Crashpad - Best i test - Buldrematte

Fall trygt med riktig buldrematte

Crashpad, eller buldrematte, er viktig sikkerhetsutstyr ved buldring. En god crashpad kan være forskjellig på et trygt og et potensielt livsfarlig fall. Vi har testet de beste buldremattene på markedet og gir deg gode råd til hvordan du velger den beste crashpad for trygg moro.

test av crashpads buldring tokerud buldrematter
Stemning: En herlig solrik økt på Tokerud med fargerike crashpads som dekker bakken. Foto: Dag Hagen

Crashpad – eller buldrematte om du vil – helt nødvendig sikkerhetsutstyr. Enkelt sagt er en slik pad eller matte en slags madrass man legger under buldrelinja man har tenkt å prøve på.

Buldring skjer som vi vet uten tau, og sannsynligheten er stor for at returen ned fra bulderen er et fall.

Det er jo buldringens natur; man prøver gjerne på en linje man må ha flere, eller mange, forsøk på å til slutt klare.

Hvilken crashpad skal du velge?

De første buldremattene var små, men effektive. Siden har crashpadene vokst for hvert år, og de største er nå gigantiske. Fra å være en befriende enkel aktivitet – dørmatte, kalk og klatresko – har buldresporten blitt svært plasskrevende.

Den beste buldrematta vi har testet er Beal Triple Air Light Pad. Dette er en crashpad som består av tre flater som er lenket sammen som et trekkspill, har et ok bæresystem, passer enkelt i bilen og er lett å bære. Også lillebror Beal Air Light Pad er en meget god buldrematte.

Størrelse og behov

Enkelt sagt kan vi si «jo større, jo bedre». Og jo større, jo mer upraktisk å oppbevare og transportere blir buldrematta. En må selvsagt vurdere nytte opp mot praktisk håndtering. Er du mye alene i skogen, er det nødvendig med én stor eller et par mindre pader. Kjører du alene, har du også plass til flere buldrematter i bilen.

Om du er usikker på hva du trenger, og er fersk i buldresporten, bør du derfor velge en pad som går på tvers inn i bilen, uten at du slipper å slå ned baksetet. Den beste buldrematten for nybegynnere er Ocun Paddy Sundance takket være god pris, smarte løsninger og hendig størrelse.

Som regel buldrer man sammen med venner, og hvis alle har en slik litt mindre pad, blir buldringen vanligvis temmelig trygg. Bare pass på anklene når du faller, slik at du ikke lander mellom paddene.

Ulike størrelser er nyttig til sitt brukt. Ettersom du blir mer rutinert på buldring, trenger du gjerne to pads; en liten og en stor. En ypperlig kombisjon får du med Cassin Minido som startpad og Cassin Domino for det litt lengre fallet.

Hardhet, stuffing og sømkvalitet

De fleste produsentene lager buldrematter av god kvalitet, og vi her på norsk-klatring.no har gjennom mange tester til gode å oppleve at en crashpad går i stykker.

Andre momenter er det rent kvalitetsmessige; sømmer, hemper og padding. Dårlig padding merker man gjerne ikke før det har gått noen år, når cellene i fyllet kollapser.

Nå er de fleste buldremattene ganske like i hardhet, men slik var det ikke før. Mer enn en ankel har vel fått seg en knekk på kanten av harde pads. Også holdbarheten varierte mye for noen år siden, inntil de fleste produsenter nå har kommet opp med stuffing som ikke kollapser for raskt.

buldrematte sannefjord crachpad malcolms egg
Sannefjord: Arve Rød prøver seg på Malcolms egg (7B+). Foto: Dag Hagen

Fasong

Kort oppsummert kommer buldrematter i to varienter; taco-design og «hengsel»-design. Taco-paden består av et helt flak som dermed må bøyes. De «hengslede» padene bretter seg lett sammen. Et veldig godt eksempel på sistnevnte er Cassin Domino.

