De beste klatreselene

Slik velger du klatresele

Enten du skal klatre innendørs, utendørs, sommer eller vinter, må du ha en god klatresele. Vi har testet en rekke klatreseler til både herre og dame, og her får du vite hvordan du velger riktig klatresele.

VIKTIG: Klatreselen er en avgjørende del av klatreutstyret. Her får du vite alt du trenger. Foto: Siv-Elin Skogen
VIKTIG: Klatreselen er en avgjørende del av klatreutstyret. Her får du vite alt du trenger. Foto: Siv-Elin Skogen

De mest allsidige klatreselene - de som fungerer til all slags klatring - har gjerne justerbare lårløkker, mange utstyrsløkker, egne fester for isskruer og gjerne en ekstra utstyrsløkke bak. Black Diamond Technician og Mammut Sender Fast Adjust er typiske eksempler på gode og allsidige klatreseler som funker til det meste og er komfortable å henge i. Nye Petzl Aquila er laget for å bære på store mengder utstyr.

I vår siste test av allsidige klatreseler med faste lårløkker har vi med disse fine alternativene:

Beal Ghost: Lekker lettvekter for både franske OL-klatrere og norske isklatrere

Blue Ice Questa: Gjennomtenkt og solid sele fra Chamonix

Black Diamond Solution: Kraftig, solid og komfortabel

Camp Energy: Vanvittig pris og masse sele for pengene

Mammut Sender: Selveste Adam Ondras valg

Wild Country Mosquito: Fantastisk bra klatresele fra England

Petzl Hirundos: Slitesterk og oppdatert modell fra den franske giganten

Noen ganger vil man ha enda lavere vekt og en mer nedstrippa sele for å perse på cragget eller slippe å drasse på ekstra vekt til fjells. Da kan ei mer spesialisert sportsklatresele være et godt valg. Petzl Sitta og Singing Rock Rocket er gode eksempler på slike seler. Merk at disse også er allsidige og kan brukes til mye.

Foto: Paula Voldner
Foto: Paula Voldner

En mindre allsidig og mer kompromissløs sportsklatresele er Mammut Realization Shorts, som er både klatresele og shorts i samme produkt.

De aller fleste klatreseler kommer i egne versjoner for kvinner. Dameselene har ofte større sentralløkke, og bredere hoftebelte og lårløkker. Større sentralløkke øker avstanden mellom hoftebeltet og lårløkker, for å passe kvinners anatomi bedre. De har ofte også mer polstring på hoftebeltet og lårløkkene fordi kvinner ofte har mer lår- og kroppsfett enn menn. Gode dameseler er blant andre Petzl Luna og Wild Country Session Woman.

Merk likevel at dette ikke er skrevet i stein - ikke alle damer passer i dameseler; for noen vil unisex-seler være bedre. Noen menn kan også passe dameseler. Det gjelder å prøve selen før man kjøper.

Verdt å nevne er også den ganske spesialiserte klatreselekategorien med de superlette selene for alpinklatring. Slike har ekstremt lav vekt og lite volum sammenpakket, og er ikke veldig gode å henge lenge i. Men de er kjekke å få med seg på fjelltur, og Choucas Pro fra franske Blue Ice imponerte i våre tester.

Dette må du tenke på når du skal velge klatresele:

HOFTEBELTE: De fleste ønsker en optimal kombinasjon av komfort og lav vekt. Et bredt og godt polstret hoftebelte vil gi god komfort, men veie mer og skape mer svette under beltet. Et smalere hoftebelte vil være lettere, men vondere å henge i. En eller to spenner bidrar til å justere beltet. Før var det vanlig med spenne som man tredde tilbake. Nå har så og si alle nye seler vanlig strammesystem der man slipper å tenke på annet enn å stramme hoftebeltet slik at selen henger godt på.

SPENNER: Disse består av et eller to stykker metall for å tillate manuelt tilbaketrekk. Spennen er vanligvis plassert litt til siden for midten for å unngå konflikt med innbinding av tau. Alle klatresele har spenne i livet.

LÅRLØKKER: Polstret for komfort og for at lang tid i selen ikke skal bli ubehagelig. Noen seler har justerbare lårløkker for å tillate klesendringer, eller for spesiell tilpasning til kroppsform. Laget av en rekke ulike materialer.

UTSTYRSLØKKER: Konstruert for å bære utstyr (for eksempel for leding) som kortslynger, kiler og kamkiler. De fleste seler har fire utstyrsløkker, men spesialiserte seler har ekstra løkker for å bære enda mer utstyr. Utstyrsløkker er vanligvis laget i plast og/eller bånd. Noen seler har til og med avtagbare løkker som gir den ultimate tilpasningen. ADVARSEL: Disse løkkene er aldri ment å bli klippet inn som sentralløkken ved et anker, og skal kun bære utstyr.

HEISELØKKE: Sitter på baksiden av selen, og brukes til å feste et annet tau eller heiseline. Advarsel: Det er ikke ment å være bærende eller klippet inn som festepunkt. Man må aldri bruke denne løkken til å forsøke en rappel i fremad eller australsk stil.

SENTRALLØKKE: Dette er det sterkeste punktet på selen og den eneste delen som er lastetestet. Alt sikringsarbeid gjøres via sentralløkken (for eksempel via en låsekarabin under sikring eller ved rappellering). NB: Tauene knytes ikke inn i sentralløkken, men inn i innbindingspunktene på selve selen. Se illustrasjonsbilde. ADVARSEL: Du bør ikke binde noe i sentralløkken, hverken «Daisy Chain» eller slynge. Sentralløkken vil slites gjennom raskere og er ikke designet for å bli brukt på denne måten. Sentralløkken er laget av nylonbånd.

INNBINDINGSLØKKE: Dette er de to løkkene som sentralløkken er festet i. Selv om de ikke er styrketestet, er de mer en sterke nok. Uavhengige studier viser at innbindingspunkter ryker rundt 12-14 kN (ca 1200-1400 kg). En hvilken som helst slynge, tau eller line skal festes gjennom både nedre og øvre innbindingspunkt. ADVARSEL: Ikke sikre eller rappeller med karabinen din festet gjennom de to innbindingspunktene – dette svekker styrken på karabinen. Bruk sentralløkken i stedet.

LÅRLØKKEFESTE/ ELASTISKE STROPPER: Benløkkene og hoftebeltet er koblet sammen med to enkle strikker, for å holde lårløkkene oppe. Hvis stroppene kan fjernes fra hoftebeltet, betraktes selen som en «drop-seat» sele. Mange alpin- og tradseler er drop-seat seler og lar en klatrer trekke ned buksa uten å måtte knytte seg ut, når naturen kaller. Mange sportsseler har permanente stropper som ikke kan fjernes midlertidig. Disse stroppene kan justeres opp og ned, og endrer formen på selen og påvirker hvordan det føles når du henger i den.

