De beste klatreskoene

Test av klatresko til alle bruksområder: Buldresko, klatresko for dame, barn, erfaren klatrer og nybegynner. Det er en liten jungel å finne riktig klatresko til din fot, klatregrad og ikke minst lommeboka di. Her er guiden til de beste klatreskoene og seks nye tester av sko til fjellklatring.

FOR TRAD- OG FJELLKLATRING: Vi har testet drøssevis av klatresko for alle typer klatring. Her fra test av fjellklatreskoen 5.10 Niad Lace på Julsundet ved Molde. Foto: Tore Meiri
FOR TRAD- OG FJELLKLATRING: Vi har testet drøssevis av klatresko for alle typer klatring. Her fra test av fjellklatreskoen 5.10 Niad Lace på Julsundet ved Molde. Foto: Tore Meiri

Mange tenker at hvis man velger en veldig trang klatresko så vil det nesten være avgjørende for at du sender det neste prosjektet ditt. Det kan heller resultere til at du står i veggen med store smerter, og klarer ikke å tenke på noe annet enn at du har vondt i føttene.

Vi har nylig testet seks par klatresko for fjellet: Adidas 5.10 Niad Lace, Evolv Yosemite Bum, Black Diamond Aspect Pro, Ocún Jett Crack, Scarpa Generator Mid og den nye versjonen av La Sportivas klassiker TC Pro.

FOR FJELLET: Vi har testet drøssevis av klatresko for alle typer klatring. Sist ut er testen av seks par fjellklatresko. Foto: Tore Meirik
FOR FJELLET: Vi har testet drøssevis av klatresko for alle typer klatring. Sist ut er testen av seks par fjellklatresko. Foto: Tore Meirik

Det er viktig å prøve flere forskjellige klatresko, og ikke minst sette deg litt inn hvordan de ulike merkene lager sine klatresko.

Noen stikkord for klatresko:

 • En klatresko skal være litt trang når du først kjøper den, for de aller fleste klatresko vil vide seg litt ut. De skal for øvrig ikke være vonde.

 • Gjør litt research på om det spesifikke merket anbefaler at man skal gå mer ned i størrelse enn vanlig, at de konstruerer skoen med en smal hæl osv.

 • Har du bred fot kan det være fordelaktig å kjøpe klatresko med snøring, for da er det lettere å justere i forhold til bredden på foten.

STORT UTVALG: Klatresko kommer i mange varianter for all slags klatring og buldring. Foro: Dag Hagen
STORT UTVALG: Klatresko kommer i mange varianter for all slags klatring og buldring. Foro: Dag Hagen

Allround klatresko

Hovedkriteriene for å velge riktig klatresko er først og fremst om skoen passer foten din, hva slags klatring du primært skal bruke klatreskoen til, og hvor mye den koster.

Vi har lagt vekt på egenskapene til skoene på sva, lister og presisjon på mindre fottak. En allround klatresko skal passe til det meste, og ofte er dette sko som kan være førstegangskjøp for mange klatrere. Black Diamond Method og Tenaya Tanta er klatresko som passer mange føtter og det meste av klatring.

Five Ten Niad Lace er en allround klatresko som tross nytt navn (tidligere Anasazi ) fortsatt lever opp til forventningene, og ble best i test i denne kategorien i vår test av klatresko.

En allround klatresko vil ikke nødvendigvis være den skoen som er kjempebra til alt, men passe stort sett fint til alle typer klatring, slik som Evolv Elektra Lace, som er en god allround klatresko som vi kåret til beste skoen for nybegynnere.

Klatresko til buldring og bratt klatring

Klatresko er et teknisk produkt som er spesialisert til en type klatring. Det er ikke sånn at du kan kjøpe deg én sko og forvente at den funker like bra til alt. Akkurat som du kjøper ett par sko til dressen, ett til å løpe med og ett par til å gå i fjellet med trenger du flere typer klatresko.

Disse testene er gjort med aggressive klatresko ment for buldring og bratt sportsklatring. Ingen av disse skoene vil være et naturlig førstevalg til å klatre mye med innendørs, eller klatring som er rundt vertikal utendørs.

For vertikal klatring eller mengdetrening innendørs vil det være lurt å velge en klatresko som er stivere og mindre aggressiv. Supermyke Five Ten Hiangle Pro er en av testens mest spesialiserte klatresko for bratt og krevende buldring. Den nye versjonen av Ocun Ozone er et veldig godt og komfortabelt valg, og Black Diamonds nyhet Method S er blant de mest komfortable vi har testet.

Typiske trekk ved en aggressiv klatresko er at den har en tynn eller ingen midtsåle. I stedet for å ha en stiv midtsåle er det en gummirand som går fra hælen og inn til midten av skoen som strammer opp skoen.

Det er denne randen som ofte gjør at aggressive klatresko er vanskelig å få på seg. Testvinneren Evolv Zenist er en aggressiv klatresko, men den er sydd i et materiale som gjør den til en behagelig klatresko med myk hæl.

HVORDAN VELGE KLATRESKO? Om du er nybegynner så velg først og fremst behagelige sko. Her er La Sportiva Katana lace i aksjon. På tross av at den har lisser vant den prisen for mest behagelige sko for viderekomne i en test i Klatring. Her er de på Ingrid Espelid (5+, 3 tl) i Romsdalen. Foto: Dag Hagen
HVORDAN VELGE KLATRESKO? Om du er nybegynner så velg først og fremst behagelige sko. Her er La Sportiva Katana lace i aksjon. På tross av at den har lisser vant den prisen for mest behagelige sko for viderekomne i en test i Klatring. Her er de på Ingrid Espelid (5+, 3 tl) i Romsdalen. Foto: Dag Hagen

Klatresko for dame

De siste årene har det kommet flere og flere klatresko spesialdesignet for dame typiske lest. Vi har sammenlignet de fleste av de beste. Klatresko blir mer og mer spesialisert, også kjønnsmessig. Men har du noen gang tenkt over hvorfor det er forskjell på klatresko for dame og herre?

En damefot er oftere smalere og har en lavere hæl enn menns, og hele klatreskoen er nettopp av den grunn gjerne smalere og med tettere passform rundt hælkappen. De er ofte høyere over vristen, men også litt lengre over tærne.

Og derfor er det bra at det produseres klatresko for dame, for vi har nemlig ikke helt de samme føttene som menn, i hvert fall ikke før vi begynner å klatre.

Etter mye nok pressing ned i trange nok sko får vi tær og føtter som kanskje ikke gjør seg i åpne sandaler lenger, men som heldigvis presterer i veggen. Derfor har vi nå gjennomført tester av klatresko kun for damer.

Testens store overraskelse Ocun Ozone Lady går rett inn som testvinner. Dette er enkelt og greit en glimrende sko. Scarpa Reflex Woman, som også gjorde det veldig sterkt, er skoen som gir deg mest for pengene.

Sportsklatring

Og det er ingen lett jobb, for vi klatrere er bortskjemte med produsenter som tilbyr oss en rekke fantastisk gode klatresko. Dette skyldes et halvt århundre med utvikling – fra de første dedikerte svaskoene kom i 1947. La Sportiva Solution er en god kandidat til sportsklatring, og en favoritt blant mange klatrere. Skal du ha en støtesko, vil svært presise Evolv X1 være et godt valg.

Tradklatring

Tradklatring omhandler alt som har med riss, dieder, fjell og naturlige sikringer å gjøre – klassikern på ditt lokale crag, rangleturen til favoritt-tinden, og langturen opp 1000-metersveggen, da kan klatresko som testvinneren La Sportiva TC Pro passe.

Alle klatresko kan funke, men ikke alle klatresko funker til alt. For eksempel kan harde riss fordre meget presise sko, både til lister og til å jamme tuppen inn i det smale risset. Da nytter det ikke å ha en klatresko som er høy i gummien foran – den kommer ikke inn i risset.

Alle klatresko kan brukes til tradklatring, men bare noen få er laget spesielt med det for øye.