Taco-designet funger godt som sekk til utstyret, siden det danner seg et rom der paden bøyes. Hengseldesignet er lettere å håndtere, men er mer knotete om man vil bruke paden til å romme utstyr.

Noen – både med hengsel eller taco-design – har trekk rundt kanten slik at det man har i paden ikke faller ut, andre er helt simple, med kun to flater som slås sammen. Ocun Paddy Dominator er en skikkelig bra crashpad som har løst dette på en god måte.

Bæring

Et stort skille mellom buldremattene, er bæresystemet. Noen produsenter sørger for et skikkelig solid system. Andre har tenkt lite igjennom den praktiske løsningen. Det som gjerne er suboptimalt, er om bærereimene består av det samme stoffstykket, og at det ikke er festet godt nok mot paden.

Da kan bæreremmen løsne når man løfter paden opp, og dra seg ut til den ene siden. De fleste vi har testet har et slikt system, men har samtidig også sørget for en skikkelig borrelås på festepunktet slik at bæreremmen ikke løsner.

Noen crashpads er gode å bære, andre er mindre gode. Vi anbefaler at du drar i butikken og tester selv. Husk at det fort blir ubehagelig å gå langt med mye i padden om bæresystemet er vondt.

Pris

Prisene varierer en hel del, men det er sjelden du kommer under 2000 kroner for en pad. De største må du ut med over 4000 kroner for. Mest for pengene for du med buldrematta Gipfel Yosemite, mens storebroren Gipfel Suru er noe dyrere.

Hvor lenge har man buldret?

I både USA, og spesielt Fontainebleau i Frankrike, var buldring en egen, selvstendig klatrenisje i 100 år før crashpaden ble oppfunnet. Da undertegnede tok første pilgrimstur til «Font» i 1996 klatret vi i 3 uker uten annet enn en dørmatte hver, foruten klatresko og kalk vel og merke.

Men ikke helt uten konsekvenser. Jeg er glad at både Morten (Gulliksen) og jeg flashet den ca 7 meter høye Cul de Chien (7A). Et fall fra toppen der uten pads ville ikke ha blitt pent.

Det var en franskmann som kjørte oss de 20 minuttene det tok fra Bas Cuvier, bare for å se at jyplingene dreit seg ut, noe vi heldigvis ikke gjorde. Han så sjokka ut og spurte «hvor hardt har dere egentlig klatret?» Svaret var 8b, noe som for sin tid var uvanlig.

Like bra gikk det ikke på flashforsøket mitt av L’Abattoir (7A+). Jeg var i godt driv og skulle bare «dyne», eller «catche» på godt norsk, til toppjuggen da begge bena poppet av de glatte fottaka.

Jeg landa fire meter lenger nede på alle fire – knær og armer, rett på den harde bakken, solid rysta, og ikke langt unna å brekke begge håndleddene. Jeg fikk litt respekt for høyde etter det fallet.

Når begynte man med crashpad?

Da Metolius fra Oregon i USA kom med de første buldremattene rundt 1996, ble en ny type klatreutstyr født. Etterhvert som man pusset frem buldrelinjer, og flere av dem gjerne hadde ugrei landing, ble behovet for større landingsmatter fremtredende.

Etter årtusenskiftet hang de fleste store klatreutstyrsprodusentene seg på. Mattene ble større og større og tykkere og tykkere. Selv endte jeg opp med Black Diamond Mondo, som såvidt gikk inn i Golfen når baksetene var lagt ned.

Den var god å ha da jeg falt rett på ryggen fra cruxet på Jørn Hoel (7B) på Tokerud over to meter. Jeg landet utrolig nok midt på den tykke padden, og kom uskadet fra fallet. Men jeg slo luften ut av lungene og lå og laget merkelige lyder.

Det var ikke før langt ut på 2000-tallet at pads ble et vanlig syn i skogen, i takt med økt interesse for buldring selvsagt. Buldring blir mer og mer populært, mye grunnet lekenheten og enkelheten ved sporten.

Hvordan tester vi buldrematter?