MANGE KRAV: Det er viktig at klatreselen gir god bevegelsesfrihet. Her klatrer Thilo Schröter mens Tina Hafsaas sikrer. Foto: Marco Zanone
MANGE KRAV: Det er viktig at klatreselen gir god bevegelsesfrihet. Her klatrer Thilo Schröter mens Tina Hafsaas sikrer. Foto: Marco Zanone

Typer klatresele:

Sportsklatre - og innendørssele:

Strippet og enkel, gjerne lett, enten for innendørs eller utendørs sportsruter. Typiske funksjoner:

• Enkel spenne som gjør den rask og lett å ta av og på

• To utstyrsløkker, siden minimalt med utstyr er nødvendig. Noen har to ekstra, veldig enkle løkker bak de to foran

• Tynn sentralløkke: Sparer vekt

• Minimal benjusterbarhet: Mange har ingen justeringsspenne på benløkkene for å minimere vekten og skape et slankt utseende. I stedet bruker de materialer som strekker seg

Tradsele:

Tradklatring krever vanligvis mye mer utstyr enn sportsklatring, så en tradsele maksimerer plass mens den er relativt lett og komfortabel. Typiske funksjoner:

• Justerbare benløkker med spenner

• Fire eller flere utstyrsløkker: Designet for å holde mye utstyr

• Tykk og holdbar polstring: Øker komforten når du bruker lang tid i selen

• Ekstra ryggpolstring: Hjelper med å stabilisere nedre rygg og midje

• Heiseløkke: For å ta med et ekstra tau, gjerne heisetau til utstyr

Isklatre- og mikssele:

Ligner på tradsele, men designet for å takle vinterforhold. Typiske funksjoner:

• Justerbare benløkker med spenner for å passe over vinterklær

• Fire eller flere utstyrsløkker: Designet for å holde vinterutstyr som isskruer og karabiner. En til to isskruefester muliggjør feste av holder for skruer og økser

• Ekstra ryggpolstring: Hjelper med å stabilisere nedre rygg og midje

• Heiseløkke: For å ta opp ekstra tau

Alpinklatresele:

Sele for tinderangling, gjerne vinterstid, med ski som anmarsj. Disse tilbyr full allsidighet. Lettvekt, justerbare benløkker for enkel på og avtaking. Typiske funksjoner:

• Fullt justerbare benløkker og belte: Lett å ta av og på

• Fire eller færre utstyrsløkker: For å transportere en minimal mengde utstyr og skal ikke være i veien for en ryggsekk

• Tynt materiale: Utformet til lett bruk med en sekk. Tynt materiale skaper også en mindre og mer pakkbar sele som ikke nødvendigvis skal brukes hele dagen

• Tynn sikringsløkke: sparer vekt; På noen modeller er den helt fjernet fra selen, og man må sikre/rappellere fra innbindingspunktene

• Heiseløkke: For å ta opp et nytt tau

Mer spesialiserte klatreseler:

Storveggklatresele:

Har ekstra bred polstring for å sikre komfort for mange timers hengetid, ofte for teknisk klatring.

• To sentralløkker for å maksimere sikkerheten og tillate forskjellige riggkonfigurasjoner

• Ekstra utstyrsløkker, 6 til 10 totalt, for å transportere den store mengden utstyr som trengs for å klatre opp en storvegg

Full kroppssele til gravide, arbeid eller redning:

Kan være en kombinasjon av en brystsele og en sittesele, eller fast sammensatt hel kroppssele. Gir mer kroppsstøtte, som er nødvendig for å bære tunge belastninger eller for å stabilisere store gjenstander. Typisk myntet på brevandring, klatring under graviditet eller arbeid i bratte omgivelser.

Klatreseler for barn:

Disse deler mange funksjoner med voksenseler, men er designet for å imøtekomme barnets kroppsbygning. Svært små barn har et relativt høyt tyngdepunkt (på grunn av et større forhold mellom hode og torso) og skal utstyres med en kroppssele. Et barns kroppssele er betraktet som en type B-sele og er konstruert for vekter som ikke overstiger 40 kilo. Kroppsseler fungerer vanligvis best for barn opp til ca fem år.

Etter hvert som ditt barns tyngdepunkt senkes, blir en sittesele et bedre valg. En sittesele lærer også barnet grunnleggende sele-sikkerhet i ung alder, siden den er lik en voksen sele og bygget på samme måte og må bestå samme tester. En vanlig sittesele gjør at innbindingspunktet er lavere. Dette bidrar til å holde knuten borte fra barnets ansikt under klatring.

Slik tilpasser du klatreselen:

Dette er generell informasjon som gjelder mange seler. Det er imidlertid viktig alltid å følge produsentens instruksjoner for din spesielle selemodell.

• Først slakkes stroppene på begge lårløkkene (hvis de er justerbare) og om hoftebeltet ikke er sammenføyd i spennen, så fest remmen til hoftebeltet gjennom spennen. Tilpass det slik at du kan ta på deg selen.

• Tråkk inn i selen. Vær forsiktig med at benløkkene ikke er vridd eller krysser, sentralløkken ikke er vridd og at hoftebeltet ikke er opp ned.

• Sett hoftebeltet litt over hoftene, som er nær navlenivå for de fleste. Å ha hoftebeltet over hoftene dine sikrer at du ikke ved et uhell faller ut av selen om du faller opp ned. Når det er plassert, stram det sikkert men ikke for stramt.

• Du bør ikke ha mer enn en 2-fingers slakk mellom midjen og selen. Pass på at spennen er trukket tilbake. På noen seler må man manuelt træ stroppen dobbelt. Sjekk dette.

• En godt utstyrt sele bør ha muligheten til å justere til en større og mindre størrelse, slik at selen kan vokse eller krympe i diameter. En sele som er «maxed out» eller på slutten av rekkevidden av justerbarhet er ikke usikker, men det kan være vanskelig å komme inn og ut av og kan begrense bruksspekteret.

• Juster lårløkkene. Noen seler har ikke justerbare lårløkker og noen bruker et stykke elastikk for å la lårløkkene strekke seg og holde seg tett på lårene.

• Den nøyaktige plasseringen av lårløkkene er mindre viktig enn hoftebeltet; den er basert mer på komfort. Pass på at løkkene tillater mobilitet og ikke klemmer på en måte som kan skade. Tofingerregelen fungerer bra også her. 

Slik finner du ut om selen passer for deg:

Det er vanskelig å vite om en sele vil være komfortabel uten å henge i den eller legge vekt i den. Mange butikker har enten en sele-teststasjon eller en vegg hvor du kan henge i et tau. Når du henger i selen med full vekt, skal den føles relativt komfortabel og det må være lett for deg å sitte oppreist (som en stol).

