bra og greit plassert i forhold til klatresele. Stort pluss for den solide metallspenna som er umulig å ødelegge og enkel å bruke.

Solid metallspenen og luftige bærereimer.
Solid metallspenen og luftige bærereimer.

Sekken er også solid med forsterkningene plassert på smarte steder. Festet til stegjern fungerer bra, men strikkene oppleves som litt skjøre. Isløksfestene er ok, og langt bedre enn på Klättermusens ski-topptursekk, men det kunne vært enklere å ta av øksene uten å ta av sekken: Plastspennene og strikkene er små og litt kinkige å håndtere med hansker på.

Er du ute etter en slitesterk og lekker klatresekk med mange detaljer du er god til å holde styr på, da er nok Klättermusen Höner et bra valg.

VURDERING
Bærekomfort
Klatring
Brukervennlighet
Slitestyrke
Total
PLUSS

Slitesterk

Nokså lett

Bra hoftebelte

Mange detaljer

MINUS

Dyr

Komplisert system for lukking

Unødvendige små løkker

Lite intuitiv

Test av Osprey Mutant 38

Osprey Mutant 38 både er og føles rimelig - men ingen klatresekk vi har testet gir like mange detaljer per krone som denne.

Osprey Mutant 38
Osprey Mutant 38
Osprey Mutant 38

1 201 gram

1 850 kroner

ospreyeurope.com

skala
7/10

Amerikanske Osprey oppdaterte fjellklatresekken Mutant i fjor. Sekken kommer i tre størrelser, samt en stor versjon på hele 90 liter, som er promodellen til selveste Nimsdai Purja.

I motsetning til klatresekker som Arc´teryx Alpha og Rab Latok har denne modellen alle tenkelige detaljer og funksjoner - pluss noen du muligens ikke tenkte på. Det er også avgjørende for sekkens høye vekt.

Mutant er laget i resirkulert nylon, og alle spenner er i plast. Den har ikke-avtakbart hoftebelte med padding og utstyrsløkke på begge sider. Bærereimene har også padding, samt stramming ved skuldrene, elastiske utstyrsløkker og brystreim med spenne i plast.

Sekken har to kompresjonsreimer med plastspenne på hver side, pluss kraftig løkke nederst for å holde på plass ski.

Foran på midten er ytterligere to stropper med plastspenner. Disse stroppene kan flyttes opp og ned i løkker midt på sekkens utside. Her er også to isøksfester av typen med metallpinner nederst og strikk øverst.

Hovedrommet lukkes med snorlås og avtakbart lokk. Åpningen er asymmetrisk, og høyere bak. Her er også stropp for å feste tau, pluss meshlomme på innsiden. Det er også en klaff som skjuler et ekstra panel for å lukke over snorlåsen når du har tatt av topplokket.

Topplokket har daisychains (utstyrsløkker), en stor lomme samt en mindre lomme beregnet på det løse hjelmfestet som er inkludert. Lokket har egne festepunkter for hjelmfestet, men det kan også festes på sekkens utside.

Osprey Mutant er en av få klatresekker med dedikert hjelmfeste.
Osprey Mutant er en av få klatresekker med dedikert hjelmfeste.

I bruk

Osprey går litt mot strømmen med denne sekken, og det gir et litt annerledes førsteinntrykk. Sekken er veldig tung og materialet føles billig. Det understrekes ytterligere med alle plastspennene - dette er nemlig en sekk med alle tenkelige detaljer og funksjoner. Du skal være ganske gira for å få bruk for alle i løpet av et år (liv) med fjellklatring.

Først: Bærekomforten er god, siden sekken har fin padding på både hoftebelte og bærereimer, og komprimeringmulighetene er mange. Osprey skal også ha honnør for å inkludere eget hjelmfeste - det er noe vi savner på mange klatresekker. Å få den voluminøse men lette hjelmen stramt plassert utenfor sekkerommet er bra.

Samtidig er plastspennene små og litt kjipe å håndtere med hansker på. Særlig stegjernsfestet midt på utsiden er kronglete. Unntaket er isøksfestene, som er store og litt rare, men enkle i bruk.

Osprey Mutant 38 er en rimelig og ekstremt detaljrik sekk som ikke vil være et førstevalg for minimalisten, men er du typen som vil holde absolutt alle dører åpne for hva, hvor, når, hvordan og til hvilke aktiviteter du vil bruke sekken, så er den et bra valg.