Vi har gitt buldremattene vi har testet karakterer innen følgende kategorier: Håndtering, anvendelighet, kvalitet, detaljer og pris.

Test av Gipfel Suru

Gipfel Suru er noe så eksotisk som en indisk crashpad, sydd i India. Kanskje ikke så rart all den tid India huser et av verdens mest kjente buldredestinasjoner; Hampi. Gipfel har rukket å vokse seg stor både i Europa og USA.

test av crashpads gipfel suru
Ny på markedet: Gipfel Suru er noe så eksotisk som en indisk crashpad. Foto: Dag Hagen
Gipfel Suru

Pris: 2199,-
Vekt: 6,0 kg
Mål: 135x100x13 cm
Design: Brettbar
Web: Gipfel

skala
7/10

Gipfel oppsto i India rundt 2011 – det var iallefall da grunnleggeren Apaar Mahajan møtte klatresporten, i følge gipfelclimbing.com. Gipfel betyr rett og slett «topp» eller «tind», og merket er Indias første UIAA-sertifiserte klatreutstyrsprodusent.

Nå er ikke det veldig viktig når det kommer til crashpads – der er det slitestyrke og brukervennlighet som teller mest.

Gipfel Suru er en godt gjennomtenkt pad, med god stuffing som kanskje er litt hard. Akkurat det er smak og behag.

En relativt hard stuffing vil gjerne vare lenger enn en mykere. Gipfel Suru er ny på markedet i Norge, så vi må nesten bare se hvordan paden tåler tidens tann.

Kantene ved «hengselen» i Suru er vinklet, som for Cassin Domino, slik at fotvrikk blir mindre sannsynlig. Den har også gode forsterkninger på hjørnene, der slitasjen er størst.

Bæresystemet er som for de fleste crashpads i denne testen avtakbart. En liten borrelås i festet stabiliserer slik at bæreremmene holder seg på plass. Men med sekk i paden eller en ekstra pad på paden løsner dette, noe som er litt irriterende.

Men nettopp at man kan feste søsterpaden bakpå er veldig bra. Vi festet nemlig Yosemite på og hadde da enkelt med oss to pader på ryggen. Smart.

LES OGSÅ: Test av Ocun Paddy Sundance

Dette er en mulighet flere og flere produsenter kommer med. Gipfel Suru har solide aluminiumshemper, men de løsner litt vel lett. De løsner ofte av festene sine, men det fikses enkelt med litt sportstape.

At bæresystemet også løsner i festet sitt kan vel og ha sin enkle quickfix. Suru er så rimelig i pris at de fleste nok mekker litt sjøl.

Gipfel Suru er et meget godt kjøp.

test av gipfel suru crashpad
Suru: En flapp på baksiden kan romme en litt mindre pad. Smart. Foto: Dag Hagen
test av gipfel suru crashpad
Bæresystem: Litt svak innfesting gjør at bæreremmen kan løsne om man har noe i paden. Foto:Dag Hagen
test av gipfel suru crashpad
Kobles sammen: Gipfel har tenkt fornuftig og designet padene slik at de kan kobles sammen under bæring.
VURDERING
Håndtering
Anvendelighet
Kvalitet
Detaljer
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Veldig rimelig pris

God stuffing

Kan feste på søsterpaden bakpå

MINUS

Hempene til bæresystemet faller lett ut av sine fester

Skulderstroppene løsner i sitt feste om man bærer litt tyngre eller har den andre paden bakpå

Test av Ocun Paddy Sundance

Sundance er som navnet sier ment for litt mer koselig buldring. Ocun Paddy Sundance er 9 cm tykk, noe som gjør den veldig egnet som startpad eller pad til barn.