Selen skal ikke skifte eller bevege seg for mye. Hvis den gjør det, prøv med å stramme til hoftebeltet. Selen burde heller ikke føles som den klemmer for hardt inn i huden din. Hvis det er noen merkbare trykkpunkter, så prøv en annen sele. Du kan også teste for bevegelse ved å prøve å trekke hoftebeltet ned over hoftene. Dette bør du ikke kunne. Hvis butikken lar deg henge fra et tau, kan du også sakte prøve å tippe bakover og nesten henge opp-ned, som er en annen måte å teste hoftebeltet på.

Hvis du føler at du bruker for mye av kjernemuskulaturen din til å holde deg oppreist, må du kanskje justere stigningen av selen. Hver benløkke har en elastisk stropp på ryggen som kan justeres i lengde. Ved å forkorte denne avstanden skal det hjelpe deg å sitte oppreist i selen uten å bruke for mye av kjernemuskulaturen din. Hvis justering av stigningen ikke hjelper, bør du prøve en annen sele.

Bare husk, hver kropp er forskjellig, og ikke alle seler passer perfekt. Det er mange ulike typer seler, så vær villig til å prøve forskjellige modeller for å se hvilke som passer best for deg.

Standarder for klatreseler:

Klatreseler, som det meste av klatreutstyr, er konstruert for sikkerhet. Kreftene som kreves for å ødelegge selve selen ville langt overstige den kraft som kreves for å gjøre indre kroppsskader. Dette er ikke viktig for deg når du velger en sele, men det er noe alle klatrere bør være oppmerksomme på.

Alle seler må gjennomgå streng testing for å tilfredsstille UIAA (Union Internationale des Associations d›Alpinisme (UIAA) eller Den europeiske komiteen for standardisering (EN 1277). Begge disse er uavhengige testgrupper som bidrar til å sikre kvalitetsstandarder for klatreutstyr.

Selene er kategorisert og definert etter deres form og bruk. Alle klatreseler nevnt i denne artikkelen som består av en hoftebelte og to lårløkker er klassifisert som en Type C sele. På en Type C sele, blir sentralløkken testet til 15kN (ca 1500 kg). En helkroppssele som er barnespesifikk, regnes som en type B liten kroppssele og er konstruert for vekter ≤ 40 kg. Et type B innbindingspunkt må tåle minst 10 kN (ca 1000 kg).

Test av Petzl Aquila

De nye versjonen av Petzl Aquila er en arbeidshest med plass til masse utstyr - Petzl Aquila er et godt valg for deg som er lenge i veggen med stort rack.

Petzl Aquila klatresele test
Petzl Aquila: Et godt valg for deg som er lenge i veggen med stort rack. Foto: Ole-Jørgen Lian
Petzl Aquila

1 399 kroner

434 gram (str. M)

Petzl

skala
7/10

Franske Petzls modell Aquila har vært med noen år, men den har fått noen justeringer foran denne sesongen: Nye Aquila har Petzls «Fuseframe», som betyr at materialet i selen er tynnere enn før, og skal puste bedre, men uten at det skal gå ut over komforten. Nytt er også en liten utstyrsløkke bak.

Petzl Aquila er laget for lange og utstyrskrevende klatreturer. Den har hele fem utstyrsløkker i tillegg til den nevnte, mindre løkken bak. De to fremste løkkene er avstivet, men de tre bak er myke.

Selen har sentralløkke i plastmaterialet polyetylen, med kontrastfarge. Aluminiumspennene er røde. Selen er laget i nylon og polyester, med kurvet hoftebelte; det er litt bredere over hoftene enn midt på bak.

Lårløkkene er justerbare, men har også noe elastisk materiale på forsiden. På undersiden bak har de forsterkning i plastmateriale. Løkkene holdes oppe av avtakbare strikk på baksiden (de er festet med plastspenne). Sentralløkka er hvit, men resten av selen svart.

Nærbilde utstyrsløkker test klatresele Petzl Aquila
GOD PLASS: Det er ingen mangel på utstyrsløkker på Petzl Aquila. Foto: Siv-Elin Skogen

I BRUK

Petzl Aquila føles som en litt massiv klatresele - den framstår som en arbeidshest for lange dager i veggen med mye utstyr.

Undertegnede havner litt mellom størrelsene Medium og Large, som gjør at Petzl Aquila i M er litt trang. Det spiller ikke så stor rolle annet enn at selen blir litt vanskelig å sentrere (fremre utstyrsløkke på høyre siden kommer langt fram, og på venstre side havner den et stykke bak). Merk at dette skyldes størrelsen og derfor ikke trekker ned i vurderingen av selen.

LES OGSÅ: Test av Black Diamond Technician

Petzl Aquila klatresele til test utendørs
MELLOMSTØRRELSE: Testeren havner mellom størrelse M og L, noe som førte til at Petzl Aquila ble litt trang rundt magen men romslig rundt lårene. Men det sier kanskje mer om testeren enn om selen? Foto: Siv Elin Skogen

Petzl Aquila er grei å håndtere - å slakke og stramme spennene går greit, og selen oppleves som solid og veldig gjennomført med fin finish.

Komforten er god, selv om det fins klatreseler med bredere hoftebelte som er enda mer komfortable å henge i.

Utstyrsløkkene fungerer fint - de foran er enkle å klippe utstyr inn og ut av, og de bakre er konstruert slik at utstyret «sklir» fram etter hvert som det forsvinner fra selen, som en slags utstyrsdispenser. Den bakre løkka er fin for å feste utstyr man ikke trenger før på standplass. Men den lille løkka under den store bak føles litt i veien. Den har sin funksjon, men samtidig blir det for blitt uoversiktlig med alle løkkene bak på ryggen - man vet liksom aldri helt hvor man faktisk har klippa greiene.

Petzl Aquila er en slitesterk og komfortabel sele for deg som vil ha med masse utstyr for lange or krevende dager i veggen - og er flink til å organisere greiene på selen.

VURDERING
Komfort
Bevegelsesfrihet
Brukervennlighet
Finish
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Flott finish

Plass til mye utstyr

Enkel i bruk

Allsidig

MINUS

I overkant mange utstyrsløkker?

Kunne hatt bredere hoftebelte for mer komfort

Test av Black Diamond Technician

Black Diamond Technician er testens mest komfortable klatresele og svært bra, men har for små utstysrløkker.

Black Diamond Technician klatresele test
Black Diamond Technician: Testens mest komfortable klatresele
Black Diamond Technician
skala
5/10

Førsteinntrykket av Black Diamond Technician er at den er litt stiv og klumpete. Dette viser seg raskt å være en fordel når klatreselen kommer på. Stivheten i selen gjør Black Diamond Technician til testens klart mest komfortable sele, helt til utstyrshempene begynner å gnage i sidene.

Utstyrshempene er de samme som på sportsselen til Black Diamond som vi har testet tidligere.

Når utstyrsløkkene også er testens minste så blir det til sammen et stort minus ved Black Diamond Technician. Det er synd for ut over dette er selen helt glimrende, og den ville vært en klar kandidat til testvinner med bedre utstyrsløkker.