VURDERING
Bærekomfort
Klatring
Brukervennlighet
Slitestyrke
Total
PLUSS

Ekstremt detaljrik

Hjelmfeste

God bærekomfor

MINUS

Ekstremt detaljrik - her er mange funksjoner du sannsynligvi aldri vil bruke

Tung

Det glatte materialet føles billig

Plastspenner

Flere detaljer er knotete å bruke

Test av Black Diamond Speed 30

Black Diamond Speed 30 er en gjennomtenkt og solid klatresekk. Black Diamond Speed 30 egner seg best for klatring i høyfjellet både sommer og vinter - såfremt du får plass til alt du trenger.

Black Diamond Speed 30 klatresekk til test
BLACK DIAMOND SPEED 30: Egner seg best for klatring i høyfjellet
Black Diamond Speed 30

985 gram (742 gram uten hoftebelte og lokk)

1 699 kroner

Blackdiamondequipment

skala
7/10

Speed 30 er en ny fjell- og alpinklatresekk fra amerikanske Black Diamond. Klatresekken kommer i to farger og to rygglengder, hvor to liter volum skiller de to lengdene. Vi har testet den største, i størrelse M/L.

Black Diamond Speed 30 er laget i nylon. Den har hovedrom med avstivet ryggplate. Rommet lukkes med snøring i toppen, hvor det også er avtakbart lokk, med to glidelåslommer. Sekken har to røde bære/ heiseløkker øverst.

Lokket festes med plastspennee og stropp på framsiden. Hovedrommet kan utvides, og det er taufeste i rødt bånd på toppen - denne festes også med plastspenne. Videre har Black Diamond Speed 30 fire kompresjonsreimer som kan løsnes med plastspenner og avtakbart stegjernfeste foran i form av to bånd som strammes med plastspenner. Her er også to isøksfester, med metallpinne nederst og borrelås øverst.

Hoftereima har plastspenne midt på og en utstyrsløkke på hver side. Den er festet med borrelås inni sekken, og kan tas av. Sekken har brystreim med plastspennee og stramming ved skuldrene.

Vekten er nokså høy - 32,8 gram per liter betyr at den er blant de tyngste vi har testet. Men når man tar av hoftereim og lokk reduseres naturlig nok vekten betydelig.

LES OGSÅ: Test av Mammut Trion 35 klatresekk

klaterer med Black Diamond Speed 30 klatresekk på ryggen
PÅ TUR: Med Black Diamond Speed på ryggen under klatring på Ravneggen på Nordmøre. Foto: Siv-Elin Skogen

I BRUK

Black Diamond Speed 30 gir et veldig godt førsteinntrykk - den føles gjennomtenkt og detaljrik, samtidig som Black Diamond har unngått å spekke den med for mange reimer og dingser. Relativt kraftige bærereimer og hoftebelte drar opp vekta, men det gjør også sekken komfortabel å bære. Nylonmaterialet framstår som solid og slitesterkt.

Festeanordningene for isøkser og tau fungerer veldig bra, og er enkle å bruke. Stegjernfestet foran er litt simplere, selv om det gjør jobben. Det fungerer dog best hvis sekken er litt full. Kompresjonsstroppene gjør sekken nokså smidig, og sammen med taufestet holder de tauet stramt og fint.

Men vi syns alle plastspennene gir et litt kjipt inntrykk. Mange av konkurrentene bruker i stedet slanke metallkroker, og får dermed fester som fungerer minst like bra, men er mindre og sterkere. Særlig hvis du tråkker på plastspenne er de utsatt for å knekke.

Hoftebeltet kommer i veien for klatreselen, og må tas av under klatring for å samarbeide bra med selen. Det er litt knotete å ta av og på.

Passformen er ålreit, selv om vi noen ganger opplevde å stange hodet i sekken når vi la hodet bak for å studere ruta videre - ikke akkurat uvanlig å gjøre under klatring, og det opplevdes som litt irriterende.

I sum er Black Diamond Speed 30 en solid klatresekk som er best egnet for alpinklatring - gjerne om vinteren - hvor krumspringene er færre, men kravene til å holde på utstyr og være solid desto høyere. Den har de riktige detaljene, og vil gjøre en bra jobb for de fleste, men for de råeste vinterturene burde den kanskje hatt 10 liter mer.

