Klatresko - tester og testvinnere

De beste klatreskoene

Det er en liten jungel å finne de riktige klatreskoene som passer din fot, ditt bruksområde og ikke minst lommeboka di. Her er guiden til de beste skoene for klatring og buldring.

Hovedkriteriene for å velge riktig klatresko er først og fremst om skoen passer foten din, hva slags klatring du skal bruke den primært til, og hvor mye den koster.

Mange tenker at hvis man velger en veldig trang klatresko så vil det nesten være avgjørende for at du sender det neste prosjektet ditt. Det kan heller resultere til at du står i veggen med store smerter, og klarer ikke å tenke på noe annet at du har vondt i føttene.

 Det er viktig å prøve flere forskjellige klatresko, og ikke minst sette deg litt inn hvordan de ulike merkene lager sine klatresko.

 Vi har noen stikkord:

 • Skoen skal være litt trang når du først kjøper den, for de aller fleste klatresko vil vide seg litt ut. De skal for øvrig ikke være vonde.

 • Gjør litt research på om det spesifikke merket anbefaler at man skal gå mer ned i størrelse enn vanlig, at de konstruerer skoen med en smal hæl osv.

 • Har du bred fot kan det være fordelaktig å kjøpe sko med snøring, for da er det lettere å justere i forhold til bredden på foten.

Allround klatresko

Vi har lagt vekt på egenskapene til skoene på sva, lister og presisjon på mindre fottak. En allround sko skal passe til det meste, og ofte er dette sko som kan være førstegangskjøp for mange klatrere. Black Diamond Method og Tenaya Tanta er klatresko som passer mange føtter og det meste av klatring.

Five Ten Niad Lace er en allround klatresko som tross nytt navn (tidligere Anasazi ) fortsatt lever opp til forventningene, og ble best i test i denne kategorien.

En allround klatresko vil ikke nødvendigvis være den skoen som er kjempebra til alt, men passe stort sett fint til alle typer klatring, slik som Evolv Elektra Lace, som er en god allround klatresko som vi kåret til beste skoen for nybegynnere.

Sko til bratt klatring og buldring

Klatresko er et teknisk produkt som er spesialisert til en type klatring. Det er ikke sånn at du kan kjøpe deg én sko og forvente at den funker like bra til alt. Akkurat som du kjøper ett par sko til dressen, ett til å løpe med og ett par til å gå i fjellet med trenger du flere typer klatresko.

Disse testene er gjort med aggressive sko ment for buldring og bratt sportsklatring. Ingen av disse skoene vil være et naturlig førstevalg til å klatre mye med innendørs, eller klatring som er rundt vertikal utendørs.

For vertikal klatring eller mengdetrening innendørs vil det være lurt å velge en sko som er stivere og mindre aggressiv. Supermyke Five Ten Hiangle Pro er en av testens mest spesialiserte klatresko for bratt og krevende buldring. Den nye versjonen av Ocun Ozone er også et veldig godt og komfortabelt valg.

Typiske trekk ved en aggressiv klatresko er at den har en tynn eller ingen midtsåle. I stedet for å ha en stiv midtsåle er det en gummirand som går fra hælen og inn til midten av skoen som strammer opp skoen.

Det er denne randen som ofte gjør at aggressive klatresko er vanskelig å få på seg. Testvinneren Evolv Zenist er en aggressiv klatresko, men den er sydd i et materiale som gjør den til en behagelig klatresko med myk hæl.

HVORDAN VELGE KLATRESKO? Om du er nybegynner så velg først og fremst behagelige sko. Her er La Sportiva Katana lace i aksjon. På tross av at den har lisser vant den prisen for mest behagelige sko for viderekomne i en test i Klatring. Her er de på Ingrid Espelid (5+, 3 tl) i Romsdalen. Foto: Dag Hagen
HVORDAN VELGE KLATRESKO? Om du er nybegynner så velg først og fremst behagelige sko. Her er La Sportiva Katana lace i aksjon. På tross av at den har lisser vant den prisen for mest behagelige sko for viderekomne i en test i Klatring. Her er de på Ingrid Espelid (5+, 3 tl) i Romsdalen. Foto: Dag Hagen

Klatresko for kvinner

De siste årene har det kommet flere og flere klatresko spesialdesignet for kvinners typiske lest. Vi har sammenlignet de fleste av de beste. Skoene blir mer og mer spesialiserte, også kjønnsmessig. Men har du noen gang tenkt over hvorfor det er forskjell på dame- og herreklatresko?

En kvinnes fot er oftere smalere og har en lavere hæl enn menns, og hele skoen er nettopp av den grunn gjerne smalere og med tettere passform rundt hælkappen. De er ofte høyere over vristen, men også litt lengre over tærne.

Og derfor er det bra at det produseres klatresko for jenter, for vi har nemlig ikke helt de samme føttene som menn, i hvert fall ikke før vi begynner å klatre.