LES OGSÅ: Test av Mammut Sender Fast Adjust

Black Diamond klatresele test
Stivheten i selen gjør Black Diamond Technician til testens klart mest komfortable sele, helt til utstyrshempene begynner å gnage i sidene.
test av Black Diamond Technician klatresele
Black Diamond Technician ville vært en klar kandidat til testvinner med bedre utstyrsløkker.
VURDERING
Komfort
Bevegelsesfrihet
Brukervennlighet
Finish
Total
PLUSS

+ Rigiditeten i selen gjør den solid og komfortabel + God passform + Testens beste ryggstøtte

MINUS

– Små utstyrsløkker – Utstyrsløkkene gnager inn i siden når man sikrer eller henger i selen

Test av Mammut Sender Fast Adjust

Mammut Sender Fast Adjust er en fargerik klatresele med god komfort og store utstyrsløkker - som gjerne kunne vært litt lenger bak.

Mammut Sender Fast Adjust klatresele test
Mammut Sender Fast Adjust: Fargerik klatresele med god komfort
Mammut Sender Fast Adjust
 • Vekt: 388 gram

 • Pris: 1 399 kroner

 • Nett: mammut.com

skala
7/10

Førsteinntrykket er at det ikke er spart på fargene her. Mammut Sender Fast Adjust er flashy og vil lyse opp godt i fjellet. Integrerte sømmer og myk behagelig polstring. Imponerende lett og behagelig sele.

Utstyrsløkkene er av hardplast foran og en slags tau bak. Utstyrsløkkene foran er kanskje litt langt frem slik at utstyret blir lett liggende i fanget.

Støtten i selen er fordelt langs ytterkantene av beltet slik at selen kan miste noe av støtten over tid.

PS! Poengsummen for finish avhenger om du setter pris på mye farger.

LES OGSÅ: Test av Mammut Realization shorts

Mammut Sender Fast Adjust klatresele test i klatreveggen
Førsteinntrykket er at det ikke er spart på fargene her.
detaljbilde Mammut Sender Fast Adjust klatresele
Imponerende lett og behagelig klatresele
VURDERING
Komfort
Bevegelsesfrihet
Brukervennlighet
Finish
Total
PLUSS

+ Behagelig å ha på selv med lite klær + Solide utstyrsløkker + God spenner som er enkle å bruke

MINUS

– Utstyrsløkkene foran er for langt frem – Vil miste støtten raskt ettersom selen er myk – Hempene for festing av beltet er for slappe

Test av Mammut Realization shorts

Mammut Realization shorts er ikke en klatresele i klassisk forstand, men en shorts med integrert sele. Sveitsiske Mammut lanserte Realization i 2013, og vi har testet andre generasjon av dette nokså unike produktet.

Mammut Realization shorts test klatresele
Mammut Realization: Shorts med integrert klatresele
Mammut Realization shorts
 • Pris: 1 999 kroner

 • Vekt: 450 gram inkludert shorts. Shortsen i seg selv veier 150-200 gram

 • mammut.com

skala
4/10

Selve selen er bakt inn i shortsen, som naturlig nok innebærer at den ikke lar seg kombinere med andre benklær. Det betyr også at vekten ikke er direkte sammenlignbar med de andre selene i testen. Mammuts viktigste argument for denne klatresele-varianten er vekt - men selen alene er ikke betydelig lettere enn andre seler i testen.

Mammut Realization shorts har to utstyrsløkker, to hurtigspenner på hoftebeltet (en på hver side av sentralløkka) og strikk i lårløkkene. 

Førsteinntrykket er at Mammut Realization er et rotete produkt. Tross færre utstyrsløkker enn på de andre klatreselene, er inntrykket at det er mye som stikker ut fra selen. Årsaken er at Mammut Realization shorts har to hemper for å stramme inn beltet der de andre selene har en, og en ekstra løkke i det sentrale innbindingspunktet. Mengden hemper er dermed tilsvarende en klatresele man skal kunne bruke både sommer og vinter, noe som er litt merkelig på en shorts?

I bruk er Mammut Realization helt grei å klatre med, men å henge i den er ubehagelig. Webbingen i selen har ingen ekstra støtte enn stoffet i shortsen, og gnager i ryggen. Shortsen har ikke en sentralløkke, men et sentralpunkt tilsvarende det man finner på enkle alpinseler og billige utleieseler.  Vekten fordeles dårlig slik at mesteparten av trykket kommer i korsryggen. 

LES OGSÅ: Test av Petzl Sitta 2021

For å hindre at taubremsen blir stående i «feil» vinkel i det samlede innbindingspunktet er det satt på en ekstra loop til å feste bremsen i. Resultatet er at bremsen kommer unaturlig høyt opp og er ubehagelig å bruke.

Shortsen har en slags chip integrert i det ene låret. Med denne chippen kan man laste ned Mammut sin app som er en blanding av en treningsapp og Instagram.

Test Mammut Realization shorts
Mammut Realization: Grei å klatre i, ubehagelig å henge i
VURDERING
Komfort
Bevegelsesfrihet
Brukervennlighet
Finish
Total
PLUSS

Mindre å bære hvis du har shortsen på fra bilen

MINUS

Upraktisk

Ubehagelig

Vanskelig å sikre med

Test av Petzl Sitta 2021

Petzl Sitta er en superlett klatresele som imponerer med spissegenskaper, men mangler litt på allsidighet.

Petzl Sitta klatresele test
Petzl Sitta: Superlett klatresele
Petzl Sitta
 • Vekt: 293 gram

 • Pris: 1 889 kroner

 • Nett: Petzl

skala
8/10

Førsteinntrykket av Petzl Sitta er at dette må være en feil. Dette fremstår som en sportssele og ikke noe man vil bruke på lange turer. Det er imidlertid rikelig utvalg av utstyrsløkker her, antagelig best plass av alle selene i testen. Petzl Sitta er svært lett og komfortabel.

Fotløkkene er ganske trange i forhold til størrelsen og er utstyrt med strikk i stedet for hempe. Når selen kommer på blir den helt borte og den er helt anonym ved klatring. Selv om Petzl Sitta er tynn og lett kan man lett ha med seg et stort rack uten at selen vil bli ubehagelig av den grunn. Mitt testrack med 11 karabinere trengte knapt den fremste utstyrsløkka her ettersom den er delt i to med en slags hempe man kan plassere der man ønsker det.

Hvis man skal ha to klatreseler, er eksklusive Petzl Sitta testens beste valg – men den forutsetter nesten at man har en annen sele for vinter og mer klær.