Black Diamond Speed 30 er en solid og litt liten fjellklatresekk med de rette detaljene for klatring til fjells hele året.

VURDERING
Bærekomfort
Klatring
Brukervennlighet
Slitestyrke
Total
PLUSS

Solid

Har de rette detaljene

God bærekomfort

Enkel å bruke

MINUS

Gir ikke maks bevegelsesfrihet

Kjipe plastspenner

Litt lite volum for vinterturene

Test av Mammut Trion 35 klatresekk

Nye Mammut Trion 35 er en detaljrik, komfortabel og solid sekk som fungerer fint til allsidig fjellbruk hele året, men Mammut Trion 35 når ikke helt opp som rendyrka klatresekk.

Mammut Trion 35 klatresekk til test
MAMMUT TRION 35: Komfortabel og solid
Mammut Trion 35

1 449 gram (41,4 gram per liter)

2 299 kroner

Mammut

skala
7/10

Trion 35 er en ny modell fra sveitsiske Mammut. Mammut Trion 35 er beregnet på allsidig alpinklatring hele året, og har nokså mange funksjoner og detaljer. Den er laget i polyamid - som kanskje er mer kjent under merkenavnet Nylon.

Mammut Trion 35 har - som navnet antyder - et volum på 35 liter. Det fins ingen standard for måling av volum og denne sekken framstår som ganske romslig.

Den har justerbart og avtakbart topplokk, med egen lomme. Hovedrommet åpnes med snorlås øverst eller via glidelåsåpning som åpner hele ryggen. Øverst på hovedrommet er taufeste, det er nettinglomme inni hovedrommet, og sekken er klargjort for drikkesystem. Mammut Trion 35 har en egen og nokså stor lomme på forsiden, med stor glidelåsåpning. Forsiden har også to isøksfester med både løkke og spenne i plast og aluminium, samt daisychains.

På sidene er det to kompresjonsreimer, kraftige løkker for å bære ski, samt lommer på yttersiden. Hoftebeltet har lomme på høyre side og utstyrsløkke på venstre. Også bærereimene har lommer, og de er formsydde. Brystreima er justerbar. Det er også stramming øverst på bærereimene. 

Materialet i ryggen er relativt stivt, og sekken er forsterket nederst. Vekten er nokså høy sammenlignet med klatresekker med tilsvarende volum.

LES OGSÅ: Test av Mammut Trion Nordwand 15

fjellklatring snø Mammut Trion 35 klatresekk test
TEST: På tur med Mammut Trion 35 og gåstaver i isøksfestene. Foto: Siv-Elin Skogen

I BRUK

Mammut Trion 35 er en ganske omfangsrik og solid sekk, som føles slitesterk. Den har mange detaljer - kanskje litt vel mange til å være en ren klatresekk, men som allsidig fjellsekk for helårsbruk og toppturer på ski skal du være ganske kresen for å mene at Mammuts nye modell mangler noe (med unntak av skråfeste for ski, som sekken faktisk mangler).

Nokså stiv rygg, kraftig hoftebelte og svært behagelige bærereimer gjør det komfortabelt å bære tungt, og kompresjonsreimene gjør sekken nokså kompakt - også når den ikke er full. Taufestet fungerer fint, og de store åpningene - både på ryggen og i toppen - gjør det enkelt å rote rundt i sekken. Ryggåpningen er kjekk når du har festa tau i toppen og trenger noe fra hovedrommet.

Også skifestene fungerer bra, og rommet på forsiden er fint til skredutstyr, og det betyr ikke så mye at egne rom for søkestang og spadeskaft er kutta ut.

Men vi er ikke så glade i plastspennene, som er litt kinkige å håndtere, særlig med hansker på. Det fins isøksfester som gjør det enklere å både feste og ta av øksene, uten å involvere plast. Under klatring stikker den stive ryggen opp i nakken, og gjør sekken litt kjip å se opp med - noe som er temmelig vanlig under klatring.

Mammut Trion 35 er et trygt og solid valg for deg som vil ha en allsidig sekk først og fremst til fjellturer med og uten ski.

VURDERING
Bærekomfort
Klatring
Brukervennlighet
Slitestyrke
Total
PLUSS

Behagelig å bære tungt

Solid og slitesterk

Bra til topptur på ski

Mange detaljer

MINUS

Litt kjip å klatre med

Isøksfestene kunne vært enklere og bedre

Tung

Litt dyr

Test av Mammut Trion Nordwand 15

Mammut Trion Nordwand 15 er en detaljrik sekk med lav vekt og mange fine funksjoner. At den er tilnærmet vanntett er en fin bonus.