Etter mye nok pressing ned i trange nok sko får vi tær og føtter som kanskje ikke gjør seg i åpne sandaler lenger, men som heldigvis presterer i veggen. Derfor har vi nå gjennomført tester av klatresko kun for damer.

Testens store overraskelse Ocun Ozone Lady går rett inn som testvinner. Dette er enkelt og greit en glimrende sko. Scarpa Reflex Woman, som også gjorde det veldig sterkt, er skoen som gir deg mest for pengene.

Klatresko til sportsklatring

Og det er ingen lett jobb, for vi klatrere er bortskjemte med produsenter som tilbyr oss en rekke fantastisk gode klatresko. Dette skyldes et halvt århundre med utvikling – fra de første dedikerte svaskoene kom i 1947. La Sportiva Solution er en god kandidat til sportsklatring, og en favoritt blant mange klatrere. Skal du ha en støtesko, vil svært presise Evolv X1 være et godt valg.

Klatresko til tradklatring

Tradklatring omhandler alt som har med riss, dieder, fjell og naturlige sikringer å gjøre – klassikern på ditt lokale crag, rangleturen til favoritt-tinden, og langturen opp 1000-metersveggen, da kan sko som testvinneren La Sportiva TC Pro passe.

Alle sko kan funke, men ikke alle sko funker til alt. For eksempel kan harde riss fordre meget presise sko, både til lister og til å jamme tuppen inn i det smale risset. Da nytter det ikke å ha en sko som er høy i gummien foran – den kommer ikke inn i risset. Om du står under en «splitter» i Indian creek og skal jamme ben og armer i 40 meter, ja, da er det Evolve The General du trenger.

Alle klatresko kan brukes til tradklatring, men bare noen få er laget spesielt med det for øye. Vi har testet fire par dedikerte tradklatresko, et par fra hver av de største skoprodusentene i verden.

Hvilke klatresko bør du velge som nybegynner?

Som nybegynner har du kanskje ikke tenkt så nøye over hvilke egenskaper du skal vurdere hos en klatresko – eller hva som skiller en nybegynnersko fra sko for mer viderekomne og erfarne? Scarpa Velocity passer godt til en nybegynner både fordi den er behagelig, men også åpner for muligheten til for mer avansert klatring. La Sportiva Tarantula er blant markedets desidert beste klatresko for nybegynnere.

Her er en rask gjennomgang:

 • KOMFORT: Mens erfarne klatrere ofte piner seg ned i trange sko for å få størst mulig følsomhet, stramhet og presisjon, er nybegynnersko gjerne mer behagelige å ha på over tid. Aspirerende klatrere bruker ofte lang tid på rutene, med mye henging i veggen, da er det greit at skoene er mest mulig komfortable og ikke tar fokus ved å være smertefulle å ha på.

 •  PRIS: Er du begynner i klatreveggen, vet du kanskje ikke ennå hvor mye penger du har lyst til å bruke på utstyr, og det kan være greit med et par greie sko til en rimelig pris. Nybegynnere har også en tendens til å slite hull på skotuppene veldig fort, da teknikken ikke er helt slepen ennå. Da er det en fordel at det var de billige skoene du slet i stykker.

 •  ALLROUND-EGENSKAPER: Viderekomne har etter hvert gjerne funnet sin stil, både når det gjelder type klatring (bratt, vertikalt, sva, buldring) og hva slags sko de liker. Som nybegynner ønsker du en sko som funker tilfredsstillende på flest mulig områder, så kan du heller spesialisere deg senere. Allround-sko har få eller ingen bestemte svakheter, men er heller ikke best på noe.

 •  LISSER ELLER BORRELÅS? Borrelås er kjapt og greit – særlig inne, hvor man tar av og på seg skoene hele tiden – og har ingen bestemte ulemper. Lissesko sitter kanskje et hakk tettere og strammere på foten. Hva som funker for deg er egentlig smak og behag.

 •  NØYTRAL ELLER AGGRESSIV SÅLE? Nybegynnersko har gjerne helt flat, nøytral allround-såle, som gjør at skoene fungerer like godt – eller dårlig – i bratta som på sva. Buet såle med nedoverpekende, aggressiv tupp funker bedre for overhengende klatring, men begynnere venter gjerne litt med akkurat det.

 •  STIVE ELLER MYKE SKO? Klatresko skal helst være både presise og kantstive, følsomme og behagelige. Men mer av de to første blir mindre av de to siste. Nybegynnere anbefales å gå for den litt mykere sorten, så du blir vant til å kjenne hvordan foten oppfører seg på ulike tak.

 •  SKINN ELLER KUNSTMATERIALE? Dette er først og fremst et spørsmål om pris, men husk at overdel av skinn utvider seg noe mer enn kunststoff, slik at skinnskoen du kjøper vil oppleves større etter en tids bruk. Kunststoff trekker også̊ til seg mer lukt – her har tåfisen gode kår!