LES OGSÅ: Test av Singing Rock Rocket

Petzl Sitta test av klatresele innendørs
Petzl Sitta: Klatresele med rikelig utvalg av utstyrsløkker
Detaljbilde Petzl Sitta klatresele
Petzl Sitta imponerer med spissegenskaper, men mangler litt på allsidighet.
VURDERING
Komfort
Bevegelsesfrihet
Brukervennlighet
Finish
Total
PLUSS

+ Svært lett + Komfortabel + God plass i utstyrsløkkene

MINUS

– Trange fotløkker – Tynn i ryggen

Test av Singing Rock Rocket

Rocket er en ny og temmelig vellykka klatresele fra Singing Rock - det tsjekkiske klatremerket som tidligere var kjent for lave priser og mer fokus på slitestyrke og funksjon enn fancy design og moderne farger.

Singing Rock Rocket test klatresele
Singing Rock Rocket: Testens letteste klatresele
KL_best_i_test
Singing Rock Rocket
skala
9/10

Men Singing Rocks klatresele endrer på det – Rocket er ikke bare dyrere enn Petzl og Black Diamond, den er også testens letteste klatresele. Singing Rock Rocket har fire utstyrsløkker, hurtigspenne i hoftebeltet og strikk i beinløkkene. Den kommer i fire størrelser, og den vektbærende delen i selen er vevd bredere i ryggen og på sidene og tynnere rundt sentralløkka. Materialet skal ha gode pusteegenskaper.

Førsteinntrykket ved klatreselen fra Singing Rock er at den fremstår som lettere og litt mer elegant enn de andre. Finishen er glattere og den kjennes nesten litt myk. Beltet fremstår som litt spinkelt og uten særlig støtte. Et inntrykk som endres helt ved bruk, for Singing Rock Rocket er en overraskende komfortabel og god klatresele.

Utstyrsløkkene er i to forskjellige design. De to fremste står ut fra selen og er lete og nå, de to bakerste er sydd inn mot kroppen og er vanskeligere å feste utstyr på når selen er i bruk. For sportsklatrere har dette neppe noen betydning ettersom man sjelden henger på mer utstyr enn det som får plass i de to fremste utstyrsløkkene. Webbingen til å stramme beltet med er noe grovere enn i de andre klatreselene. Singing Rock er noe mindre i størrelsen enn de andre selene.

Til tross for at Singing Rock sin klatresele er den dyreste av de som er testet her så fremstår den som noe bedre enn de andre på alle punkter.

LES OGSÅ: Test av Petzl Luna

Test av Singing Rock Rocket klatresele
Singing Rock klatresele under testing
VURDERING
Komfort
Bevegelsesfrihet
Brukervennlighet
Finish
Total
PLUSS

Lav vekt

God støtte

Komfortabel

MINUS

Spinkle utstyrsløkker bak

Første løkke til å feste webbingen i beltet er litt langt bak

For de som fyller selen godt vil strammingen bli hengende løst

Test av Petzl Luna

Petzl Luna er en av de mest populære dameselene fra den franske produsenten. Petzl beskriver Luna som en klatresele laget for en kvinnes fysikk.

Petzl Luna klatresele dame test
Petzl Luna: En klatresele laget for en kvinnes fysikk.
KL_mest_for_pengene
Petzl Luna

Vekt: 460 gram 

Pris: 999,- 

Web: Petzl

skala
8/10

Hoftebeltet på Petzl Luna er laget for å passe nedre del av ryggen. Den har høyt liv som gjør at den sitter bedre rundt livet.

Petzl bruker det de kaller endoframe-teknologi som gjør at vekta distribueres bedre. I praksis er det en konstruksjon med splitta webbingbelte som er sydd fast i skum med variabel vidde for optimal vektfordeling. 

Petzl Luna er fullt justerbar med selvlåsende hurtigspenner i hoftebeltet og lårløkkene. Den har fem utstyrsløkker, og to klips for å klippe av lårløkkene fra hoftebeltet. Den har heiseløkke bak i tillegg til den femte utstyrsløkken. 

Detaljbilde av Petzl Luna klatresele
Petzl Luna: Klatresele med god komfort

Petzl Luna har god komfort, men den er enklere konstruert enn for eksempel Mammut sine seler. Her kompenserer de med ekstra padding for å øke komforten. Petzl Luna føles som litt mer klumpete enn noen av de andre selene. Det er for så vidt en veldig god allround-sele, men den nye Petzl Lunaen har droppa isklipper-holdere. Det gjør at selen ikke nødvendigvis er best til is. Forrige generasjon Petzl Luna hadde isklipper-holdere. I tillegg er de to fremste utstyrsløkkene vinklet slik at du får plass til mer utstyr. 

Du kan også klippe av lårløkkene relativt lett, og det er gunstig om man må på do.

LES OGSÅ: Test av Wild Country Session Women

Detaljbilde klips Petzl Luna klatresele
To klips for å klipse av lårløkkene.

Vi synes Petzl Luna er en god allroundsele som passer både til fjellklatring og sportsklatring, men ikke til isklatring siden den mangler isklipper-holdere. 

Vi mener dette er selen der du får mest for pengene med tanke på bruksområde og komfort. 

Vår vurdering av beste bruksområde: Sportsklatring og fjellklatring

VURDERING
Hengekomfort
Klatrekomfort
Lett å klipse av lårløkker
Total
PLUSS

• God hengekomfort • Mange utstyrsløkker som gjør at du får plass til mye rack. • Bra avklipsing av lårløkkene

MINUS

• Tatt vekk isklipper-holderne.

Test av Wild Country Session Women

Engelske Wild Country er ikke bare kjent for sine Friends, men de lager mye bra seler også. Klatreselen Wild Country Session Women imponerer i test.

Wild Country Session Women klatresele dame test
Wild Country Session Women: Allround klatresele for dame
KL_best_i_test
Wild Country Session Women

Vekt: 400 gram  

Pris: 1199,- 

Web: Wild Country

skala
9/10

Wild Country beskriver Session Women som en allround klatresele for kvinner.

Wild Country beskriver at de bruker et V-flex belte med DuraWeave konstruksjon.

Mer spesifikt betyr det bedre vektfordeling, færre presspunkter og økt komfort. Wild Country hevder man øker komforten ytterligere med denne konstruksjonen enn med en flat skumgummi-konstruksjon. 

Wild Country Session Women er fullt justerbar med selvlåsende hurtigspenner i hoftebeltet og lårløkkene. Den har justerbare lårløkker, fem utstyrsløkker, to fester for isklippere, heiseløkke bak og to klips for å klipse av lårløkkene fra hoftebeltet. 

Detaljbilde av Wild Country Session Women klatresele test dame
Wild Country har tenkt på detaljene.

Vårt førsteinntrykk av Session var at dette er en gjennomtenkt klatresele. Samtidig er den mindre i størrelsen enn de andre i testen. Til tross for det synes vi den har veldig god hengekomfort. Da vi hang i selen ble vi sittende mer oppreist enn flere av de andre selene der du henger mer bakpå. Dette øker hengekomforten betraktelig. Det er også veldig raskt å klippe av lårløkkene fra hoftebeltet, og selen har de beste klipsa i testen.