Beste klatresko for nybegynner

Som nybegynner velger klatresko har du kanskje ikke tenkt så nøye over hvilke egenskaper du skal vurdere – eller hva som skiller en klatresko for nybegynner fra sko for mer viderekomne og erfarne?

Scarpa Velocity er en god klatresko til nybegynnere både fordi den er behagelig, men også åpner for muligheten til for mer avansert klatring. La Sportiva Tarantula er blant markedets desidert beste klatresko for nybegynnere.

Våre beste tips til valg av klatresko som nybegynner:

 • KOMFORT: Mens erfarne klatrere ofte piner seg ned i trange sskoko for å få størst mulig følsomhet, stramhet og presisjon, er sko for nybegynner gjerne mer behagelige å ha på over tid. Aspirerende klatrere bruker ofte lang tid på rutene, med mye henging i veggen, da er det greit at skoene er mest mulig komfortable og ikke tar fokus ved å være smertefulle å ha på.

 • PRIS: Er du nybegynner i klatreveggen, vet du kanskje ikke ennå hvor mye penger du har lyst til å bruke på utstyr, og det kan være greit med et par greie klatresko til en rimelig pris. Nybegynnere har også en tendens til å slite hull på skotuppene veldig fort, da teknikken ikke er helt slepen ennå. Da er det en fordel at det var et par billige klatresko du slet i stykker.

 • ALLROUND-EGENSKAPER: Viderekomne har etter hvert gjerne funnet sin stil, både når det gjelder type klatring (bratt, vertikalt, sva, buldring) og hva slags sko de liker. Som nybegynner ønsker du en klatresko som funker tilfredsstillende på flest mulig områder, så kan du heller spesialisere deg senere. Allround-sko har få eller ingen bestemte svakheter, men er heller ikke best på noe.

 • LISSER ELLER BORRELÅS? Borrelås er kjapt og greit – særlig inne, hvor man tar av og på seg skoene hele tiden – og har ingen bestemte ulemper. Lissesko sitter kanskje et hakk tettere og strammere på foten. Hva som funker for deg er egentlig smak og behag.

 • NØYTRAL ELLER AGGRESSIV SÅLE? Klatresko for nybegynner har gjerne helt flat, nøytral allround-såle, som gjør at skoene fungerer like godt – eller dårlig – i bratta som på sva. Buet såle med nedoverpekende, aggressiv tupp funker bedre for overhengende klatring, men nybegynnere venter gjerne litt med akkurat det.

 • STIVE ELLER MYKE SKO? Klatresko skal helst være både presise og kantstive, følsomme og behagelige. Men mer av de to første blir mindre av de to siste. Nybegynnere anbefales å gå for en mykere klatresko, så du blir vant til å kjenne hvordan foten oppfører seg på ulike tak.

 • SKINN ELLER KUNSTMATERIALE? Dette er først og fremst et spørsmål om pris, men husk at overdel av skinn utvider seg noe mer enn kunststoff, slik at skinnskoen du kjøper vil oppleves større etter en tids bruk. Kunststoff trekker også̊ til seg mer lukt – her har tåfisen gode kår!

Å kjøpe klatresko er en prosess, men det er viktig at man bruker litt tid på det for å finne den best mulige skoen for din fot og ditt bruk. Selv om hun sterke dama/mannen bruker en spesiell type klatresko, så betyr det ikke at den skoen passer deg best mulig. Å finne klatresko er en individuell reise.

Test av La Sportiva TC Pro versjon 2

Forventningene til La Sportivas kostbare og oppdaterte TC Pro er skyhøye. Og etter en rufsete start innfrir promodellen til legenden Tommy Caldwell.

La Sportiva TC Pro.
La Sportiva TC Pro.
La Sportiva TC Pro

307 gram (str. 41)

2 799 kroner

lasportiva.com

skala
9/10

La Sportiva TC Pro er testens dyreste sko. Det er også klatreskoen konkurrentene prøver å måle seg mot. Italienske La Sportiva lanserte Tommy Caldwells promodell i 2010, og skoen ble kjapt favoritten til trad- og fjellklatrere over hele verden. I 2021 kom den oppdaterte versjonen, hvor ikke ukjente Alex Honnold også har vært med på utviklingen.

Nye La Sportiva TC Pro har fått grønnere farge, forsterkninger rundt lissene, ny laminering av gummien og tungen er konstruert litt annerledes. Som før er TC Pros overdel laget i lær, og yttersålen - som strekker seg opp på hælen - er Vibram XS Edge. Mellomsålen går opp og rundt tærne, samt opp på hver side og rundt og over hælen.

UTSIKT: Fra testtur med La Sportiva TC Pro på Svolværgeita i Lofoten. Foto: Tore Meirik
UTSIKT: Fra testtur med La Sportiva TC Pro på Svolværgeita i Lofoten. Foto: Tore Meirik

La Sportiva TC Pro i bruk

Først: Lista ligger høyt for denne skoa, og den snubler faktisk ved første gangs bruk: Tunga krøller seg, og er så kort at den er vanskelig å få tak i for å dra den opp slik at tunga retter seg ut.

Og der stoppa de ikke helt positive tilbakemeldingene, kanskje med unntak av prisen.
La Sportiva TC Pro har nydelig finish, og er litt trangere enn de andre skoene i testen, men ikke så mye som forskjellen i størrelse skulle tilsi. De er kjappe å gå inn, og fra første klatremeter på debut-turen opp ruta Forsida på Svolværgeita ble det klart at dette er suverene fjellklatresko.

Ingen av de andre klatreskoene i testen er like gode på like mye: Her har La Sportiva lyktes veldig i kompromisset mellom følsomhet, aggressivitet og komfort. Både på sva, i sprekker og på lister føles skoene veldig gode, og kontakten med underlaget er i toppklassen.

Det er liten tvil om at de italienske designerne med Tommy Caldwell og Alex Honnold (blant andre) har funnet et usedvanlig godt kompromiss mellom forskjellige egenskaper i La Sportiva TC Pro.

Forventningene var høye, og La SPortiva TC pro innfrir. Dette er den beste fjellklatreskoen på alle parametere.

LES OGSÅ: Test av Black Diamond Method S Klatresko

VURDERING
Sva
Sprekker
Lister
Allsidighet
Finish
Total
PLUSS

Svært gode på alt

Kjappe å klatre inn

MINUS

Dyr

Tunga er litt kort og krøller seg nedi skoen

Test av Black Diamond Aspect Pro

Black Diamond Aspect Pro er en ny modell som kanskje ikke er en klatresko-revolusjon, men vil være et trygt valg for mange fjellklatrere.

Black diamond aspect pro klatresko
Black Diamond Aspect Pro.
Black Diamond Aspect Pro

306 gram (str. 43)

2 199 kroner

blackdiamondequipment.com

skala
8/10

Aspect Pro er ny fra amerikanske Black Diamond, og med denne skoa akter de å ta opp kampen med La Sportivas legendariske TC Pro.

Det hvite læret gir skoen et litt uvanlig utseende, men det skal være behandlet på miljøvennlig vis med lavt vannforbruk. Ellers er skoen laget i syntetiske materialer, med forsterkning rundt ankelen.

Sålen er stiv med moderat bøy, og yttersålen er laget i Black Diamonds Black Label Fuse-gummi, med stiv mellomsåle i hele skoens lengde. Gummien strekker seg også litt opp over stortåa.

Lissene har riller for å sitte godt, og det er to løkker på hælen og en på tunga for å gjøre skoen enklere å ta av og på.

PÅ HJEMMEBANE: Fra testing på ultraklassikeren Bare Blåbær i Lofoten. Foto: Tore Meirik
PÅ HJEMMEBANE: Fra testing på ultraklassikeren Bare Blåbær i Lofoten. Foto: Tore Meirik

Black Diamond Aspect Pro i bruk

Aspect Pro er litt morsomme å se ned på mens du klatrer. På vei opp superklassikeren Bare Blåbær i Lofoten fikk jeg en slags følelse av å se på sånne svarte og hvite dress-sko som mafiagangstere brukte på 30-tallet. 