Å kjøpe klatresko er en prosess, men det er viktig at man bruker litt tid på det for å finne den best mulige skoen for din fot og ditt bruk. Selv om hun sterke dama/mannen bruker en spesiell type klatresko, så betyr det ikke at den skoen passer deg best mulig. Å finne klatresko er en individuell reise.

Test av Black Diamond Method klatresko

Black Diamond Method er et strålende og slitesterkt valg for ferske og middels gode sportsklatrere som vil ha komfortable og allsidige klatresko til ute- og inneklatring.

Black Diamond Method. Foto: Tore Meirik
Black Diamond Method. Foto: Tore Meirik
Black Diamond Method

1 599 kroner

262 gram per sko (str. 43/ UK 9)

blackdiamondequipment.com

skala
8/10

Method er en ny modell fra amerikanske Black Diamond, og det er en middels aggressiv klatresko med borrelås. Skoa er laget for allsidig sportsklatring.

Sålen er laget i Black Diamonds egen gummi kalt Fuse rubber, i 4,2 millimeter tykkelse. Sålen er todelt, og gummien strekker seg over omtrent halvparten av tåpartiet. En ekstra gummirand går over hælen og ned mot midten av sålen for å holde foten på plass.

Skoa er medium aggressiv, med bøy som skal være optimal for vertikale og moderate overheng.

Den lukes med to borrelåser - en lang over vrista og kortere like bak tærne. To løkker på hælen og en på tunga skal gjøre det lettere å ta skoen av og på.

I BRUK

Method oppleves som overraskende komfortabel rett ut fra skoeska. De er enkle å ta av og på, noe som gir et godt første inntrykk - eller; skoene er i det minste ikke veldig vonde fra start. Det virker også som de trenger ganske kort tid på å tilpasse seg foten.

Sålen virker relativt tykk, noe som bekreftes etter en tid bruk; skoene er veldig slitesterke. Komforten sammen med god slitestyrke gjør skoene godt egnet for klatrere under ekspertnivå, men det gjør også at skoen oppleves som litt upresis sammenlignet med spesialiserte sko for vanskeligere og brattere klatring. 

Sålen er relativt stiv, noe som gjør skoen litt bedre på uteklatring og små fottak inne, men hakket mer krevende på store inntak og volumer. Den naturlig nok også dårligere på sva enn i bratta, men forskjellen er ikke større enn at skoene må kalles veldig allsidige såfremt man holder seg unna de hardeste rutene. 

Method er ellers veldig enkel i bruk, og kjapp å ta av og på.

Black Diamond Method kan være ei veldig god klatresko for grad 5/ 6/ 7-klatreren som vil ha komfortable og slitesterke sko for allsidig sportsklatring.

VURDERING
Komfort
Brukervennlighet
Bratte/ overhengende ruter
Vertikale ruter
Slake ruter og sva
Slitestyrke
Total
PLUSS

Komfortable

Enkle i bruk

Slitesterke

Raske å klatre inn

Allsidige

MINUS

For upresis for de hardeste rutene

I stiveste laget for klatring på sva og store volumer inne

Test av nye Ocun Ozone

Ozone fra tsjekkiske Ocun er en glimrende klatresko for langt de fleste klatrere med litt ambisjoner. Komforten er topp og skoen står veldig godt på små tak.

Ocun Ozone
Ocun Ozone
Ocun Ozone

Vekt: 265 gram pr sko (str. 43, UK 9)

Oppgitt størrelse 43

Kontrollert størrelse: 39 (25,5 cm)

Gummi: Vibram Xs

Tykkelse: 4 mm

Mellomsåle: 1,8 mm laspoflex

skala
9/10

Ocun (uttales osun) har de siste årene inntatt en solid posisjon i det norske og internasjonale markedet for klatring. Selv om det er en relativ nykommer på det globale markedet har det tsjekkiske selskapet lange tradisjoner, men da under navnet Rock Pillars. Tsjekkisk klatring har røtter helt tilbake til 1800 tallet, og er kanskje mest kjent for sin ekstreme bolteetikk der man må regne med solide fall på 10+ meter. Sko som er utviklet for å klatre på slike ruter bør holde høy kvalitet.

Når de nå kommer med en ny modell av Flaggskipet Ozone er det med stor forventning de skal testes!

I BRUK

Ozone er en stiv sko med halvsåle. Skoen har stor åpning og er lett å få på foten. Strammes med to borrelåser. Mykt skinn i store deler av skoen gjør den myk og behagelig å ha på. Den vil utvide seg mye ved bruk nettopp fordi det er naturskinn i store deler av skoen.

Hælkappen har et bratt og kort strammebånd, og skoen sitter godt på avanserte heel-hooks. Det er litt for lite gummi på tåboksen til at den er helt optimal for toehooks. Når man tar i betraktning at skoen først og fremst er laget for å klatre på lister og nær vertikale ruter så stemmer det godt at de har droppa å dekke hele toppen av skoen med gummi.