LES OGSÅ: Test av Blue Ice Choucas Pro

Detaljbilde Wild Country Session Women test klatresele dame
Unik utforming på hoftebeltet og plass til mye rack. 

Den hadde også en helt annen konstruksjon på hoftebeltet bak som vi synes fungerte veldig bra. 

Utstyrsløkker og feste Wild Country Session Women klatresele dame
Fem utstyrsløkker, feste for isklippere, og en unik utforming på selen generelt.

Selen har ikke den tjukkeste paddinga, men selve konstruksjonen på sela gjør at passformen og komforten er bra.

Vi synes Session er veldig god til spesielt fjellklatring og isklatring. Samtidig er det en sele du kan bruke til alt. Den har høy komfort, og er en av de mer revolusjonerende selene vi har prøvd.

Dette er testvinneren.  

Vår vurdering av beste bruksområder: Sportsklatringfjellklatring og isklatring

VURDERING
Hengekomfort
Klatrekomfort
Lett å klipse av lårløkker
Total
PLUSS

God komfort

Solid og unik konstruksjon på hele selen

Plass til mye på klatreselen

MINUS

Liten i størrelsen

Test av Blue Ice Choucas Pro

Choucas Pro fra franske Blue Ice er en ny modell med gjennomtenkte detaljer og imponerende lav vekt.

Blue Ice Choucas Pro test av klatresele
Blue Ice Choucas Pro: Klatresele med gjennomtenkte detaljer
KL_best_i_test
Blue Ice Choucas Pro Choucas Pro
 • Vekt: 156 gram

 • Testet i størrelse L

 • Pris: 1 299 kroner

 • Nett: blueice.com

Blue Ice Choucas Pro er litt tyngre enn Fly, men så er det også testet i en størrelse større. Oppgitt vekt på denne selen i størrelse M er 140 gram – åtte gram mer enn Fly i samme størrelse med padding.

Choucas Pro er laget i polyetylen, PES plast og aluminium. Dette er imponerende nok ikke den letteste selen fra Chamonix-baserte Blue Ice (den tittelen får superlette Choucas Light).

Hoftebeltet strammes med ei smal, men ellers temmelig vanlig spenne i aluminium. Lårløkkene kan åpnes, men er ikke justerbare. Blue Ice Choucas Pro har vanlig sentralløkke i kontrastfarge og to store utstyrsløkker på hver side, pluss feste for isskrueholdere. Strikk på baksiden holder lårløkkene oppe. Selen har ikke løkker på lårene for å fiksere isskrue(r). Her er tanken at skruene skal holdes på plass mellom låret og lårløkka. 

Man blir umiddelbart imponert over hvor enkel Blue Ice Choucas Pro er i bruk, og etter hvert som høydemetrene tilbakelegges er det også imponerende hvor komfortabel den er. Du skal henge ei stund på en fæl standplass eller rappellere mye før du begynner å irritere deg over mangel på komfort. Dermed er ikke selen egnet til storveggsklatring eller lange dager på cragget (selvsagt), men ellers skal det mye til for at denne blir feil.

Det er veldig enkelt og oversiktlig å holde på med både det ene og det andre siden selen har vanlig sentralløkke. Utstyrsløkene er myke og tynne, men fungerer overraskende bra. Det er ikke noe problem å bære med seg masse utstyr med denne selen.

LES OGSÅ: Test av nye Petzl Hirundos

Å åpne lårløkkene er litt kronglete – særlig med hansker – og siden de ikke er justerbare må man passe på å kjøpe riktig størrelse. Det er også litt irriterende at selen mangler løkke for å fiksere isskrue på låret. Skal du kjøre ski med sele og isskrue på (for eksempel på bre) er det litt ekkelt med skrue(r) som dingler like ved hovedpulsåra i låret. Å modifisere dette selv er dog svært enkelt.

I sum er likevel Blue Ice Choucas Pro er temmelig klar testvinner, selv om den er litt tyngre enn Petzl Fly. Rett og slett fordi den har alle funksjoner du kan forvente av ei klatresele, men med utrolig lav vekt.

test alpinklatresele Blue Ice Choucas Pro
Med Blue Ice Choucas Light lastet med nokså mye utstyr på Stetind. Foto: Siv-Elin Skogen.
PLUSS

+ Enkel i bruk + Gode utstyrsløkker + Sentralløkke

MINUS

– Mangler justering på lårløkkene – Mangler løkke for å fiksere isskrue(r) – Litt dyr

Test av nye Petzl Hirundos 2022

Petzl Hirundos er en veldig bra sele for tradklatring, og i det hele tatt et slitesterk alternativ med flott finish.

Detaljbilde Petzl Hirundos klatresele
Petzl Hirundos: Veldig bra klatresele for tradklatring
Petzl Hirundos

1 169 kroner

316 gram (str. M)

petzl.com

skala
7/10

Hirundos er en klassiker fra den franske klatreutstyr-giganten Petzl, men selen er oppdatert med noen nye detaljer denne sesongen.

Petzl Fuseframe betyr at materialet i selen er tynnere enn før, og skal puste bedre, men uten at det skal gå ut over komforten. Nytt er også en liten utstyrsløkke bak.

Petzl Hirundos er laget i nylon og polyester, men sentralløkke i plastmaterialet polyetylen. Den har to utstyrsløkker på hver side, hvor den fremste er avstivet og de bak vinklet slik at utstyret sklir fram. Lårløkkene er elastiske og stroppene er festet med plastspenne og kan hektes av.

Petzl Hirundos er relativt tung sammenlignet med de andre selene i testen.

Hirundos i bruk. Foto: Siv-Elin Skogen
Hirundos i bruk. Foto: Siv-Elin Skogen

I BRUK

Petzl er viden kjent for flott klatreutstyr med fin finish, og nye Hirundos er ikke noe unntak. Petzl Hirundos føles veldig solid og slitesterk, men er også litt stiv og tung, slik at førsteinntrykket blir litt blandet. Men den er svært enkel i bruk, og nokså oversiktlig, blant annet på grunn av kontrastfarge på senrralløkka. Hoftebeltet har fin form og er behagelig, men lårløkkene kunne vært bredere.

LES OGSÅ: Test av Wild Country Mosquito

Materialet er nokså tykt og puster ikke like godt som noen av de andre selene i testen. Utstyrsløkkene fungerer svært bra, og den store løkken bak gjør at Petzl Hirundos har mest plass til utstyr av alle selen i testen - det gjør den godt egnet til tradklatring. «Dispenserfunksjonen» på utstyrsløkkene fungerer bra, men de ville vært litt mer oversiktlig hvis det var litt annen farge på de fremre og bakre løkkene.

Nye Petzl Hirundos er solid og gjennomtenkt, og et godt valg for krevende tradruter.