Heldigvis bidro det til å flytte tankene fra smerter i tærne av all jamminga. Joda, skoene beskytter tærne bra, men ikke like godt som de aller beste i testen.

Men nye Aspect Pro har en god miks av egenskaper. De er stive nok til å gi god støtte, samtidig som følelsen med små lister og evnen til å smøre utover sva er bra. Rett ut av eska føles klatreskoene litt stive, men de går seg raskt til, og er enkle å ta av og på. Lissene med friksjonsriller er kjekke - du skal jamme hinsides mye for at knuten skal gå opp.

Ankelbeskyttelsen er strålende, de myke putene ved ankelkulene gir god komfort ved jamming.

Black Diamond har funnet en fin miks av egenskaper på sin nye fjellklatresko, men Aspect Pro er ikke like god på like mye som de aller beste i testen.

LES OGSÅ: Test av Ocun jett crack

VURDERING
Sva
Sprekker
Lister
Allsidighet
Finish
Total
PLUSS

Allsidige

God ankelbeskyttelse

MINUS

Mangler spissegenskaper

Spesielt utseende

Test av Ocún Jett Crack

Ocún Jett Crack skiller seg litt fra de andre modellene i testen, men denne rimelige klatreskoen imponerer med allsidighet og passer godt til norske forhold.

Ocún Jett Crack klatresko
Ocún Jett Crack.
Ocún Jett Crack

291 gram (str. 42,5)

1 999 kroner

ocun.com

skala
8/10

Tsjekkiske Ocún markedsfører rimelige Jett Crack som en spesiallaget sko for jamming i riss og sprekker. Skoen er laget i mikrofiber-materiale med nokså bredt og tykt materiale i tunga.

Yttersålen er 4 millimeters CAT-gummi, og den strekker seg opp til hælen. Mellomsålen går godt over tærne og opp på siden av skoen, og en rød gummirand går over hælen på hver side.

Skoen har nokså aggressiv form sammenlignet med de andre i testen, selv om dette er langt fra noen buldresko.

Ocún Jett Crack i bruk

Ocún Jett Crack ser litt «sintere» ut enn de andre skoene vi har testet. Formen er hakket mer aggressiv, og sålen ikke like flat som de andre. Spenningen var stor til hvordan det skulle slå ut da jeg brukte skoene på Lofoten-klassikeren Gandalf. Ville denne oppføre seg mer som en vanlig klatresko og mindre som en spesiallaget sko for sva og sprekker?

Første taulengde byr på noen snåle moves som kanskje ikke er så sportslige, men de litt sporty, tsjekkiske tradskoene imponerte. Den krumma formen og litt mykere sålen på gjorde det til en smal sak å stå på de små og viktige listene, samtidig som skoen var fin å jamme i sprekkene og smøre på svaene høyere opp.

På vanskeligere jamme- og svaruter vil de nok falle litt gjennom, men opp til grad seks og deromkring tyder mye på at Ocún Jett Crack leverer godt og allsidig i sprekker og på sva. I brattere terreng vil de være et ypperlig valg til hardere klatring. 

Klatreskoene oppleves også som kjappe å klatre inn, slitesterke og komfortable.

Ocún Jett Crack er litt uvanlige klatresko i denne kategorien, men de rimelige skoene fungerer veldig godt, særlig til ruter som er litt vanskelige og uten lange og ensformige sprekker eller uendelige sva.

LES OGSÅ: Test av Evolv Yosemite Bum

VURDERING
Sva
Sprekker
Lister
Allsidighet
Finish
Total
PLUSS

Gode i bratt terreng

Kjappe å klatre inn; komfortable

Rimelige

Overraskende allsidige formen tatt i betraktning

MINUS

Litt for aggressiv form for ensformig og vanskelig jamming og svaklatring

Test av Evolv Yosemite Bum

Evolv Yosemite Bum er en lett klatresko som gir veldig god kontakt med steinen du klatrer på og litt mindre komfort når du jammer.

Evolv Yosemite Bum
Evolv Yosemite Bum.
Evolv Yosemite Bum

273 gram (str. 43)

2 599 kroner

evolvsports.com

skala
8/10

Amerikanske Evolv lanserte Yosemite Bum i vår. Dette er en lett klatresko med overdel i syntetisk materiale og yttersåle med 4,2 millimeter Trax Sas gummi. Skoen kommer i to versjoner; LV-utgaven har mindre volum enn skoen vi har testet.

Sålen er flat med nokså lite krumning. Gummien strekker seg over tærne og så vidt over hælen, og den hvite gummien på siden holder foten på plass og gir stivhet sammen med midtsålen.

Tunga er todelt for å gjøre det kjappere å ta skoen av og på. Sammen med relativt stort volum skal dette gi økt komfort.

Dette er for øvrig etterfølgeren til modellen The General.

GODE PÅ SVA: På vei opp ruta Ravneggen på Nordmøre med Evolvs nye tradklatresko. Foto: Siv-Elin Skogen
GODE PÅ SVA: På vei opp ruta Ravneggen på Nordmøre med Evolvs nye tradklatresko. Foto: Siv-Elin Skogen

Evolv Yosemite Bum i bruk

Evolv Yosemite Bum føles lett og tynn - på en bra måte. Kontakten med steinen er veldig god, og særlig når man smører på sva oppleves skoene som presise, selv om man kan bli litt sliten i leggene. 

Testing på ruta Ravneggen på Nordmøre avslørte at skoene var strålende på svaene, men litt mindre komfortable da jeg jamma tærne inn i sprekken på den legendariske taulengden 20-metersrisset. På lister er Yosemite Bum helt ok - du får god kontakt med underlaget, men det fins stivere klatresko som gjør det litt mer avslappende å stå på små tak.

Den todelte tunga fungerer veldig bra, og ingen andre sko i testen er like enkle å smette av og på, samt justere passformen. Det hjelper også at Yosemite Bum er kjappe å gå inn, og ganske komfortable i utgangspunktet.

Samtidig er de tynnere rundt ankelen enn de andre skoene vi har testet, og gir ikke like god beskyttelse ved jamming som noen av konkurrentene.

Der mange konkurrenter i denne klatresko-kategorien er veldig opptatt av jamming, er Evolv Yosemite Bum kanskje først og fremst veldig gode og komfortable sko for svaklatring. Dermed kan de være et ypperlig valg for typisk norsk fjellklatring.

LES OGSÅ: Test av Scarpa Generator Mid

VURDERING
Sva
Sprekker
Lister
Allsidighet
Finish
Total
PLUSS

Komfortable

Lette

Gode på sva

Smart deling av tungen

MINUS

Ikke like tykke som noen konkurrenter - gir mindre beskyttelse i sprekker

Kunne vært litt stivere

Test av Scarpa Generator Mid

Scarpa Generator Mid er en ny og kraftig klatresko som imponerer i sprekker, men stiv såle gjør de litt ufølsomme på sva.

Scarpa Generator Mid.
Scarpa Generator Mid.
Scarpa Generator Mid

357 gram (str. 42,5)

2 499 kroner

world.scarpa.com

skala
7/10

Generator Mid er en nokså ny modell fra italienske Scarpa - skoen ble lansert våren 2023. Den kommer i totalt fire versjoner; høy og lav, og begge disse igjen i egne dame- og herreutgaver.

Generator Mid har mellomsåle som strekker seg langs hele skoens lengde. Utenpå der igjen er Scarpas «Tri Tension System», som er en nokså stiv og oppspent gummirand som strekker seg opp på sidene av skoen og bak og opp mot hælen. Ytterst er en 4 millimeter Vibram XS Edge såle, som går opp på baksiden av skoen.

Ellers har Generator Mid overdel i lær og mikrofiber laget av resirkulerte materialer. Rundt ankelen har skoen en neoprenkant, og den har ekstra padding ved ankelkulene.

Scarpa Generator Mid i bruk

Dette er testens tyngste sko, og den er også klart størst i størrelsen. Det er nok den viktigste grunnen til at skoen oppleves som litt klumpete og ufølsom. I mindre størrelse ville Generator Mid vært mer presis, og det er hensyntatt i vurderingen.