Ozone er flaggskipet til Ocun og markedsføres først og fremst for buldring og hard klatring innendørs. Ved testing blir det raskt åpenbart at denne skoen vil være en glimrende sko for langt de fleste klatrere med litt ambisjoner. Den er komfortabel, lett og ta av og på, har nok lufting til at den ikke blir alt for klam og svett og står godt på små fottak - rett og slett en veldig god sko.

Det eneste som trekker litt ned er at den blir raskt litt slapp i skinnet og gir litt etter når man kanter på små lister.

Ocun Ozone er enkelt og greit en av de beste klatreskoene på markedet.

VURDERING
Komfort
Brukervennlighet
Små fottak
Total

Test av Evolv Zenist

Evolv Zenist er en aggressiv klatresko i helsyntetisk materiale, som gir en myk og behagelig klatresko med veldig myk hæl.

Evolv Zenist test
Evolv Zenist
KL_best_i_test
Evolv Zenist
 • Pris: 1 999 kroner

 • Nett: evolvsports.com

skala
9/10

Dette er den eneste skoen i testen hvor størrelsen i forhold til vanlige sko måtte økes med et halvt nummer i forhold til vanlig skostørrelse.

Zenist er en myk og behagelig sko med svært myk hælboks. Mye gummi over vrista. Gummien over vrista er tynnere på Zenist enn de andre skoene i testen. Den myke gummien gir god komfort, men vil slites raskere vekk dersom man bruker mye toe-hooks.

Med så mye gummi på skoen blir det varmt og klamt i skoen om den ikke tas av jevnlig. Hempa som er til å dra skoen på foten over vristen er av så stivt materiale at det blir smertefullt å stramme borrelåsen. Resultatet er at skoen ikke kan strammes skikkelig igjen. 

Vil passe de med medium smal fot.

 • Oppgitt størrelse 44

 • Reel størrelse: 36.5

 • Materiale: Syntetisk skinn

 • Stramming: en borrelås

 • Gummitykkelse: 4,2mm

 • Gummitype: Trax sas

 • Vekt: ikke oppgitt. Målt vekt 218 gram i str 44

Ruter inne: God følsomhet, skoen er en anelse for myk til å klatre mye på store grep. Nå er det heller ikke dette skoen er laget for så det er ikke overraskende.  

Buldring inne: Glimrende på bratt buldring med toe-hooks og volumer. Den myke skoen er god til å stå på volumer med.

Buldring ute: Svært god følsomhet. Det er uproblematisk å stå på svært små fottak. Skoen sitter tett på foten og med tynn gummi som gir god kontakt med det man står på er skoen lett å stole på. Overraskende god på svabuldring! Ikke god på tynne lister der det skal utvikles mye kraft, da blir skoen for myk.

VURDERING
Toe hooks
Heel hooks
Brukervennlighet
Presisjon på små fottak i bratt terreng
Kraft på små fottak i nær vertikalt terreng
Total

Test av Ocun Ozone lady

Dette var testens store overraskelse – enkelt og greit en glimrende sko. Det er en sko som sitter som støpt, men allikevel en komfortabel sko.

Ocun Ozone lady
Ocun Ozone lady
KL_best_i_test
Ocun Ozone

Pris: Kr 1799,-

Web: Ocun.com

Den er smal og sitter godt helt fra starten og selv etter lang bruk har den beholdt fasong og form.

Ocun har utviklet et «3-force» system som betyr at gummien blir trukket rundt og inn mot foten i flere retninger.

Med andre ord den sitter som støpt, men allikevel er den komfortabel.

I søken etter sko som fungerer til det meste opplevde vi at Ozone Lady gjorde nettopp det. Tungen er sydd fast og krøller ikke, noe vi setter pris på.

Les om alle våre tester fra produsenten Ocun.

PLUSS

Utmerket passform, balansert aggressivitet, meget presis

MINUS

Lite negativt

Test av Five Ten Niad Lace

Five Ten Niad Lace er den nye versjonen av Five Ten Anasazi, men dette er en sko som fortsatt lever opp til sitt gode navn og rykte.

Adidas Five Ten Niad Lace klatresko test
FIVE TEN NIAD LACE: Klatreskoen har gått fra Five Ten Anasazi til Niad, men er fortsatt en god klatresko som passer til det meste. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
KL_best_i_test
Adidas Five Ten Niad Lace

Størrelse testet: 38
Gummi på sålen: Stealth® C4-gummiyttersåle

Gummitykkelse: Ikke oppgitt

Borrelås/lisser: Lisser 

Nasjonalitet: USA

Pris: 1 499 kr 

Vekt per skopar: 390 gram

Skandinavisk importør: Aurora Outdoor

skala
10/10

Five Ten Niad Lace er en klatresko som har en flatere såle, men samtidig en formtilpasset hæl. Den har delvis foret overdel i mikrofiber, og denne versjonen har lisser. 

Niad Lace kommer også i en versjon med borrelås, og heter da Five Ten Niad. 

Five Ten Niad Lace er den nye versjonen av klassikeren Five Ten Anasazi. Les mer om hvorfor de byttet navn og hva de har endret på.