Soldans: Sundance er 9 cm tykk, noe som gjør den veldig egnet som startpad eller pad til barn. Slik sett utfyller Sundace og storebror Dominator hverandre og utgjør et perfekt team. Foto: Dag Hagen
Soldans: Sundance er 9 cm tykk, noe som gjør den veldig egnet som startpad eller pad til barn. Slik sett utfyller Sundace og storebror Dominator hverandre og utgjør et perfekt team. Foto: Dag Hagen
Ocun Paddy Sundance

Pris: 2599,-
Vekt: 4,5 kg
Mål: 100x120x9/200x66x9
Design: Brettbar
Web: Ocun

skala
8/10

Tjekkiske Ocun ble startet på 80-tallet av Pavel Hendrych, dog ikke under navnet Ocun. Det første produktet var en sele sydd på hans bestemors symaskin, av utrangert fallskjermstoff.

Senere kom klatreskoene Rock Pillars, oppkalt etter et fjellområde i Sibir. Vi testet Rock Pillars-sko for ti år siden og de scoret høyt på rankingen.

I 1998 ble Ocun stiftet og noen år senere ble Rock Pillars en del av merket. Det samme året startet de produksjonen av crashpads og i 2000 kom de opp med glidelåssystemet som gjør at man kan bruke matta både på tvers og på langs.

Ocun Sundance er i likhet med Beal Air Light Pad veldig hendig. Den er ikke ment for de høyeste bulderne og heller ikke for å være helt alene. Sundance passer sammen med andre pader, for å dekke et litt større areal.

Sammen med storebror Ocun Paddy Dominator blir den et perfekt team.

Når det kommer til areal, kan glidelåsen zippes slik at den lenker sammen enten langsiden eller kortsiden av paden. De fleste vil nok ha standard utgave, men på visse buldere, for eksempel traverser eller lengre tak, så kan det være hensiktsmessig å kjøre den lange varianten.

Satt sammen slik passer den også som liggeunderlag. De fleste pader er relativt harde, spesielt som nye, så med mindre man liker å ligge hardt så bør man ha med et teppe til å legge oppå.

Akkurat hvor mye glidelåsen tåler lurer vi jo litt på, men vi har ikke hørt at den ryker. Ved lang tids bruk kan nok dette være et svakt punkt, uten at vi har fått noen rapporter på det.

Gode og behagelige spenner, som kan tas av slik at bæresystemet kan brukes som skulderstropp. Den har også festesystem slik at man kan koble på en pad til bak på den andre paden man har på ryggen.

Sømmene virker å ha god kvalitet, den har gode bærehåndtak og plastbelagt underside som gjør at smuss og denslags lett kan tørkes av.

Prisen er det heller ikke noe å si på. Ocun Paddy Sundance er et godt kjøp.

test av ocun paddy sundance crashpad
Kraftig: Sundance er solid sammensatt og med et kraftig stoff på utsiden som gjør det lettere å børste av smuss.
test av ocun paddy sundance crashpad
Underlag: Du kan zippe glidelåsen langs kortsiden, og vipps, så har du et liggeunderlag.
test av ocun paddy sundance crashpad
Glidelås: Denne må være sterk for å holde delene sammen. Men det virker det som den faktisk er.
test av ocun paddy sundance crashpad
Bæring: Gode bærehåndtak på siden når paden er sammenslått.
test av ocun paddy sundance crashpad
Skulderstroppfeste: Det ser ikke veldig solid ut, men det satt faktisk godt.
VURDERING
Håndtering
Anvendelighet
Kvalitet
Detaljer
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Rimelig pris

Hendig størrelse

Plastbelagt nedside

Kan gjøres om til liggeunderlag

MINUS

Lite negativt

Test av Beal Triple Air Light Pad

Triple Air Light Pad består av tre padflater lenket sammen som et slags trekkspill. Det gir en helt annen form når paden er sammenlagt, og en stor flate på bakken.

Test av Beal Triple Air Light Pad crashpad
Test: Beal Triple Air Light Pad består av tre padflater lenket sammen som et slags trekkspill. Det gir en helt annen form når paden er sammenlagt, og en stor flate på bakken. Foto: Dag Hagen
KL_best_i_test
Beal Triple Air Light Pad

Pris: 3499,-
Vekt: 5,6 kg
Mål: 100x150x12 cm
Design: Brettbar
Web: Beal

skala
8/10

Beal er et av de gamle ærverdige franske merkene, som fra 70-tallet gjorde seg bemerket med tauproduksjon.