Mammut Trion Nordwand 15 test klatresekk vanntett
MAMMUT TRION NORDWAN 15: Tilnærmet vanntett
Mammut Trion Nordwand 15
skala
8/10

Mammut Trion Nordwand 15 er den minste av de totalt tre sekke-størrelsene i sveitsiske Mammuts Nordwand-serie. Sekkene kommer i flere farger, og de to største i egne dameversjoner. Lillesøster 15 fins i svart og blå.

test klatresekk Mammut
TESTING: På vei mot Store Trolla med Trion Nordwand på ryggen. Foto: Tore Meirik

Minste Trion har rullelukking i toppen, to isøksfester, daisychains (flere løkker) på utsiden, to kompresjonsstropper, intern lomme i hovedrommet og egen lomme med sin egen inngang på høyre side. Hovedrommet kan også nås via glidelås på venstre side. Også denne sekken er klargjort for drikkeblære.

Strammingen gjøres med en nokså intrikat system med strikker og plastspenner ved brystet. Disse kan justeres med snorlåser som er plassert oppe og nede ved brystet, og like over hoftene.

test klatresekk Mammut
STRIKKSYSTEM: Mange strikker skaper god komfort, selv om det er litt mye som henger og slenger. Foto: Tore Meirik

Hver bærereim har en stor lomme som kan lukkes med strikk og snorlås og en mindre lomme, alle i elastisk materiale.

Sekken har også heiseløkke i toppen, og en stropp som er festet øverst i sekken og kan hektes fast i løkkene foran – denne er beregnet på å bære tau. Også kompresjonsstroppene kan hektes av og på i løkkene.

Mammut Trion Nordwand 15 er svært komfortabel. Det er riktignok litt knotete å justere alle strikkene, men når det først er gjort fordeles trykket svært godt ut over brystkassa. Dermed sitter sekken godt på, og komforten er veldig god. Særlig under løping når pusten går tungt er dette kjekt.

test klatresekk Mammut
LOMMER: Hovedrommet kan åpner fra siden med glidelås eller i toppen via rullelukkinga. Foto: Tore Meirik

Samtidig er rullelukkinga litt knotete å jobbe med – også fordi stroppen for taufeste må åpnes for å få tilgang. Heldigvis er det på den annen side svært enkelt å nå hovedrommet fra åpningen på siden, og det er fint at rullelukkinga gjør sekken tilnærmet vanntett. Også den mindre lomma på den andre siden er fin, og passer bra til drikkeflaske.

Mammut Trion Nordwand 15 har ikke like gode funksjoner for å bære ting på utsiden som Blue Ice Reach – den hamgler hjelmfeste og  taufestet er ikke like innovativt. Det hadde også vært kjekt med glidelåslukking på brystlommene (tanken på å miste mobiltelefonen ned 200 meter stup er ikke så god), men strikklukkingen gjør jobben så lenge du husker å stramme den.

Men Mammut-sekken er litt mer komfortabel å løpe med, og den har imponerende lav vekt med tanke på alle lommene og de vanntette glidelåsene.

Mammut Trion Nordwand 15 er en perfekt sekk for fjellløperen som også vil ha en sekk for klatreturer – gjerne de som ikke krever hjelm.

VURDERING
Komfort under klatring
Komfort under løping og anmarsj
Bevegelighet
Utstyrsfester
Total
PLUSS

+ Komfortabel + Nesten vanntett + Mange kjekke lommer + God å løpe med

MINUS

– Mangler hjelmfeste – Litt knotete å betjene

Test av Blue Ice Reach 12

Blue Ice Reach 12 er en innovativ klatresekk med veldig fine funksjoner for klatreturer samtidig som den er behagelig å løpe og bevege seg med.

Blue Ice Reach 12 test av klatresekk
BLUE ICE REACH 12: Innovativ klatresekk med fine funksjoner
Blue Ice Reach 12
skala
9/10

Franske Blue Ice har bemerket seg temmelig tydelig i Norge med mange innovative produkter for klatring og toppturer på ski.