P1011546
P1011546

Etter Five Ten ble kjøpt av Adidas har størrelsene endret seg litt. Jeg måtte gå opp i joggeskostørrelse på denne skoen, og da passer den utmerket.

Denne skoen vider seg ganske mye ut, og tester slet med å få den på seg første gangen. Etter noen runder med varming i ovnen på 110 grader så gikk det seg til, og dette er virkelig en bra sko. 

Skoen er veldig bra på sva, lister og er presis. Skoen er også litt stiv, så du vil ikke bli like sliten i beina av å smøre med denne skoa som en veldig myk sko. Stivheten gjør også at du står mer solid på små fottak. 

Five Ten Niad Lace er heller ikke veldig dyr, så her får du mye sko for pengene. 

Alt i alt er dette en veldig god allroundsko.

VURDERING
Svaklatring
Listeklatring
Presisjon på små fottak
Total

Test av La Sportiva TC Pro

Dette er den perfekte tradskoa. To av verdens råeste klatreprestasjoner er gjort med disse skoa – Alex Honnold klatret uten tau opp El Capitan og Tommy Caldwells fribesteg verdens hardeste storveggsrute på samme fjell.

La Sportiva TC Pro
La Sportiva TC Pro
La Sportiva TC Pro

Pris: Kr 2199,-

Web: Lasportiva.com

Er skoa bra nok til slike prestasjoner, så holder de nok for oss vanlige folk og.

Perfekt stivhet, bra snøring og god følsomhet. Så da har vi vel ingen negative bemerkninger? Egentlig ikke, bortsett fra at de er veldig harde å klatre inn.

Det skulle ikke forundre oss om både Caldwell og Honnold har fått sine sko custom-built, eller i det minste innklatret i et slags maskineri. Byggekvaliteten er uansett helmax og friksjonen like så (Vibram XS Edge).

Om de passer på dine ben, ikke nøl med å kjøpe de.

Les alle våre tester fra La Sportiva.

PLUSS

Godt satt sammen, bra design, god friksjon, god følsomhet

MINUS

Tunge å klatre inn, dyr

Test av Evolv Elektra Lace

En god allround klatresko som passer de fleste føtter.

Evolv Elektra Lace klatresko test
EVOLV ELEKTRA LACE: En god klatresko som vil passe de fleste føtter. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
KL_best_for_nybegynnere
Evolv Elektra Lace

Størrelse testet: 36
Gummi på sålen: TRAX® SAS yttersåle

Gummitykkelse: 4,2 mm 

Borrelås/lisser: Lisser

Nasjonalitet: USA

Pris: 1 599 kr 

Vekt per skopar: 419 gram 

Norsk importør: Vertical Playground b2b

skala
9/10

Amerikanske Evolv har produsert klatresko i en årrekke, og har blitt verdensledende på klatreskomarkedet. 

De produserer klatresko for bratt sportsklatring, men også sko som er mer nybegynnervennlige. 

Evolv Elektra Lace er dameversjonen av Evolv Defy Lace. 

Elektra Lace er en klatresko med flat såle og lisser. Det er en lærsko, noe som gjør at den former seg lett etter foten din. 

Skoa kommer også i en versjon med borrelås, og heter da kun Evolv Elektra. 

Skoen opplevdes som kjapp å gå inn. 

P1011544
P1011544

Jeg måtte ha størrelse 36 i denne skoen, da skoen er store for størrelsen. For de som har brede føtter er dette en fin sko å bruke, og du kan lett stramme den inn om den blir for vid. 

Det er en veldig god allroundsko som passer fint til sva- og rissklatring, men er ikke veldig presis på små fottak.  

Denne skoen vurderes som klatreskoen som er best for nybegynnere fordi den er kjapp å gå inn, men også at den vil passe mange ulike føtter og er kjapp å stramme inn når den har lisser.

VURDERING
Svaklatring
Listeklatring
Presisjon på små fottak
Total

Test av Scarpa Reflex Woman

Scarpa Reflex Woman er en behagelig klatresko som har en sokkelignende løsning over vrista, men er fortsatt en stiv klatresko.

Scarpa Reflex Woman klatresko test
SCARPA REFLEX WOMAN: Dette er skoen som gir deg mest for pengene. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
KL_mest_for_pengene
Scarpa Reflex Woman

Størrelse testet: 37

Gummi på sålen: Nylon Vision

Gummitykkelse: 5 mm

Borrelås/lisser: Borrelås

Nasjonalitet: Italia

Pris: 1 299 kr 

Vekt per skopar: 389 gram

Norsk importør: Outdoor AS

skala
9/10

Italienske Scarpa har produsert sko til turvandring og klatring i en årrekke. 

Scarpa er kjent for sitt mangfold av ulike typer klatresko. 

Scarpa Reflex Woman har et pustende stretchmateriale som de kaller for Zonal Stretch Kit. I tillegg har den en mikrofiber fotseng som omkranser stortåa. 