Nå har de på mange måter kopiert Petzl og har både seler, hodelykter, taubremser og mye annet – samt crashpads. 

Tauproduksjon er de gode på fremdeles, og vi har nå hatt et gledelig møte med padene deres, som vi aldri før har testet. Det som slo oss da vi løftet Beal Triple Air Light Pad første gang – og mange ganger siden, er hvor lett den oppleves.

Eller er det fordi Beal Triple Air Pad ser tyngre ut, på grunn av formen? Mange produsenter bruker relativt tungt fyll, uvisst av hvilken grunn.

Det gir jo god trening, men for de av oss som kanskje skal bære eller trille en 2-åring pluss mat, leker og klatreutstyr, vet at paden bør være så lett som mulig – om den da holder like bra som en tyngre pad.

Og nå er det lite som tyder på at de lette padene har vesentlig kortere livslengde. 

Triple Air Light Pad har en praktisk form. Det triple systemet gjør den veldig digg å sitte på, litt høyere som den er sammenslått, og smalere, slik at man i bilen får plass til saker ved siden av.

Alle hemper er av aluminium og når paden er slått ut kan den avstives med overlapper som også hindrer at du vrikker foten i bretten. Den har også en perfekt størrelse om man buldrer alene. Ta da gjerne med en startpad i tillegg.

LES OGSÅ: Test av Beal Air Light 2021

Om vi skal dra fram noe negativt så er det vanskelig å støffe utstyr i paden, da den er såpass hard og smal. Men vi fikk det da til; jakke, sko og kalkpose gikk nedi. Det er prisen man betaler for en minimalisme som gjør pakkstørrelsen mindre.

Avtakbart bæresystem kan gjøres om til skulderstropp. Borrelåsfeste øverst på ryggen kan da løsne, som nevnt i introteksten, men det opplevde ikke vi.

Beal Triple Air Light Pad er et bankers kjøp.

test-crashpads-beal-triple-air-light
Solid: Beal Triple Air Light står godt.
test-crashpads-beal-triple-air-light
Spenner: Aluminiumshemper som holder godt.
test-crashpads-beal-triple-air-light
Bæreremmer: Et helt ok bæresystem. Det er inni hylsa at borrelåsen skal holde skulerremmene å plass. Denne løsner på noen padder, ved større belastning.
VURDERING
Håndtering
Anvendelighet
Kvalitet
Detaljer
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Perfekt størrelse

Lett

Bra i bilen

Gode hemper

Ok bæresystem

MINUS

Ikke flapper, så saker kan falle ut ved transport

Vanskelig å bære utstyr i paden

Test av Beal Air Light 2021

Beal Air Light er en crashpad du kan ta med deg overalt takket være sitt hendige format. Buldrematta er relativt tynn, og ideell når du bare kanskje skal buldre litt, eller er sikker på at du har venner med flere pads som skal til samme buldrespot.

test av beal air light crashpad
Lett sak: Beal Air Light er svært transportabel. Ideell når du kanskje skal buldre litt, eller er sikker på at du har venner med deg til samme buldrespot. Foto: Dag Hagen
Beal Air Light Pad

Pris: 2699,-
Vekt: 3,2 kg
Mål: 100x100x9 cm
Design: Brettbar
Web: Beal

skala
8/10

Beal er et av de gamle ærverdige franske merkene, som fra 70-tallet gjorde seg bemerket med tauproduksjon. Nå har de på mange måte kopiert Petzl og har både seler, hodelykter, taubremser og mye annet – samt crashpads.

Air Light er virkelig en lettvekter – en slik pad du har med deg på tur når du bare kanskje skal buldre litt, og som er helt perfekt å sitte på rundt bålet.

Om du ser en liten klippe borti skrenten, stikker du bort og gjør noen mooves. Den er også perfekt for hybelboeren med liten plass og mange buldrevenner, også med små pads. Da har man med seg sin egen pad og kan bidra med litt bedre landing.