Klatreskoen er kraftig med tykke materialer, og kontakten med underlaget kunne vært bedre. Sålen er stiv, og på nokså enkle svaruter på Bremsneshatten ved Kristiansund opplevde jeg at skoen var litt kinkig å smøre. Heldigvis er sålen flat.

Men til jamming i sprekker er Generator Mid komfortable. Det tjukke materialet gir ypperlig beskyttelse og stor slitestyrke, og sjelden har det fristet like mye å stappe tærne inn i trange sprekker. I en mindre størrelse (for bedre følelse med steinen) ville skoene garantert også vært ypperlige på små lister på grunn av den stive sålen.

Scarpas nye modell er en slitesterk og solid klatresko som gjør det uvanlig «behagelig» å knørve tærne sine inn i sprekker.

LES OGSÅ: Test av La Sportiva Futura

VURDERING
Sva
Sprekker
Lister
Allsidighet
Finish
Total
PLUSS

Gir strålende komfort og beskyttelse under jamming

Slitesterk og solid

Fin finish

Stiv såle gir støtte på lister

MINUS

Litt upresise

Stiv såle gjør de litt kinkige på sva

Store i størrelsene sammenlignet med andre klatresko

Tunge

Test av Adidas 5.10 Niad Lace

Adidas 5.10 Niad Lace er en solid og rimelig klassiker som holder stand og er gode når det bratner til i fjellet.

Adidas 5.10 klatresko
Adidas 5.10 Niad Lace
Adidas 5.10 Niad Lace

250 gram (str. 42)

1 599 kroner

adidas.com

skala
7/10

5.10 lanserte denne modellen på 90-tallet, den gang oppkalt etter en stamme amerikanske urfolk som var kjent for å være dyktige klatrere. Navnet var nok ment som en hyllest, men ble tolket som det motsatte, og 5.10 måtte bytte navn på sin etter hvert ganske legendariske skomodell.

I dag er det amerikanske merket kjøpt opp av tyske Adidas, og skoen heter Niad - en forkortelse for Nose In A Day, altså å klatre ruta The Nose på El Capitan på en dag.

Adidas 5.10 er testens eneste lave klatresko, og også den eneste som i tillegg kommer i en versjon med borrelås. Den kan være et bra alternativ for deg som unngår masse jamming i sprekker og vil ta av skoene på standplass.

Overdelen på Adidas 5.10 Niad lace er laget i syntetisk materiale, og sålen har 5.10s Stealth C4 gummi. Gummien strekker seg opp på hælen, både bakerst og på sidene, samt over stortåa.

KLASSIKER: Både skoene og klatrefeltet på dette bildet er skikkelige klassikere. Med 5.10 Niad Lace på ruta Ulrike Meinhof på Ravnfloget ved Molde. Foto: Tore Meirik
KLASSIKER: Både skoene og klatrefeltet på dette bildet er skikkelige klassikere. Med 5.10 Niad Lace på ruta Ulrike Meinhof på Ravnfloget ved Molde. Foto: Tore Meirik

Adidas 5.10 Niad Lace i bru

Adidas 5.10s klassiske arbeidshest er stiv og krever litt innsats for å gå inn, men imponerer når jobben først er unnagjort. Tunga er komfortabel og lissene fordeler trykket godt. Niad er klart minst i størrelsen av alle skoene i testen.

De har fin finish, oppleves som slitesterke og beskytter foten godt selv om anklene selvsagt er mer utsatt enn på høyere sko vi har testet.

Da vi testet klatreskoen i tradrutene på Ravnfloget ved Molde ga de selvtillit og føltes stødige i bratte partier. Å plassere sikringer med tærne på små lister føltes trygt - først og fremst fordi sålen er stiv og gir god støtte. 

Dermed er ikke følsomheten på høyde med noen av konkurrentene - til det er sålen for tykk og stiv. Men Niad er ålreite på sva, og det virker som 5.10 har funnet et bra mix av egenskaper for variert utendørs klatring.

Adidas 5.10 Niad Lace er en klassisk og velprøvd sko som kanskje ikke er hypermoderne, men likevel god for allsidig klatring ute - så fremt du orker å bruke litt tid på å klatre de inn.

LES OGSÅ: Test av Ocun Ozone Lady

VURDERING
Sva
Sprekker
Lister
Allsidighet
Finish
Total
PLUSS

Rimelige

Fin finish

Slitesterke

Gode i vertikalt terreng

Kan velges med borrelås

MINUS

Lave - beskytter ikke anklene like godt som konkurrentene

Tar tid å klatre inn

Litt upresise på sva

Test av Black Diamond Method S klatresko

Black Diamond Method S er en ny modell som leverer godt på buldring og bratte ruter inne og ute, men mer kompromissløse klatrere vil kanskje ha mer kompromissløse sko.

Black Diamond Method S
Black Diamond Method S
Black Diamond Method S

1 799 kroner

264 gram (str. 43)

blackdiamondequipment.com

skala
8/10

Method S er en ny modell fra Black Diamond- dette er det amerikanske merkets toppmodell for buldring og bratt klatring inne og ute.

Skoen har moderat aggressiv form, med myk, todelt såle som er bygd opp av flere lag overlappende gummi. Gummien går høyt opp rundt hele foten, og på tåa har skoa gummi med riller for økt friksjon ved tå-hooks. Gummitypen er Black Diamonds Black Label Fuse - merket er stolte av at de lager klatresko-gummien sin selv, og det varierer hvor myk gummien er.

Skoen strammes med en borrelås,og har i tillegg en løkke foran og to bak for å gjøre den enklere å ta av og på.

Overdelen av skoen er laget i pustende og elastisk materiale.

Black Diamond Method S i bruk

Selv om navnet antyder en del likheter, er Method S en helt annen klatresko enn den stivere og mer nybegynner-vennlige skoen Method. S-versjonen er mye mykere, den gir mer følelse med steinen og plasten, og den er mer presis. Men Method med sin litt stivere såle står bedre på lister og er kanskje hakket bedre til slakere klatring. 

Method S bør kjøpes i en litt mindre størrelse enn Method - vi har testet begge modellene i størrelse 43, som passet perfekt på Method, men ble i største laget på Method S, som er mykere ikke bare i sålen, men resten av skoen er mer elastisk.

Førsteinntrykket er godt. Method S er veldig enkel å ta av og på. De to løkkene på hælen backes opp av paneler i samme materiale som innsiden av skoen, og sammen med den brede løkken foran blir skoene veldig kjekke å ta av og på.

Den middels myke og todelte sålen - som føles litt glatt når skoene er helt nye, men det gikk fort over - gir god kontakt med stein og plast. Kanskje ikke merkbart bedre enn konkurrentene, men Method S leverer helt ok.

Gummien på tåa gjør at de er fine å tå-hooke med og komforten er ypperlig på grunn av det myke og pustende materialet.

Samtidig er ikke Black Diamonds litt rimelige sko for buldring og bratt klippeklatring like presis og kompromissløs som de råeste konkurrentene i denne kategorien. De vil likevel være et bra valg for mange klatrere - særlig de som er desperate etter å ta av skoene mellom slagene på cragget eller i buldrehallen.

LES OGSÅ: Test av Scarpa Instinct VS 2015

VURDERING
Komfort
Brukervennlighet
Bratte/ overhengende ruter
Vertikale ruter
Slake ruter og sva
Slitestyrke
Total

Test av Black Diamond Method klatresko

Method klatresko fra Black Diamond er et slitesterkt valg for ferske og middels gode sportsklatrere som vil ha komfortable og allsidige klatresko til ute- og inneklatring. Black Diamond Method kan være ei god klatresko for grad 5/ 6/ 7-klatreren.

black diamond klatresko test method
BLACK DIAMOND KLATRESKO: Overraskende komfortable. Foto: Tore Meirik
Black Diamond Method

1 599 kroner

262 gram per sko (str. 43/ UK 9)

blackdiamondequipment.com

skala
8/10

Method er en ny modell fra amerikanske Black Diamond, og det er en middels aggressiv klatresko med borrelås. Her har Black Diamond laget klatresko for allsidig sportsklatring.