Den har Scarpas Vision-gummi og sålen er 5 mm tykk. Scarpa Reflex Woman har flat såle. Den har også en markert hælboks som vender litt innover mot akilles. Den har to borrelåser. 

Scarpa Reflex Woman veier 389 gram per skopar. 

P1011536
P1011536

Førsteinntrykket av Scarpa Reflex Women er at den klemmer en del på hælen, og føles stivere å gå inn. Tester får et merke på hælen etter bruk. 

Den er for øvrig ganske komfortabel over vristen med en slags sokkelignende løsning, noe som er bra for de med brede føtter. Dette øker også komforten. De to borrelåsene på skoen gjør at den er rask å ta på.  

Sålen er ganske stiv så det er fint å stå på lister og smøre med den, men den er ikke like presis.

Dette er en fin allroundsko som passer kanskje best for de som har en smalere hæl. Den er ikke veldig presis, men passer til sva- og listeklatring.

Denne skoen er også relativt rimelig, så her får du mye sko for pengene.

VURDERING
Svaklatring
Listeklatring
Presisjon på små fottak
Total

Test av Five Ten Hiangle Pro

Supermyke Five Ten Hiangle Pro er en av testens mest spesialiserte klatresko for bratt og krevende buldring.

Five Ten Hiangle Pro test
Five Ten Hiangle Pro
Five Ten High Angle pro
 • Pris: 1 599 kroner

 • Nett: fiveten.com

skala
8/10

Five Ten Hiangle Pro er den mest spesialiserte skoen i testen. Her snakker vi ekstremt fokus på moderne bratt buldring!

Testens suverent vanskeligste å få på foten. Skoen er ekstremt myk og sitter svært godt på foten når man først har klart å komme seg ned i skoen. Er den lett å ta på vil den antagelig være for stor! Kjøpes denne skoen for stor vil den miste presisjonen og være vanskelig å klatre med. Om det er verdt slitet med å få skoen på er selvsagt en vurdering hver enkelt må gjøre selv.

Importør og produsent hevder at skoen utvider seg cirka en halv størrelse og blir lettere å ta på etter hvert som skoen er gått inn. Dette er imidlertid ikke erfart i testen.

Vil passe de med smale føtter.

 • Oppgitt størrelse: 43.5

 • Reel størrelse: 38.5

 • Materiale: Syntetisk skinn

 • Stramming: en borrelås

 • Gummitykkelse: Ikke oppgitt

 • Gummitype: Stealth C4

 • Vekt: Ikke oppgitt. Målt vekt 221 gram str 43.5

Ruter inne: Denne skoen er svært myk og må være veldig trang for at man skal kunne utnytte skoens ekstreme egenskaper. Den egner seg derfor ikke til å klatre ruter med, og spesielt ikke innendørs da store grep presser gjennom gummien. 

Skoen er alt for trang og myk til å gi støtte og den blir raskt ubehagelig på store inneklatregrep.  

Buldring inne: Svært god til toe-hooks og volumer. Når skoen er i rett størrelse oppleves den som stivere enn den er grunnet tensjonen man får i gummien av at den er trang. Dette gjør at man står stødig og godt på små fottak selv i takoverheng. Siden skoen er myk er den også god til å stå på volumer med. Mangler noe stivhet til å utvikle kraft på tynne lister.

Buldring ute: Veldig presis på små fottak i bratta. Er lett å stole på selv på svært små fottak. En av testens beste i bratta! Toe hooks og heel hooks kjennes helt annerledes ut med denne skoen enn noen av de andre takket være raust med gummi over tærne.

VURDERING
Toe hooks
Heel hooks
Brukervennlighet
Presisjon på små fottak i bratt terreng
Kraft på små fottak i nær vertikalt terreng
Total

Test av La Sportiva Solution

Solution var nær ved å revolusjonere klatreskodesignet da den kom for et drøyt tiår siden. Mange klatrere sverger til denne skoen.

La Sportiva Solution
La Sportiva Solution
La Sportiva Solution

Pris kr 1999,-

Web: Lasportiva.com

La Sportiva Solution kombinerer på en elegant måte det enkle ved en tøffel, og det enkle med en borrelåssko.

Sokkdesignet sitter som limt på foten. Den er uhyre presis og med glimrende passform.

Hælen er som en kopp og passer ikke alltid som en god hook, men når den gjør det funker den perfekt.

Det negative med skoen er at den kan være litt tung å komme nedi, men når du har gått inn denne skoa er dette en sko du vil bruke til sportsklatring og buldring.

Les alle våre tester fra La Sportiva.

PLUSS

Banebrytende for sin tid, sitter veldig godt på, god følsomhet

MINUS

Lite negativt

Test av La Sportiva Miura Lady

La Sportiva Miura er en klassiker og manges favoritt. Den er en perfekt allrounder, og mange har lagt sin elsk på denne klatreskoa.