Merket holder hus i Chamonix, hvor blant andre den norske frikjøringslegenden Stian Hagen er en av utøverne Blue Ice har på laget.

Blue Ice Reach 12 er den største av de to sekkene i Reach-serien. Som navnet antyder er volumet 12 liter. Lillesøsteren er på åtte liter, og koster hundre kroner mindre. 

Blue Ice Reach 12 er laget i nylon forsterket med det sterke polyetylenmaterialet Spectra. Den har to glidelåslommer foran på bærereimene, hvor den ene lommen har intern nøkkelsnor og lomme.

test klatresekk blue ice
PASSFORM: Blue Ice-sekken sitter godt på ryggen. Foto: Tore Meirik

To justerbare reimer med plastpenner holder sekken på plass på brystet. Her er også reflekser, og på høyre skulder er det «tunnel» inn til hovedrommet, slik at sekken er kompatibel med drikkeblære.

Ved hver av hoftene er det elastisk lomme, hvor den på høyre side kan lukkes med glidelås.

Hovedrommet har en intern lomme, og på utsiden er det enda en lomme som lukkes med stroppen som også er taufeste. Den kan hektes på to forskjellige steder i toppen av sekken med en metallspenne.

På forsiden har sekken strikk for å feste staver eller ei isøks, den har avtakbart hjelmfeste og utstyrsløkke ved hver hofte. 

At ikke avtakbart hjelmfeste er standard på alle klatresekker (slik det er på sekker for topptur på ski) er ikke så lett å forstå, men da blir det desto bedre når man slipper å ha hjelmen hengende og slenge bakpå sekken. Kudos til Blue Ice for at de har utstyrt Reach 12 med hjelmfeste!

Ut over det er Reach 12 enkel å bruke, og den er veldig komfortabel å klatre med. Selv om det ser litt slaskete ut, så er det behagelig å bære tau med sekken, selv om den er stappfull ellers.

LES OGSÅ: Test av Patagonia Crag Daddy 45 liter

test klatresekk blue ice fjelltur
FULLASTA: På retur med sekken fullasta med klatreutstyr både inni og utenpå. Foto: Siv-Elin Skogen

Blue Ice Reach 12 er stor nok til å romme joggesko i størrelse 42, litt mat, førstehjelpsutstyr, drikkeflaske og et lite kamera inni. Med tau og hjelm utenpå er det fascinerende hvor mye man faktisk får med seg. Både hjelm- og taufestet er enkelt i bruk, men det gjelder å passe på det løse hjelmfestet hvis det blåser.

Til løping er ikke de to brystreimene med plastspenne like komfortable som Mammut-sekken sitt strikk-system, og de brede bærereimene kan gnage litt. Samtidig gjør bredden at selv når sekken er stappfull og litt tung, er den likevel behagelig å være.

test klatresekk blue ice foran
STRAMMING: To plastspenner strammer sekken over brystkassen. Foto: Tore Meirik

Blue Ice Reach 12 er et super sekk for raske klatreturer mer enn den er en løpesekk – selv om den fungerer veldig bra til det og. For klatreren som vil ha en liten og behagelig sekk for krevende klatring er denne et veldig godt valg.

VURDERING
Komfort under klatring
Komfort under løping og anmarsj
Bevegelighet
Utstyrsfester
Total
PLUSS

+ Hjelmfeste + Bra taufeste + Glidelås på brystlommene + Enkel i bruk + Brede bærereimer gjør det fint å være tungt

MINUS

– Ikke like komfortabel over brystet som Mammut – Blir fort skitten

Test av Patagonia Crag Daddy 45 liter

Patagonia Crag Daddy har vært på markedet i flere år, og kom nylig med en oppdatert 45l modell.

klatresekk patagonia crag daddy 45l test
PATAGONIA CRAG DADDY 45L: Lettsekk i bag-format
Patagonia Crag Daddy 45 liter

Vekt: 1190 g.

Pris: kr 2199,-

Web: Patagonia

Patagonia Crag Saddy 45l er en lettsekk i bag-format, med en innvendig rammemeis av aluminium som gir den litt mer sekkefølelse på ryggen.

Rammen kan tas ut, dersom du ønsker å brette sekken helt.