Sålen er laget i Black Diamonds egen gummi kalt Fuse rubber, i 4,2 millimeter tykkelse. Sålen er todelt, og gummien strekker seg over omtrent halvparten av tåpartiet. En ekstra gummirand går over hælen og ned mot midten av sålen for å holde foten på plass.

Black Diamond klatresko er medium aggressiv, med bøy som skal være optimal for vertikale og moderate overheng.

Black Diamond Method lukes med to borrelåser - en lang over vrista og kortere like bak tærne. To løkker på hælen og en på tunga skal gjøre det lettere å ta skoen av og på.

Black Diamond Method i bruk

Klatreskoene fra Black Diamond oppleves som overraskende komfortabel rett ut fra skoeska. De er enkle å ta av og på, noe som gir et godt første inntrykk - eller; skoene er i det minste ikke veldig vonde fra start. Det virker også som de trenger ganske kort tid på å tilpasse seg foten.

Sålen virker relativt tykk, noe som bekreftes etter en tid bruk; Black Diamonds klatresko er veldig slitesterke. Komforten sammen med god slitestyrke gjør skoene godt egnet for klatrere under ekspertnivå, men det gjør også at skoen oppleves som litt upresis sammenlignet med spesialiserte sko for vanskeligere og brattere klatring. 

LES OGSÅ: Test av nye Ocun Ozone

Sålen er relativt stiv, noe som gjør skoen litt bedre på uteklatring og små fottak inne, men hakket mer krevende på store inntak og volumer. Den naturlig nok også dårligere på sva enn i bratta, men forskjellen er ikke større enn at skoene må kalles veldig allsidige såfremt man holder seg unna de hardeste rutene. 

Method er ellers veldig enkel i bruk, og kjapp å ta av og på.

Black Diamond Method kan være ei veldig god klatresko for grad 5/ 6/ 7-klatreren som vil ha komfortable og slitesterke sko for allsidig sportsklatring.

VURDERING
Komfort
Brukervennlighet
Bratte/ overhengende ruter
Vertikale ruter
Slake ruter og sva
Slitestyrke
Total
PLUSS

Komfortable

Enkle i bruk

Slitesterke

Raske å klatre inn

Allsidige

MINUS

For upresis for de hardeste rutene

I stiveste laget for klatring på sva og store volumer inne

Test av nye Ocun Ozone

Ozone fra tsjekkiske Ocun er en glimrende klatresko for langt de fleste klatrere med litt ambisjoner. Komforten er topp og Ocun Ozone står veldig godt på små tak.

ocun ozone klatresko til test
OCUN OZONE: Stiv klatresko med halvsåle
Ocun Ozone

Vekt: 265 gram pr sko (str. 43, UK 9)

Oppgitt størrelse 43

Kontrollert størrelse: 39 (25,5 cm)

Gummi: Vibram Xs

Tykkelse: 4 mm

Mellomsåle: 1,8 mm laspoflex

skala
9/10

Ocun (uttales osun) har de siste årene inntatt en solid posisjon i det norske og internasjonale markedet for klatring. Selv om Ocun er en relativ nykommer på det globale markedet har det tsjekkiske selskapet lange tradisjoner, men da under navnet Rock Pillars. Tsjekkisk klatring har røtter helt tilbake til 1800 tallet, og er kanskje mest kjent for sin ekstreme bolteetikk der man må regne med solide fall på 10+ meter. Sko som er utviklet for å klatre på slike ruter bør holde høy kvalitet.

Når Ocun nå kommer med en ny modell av Flaggskipet Ozone er det med stor forventning de skal testes!

Ocun Ozone i bruk

Ocun Ozone er en stiv klatresko med halvsåle. Klatreskoen har stor åpning og er lett å få på foten. og strammes med to borrelåser. Mykt skinn i store deler av skoen gjør den myk og behagelig å ha på. Ocun Ozone vil utvide seg mye ved bruk nettopp fordi det er naturskinn i store deler av skoen.

Hælkappen har et bratt og kort strammebånd, og dette er en klatresko som sitter godt på avanserte heel-hooks. Det er litt for lite gummi på tåboksen til at den er helt optimal for toehooks. Når man tar i betraktning at Ocun Ozone først og fremst er laget for å klatre på lister og nær vertikale ruter så stemmer det godt at de har droppa å dekke hele toppen av skoen med gummi.

LES OGSÅ: Test av Evolv Zenist

Ozone er flaggskipet til Ocun og markedsføres først og fremst for buldring og hard klatring innendørs. Ved testing blir det raskt åpenbart at Ocun Ozone vil være en glimrende sko for langt de fleste klatrere med litt ambisjoner. Den er komfortabel, lett og ta av og på, har nok lufting til at den ikke blir alt for klam og svett og står godt på små fottak - rett og slett en veldig god sko.

Det eneste som trekker litt ned er at Ocun Ozone blir raskt litt slapp i skinnet og gir litt etter når man kanter på små lister.

Ocun Ozone er enkelt og greit en av de beste klatreskoene på markedet.

VURDERING
Komfort
Brukervennlighet
Små fottak
Total

Test av Evolv Zenist

Zenist er en aggressiv klatresko fra Evolv i helsyntetisk materiale. Zenist gir en myk og behagelig klatresko med veldig myk hæl.

Evolv Zenist klatresko til test
ZENIST: Myk og behagelig klatresko fra Evolv
Evolv Zenist
 • Pris: 1 999 kroner

 • Nett: evolvsports.com

skala
9/10

Evolv Zenist

Evolv Zenist er den eneste klatreskoen i testen hvor størrelsen i forhold til vanlige klatresko måtte økes med et halvt nummer i forhold til vanlig skostørrelse.

Zenist er en myk og behagelig sko med svært myk hælboks. Mye gummi over vrista. Gummien over vrista er tynnere på Zenist enn de andre skoene i testen. Den myke gummien gir god komfort, men vil slites raskere vekk dersom man bruker mye toe-hooks.

Med så mye gummi på skoen blir det varmt og klamt i skoen om den ikke tas av jevnlig. Hempa som er til å dra klatreskoen på foten over vristen er av så stivt materiale at det blir smertefullt å stramme borrelåsen. Resultatet er at skoen ikke kan strammes skikkelig igjen. 

Zenist passe de med medium smal fot.

 • Oppgitt størrelse 44

 • Reel størrelse: 36.5

 • Materiale: Syntetisk skinn

 • Stramming: en borrelås

 • Gummitykkelse: 4,2mm

 • Gummitype: Trax sas

 • Vekt: ikke oppgitt. Målt vekt 218 gram i str 44

LES OGSÅ: Test av Ocun Ozone lady

Ruter inne: God følsomhet, skoen er en anelse for myk til å klatre mye på store grep. Nå er det heller ikke dette Zenist er laget for så det er ikke overraskende.  

Buldring inne: Glimrende på bratt buldring med toe-hooks og volumer. Den myke skoen er god til å stå på volumer med.

Buldring ute: Svært god følsomhet. Det er uproblematisk å stå på svært små fottak. Skoen sitter tett på foten og med tynn gummi som gir god kontakt med det man står på er skoen lett å stole på. Overraskende god på svabuldring! Ikke god på tynne lister der det skal utvikles mye kraft, da blir Evolv Zenist for myk.

VURDERING
Toe hooks
Heel hooks
Brukervennlighet
Presisjon på små fottak i bratt terreng
Kraft på små fottak i nær vertikalt terreng
Total

Test av Ocun Ozone lady

Ocun Ozone lady var testens store overraskelse – enkelt og greit en glimrende sko. Ocun Ozone lady er en klatresko som sitter som støpt, men allikevel en komfortabel sko.

