Selve selen er bakt inn i shortsen, som naturlig nok innebærer at den ikke lar seg kombinere med andre benklær. Det betyr også at vekten ikke er direkte sammenlignbar med de andre selene i testen. Mammuts viktigste argument for denne klatresele-varianten er vekt - men selen alene er ikke betydelig lettere enn andre seler i testen. Realization shorts har to utstyrsløkker, to hurtigspenner på hoftebeltet (en på hver side av sentralløkka) og strikk i lårløkkene. 

Førsteinntrykket er at dette er et rotete produkt. Tross færre utstyrsløkker enn på de andre selene, er inntrykket at det er mye som stikker ut fra selen. Årsaken er at Realization har to hemper for å stramme inn beltet der de andre selene har en, og en ekstra løkke i det sentrale innbindingspunktet. Mengden hemper er dermed tilsvarende en klatresele man skal kunne bruke både sommer og vinter, noe som er litt merkelig på en shorts?
I bruk er selen helt grei å klatre med, men å henge i den er ubehagelig. Webbingen i selen har ingen ekstra støtte enn stoffet i shortsen, og gnager i ryggen. Shortsen har ikke en sentralløkke, men et sentralpunkt tilsvarende det man finner på enkle alpinseler og billige utleieseler.  Vekten fordeles dårlig slik at mesteparten av trykket kommer i korsryggen.