Patagonia Crag Saddy 45l oppleves som romslig, og forholdsvis gode hoftebelter og polstring i skulderstropper gjør sekken god å bære selv med full oppakning. Begrenset funksjonalitet, men Patagonia Crag Saddy 45l har festestropp i topp og komprimeringsremmer på siden, der man kan feste hjelm og tau, en glidelåslomme både innvendig og utvendig, samt to åpne strikklommer utvendig for vannflasker etc. Bærehåndtak som en bag på sekkemagen.

Patagonia Crag Saddy 45l fåes i to ulike rygglengder, der den lengste overstiger målene for standard håndbagasje på fly, om man da ikke tar ut ramma. To farger, blå/grå eller oransje.

LES OGSÅ: Test av Beal Combi Cliff 35 liter

PLUSS

Lav vekt

God bærekomfort

MINUS

Høy pris

Test av Beal Combi Cliff 35 liter

Beal Combi Cliff 35 er testens minste, billigste og letteste sekk og også den eneste som har hovedåpningen – en langsgående bag-glidelås – i ryggen, altså der skulderstroppene er.

Beal Combi Cliff 35 liter klatresekk test
BEAL COMBI CLIFF 35: Testens minste, billigste og letteste sekk
Beal Combi Cliff 35 liter

Vekt: 1110 gram.

Pris: kr 790,-

Web: Beal-planet.com

Det betyr at delen du har inn mot ryggen ligger opp og ikke blir møkket til når sekken ligger på bakken.

Samtidig går det til en viss grad utover stivheten i bæresystemet.

Bag-håndtakene er også midt på ryggplaten, og kan i noen tilfeller gnage litt mot ryggen, særlig om du går med den i baris.

Beal Combi Cliff 35 har to innvendige lommer, en av dem med glidelås, og to dype, gode utvendige lommer til vannflaske, guidebok osv. Innvendig finnes hemper til karabinere og annet klatreutstyr. Bærekomforten er som nevnt ikke den aller beste, og sekken har ikke hoftebelte.

Pluss for å være den mest komprimerbare sekken. Beal Combi Cliff 35 kan lett rulles eller brettes til den nesten ikke tar plass. 

LES OGSÅ: Test av Arc´teryx Alpha FL 40

PLUSS

Rimelig

Behagelig

Praktisk

MINUS

Middels bærekomfort

Ikke så romslig

Test av Arc´teryx Alpha FL 40

Arc´teryx Alpha FL 40 er en gjennomtenkt sekk med lav vekt og ingen overflødige detaljer. Arc´teryx Alpha FL er godt egnet for all slags klatring.

Arc´teryx Alpha FL 40
ARC´TERYX ALPHA FL 40: Godt egnet for all slags klatring
Arc´teryx Alpha FL 40
  • 719 gram (18 gram per liter)

  • 1 999 kroner

  • Arc´teryx

skala
9/10

Kanadiske Arc´teryx har lange tradisjoner for å lage klatreutstyr, og klatresekken Alpha FL er en kjenning som har vært med noen år.

Arc´teryx Alpha FL kommer i to størrelser på 40 og 30 liter, og i en annen versjon kalt Alpha AR, som har noen flere detaljer, kommer i større volum og veier litt mer.

Arc´teryx Alpha FL er laget i ripstop nylon, har rullelukking i et slags ekstra rom inne i hovedrommet. Dette skal gjøre sekken temmelig vanntett, og gir mulighet for å øke eller minske volumet. Den har en mindre lomme inni og en på utsiden, og begge har vanntett glidelås.

Taufestet er en stropp over toppen, og på baksiden har sekken strikk som er både isøks og stegjernfeste i ett. Her er også heise/ bærestropp. Hoftebeltet er avtakbart og uten padding, og brystreima er justerbar. Begge har spenne i plast.

Alpha FL 40 har for øvrig testens nest laveste egenvekt.

test fjellklatresekk Arc´teryx Alpha FL
TIL FJELLS: Artikkelforfatteren med Arc´teryx Alpha FL i Innerdalen. Foto: Siv-Elin Skogen

Arc´teryx sin lette klatresekk gir et temmelig solid førsteinntrykk – selv om den er lett, virker materialet slitesterkt. Kanadierne har åpenbart tenkt grundig gjennom hvilke detaljer de vil ha med og ikke, for Arc´teryx Alpha FL er minimalistisk, men det er sjelden man savner noe.

Det ville riktignok vært kjekt med hjelmfeste (strikk-systemet er trangt og knotete til å feste hjelm), og med kompresjonsreimer ville det vært enklere å fiksere tauet skikkelig.