VURDERING
Komfort
Bevegelsesfrihet
Brukervennlighet
Finish
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Solid

Fin finish

Bra utstryrsløkker

Slitersterk

MINUS

Tung

Stiv

Blir litt klam

Test av Wild Country Mosquito

Wild Country Mosquito er ei suveren klatresele som vil fungere for svært mange - både til sports- trad- og fjellklatring. Selen fra Wild Country er blant testens beste.

Detaljbilde Wild Country klatresele Mosquito test
Wild Country Mosquito: Klatresele som vil fungere for svært mange
Wild Country Mosquito

1 299 kroner

277 gram (str. L)

wildcountry.com

skala
9/10

Wild Country klinger nokså godt i klatreres ører - det engelske merket kan blant annet ta æren for at vi har kamsikringer.

Men Wild Country lager også klatreseler, og Mosquito er en ny modell denne sommeren. Selen er laget med tanke på sportsklatring, og har fire utstyrsløkker - to stive foran og mykere løkker bak - sistnevnte konstruert slik at utstyret sklir fram i løkka. Det er også en liten løkke bak.

Lårløkkene er elastiske og holdes oppe av strikk. Sentralløkka og hoftebeltet er hvite (resten av selen er svart) og sentralløkka har innsydde, røde tråder som blir synlige når løkka er så slitt at den bør byttes ut.

LESOGSÅ: Test av Mammut Sender

Fjellklatring med Wild Country klatresele
Klatring i Chamonix med Wild Country Mosquito. Foto: Siv-Elin Skogen

I BRUK

Wild Country Mosquito har veldig fin finish, samtidig som vekta er lav - dette gir et svært godt førsteinntrykk. Selv om selen er lett, er det fin form og bredde på hoftebelte og lårøkker, som gjør selen fra Wild Country komfortabel å henge i.

Pusteevnen er også god, og materialet trekker ikke til seg mye fuktighet. Sentralløkka er smal og myk, som gjør den enkel å bruke, og slitasjeindikatoren er en veldig fin detalj. Kontrastfarge på sentralløkka og den røde spenna gjør Wild Country-selen veldig oversiktlig og enkel i bruk - den virker i det hele tatt svært gjennomtenkt.

Utstyrsløkkene er fine, med god plass i de forreste som er kledd med plast, og kjekt design på de myke bak, som er formet slik at utstyret skilt fram som en slags dispenser.

Gjennomtenkte Wild Country Mosquito er ikke verdens billigste klatresele, men den er utvilsomt blant de beste.

VURDERING
Komfort
Bevegelsesfrihet
Brukervennlighet
Finish
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Komfortabel

Usedvanlig gjennomtenkt

Gode utstyrsløkker

Lav vekt

Flott finish

Allsidig

MINUS

Litt dyr

Ikke like kompakt som Beal Ghost

Test av Mammut Sender

Mammut Sender er selen verdens sterkeste klatrer brukes når han sender knallharde ruter - men vi er litt overraska over at Adam Ondra ikke vil ha noe lettere?

Detaljbilde Mammut Sender klatresele test
Mammut Sender: Klatreselen verdens sterkeste klatrer brukes når han sender knallharde ruter
Mammut Sender

1 399 kroner

391 gram (str. L)

mammut.ch

skala
7/10

Sveitsiske Mammut signerte sponsorkontrakt med selveste Adam Ondra i vår, og Sender skal være klatreselen den ubegripelig sterke tsjekkeren sender harde ruter med.

Mammut Sender er den tyngste i vår test, og den er laget i polyamid med plastforsterkning på den nederste innbindingsløkken. Sentralløkka har slitasjeindikator.

Selen har fem utstyrsløkker; de to fremste er kledd med plast, de bakre er snor og bakerst finner du en mindre heiseløkke, samt en liten løkke på toppen. Lårløkkene har elastikk er festet i hoftebeltet med justerbare strikker. Selen har feste for isskrueholdere, og pose er inkludert.

LES OGSÅ: Test av Camp Energy

Mammut Sender klatresele test
Mammut Sender i bruk

I BRUK

Mammut Sender føles litt klumpete - den er tung og materialet rundt den bærende konstruksjonen er tykt. Men det er luftig, puster godt og gir god komfort når man henger i selen, selv om fordelingen mellom lårløkker og hoftebelte er litt ubalansert. Samtidig er det tykke materialet ganske varmt, slik at man fort blir litt klam likevel.

Utstyrsløkkene er fine, og det merkes at de foran er tenkt til å brukes mest - snorløkkene bak er litt mer kronglete å hekte utstyr på. Pluss for både slitasjeindikator og plastforsterkning i sentralløkka.

Mammut Sender er ei slitesterk og behagelig klatresele som er svært enkel å bruke og fungerer fint på langede dager på cragget.

VURDERING
Komfort
Bevegelsesfrihet
Brukervennlighet
Finish
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Komfortabelt materiale

Bra sentralløkke

Fine utstyrsløkker foran

MINUS

Tung

Nokså høy pris

Test av Camp Energy

Energy er ei billig klatresele fra italienske Camp, som også ser og føles billig ut. Men den overrasker positivt, og gir veldig mye klatresele per krone.

detaljbilde klatresele test camp energy
Camp Energy: Mye klatresele per krone
KL_mest_for_pengene
Camp Energy

699 kroner

311 gram (str. L)

camp.it

skala
7/10

Italienske Camp har sendt selen som er testens rimeligste med veldig god margin - denne koster under halvparten av den dyreste klatreselen i vår test. Energy er litt tyngre sammenlignet med noen av de andre, men så har den også bredt hoftebelte og brede lårløkker.

Selen er laget i polyester, og har fire utstyrsløkker som alle er kledd med plast, pluss en løkke på baksiden. Lårløkkene er elastiske og holdes oppe med justerbare og avtakbare strikker. Klatreselen leveres med en nokså romslig pose.

detaljbilde camp energy klatresele
Med Energy på klatrefeltet Helveten ved Åndalsnes.

I BRUK

Førsteinntrykket av Energy forklarer nokså fort hvor den lave prisen kommer fra - selen føles billig med sitt enkle materiale som minner om billige flytevester. Men så fort man begynner å bruke selen og andreinntrykket gjør deg gjeldende, så imponerer den billige klatreselen stort.

LES OGSÅ: Test av Blue Ice Cuesta

Bredden på hoftebeltet og lårlørkene gir helt ålreit komfort, selv om materialet er litt glatt. Ellers er selen enkel å bruke, og de temmelig ordinære utstyrsløkkene fungerer fint, selv om de ikke er like forseggjorte som på de dyrere selene. Det gjør også den solide heiseløkka bak.

Er du ute etter å klatre mest mulig og bruke minst mulig penger - noe som ikke er så uvanlig - så kan Camp Energy være et ypperlig klatresele for en sportsklatrer som ikke er opptatt av å flashe fænsi utstyr på ragget.