Ocun Ozone lady klatresko til test
OCUN OZONE LADY: Testens overraskelse
Ocun Ozone

Pris: Kr 1799,-

Web: Ocun.com

Ocun Ozone lady

Ocun Ozone lady er smal og sitter godt helt fra starten og selv etter lang bruk har den beholdt fasong og form.

Ocun har utviklet et «3-force» system som betyr at gummien blir trukket rundt og inn mot foten i flere retninger.

Med andre ord sitter Ocun Ozone lady som støpt, men allikevel er den komfortabel.

I søken etter klatresko som fungerer til det meste opplevde vi at Ocun Ozone lady gjorde nettopp det. Tungen er sydd fast og krøller ikke, noe vi setter pris på.

LES OGSÅ: Test av Five Ten Niad Lace

PLUSS

Utmerket passform

Balansert aggressivitet

Meget presis

MINUS

Lite negativt

Test av Five Ten Niad Lace

Five Ten Niad Lace er den nye versjonen av Five Ten Anasazi, men Niad er en sko som fortsatt lever opp til sitt gode navn og rykte.

Adidas Five Ten Niad Lace klatresko test
NIAD: Klatreskoen Niad har gått fra Five Ten Anasazi til Niad, men er fortsatt en god klatresko som passer til det meste. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Adidas Five Ten Niad Lace

Størrelse testet: 38
Gummi på sålen: Stealth® C4-gummiyttersåle

Gummitykkelse: Ikke oppgitt

Borrelås/lisser: Lisser 

Nasjonalitet: USA

Pris: 1 499 kr 

Vekt per skopar: 390 gram

Skandinavisk importør: Aurora Outdoor

skala
10/10

Five Ten Niad Lace

Five Ten Niad Lace er en klatresko som har en flatere såle, men samtidig en formtilpasset hæl. Den har delvis foret overdel i mikrofiber, og denne versjonen har lisser. 

Niad Lace kommer også i en versjon med borrelås, og heter da Five Ten Niad. 

Five Ten Niad Lace er den nye versjonen av klassikeren Five Ten Anasazi.

P1011546
P1011546

Etter Five Ten ble kjøpt av Adidas har størrelsene endret seg litt. Jeg måtte gå opp i joggeskostørrelse på denne Niad-skoen, og da passer den utmerket.

Niad vider seg ganske mye ut, og tester slet med å få den på seg første gangen. Etter noen runder med varming i ovnen på 110 grader så gikk det seg til, og dette er virkelig en bra klatresko. 

Niad er veldig bra på sva, lister og er presis. Skoen er også litt stiv, så du vil ikke bli like sliten i beina av å smøre med denne skoa som en veldig myk sko. Stivheten gjør også at du står mer solid på små fottak. 

Five Ten Niad Lace er heller ikke veldig dyr, så her får du mye sko for pengene. 

Alt i alt er Niad en veldig god allroundsko.

LES OGSÅ: Test av La Sportiva TC Pro

VURDERING
Svaklatring
Listeklatring
Presisjon på små fottak
Total

Test av La Sportiva TC Pro

La Sportiva TC Pro er den perfekte tradskoa. To av verdens råeste klatreprestasjoner er gjort med TC Pro – Alex Honnold klatret uten tau opp El Capitan og Tommy Caldwells fribesteg verdens hardeste storveggsrute på samme fjell.

La Sportiva TC Pro klatre sko til test
LA SPORTIVA TC PRO: Perfekt stivhet, bra snøring, god følsomhet.
La Sportiva TC Pro

Pris: Kr 2199,-

Web: Lasportiva.com

Er La Sportiva TC Pro bra nok til slike prestasjoner, så holder de nok for oss vanlige folk og.

Perfekt stivhet, bra snøring og god følsomhet. Så da har vi vel ingen negative bemerkninger? Egentlig ikke, bortsett fra at TC Pro er veldig harde å klatre inn.

Det skulle ikke forundre oss om både Caldwell og Honnold har fått sine TC Pro-sko custom-built, eller i det minste innklatret i et slags maskineri. Byggekvaliteten er uansett helmax og friksjonen like så (Vibram XS Edge).

Om La Sportiva TC Pro passer på dine ben, ikke nøl med å kjøpe de.

LES OGSÅ: Test av Evolv Elektra Lace

PLUSS

Godt satt sammen

Bra design

God friksjon

God følsomhet

MINUS

Tunge å klatre inn

Dyre

Test av Evolv Elektra Lace

Evolv Elektra Lace er en god allround klatresko som passer de fleste føtter. Evolv Elektra opplevdes som kjapp å gå inn. 

Evolv Elektra Lace klatresko test
EVOLV ELEKTRA LACE: En god klatresko som vil passe de fleste føtter. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Evolv Elektra Lace

Størrelse testet: 36
Gummi på sålen: TRAX® SAS yttersåle

Gummitykkelse: 4,2 mm 

Borrelås/lisser: Lisser

Nasjonalitet: USA

Pris: 1 599 kr 

Vekt per skopar: 419 gram 

Norsk importør: Vertical Playground b2b

skala
9/10

Evolv Elektra

Evolv Elektra er en klatresko med flat såle og lisser. Det er en lærsko, noe som gjør at den former seg lett etter foten din. Evolv Elektra Lace er dameversjonen av Evolv Defy Lace. 

Amerikanske Evolv har produsert klatresko i en årrekke, og har blitt verdensledende på klatreskomarkedet. De produserer klatresko for bratt sportsklatring, men også sko som er mer nybegynnervennlige. 

LES OGSÅ: Test av Scarpa Reflex Woman

P1011544
P1011544

Jeg måtte ha størrelse 36 i Evolv Elektra Lace, da skoen er store for størrelsen. For de som har brede føtter er Elektra en fin sko å bruke, og du kan lett stramme den inn om den blir for vid. 

Evolv Elektra er en veldig god allroundsko som passer fint til sva- og rissklatring, men er ikke veldig presis på små fottak.  

Evolv Elektra Lace vurderes som klatreskoen som er best for nybegynnere fordi den er kjapp å gå inn, men også at den vil passe mange ulike føtter og er kjapp å stramme inn når den har lisser.

VURDERING
Svaklatring
Listeklatring
Presisjon på små fottak
Total

Test av Scarpa Reflex Woman

Scarpa Reflex Woman er en behagelig klatresko som har en sokkelignende løsning over vrista. Men Scarpa Woman er fortsatt en stiv klatresko.

Scarpa Reflex Woman klatresko test
SCARPA REFLEX WOMAN: Scarpa Woman gir deg mest klatresko for pengene. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Scarpa Reflex Woman

Størrelse testet: 37

Gummi på sålen: Nylon Vision

Gummitykkelse: 5 mm

Borrelås/lisser: Borrelås

Nasjonalitet: Italia

Pris: 1 299 kr 

Vekt per skopar: 389 gram

Norsk importør: Outdoor AS

skala
9/10

Scarpa Reflex Woman

Italienske Scarpa har produsert sko til turvandring og klatring i en årrekke. Scarpa er kjent for sitt mangfold av ulike typer klatresko. 

Scarpa Reflex Woman har et pustende stretchmateriale som de kaller for Zonal Stretch Kit. I tillegg har Scarpa Woman en mikrofiber fotseng som omkranser stortåa. 

Den har Scarpas Vision-gummi og sålen er 5 mm tykk. Scarpa Woman har flat såle. Den har også en markert hælboks som vender litt innover mot akilles. Den har to borrelåser. 

Scarpa Reflex Woman veier 389 gram per skopar. 

P1011536
P1011536

Førsteinntrykket av Scarpa Woman er at den klemmer en del på hælen, og føles stivere å gå inn. Tester får et merke på hælen etter bruk. 

Scarpa Reflex Woman er for øvrig ganske komfortabel over vristen med en slags sokkelignende løsning, noe som er bra for de med brede føtter. Dette øker også komforten. De to borrelåsene på skoen gjør at den er rask å ta på.  

Sålen er ganske stiv så det er fint å stå på lister og smøre med den, men den er ikke like presis.

Scarpa Woman er en fin allroundsko som passer kanskje best for de som har en smalere hæl. Den er ikke veldig presis, men passer til sva- og listeklatring.