Likevel er Arc´teryx Alpha FL jevnt over veldig bra. Sekken er enkel i bruk, isøksfestene er smarte, og det er enkelt å ta av øksene med en hånd. Strikkene som skal holde stegjern er kanskje litt skjøre, men fungerer fint.

LES OGSÅ: Test av Ortovox Trad 35

Bærekomforten er god, og selv om hoftebeltet ikke er avtakbart kommer det såpass høyt at det ikke krangler med klatreselen. Ytterlomma er stor og enkel i bruk. Glidelåsene og stroppen for å feste tau er enkel å håndtere med hansker på.

Arc´teryx Alpha FL 40 er en gjennomtenkt sekk som vil gjøre en god jobb for de fleste klatrere, men er du ute etter spesielle funksjoner kan det hende sekken mangler akkurat det du er ute etter.

VURDERING
Bærekomfort
Klatring
Brukervennlighet
Slitestyrke
Total
PLUSS

+ Lett + Gjennomtenkt uten overflødige detaljer + Bra isøksfester + God bærekomfort + Nærmest vanntett

MINUS

– Skjøre strikker – Uten kompresjonsreimer kan tauet henge og slenge

Test av Ortovox Trad 35

Ortovox Trad 35 er en svært detaljrik sekk som vil fungere svært bra for deg som vil ha god bærekomfort og en allsidig sekk som holder alle muligheter åpne.

Ortovox Trad 35 klatresekk til test
ORTOVOX TRAD 35: Allsidig klatresekk med god bærekomfort
Ortovox Trad 35
  • 966 gram (27,5 gram per liter)

  • 1 700 kroner

  • Ortovox

skala
9/10

Tyske Ortovox sin sekk for fjellklatring er Trad 35, som er en temmelig detaljrik sak. Den er laget i ripstop polyamid. 

Ortovox Trad 35 har to isøksfester og daisychains (utstyrsløkker) på forsiden, hvor det også er glidelås som åpner sekken i hele dens lengde. Det er to kompresjonsstropper på hver side, og hovedrommet åpnes i toppen med en skråstilt snorlås som er lavere foran, og festet sammen med lokket i bakkant. Lokket festes i løkker foran med en metallspenne.

Lokket har lomme i toppen, her er det også Recco-brikke og bære/ heiseløkke.

Både hoftebeltet og bærestroppene har padding, og brystreima er justerbar. Det er også strammestropper ved skuldrene og aluminiums-avstivere i ryggen. 

Hoftebeltet er ikke avtakbart, men det kan pakkes inn i et slags rom like over rumpa for å holdes unna klatreselen. Man kan også ta paddingen av beltet for å gjøre det lettere å håndtere utstyret på klatreselen. Spennene er i plast.

test fjellklatresekk Ortovox Trad 35
KLYVING: Siv-Elin Skogen med Ortovox Trad 35 på ryggen og et ikke ukjent klatrefjell i bakgrunnen. Foto: Tore Meirik

Ortovox Trad 35 har så mange detaljer at denne sekken fikser det meste – men det gjør også sekkens egenvekt til den høyeste i testen. Allerede ved første gangs bruk oppsto et lite hull i topplokket etter forsering av et overheng i Innerdalen, men ut over det har Ortovox Trad 35 imponert veldig, selv om den er litt tung.

Bærekomforten er svært god på grunn av paddinga på bærereimene og hoftebeltet. Selv om hoftebeltet er solid, er det nokså enkelt å holde det unna klatreselen. Siden sekken har kompresjonsreimer er det en smal sak å fiksere tauet slik at det henger rolig, men det er litt uvant med lokk-konstruksjonen som presser tauet ned.

LES OGSÅ: Test av Exped Whiteout 45

test fjellklatresekk Ortovox Trad 35
TIGHT: Tauet sitter stramt i stroppen på toppen og fire kompresjonsstropper. Det kommer godt med på en seig retur fra Innerdalstårnet. Foto: Siv-Elin Skogen

Isøksfestene er gode, men ikke blant testens beste – å få av øksene med en hånd uten å ta av sekken er vanskelig (men ikke umulig). Den svære glidelåsåpningen gjør det ekstremt enkelt å få tilgang til innholdet i sekken.

Ortovox Trad 35 er en usedvanlig allsidig klatresekk med svært god bærekomfort.