La Sportiva Miura Lady
La Sportiva Miura Lady
La Sportiva Muira

Pris: Kr 1499,-

Web: Lasportiva.com

Herremodellen av La Sportiva Miura har vært i produksjon siden 90-tallet og det er nok mange som håper at La Sportiva tenker «never change a winning team» og beholder den i mange år til.

Den fungerer bra til alle former for klatring.

Den er smal, presis, passe aggressiv og med stiv såle, samtidig som den er komfortabel på foten. Det er en bortimot uslåelig kombinasjon.

Lissene gjør at du får tilpasset skoen perfekt til foten din, men baksiden er selvfølgelig at det er styrete å ta den av og på mellom hvert støt.

Les alle våre tester fra La Sportiva.

PLUSS

Allsidig, god passform, presis

MINUS

Blir relativt fort slitt i front

Test av Tenaya Tanta

Tenaya Tanta er en klatresko som passer mange, og som passer til det meste.

Tenaya Tanta klatresko allround
TENAYA TANTA: En god allrondsko som vider seg ut i bredden etter hvert. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Tenaya Tanta

Størrelse testet: 36 ½ 

Gummi på sålen: Vibram XS Grip 

Gummitykkelse: 4 mm 

Borrelås/lisser: Borrelås

Nasjonalitet: Spania

Pris: 1 349 kr 

Vekt per skopar: 344 gram 

Norsk importør: XC Sports 

skala
8/10

Spanske Tenaya har gjort seg bemerket på klatreskomarkedet. 

De begynte å produsere klatresko i 1997, og store klatreprofiler som Chris Sharma er sponset av Tenaya. 

Tenaya Tanta er en klatresko som har en overdel laget i mikrofiber, en innside i TXT behandlet bomull, og en innersåle i TST multi-layer stretch tex.  

Yttersålen er i Vibram XS Grip og den er 4 mm tykk. 

Tenaya Tanta har en lavere hæl, flatere såle og to borrelåser til å stramme med. 

P1011538
P1011538

Førsteinntrykket av Tenaya Tanta er at den har en lav lavere hæl enn mange av de andre skoene, og at den føles litt stiv å gå inn. Den er en mindre presis sko enn Tenaya Ra Woman. 

Det er for øvrig en god allroundsko, og er en sko som vider seg ut i bredden en del. Derfor gikk tester litt ned i størrelsen.  

Tester er ikke like fornøyd med at hælen er såpass lav, og føler at skoen ikke sitter ordentlig på. Dette varierer fra fot til fot, så du burde prøve skoen og se om den passer deg. 

Denne skoen vil passe veldig bra til de aller fleste. Den er fin å bruke både på sva og lister, men mindre presis på små fottak. 

VURDERING
Svaklatring
Listeklatring
Presisjon på små fottak
Total

Test av Five Ten Crawe

Five Ten Crawe er den mest aggressive klatreskoen i denne testen, og den er kjapp å gå inn.

Adidas Five Ten Crawe klatresko test
ADIDAS FIVE TEN CRAWE: En presis klatresko som er overraskende stiv til å være en tøffel-klatresko. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Adidas Five Ten Crawe

Størrelse testet: 38  

Gummi på sålen: Stealth HF på hælen 

Gummitykkelse: Ikke oppgitt

Borrelås/lisser: Borrelås

Nasjonalitet: USA

Pris: 1 799 kr 

Vekt per skopar: 409 gram

Skandinavisk importør: Aurora Outdoor  

skala
8/10

Amerikanske Five Ten har vært verdensledende på klatreskofronten i en årrekke. 

Crawe er et nytt tilskudd til klatreskosortimentet til Five Ten, og skoa er utviklet av buldrelegenden Fred Nicole.  

Five Ten Crawe er en sokkelignende klatresko som er kanskje mer designet for brattere buldring og sportsklatring. Den har konkav tåboks, syntetisk mikrofiber-overdel og middels stiv mellomsåle.  

Five Ten Crawe har Five Ten sin signaturgummi Stealth HF på hælen, og det er testens dyreste sko. 

Du strammer skoen kjapt med en borrelås. 

Etter Five Ten har blitt kjøpt av Adidas så har størrelsene endret seg litt. Jeg måtte gå opp i joggeskostørrelse på denne skoen, og da passer den utmerket. Det gikk veldig fint å gå den inn for meg som har en bred fot. 

P1011547
P1011547

Skoen oppleves som overraskende stiv til å være en så aggressiv sko, noe som er positivt når du skal stå på små fottak. Hvis skoen er for myk så vil du måtte jobbe mer med foten for å stå godt nok på mindre fottak, og du vil bli mer sliten i fotbuen.  

Den er overraskende bra på sva til tross for sin aggressive form, men andre sko i denne testen er mer egnet for sva. Dette er mer en sko for vertikal/bratt klatring. Uansett dette er en fin sko for deg som har klatret litt før, og er ute etter klatreskopar nummer 2.   

VURDERING
Svaklatring
Listeklatring
Presisjon på små fottak
Total

Test av Evolv X1

Dette er en meget presis og god sko fra Evolv. Her har du en sko som er presis og sitter som støpt på foten.