Scarpa Woman er også relativt rimelig, så her får du mye sko for pengene.

LES OGSÅ: Test av Five Ten Hiangle Pro

VURDERING
Svaklatring
Listeklatring
Presisjon på små fottak
Total

Test av Five Ten Hiangle Pro

Supermyke Five Ten Hiangle Pro er en av testens mest spesialiserte klatresko for bratt og krevende buldring. Five Ten har ekstremt fokus på moderne bratt buldring.

Five Ten Hiangle Pro test av klatresko
FIVE TEN HIANGLE PRO: Five Ten er testens mest spesialiserte klatresko
Five Ten High Angle pro
 • Pris: 1 599 kroner

 • Nett: fiveten.com

skala
8/10

Five Ten Hiangle Pro 

Five Ten Hiangle Pro er den mest spesialiserte skoen i testen.

Klatreskoene fra Five Ten er også testens suverent vanskeligste å få på foten. Five Ten er ekstremt myk og sitter svært godt på foten når man først har klart å komme seg ned i skoen. Er den lett å ta på vil den antagelig være for stor! Kjøpes Five Ten Hiangle Pro for stor vil den miste presisjonen og være vanskelig å klatre med. Om det er verdt slitet med å få skoen på er selvsagt en vurdering hver enkelt må gjøre selv.

Importør og produsent hevder at Five Ten Hiangle Pro utvider seg cirka en halv størrelse og blir lettere å ta på etter hvert som skoen er gått inn. Dette er imidlertid ikke erfart i testen.

Vil passe de med smale føtter.

 • Oppgitt størrelse: 43.5

 • Reel størrelse: 38.5

 • Materiale: Syntetisk skinn

 • Stramming: en borrelås

 • Gummitykkelse: Ikke oppgitt

 • Gummitype: Stealth C4

 • Vekt: Ikke oppgitt. Målt vekt 221 gram str 43.5

Ruter inne: Five Ten er svært myke klatresko og må være veldig trang for at man skal kunne utnytte skoens ekstreme egenskaper. Den egner seg derfor ikke til å klatre ruter med, og spesielt ikke innendørs da store grep presser gjennom gummien. 

Skoen er alt for trang og myk til å gi støtte og den blir raskt ubehagelig på store inneklatregrep.  

LES OGSÅ: Test av La Sportiva Solution

Buldring inne: Five Ten Hiangle Pro er svært god til toe-hooks og volumer. Når klatreskoen er i rett størrelse oppleves den som stivere enn den er grunnet tensjonen man får i gummien av at den er trang. Dette gjør at man står stødig og godt på små fottak selv i takoverheng. Siden Five Ten er myk er den også god til å stå på volumer med. Mangler noe stivhet til å utvikle kraft på tynne lister.

Buldring ute: Five Ten Hiangle Pro presis på små fottak i bratta. Er lett å stole på selv på svært små fottak. En av testens beste i bratta! Toe hooks og heel hooks kjennes helt annerledes ut med denne skoen enn noen av de andre takket være raust med gummi over tærne.

VURDERING
Toe hooks
Heel hooks
Brukervennlighet
Presisjon på små fottak i bratt terreng
Kraft på små fottak i nær vertikalt terreng
Total

Test av La Sportiva Solution

La Sportiva Solution var nær ved å revolusjonere klatreskodesignet da den kom for et drøyt tiår siden. Mange klatrere sverger fortsatt til La Sportiva Solution.

La Sportiva Solution klatresko til test
LA SPORTIVA SOLUTION: Mange klatrere sverger fortsatt til La Sportiva Solution klatresko
La Sportiva Solution

Pris kr 1999,-

Web: Lasportiva.com

La Sportiva Solution kombinerer på en elegant måte det enkle ved en tøffel, og det enkle med en borrelåssko.

Sokkdesignet sitter som limt på foten. La Sportiva Solution er uhyre presis og med glimrende passform.

Hælen er som en kopp og passer ikke alltid som en god hook, men når den gjør det funker den perfekt.

Det negative med La Sportiva Solution er at den kan være litt tung å komme nedi, men når du har gått inn denne skoa er dette en sko du vil bruke til sportsklatring og buldring.

LES OGSÅ: Test av La Sportiva Miura Lady

PLUSS

Banebrytende for sin tid

Sitter veldig godt på

God følsomhet

MINUS

Lite negativt

Test av La Sportiva Miura Lady

La Sportiva Miura er en klassiker og manges favoritt. Klatreskoen er en perfekt allrounder, og mange har lagt sin elsk på La Sportiva Miura.

La Sportiva Miura Lady klatresko til test
LA SPORTIVA MIURA: En favoritt blant klatrere
La Sportiva Muira

Pris: Kr 1499,-

Web: Lasportiva.com

La Sportiva Miura i herremodell har vært i produksjon siden 90-tallet og det er nok mange som håper at La Sportiva tenker «never change a winning team» og beholder Miura i mange år til. Vi har testet damemodellen La Sportiva Miura Lady.

La Sportiva Miura fungerer bra til alle former for klatring.

Klatreskoen er smal, presis, passe aggressiv og med stiv såle, samtidig som den er komfortabel på foten. Det er en bortimot uslåelig kombinasjon.

Lissene gjør at du får tilpasset La Sportiva Miura perfekt til foten din, men baksiden er selvfølgelig at det er styrete å ta den av og på mellom hvert støt.

LES OGSÅ: Test av Tenaya Tanta

PLUSS

Allsidig

God passform,

Presis

MINUS

Blir relativt fort slitt i front

Test av Tenaya Tanta

Tenaya Tanta er en klatresko som passer mange, og som passer til det meste. Tenaya Tanta vider seg en del ut i bredden.

Tenaya Tanta klatresko allround
TENAYA TANTA: En god allrondsko som vider seg ut i bredden etter hvert. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Tenaya Tanta

Størrelse testet: 36 ½ 

Gummi på sålen: Vibram XS Grip 

Gummitykkelse: 4 mm 

Borrelås/lisser: Borrelås

Nasjonalitet: Spania

Pris: 1 349 kr 

Vekt per skopar: 344 gram 

Norsk importør: XC Sports 

skala
8/10

Spanske Tenaya har gjort seg bemerket på klatreskomarkedet. 

De begynte å produsere klatresko i 1997, og store klatreprofiler som Chris Sharma er sponset av Tenaya. 

Tenaya Tanta er en klatresko som har en overdel laget i mikrofiber, en innside i TXT behandlet bomull, og en innersåle i TST multi-layer stretch tex.  Yttersålen er i Vibram XS Grip og den er 4 mm tykk. 

Tenaya Tanta har en lavere hæl, flatere såle og to borrelåser til å stramme med. 

Tenaya Tanta klatresko til test
Tenaya Tanta er en god allroundsko

Førsteinntrykket av Tenaya Tanta er at den har en lav lavere hæl enn mange av de andre skoene, og at den føles litt stiv å gå inn. Tanta er en mindre presis sko enn Tenaya Ra Woman. 

Tenaya Tanta er for øvrig en god allroundsko, og er en sko som vider seg ut i bredden en del. Derfor gikk tester litt ned i størrelsen.  

LES OGSÅ: Test av Five Ten Crawe

Tester er ikke like fornøyd med at hælen er såpass lav, og føler at skoen ikke sitter ordentlig på. Dette varierer fra fot til fot, så du burde prøve skoen og se om den passer deg. 

Tenaya Tanta vil passe veldig bra til de aller fleste. Den er fin å bruke både på sva og lister, men mindre presis på små fottak. 

VURDERING
Svaklatring
Listeklatring
Presisjon på små fottak
Total

Test av Five Ten Crawe

Five Ten Crawe er den mest aggressive klatreskoen i denne testen, og den er kjapp å gå inn. Five Ten Crawe passer best for deg som har klatret litt før.