Som for Beal Triple Air Light Pad har den gode og solide aluminiumsspenner, samt hengseldesign som gjør den lett å slå sammen. Den har et greit bæresystem, med en god borrelås som holder skulderremmen på plass. Det er avtakbart og kan gjøres om til skulderstropp.

Det enkle designet medfører at paden heller ikke har flapper under og på siden som hindrer saker i å falle ut. Men om du stapper sekken inni og strammer til så vil ikke den falle ut uansett.

LES OGSÅ: Test av Gipfel Yosemite

Det man betaler for en så lav vekt er det minimalistiske designet. Dette er ikke noe å kritisere, men bare noe hver og en må ha sin mening om. Air Light Pad fremstår som solid og enkel og gjør helt klart jobben sin under ditt buldreprosjekt.

Men den liker seg nok aller best sammen med gode venner.

beal air light crashpad
Kompakt: Beal Air Light er en kompakt pad som er enkel å frakte. Foto: Dag Hagen
beal air light crashpad
Enkel: Bæresystemet er som for de andre i denne testen; minimalistisk. Foto: Dag Hagen
beal air light crashpad
Bæresystem: Et nærmere blikk. Enkelt men holdbart. Foto:Dag Hagen
VURDERING
Håndtering
Anvendelighet
Kvalitet
Detaljer
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Lett og hendig format

Godt sammensatt

MINUS

Blir i minste laget om man er alene

Test av Gipfel Yosemite

Gipfel er relativt ny på markedet. Produktene kommer fra India, og i hovedsak er det telt de fokuserer på. Norske buldrebomser kan fryde seg over veldig lave priser, og Gipfel Yosemite er desidert billigst i denne testen.

test av gipfel yosemite crashpad
Rimelig: Gipfel Yosemite har en fin størrelse og en enda finere pris. Foto: Dag Hagen
KL_mest_for_pengene
Gipfel Yosemite

Pris: 1499,-
Vekt: 5,5 kg
Mål: 115x100x11 cm
Design: Brettbar
Web: Gipfel

skala
8/10

Gipfel ble etablert i India rundt 2011 – det var iallefall da grunnleggeren Apaar Mahajan møtte klatresporten, i følge gipfelclimbing.com. Gipfel betyr rett og slett «topp» eller «tind», og merket er Indias første UIAA-sertifiserte klatreutstyrsprodusent.

Nå er ikke det veldig viktig når det kommer til crashpads – der er det slitestyrke og brukervennlighet som teller mest.

Gipfel Yosemite er en tiltalende pad, og er litt mindre og tynnere enn storesøster Gipfle Suru. Yosemite har et enkelt bæresystem med bæreremmer som har samme problem som Suru; borrelåsen som holder reima på plass i hylsteret sitt er ikke sterk nok til å holde bæreremmen fast om man stapper en sekk oppi paden.

Når du løfter den opp på ryggen fra den ene siden, dras gjerne skulderremmen ut av festet sitt.

Dette kan moddes ved rett og slett å sy den fast. Det er jo skjelden en pad moddes til å bæres på skulderen.

Spennene på bæreremmene nederst er også litt løse og tenderer å falle av festet sitt. Dette moddes lett med litt sportsteip.

LES OGSÅ: Test av Ocun Paddy Dominator

Yosemite har et relativt praktisk format, midt mellom de store og de litt mindre padene. Det er klart at som de fleste padene i denne testen har Yosemite et minimalistisk design.

Her er det ikke en eneste klaff. Padding i et yttertrekk, med et enkelt bæresystem. Ferdig snakka.

Og det funker – man har det man trenger. Ifølge importøren er Gifpfel Climbing en av de største produsentene av buldrematter til USA og mellom-Europa.

Kombinasjonen av enkelt design og en uslåelig pris gjør at vi tror på dem.