VURDERING
Komfort
Bevegelsesfrihet
Brukervennlighet
Finish
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Veldig billig - mye sele for pengene

Ok komfort

MINUS

Litt kjip finish

Ordinær på sitt beste

Test av Blue Ice Cuesta

Blue Ice Cuesta er ei komfortabel sele til sportsklatring, som ikke koster skjorta, selv om den har veldig fin finish.

Blue Ice Cuesta klatresele
Blue Ice Cuesta: Komfortabel sele til sportsklatring
Blue Ice Questa

1 099 kroner

275 gram (str. M)

blueice.com

skala
8/10

Cuesta er en ny modell fra Chamonix-baserte Blue Ice. Selen er temmelig lett, og den har temmelig bredt hoftebelte sammenlignet med mange andre i testen (85 mm). Selen er laget i polyestervarianten PES og plastmaterialet polyetylen. Den har to utstyrsløkker på hver side, hvor den fremste er avstivet og de bakre myke.

Bakerst er en bitteliten løkke for feste av kalkpose. Lårløkkene er elastiske, og holdes opp med strikk på baksiden. Sentralløkka har kontrastfarge og selen leveres med pakkpose. Blue Ice Cuesta kommer også i egen versjon for kvinner.

LES OGSÅ: Test av Black Diamond Solution 2022

I BRUK

Blue Ice Cuesta er ei lekker klatresele med veldig fin finish, som gir veldig godt førsteinntrykk. Selv om vekta er nokså lav, har den behagelig og bredt hoftebelte og tilsvarende lårløkker. Materialet puster riktignok ikke like godt som det tynnere materialet i Beal Ghost, men komforten er ellers god. Selen er også enkel i bruk, og utstyrsløkkene fungerer bra, selv om de kunne hatt enda mer plass for å levere maks til tradklatring. Materialet trekker til seg litt fuktighet, og dermed er Cuesta ikke veldig godt egnet til fjellklatring.

Blue Ice Cuesta har flott finish og er en ypperlig og slitesterk klatresele til sportsklatring og tradruter som ikke krever veldig mye utstyr.

VURDERING
Komfort
Bevegelsesfrihet
Brukervennlighet
Finish
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Fin finish

Ok pris

Utsyrsløkkene er fine i bruk

Slitesterk

MINUS

Kunne pustet bedre - blir litt fuktig

Utstyrsløkkene kunne vært litt større

Test av Black Diamond Solution 2022

Black Diamond Solution er ei tung, solid og allsidig klatresele som er best egnet for sportsklatrere som ikke er ville etter lav vekt. Black Diamond Solution vil være et godt valg - såfremt du ikke er opptatt av lav vekt.

solution klatresele black diamond test
Black Diamond Solution: Rimelig, solid og komfortabel klatresele
Black Diamond Solution

999 kroner

354 gram (str. M)

Black Diamond Equipment

skala
7/10

Selv om Solution fra amerikanske Black Diamond skal være førstevalget til superstjerna Alex Honnold, er det likevel en folkelig sele med moderat pris. Black Diamond Solution har bredt hoftebelte og veldig brede lårløkker, alt laget i nylon. Den har fire utstyrsløkker som alle er kledd med plast, og sentralløkka er massiv og stiv.

Til sammen gjør dette Black Diamond Solution til en tung sele - særlig med tanke på at den er merkbart mindre i størrelsen enn de andre selene i størrelse Medium.

Black Diamond Solution har en liten heiseløkke bak og strikkene som holder lårlørkene på plass er festet i en metallspenne som kan hektes av. Black Diamond Solution kommer også i egen versjon for kvinner.

I BRUK

Black Diamond Solution gir et godt førsteinntrykk - hvis man ser bort fra den høye vekten. Selen har veldig fin finish, og framstår som gjennomtenkt. Spennene er enkle å bruke, og selen er oversiktlig. Utyrsløkkene er ganske ordinære, og kunne hatt litt mer plass - ikke noe problem til sportsklatring, men til tradklatring med mer utstyr kan de bli litt snaue. Alle fire er nokså stive og enkle å hekte utstyr av og på.

LES OGSÅ: Test av Beal Ghost

Lårlørkene er brede og gjør Black Diamond Solution veldig behagelig. Også hoftebeltet er fint, men blir man hengende lenge kan man merke et visst trykk fra sømmene hvor utstyrsløkkene er sydd fast. Sentralløkka og innbindingsløkkene er veldig stive - det er litt uvant, men har ikke så stor betydning under bruk.

Black Diamond Solution er ei nokså rimelig, solid og komfortabel sele som vil passe mange - såfremt du ikke er veldig opptatt av lav vekt og velger riktig størrelse.

VURDERING
Komfort
Bevegelsesfrihet
Brukervennlighet
Finish
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Flott finish

Enkel i bruk

Slitesterk og solid

Komfortable lårløkker

MINUS

Blytung

Kunne hatt litt større utstyrsløkker

Rare størrelser

Test av Beal Ghost

Beal Ghost er ei lett, lekker og kostbar sportsklatresele som imponerer stort med allsidighet. Beal Ghost er like god på Romsdalshorn som på inneveggen.

Beal Ghost klatresele test
Beal Ghost: Like god på Romsdalshorn som på inneveggen.
Beal Ghost

1 499 kroner

267 gram (str. L)

beal-planet.com

skala
8/10

Dette er selen franske Beal utstyrer landets landslagsklatrere med. Da er det kanskje ikke så rart Ghost beskrives som en svært lett sele beregnet på dyktige klatrere. Beal Ghost er testens letteste klatresele, også sammenlignet med de som er mindre i størrelse. Den er laget i polyamid.

Beal Ghost har fire utstyrsløkker, hvor de to foran er avstivet med plast og de bakerst er en myk myk snor. Den har også en liten løkke midt på bak. Lårløkkene er elastiske, med justerbar strikk som holder de oppe. Beal Ghost har to fester for isskrueholdere, og leveres med en pose med løkke.

LES OGSÅ: Test av Petzl Fly

I BRUK

Beal Ghost er en lett, kompakt og lekker sele, som føles nokså eksklusiv - men så er den mer enn dobbelt så dyr som testene billigste sele. Beal Ghost har tynne sentral- og innbindingsløkker, og hoftebeltet og lårløkkene er litt smale. Likevel er selen veldig komfortabel på grunn av gjennomtenkte former og materiale som puster godt. Den er litt mer knotete å ta på, og de smale båndene kan fort tvinne seg. Utstyrsløkkene fungerer fint, selv om de myke, bakre løkkene ikke er like enkle å hekte utstyr inn og ut av som de plastkledte foran.

Beal Ghost er ei svært lett og kapabel sportsklatresele, som også er allsidig og fungerer fint til både til fjell- og alpinklatring.

VURDERING
Komfort
Bevegelsesfrihet
Brukervennlighet
Finish
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Lav vekt

Allsidig

Komfortabel

Fin finish

MINUS

Nokså dyr

Kan være blitt knotete i bruk

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,

Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.