VURDERING
Bærekomfort
Klatring
Brukervennlighet
Slitestyrke
Total
PLUSS

+ God bærekomfort + Enorm åpning + Mange detaljer og funksjoner + Tauet henger stramt

MINUS

– Tung – Litt liten for de lengste turene – Litt knotete isøksfester

Test av Exped Whiteout 45

Whiteout 45 er en kostbar og usedvanlig slitesterk sekk fra sveitsiske Exped. Exped Whiteout har noen svært gode og noen ikke så gode egenskaper.

Exped Whiteout 45 test av klatresekk
EXPED WITHEOUT 45: Usedvanlig slitesterk
Exped Whiteout 45
  • 749 gram (16,5 gram per liter)

  • 3 799 kroner

  • Exped

skala
7/10

Sveitsiske Exped er temmelig anerkjent for tur- og campingutstyr, og ikke minst sekker for alskens friluftsaktiviteter. Whiteout er en serie klatresekker som kommer i fire versjoner; 45 og 30 liter, i to rygglengder hver. 

Exped Whiteout skiller seg ut med sin hvite farge. Whiteout er nemlig laget i det svært slitesterke materialet Dyneema, som er laget av plasttypen polyetylen. Dyneema er vanntett og blir ikke påvirket av sol og uv-stråling, men disse egenskapene gjør også at det ikke trekker til seg væske, og dermed ikke kan farges. Fordelen er stor slitestyrke, særlig i stor høyde (siden de er ekstra motstandsdyktige mot uv-stråling).

Exped Whiteout har lav egenvekt, og er vanntett. Den har rullelukking i toppen med stropp med metallspenne for å feste tau. Foran er det daisychains (utstyrsløkker) og isøksfester av den gammeldags typen (løkke), hvor den ene kan justeres for å holde på ski. Exped Whiteout har en lomme på utsiden og en inni, og heise/ bæreløkke.

Brystreima er justerbar og hoftebeltet er bredt, men uten padding, og kan tas av. Spenna på hoftebeltet er flat og laget i metall og plast.

test fjellklatresekk Exped Whiteout
BÆREKOMFORT: Exped Whiteout er god å bære, og det kommer godt med på den litt lange returen over Dyrhaugsryggen fra Søre Dyrhaugstind fra Bandet. Foto: Siv-Elin Skogen

Exped Whiteout 45 gir et litt spesielt – men godt – førsteinntrykk. Dyneema-materialet er ganske stivt, men uten at det spiller så stor rolle i praksis. Sekken framstår som usedvanlig solid. Rullelukkinga på toppen er smart, og sekken kan lukkes på flere måter – enten for å gjøre den lett å heise eller for kjappere tilgang til den store åpningen.

Taufestet er solid og enkelt å bruke, men siden sekken ikke har kompresjonsstropper har tauet en tendens til å slenge litt rundt.

LES OGSÅ: Test av Blue Ice Squirrel 22

test fjellklatresekk Exped Whiteout
TINDERANGEL: Artikkelforfatteren på vintertur med ski og isøks på sekken. Foto: Robert Aaring

Skulderstroppene har padding som gir god bærekomfort, og hoftebeltet er komfortabelt med ei svært bra spenne. Men det er knotete å ta av hoftebeltet, som sitter litt for lavt slik at det kommer i veien for klatreselen. 

Isøksfestene er dårlige, det er ikke mulig å ta av øksene med ei hånd, og moderne klatreøkser uten krafse er nærmest håpløse å feste skikkelig.

Exped Whiteout 45 er en svært solid klatresekk med noen veldig gode egenskaper og noen som er mindre bra. Men vet du hva du er ute etter – og ikke – kan denne litt kostbare sekken være et kjempevalg.

VURDERING
Bærekomfort
Klatring
Brukervennlighet
Slitestyrke
Total
PLUSS

+ Slitesterk + Vanntett + God å bære + Bra spenne på hoftebeltet

MINUS

– Dårlige isøksfester – Knotete å ta av hoftebeltet, som kommer litt for lavt – Litt vanskelig tilgang til utstyret, særlig hvis man bære tau – Dyr

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,

Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
25%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fornyes til ordinær pris etter bindingstiden
3 måneder
25%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fornyes til ordinær pris etter bindingstiden
12 måneder
25%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fornyes til ordinær pris etter bindingstiden
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.