Gipfel Yosemite er uten tvil «Mest for penga»-paden i denne testen.

test av gipfel yosemite crashpad
Bæresystem: Festepunktet er litt lite, slik at bæreremmen ofte drar seg ut til den ene siden.
test av gipfel yosemite crashpad
Borrelås: En litt større og sterkere borrelås ville løst problemet med bæreremmene.
test av gipfel yosemite crashpad
Setup: Veldig praktisk å kunne lenke padene sammen.
test av gipfel yosemite crashpad
Ut på tur: Ikke sur med to pads godt plassert på ryggen.
VURDERING
Håndtering
Anvendelighet
Kvalitet
Detaljer
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Fantastisk pris

Enkelt design

Bra størrelse

MINUS

Litt lite solid feste for skulderstropper

Hempene nede faller ofte ut av sine fester

Test av Ocun Paddy Dominator

Ocun Paddy Dominator har eksistert i mange år, uforandret. Ikke så rart – den funker fint som den er. Ocun lager produkter som er gjennomtenkte og solide.

test av ocun dominator crashpad
Solid sak: Paddy Dominator er hele 14,5 cm tykk. Det skulle holde til det meste. Foto: Dag Hagen
Ocun Paddy Dominator

Pris: 3999,-
Vekt: 6,1 kg
Mål: 100x132x14,5/200x66x14,5
Design: Brettbar
Web: Ocun

skala
8/10

Tjekkiske Ocun ble startet på 80-tallet av Pavel Hendrych, men ikke under navnet Ocun. Det første produktet var en sele sydd på hans bestemors symaskin, av utrangert fallskjermstoff. Senere kom klatreskoene Rock Pillars, oppkalt etter et fjellområde i Sibir.

Vi testet Rock Pillars-sko for ti år siden og de fikk veldig bra karakter. Rock Pillars ble en del av Ocun da det ble stiftet i 1998. Samtidig startet produksjonen av crashpads og i 2000 kom de opp med glidelåssystemet som gjør at man kan bruke matta både på tvers og på langs.

Ocun Paddy Dominator har eksistert i mange år og lite har skjedd designmessig. Men det er ikke slik at så mye trenger å skje. «Never change a winning team» er et ordtak, og siden Dominator funker kjempebra, så hvorfor endre? 

Noe av det som skiller Ocun Paddy Dominator fra andre crashpads er glidelåssystemet som gjør at den for det første har en «tett» bunn, slik at saker man har i paden ikke detter ut. Videre at denne glidelåsen kan dras over to sider, som medfører at den kan lenkes på langs og på tvers.

LES OGSÅ: Test av Cassin Minido

På langs vil den funke som liggeunderlag. Nå er Dominatoren såpass hard at den kanskje ikke er optimal til slikt bruk.

Men til klatring er den bra og skal du opp i «high balls» så er den vel en av de tryggeste padene. Som for Cassin Domino kan den brukes som stol ved at ryggen lenkes til bunnen med stropper. Den kan også kobles sammen til andre pader under bæring. Dominator er en solid sak som neppe slites ut.

Den tar stor plass i bilen og i boden – men det er et valg man tar. Trygghet krever plass. Ocun Paddy Dominator er et godt kjøp.

test av ocun paddy dominator crashpad
Størrelse: Den tar plass men er veldig god å ha når den ligger under buldreveggen.
test av ocun paddy dominator crashpad
Seng? Jo, her er det bare å legge seg ned og ta seg en blund.
test av ocun paddy dominator crashpad
Praktisk: Tørkematte medfølger i egen lomme.
test av ocun paddy dominator crashpad
Hengslet: Glidelås som «hengsel». Vi har ikke sett at det har røket på noen pader. Men tåler den så tøff behandling som høye fall medfører?
VURDERING
Håndtering
Anvendelighet
Kvalitet
Detaljer
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Tjukk

Solid

Enkel

Kan brukes som stol

Medfølgende tørkematte i egen lomme

Kan koble en pad til under bæring

MINUS

Litt stiv

Tar stor plass

Test av Cassin Minido

Cassin Minido ber en meget praktisk ekstrapad, og fungerer ypperlig som startpad på lange buldere. Ellers er den relativt lett og grei å stuffe inn i bilen.