Evolv X1
Evolv X1
Evolv X1

Pris kr 1699,-

Web: Evolvsports.com

Vår tester fikk den i tighteste laget, men med plastpose og litt jobbing endte X1 opp som hans førstevalg blant støtesko.

Vår tester sa at det var god stick, passform og presisjon. Skoen er utstyrt med Evolvs egen Trax gummi, og har gummi på tåpartiet for tåhooking.

Skoen er utstyrt med en enkelt borrelås som sørger for at skoen holder seg godt på foten. 

Dersom du skal ha en støtesko så er dette skoen for deg. 

Les alle våre tester fra Evolv.

PLUSS

Presis, følsom, rimelig

MINUS

Krever litt innklatring for å yte max

Test av Evolv The General

Om du står under en «splitter» i Indian creek og skal jamme ben og armer i 40 meter, ja, da er det The General du trenger.

Evolv The General
Evolv The General
Evolv The General

Pris: Kr 1999,-

Web: Evolvclimbing.com

Den er meget solid og godt polstret, sitter godt på foten og er presis. Kanskje noe klumpete, men det er jo en konsekvens av gode jamme-egenskaper.

Den er også glimrende til moderate storveggsruter, der du har skoene på i mange timer. Tykk fóring gjør at den også isolerer godt.

Evolv Trax XE-gummiblanding som er designet spesielt med tanke på å gjøre det letter å stå på de aller minste fottaka.

Skoen er veldig lav helt i front, og egner seg dermed bra til fingerriss. Det gjør også at det kan være vanskelig å komme helt frem i skoen. Bør velges trang om du skal stå på de minste listene.

Les alle våre tester fra Evolv.

PLUSS

Meget godt polstret, solid

MINUS

Noe ufølsom

Test av Scarpa Velocity

Scarpa Velocity er en behagelig klatresko for nybegynneren med ambisjoner om å bli bedre – skoen åpner nemlig for litt mer avansert klatring på små fottak.

klatresko
Scarpa Velocity
Scarpa Velocity

Vekt: 222 gram

Kontrollert størrelse: 39 (25,5 cm)

Oppgit størrelse: 42,5

Gummi: Vision    

Tykkelse innersåle 1,5 mm, yttersåle 4mm

Ingen mellomsåle

skala
7/10

Stiv sko med helsåle. God åpning og lett å få på foten. Strammes med en borrelås som snor seg over hele forfoten. Skoen er i naturskinn som gjør den myk og behagelig på foten. Vil utvide seg mye ved bruk.

Hælappen er utformet omtrent som de mer avanserte skoene til Scarpa og vil fint kunne brukes til å utføre basic heel-hooks. Det er noe gummi på oversiden av stortåa som vil kunne brukes på mindre krevende toe-hooks.

På grunn av den store åpningen og utformingen i naturskinn gir skoen et litt slaskete førsteinntrykk. Det er litt synd da den er stram og fin på foten.
Skoen er svært behagelig å ha på og det er ikke noe problem å ha den på lenge om gangen. Den manglende mellomsålen gjør at man vil bli litt fortere sliten i foten om man klatrer lenge eller mye med den.
Skoen presterer bra også på mindre fottak og gir god anledning til å prøve seg på litt mer avansert klatring på mindre fottak.

VURDERING
Komfort
Brukervennlighet
Små fottak
Total

Test av La Sportiva Tarantula

La Sportiva Tarantula er blant markedets beste klatresko for nybegynnere. Denne egner seg både i innendørsveggen og på lengre ruter ute.

klatresko
La Sportiva Tarantula
La Sportiva Tarantula

Vekt 253 gram

Størrelse 39 (25,6 cm)

Oppgitt størrelse 40,5

Gummi: Frixion RS 

Tykkelse: 4mm

Mellomsåle: 1,8 mm Laspoflex

skala
8/10

Stiv sko med helsåle. Skoen har stor åpning og er lett å få på foten. Strammes med to borrelåser. Mykt skinn i store deler av skoen gjør den myk og behagelig å ha på. Vil utvide seg mye ved bruk nettopp fordi det er naturskinn i store deler av skoen.

Hælkappen på skoen har et bratt og kort strammebånd. Den kan brukes til noen mindre avanserte heel-hooks. Det er også noe gummi på oversiden av stortåa som vil kunne brukes på mindre krevende toe-hooks.

Denne skoen er ikke overraskende en av de mest brukte nybegynnerskoene. Den er lett og ta av og på, behagelig å ha på foten og har noe følsomhet i tuppen.
Av skoene i testen er det denne skoen som presterer best på litt vanskeligere ruter. Her er en sko som er gjennomtenkt og som legger et godt grunnlag for å kunne lære seg å bruke føttene bedre i klatreveggen.

Skoen vil nok også egne seg godt til å klatre ruter med flere taulengder utendørs.

VURDERING
Komfort
Brukervennlighet
Små fottak
Total
Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.