Adidas Five Ten Crawe klatresko test
ADIDAS FIVE TEN CRAWE: En presis klatresko som er overraskende stiv til å være en tøffel-klatresko. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Adidas Five Ten Crawe

Størrelse testet: 38  

Gummi på sålen: Stealth HF på hælen 

Gummitykkelse: Ikke oppgitt

Borrelås/lisser: Borrelås

Nasjonalitet: USA

Pris: 1 799 kr 

Vekt per skopar: 409 gram

Skandinavisk importør: Aurora Outdoor  

skala
8/10

Five Ten Crawe er et nytt tilskudd til klatreskosortimentet til Five Ten, som har vært verdensledende på klatreskofronten i en årrekke. Crawe er utviklet av buldrelegenden Fred Nicole.  

Five Ten Crawe er en sokkelignende klatresko som er kanskje mer designet for brattere buldring og sportsklatring. Den har konkav tåboks, syntetisk mikrofiber-overdel og middels stiv mellomsåle.  

Crawe har Five Ten sin signaturgummi Stealth HF på hælen, og det er testens dyreste sko. 

Du strammer skoen kjapt med en borrelås. 

Etter Five Ten har blitt kjøpt av Adidas så har størrelsene endret seg litt. Jeg måtte gå opp i joggeskostørrelse på Crawe, og da passer den utmerket. Det gikk veldig fint å gå den inn for meg som har en bred fot. 

LES OGSÅ: Test av Evolv X1

klatresko five ten crawe til test
Five Ten Crawe passer best for deg som har klatret litt før

Five Ten Crawe oppleves som overraskende stiv til å være en så aggressiv sko, noe som er positivt når du skal stå på små fottak. Hvis skoen er for myk så vil du måtte jobbe mer med foten for å stå godt nok på mindre fottak, og du vil bli mer sliten i fotbuen.  

Five Ten Crawe er overraskende bra på sva til tross for sin aggressive form, men andre sko i denne testen er mer egnet for sva. Dette er mer en sko for vertikal/bratt klatring. Uansett Five Ten Crawe er en fin sko for deg som har klatret litt før, og er ute etter klatreskopar nummer 2.   

VURDERING
Svaklatring
Listeklatring
Presisjon på små fottak
Total

Test av Evolv X1

Evolv X1 er en meget god klatresko. Evolv X1 er presis og sitter som støpt på foten.

Evolv X1 klatresko test
EVOLV X1: Sitter som støpt på foten
Evolv X1

Pris kr 1699,-

Web: Evolvsports.com

Vår tester fikk Evolv X1 i tighteste laget, men med plastpose og litt jobbing endte X1 opp som hans førstevalg blant støtesko.

Vår tester sa at det var god stick, passform og presisjon. X1 er utstyrt med Evolvs egen Trax gummi, og har gummi på tåpartiet for tåhooking.

Evolv X1 er utstyrt med en enkelt borrelås som sørger for at skoen holder seg godt på foten. 

Dersom du skal ha en støtesko så er Evolv X1 skoen for deg. 

LES OGSÅ: Test av Evolv The General

PLUSS

Presis, følsom, rimelig

MINUS

Krever litt innklatring for å yte max

Test av Evolv The General

Evolv The General er glimrende til moderate storveggsruter. Om du står under en «splitter» i Indian creek og skal jamme ben og armer i 40 meter, ja, da er det Evolv The General du trenger.

Evolv The General klatresko test
EVOLV THE GENERAL: Egner seg bra til fingerriss
Evolv The General

Pris: Kr 1999,-

Web: Evolvclimbing.com

Evolv The General er meget solid og godt polstret, sitter godt på foten og er presis. Kanskje noe klumpete, men det er jo en konsekvens av gode jamme-egenskaper.

Evolv The General er også glimrende til moderate storveggsruter, der du har skoene på i mange timer. Tykk fóring gjør at den også isolerer godt.

Evolv Trax XE-gummiblanding som er designet spesielt med tanke på å gjøre det letter å stå på de aller minste fottaka.

Skoen er veldig lav helt i front, og egner seg dermed bra til fingerriss. Det gjør også at det kan være vanskelig å komme helt frem i skoen. Evolv The General bør velges trang om du skal stå på de minste listene.

LES OGSÅ: Test av Scarpa Velocity

PLUSS

Meget godt polstret

Solid

MINUS

Noe ufølsom

Test av Scarpa Velocity

Scarpa Velocity er en behagelig klatresko for nybegynneren med ambisjoner om å bli bedre – Scarpa Velocity åpner nemlig for litt mer avansert klatring på små fottak.

Scarpa Velocity klatresko innendørs til test
SCARPA VELOCITY: Avansert klatring på små fottak
Scarpa Velocity

Vekt: 222 gram

Kontrollert størrelse: 39 (25,5 cm)

Oppgit størrelse: 42,5

Gummi: Vision    

Tykkelse innersåle 1,5 mm, yttersåle 4mm

Ingen mellomsåle

skala
7/10

Scarpa Velocity er en stiv klatresko med helsåle. God åpning og lett å få på foten. Strammes med en borrelås som snor seg over hele forfoten. Scarpa Velocity er i naturskinn som gjør den myk og behagelig på foten. Vil utvide seg mye ved bruk.

Hælappen er utformet omtrent som de mer avanserte skoene til Scarpa og vil fint kunne brukes til å utføre basic heel-hooks. Det er noe gummi på oversiden av stortåa som vil kunne brukes på mindre krevende toe-hooks.

På grunn av den store åpningen og utformingen i naturskinn gir Scarpa Velocity et litt slaskete førsteinntrykk. Det er litt synd da den er stram og fin på foten.

LES OGSÅ: Test av La Sportiva Tarantula


Skoen er svært behagelig å ha på og det er ikke noe problem å ha den på lenge om gangen. Den manglende mellomsålen gjør at man vil bli litt fortere sliten i foten om man klatrer lenge eller mye med den.


Scarpa Velocity presterer bra også på mindre fottak og gir god anledning til å prøve seg på litt mer avansert klatring på mindre fottak.

VURDERING
Komfort
Brukervennlighet
Små fottak
Total

Test av La Sportiva Tarantula

La Sportiva Tarantula er blant markedets beste klatresko for nybegynnere. La Sportiva Tarantula egner seg både i innendørsveggen og på lengre ruter ute.

La Sportiva Tarantula klatresko til test innendørs
LA SPORTIVA TARANTULA: Egner seg både inne og ute
La Sportiva Tarantula

Vekt 253 gram

Størrelse 39 (25,6 cm)

Oppgitt størrelse 40,5

Gummi: Frixion RS 

Tykkelse: 4mm

Mellomsåle: 1,8 mm Laspoflex

skala
8/10

La Sportiva Tarantula er en stiv klatresko med helsåle. Skoen har stor åpning og er lett å få på foten. Strammes med to borrelåser. Mykt skinn i store deler av skoen gjør La Sportiva Tarantula myk og behagelig å ha på. Vil utvide seg mye ved bruk nettopp fordi det er naturskinn i store deler av skoen.

Hælkappen på skoen har et bratt og kort strammebånd. Den kan brukes til noen mindre avanserte heel-hooks. Det er også noe gummi på oversiden av stortåa som vil kunne brukes på mindre krevende toe-hooks.

LES OGSÅ: Test av Scarpa Arpia

La Sportiva Tarantula er ikke overraskende en av de mest brukte nybegynnerskoene. Den er lett og ta av og på, behagelig å ha på foten og har noe følsomhet i tuppen.
Av skoene i testen er det La Sportiva Tarantula som presterer best på litt vanskeligere ruter. Her er en sko som er gjennomtenkt og som legger et godt grunnlag for å kunne lære seg å bruke føttene bedre i klatreveggen.

La Sportiva Tarantula vil nok også egne seg godt til å klatre ruter med flere taulengder utendørs.

VURDERING
Komfort
Brukervennlighet
Små fottak
Total
Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,

Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
25%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fornyes til ordinær pris etter bindingstiden
3 måneder
25%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fornyes til ordinær pris etter bindingstiden
12 måneder
25%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fornyes til ordinær pris etter bindingstiden
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.