test av cassin minido
Enkel: Cassin Minido er en meget praktisk ekstrapad, og fungerer ypperlig som startpad på lange buldere. Ellers er den relativt lett og grei å stuffe inn i bilen.
Cassin Minido

Pris: 3299,-
Vekt: 3,76 kg
Mål: 100x114x10,5 cm
Design: Brettbar
Web: Camp.it

skala
7/10

Cassin er et velrennomert firma eid av italienske C.A.M.P, som også eier Camp. Litt forvirrende, men egentlig helt enkelt. C.A.M.P står for Concezione Articoli Montagna Premana, som løst oversatt blir noe slikt som Premana fjellutstyrsdesign, og Camp er et brand på lik linje med Cassin.

Premana var byen det hele startet i 1889, og der ligger C.A.M.P fremdeles, som er en av verdens store klatreutstyrsprodusenter.

Minido kom som en attpåklatt i 2016, og attpåklatter blir man glad i. Minido er en superlett pad som du kan ha med deg overalt, siden den passer inn i de fleste biler. Den er litt større enn Beal Air Light, litt tykkere og litt tyngre.

Det gjør den litt mindre transportabel, men også litt tryggere. Dette er det store dilemmaet ved valg av crashpads. Enn så lenge får du rett og slett ikke i pose og sekk. Et krav om tryggere landing vil alltid medføre større eller flere pader, slik er det bare.

Bæreremmene kan tas av og settes på som skulderreim, noe som kan være praktisk om du har sekk på ryggen.

Minido er en strippet pad, uten mikk-makk. Det gjør den lett og anvendelig. Men også problematisk med bæring av utstyr i paden. Her må du sørge for at utstyret befinner seg i en sekk eller tett pose, slik at det ikke faller ut.

Det er jo helt greit, og medfører den gode enkelheten i utførelsen, som mange setter pris på. Vi har ikke fått testet Minido i lang tid, så vi vet ikke om innmaten kollapser.

Men om vi skal dømme ut i fra den litt tykkere Cassin Domino, så vil du nok ha en pad i lang tid, om du velger Minido.

test av cassin minido
Bæreremmer: Et helt ok bæresystem, som er likt de fleste padene i denne testen. Det er inni hylsa at borrelåsen skal holde skulerremmene på plass. Denne løsner på noen padder, når man bærer tungt..
test av cassin minido
En bra setup: Cassin Minido som startpad, og Domino som tar det litt lengre fallet.
VURDERING
Håndtering
Anvendelighet
Kvalitet
Detaljer
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Lett

Enkel

Passer i de fleste biler

MINUS

Lite negativt

Test av Cassin Domino 2021

Cassin Domino er en crash pad du bokstavelig talt kan stole på. Ikke at det har en veldig praktisk betydning når du buldrer, men ved bålet på kvelden er det fint å kunne slappe godt av med Dominos stolfunksjon. Ellers er Cassin Domino crash pad tjukk og tøff, og vil ta av for ditt litt for lange fall på en god måte.

test av cassin domino crash pad
Sammensatt: Tanken bak Cassin Domino crash pad er at det skal kunne settes sammen med andre Domino-pads ved hjelp av borrelåsflapper. Foto: Dag Hagen
Cassin Domino

Pris: 4999,-
Vekt: 5,7 kg
Mål: 98x132x13,5 cm
Design: Brettbar
Web: Camp.it

skala
8/10

Cassin er et velrennomert firma eid av italienske C.A.M.P, som også eier Camp. Litt forvirrende kanskje, men egentlig helt enkelt. C.A.M.P står for Concezione Articoli Montagna Premana, som løst oversatt blir noe slikt som Premana fjellutstyrsdesign. Camp (uten punktumer) er et brand på lik linje med Cassin. Premana var byen det hele startet tilbake i 1889, og der ligger C.A.M.P fremdeles, som en av verdens store klatreutstyrsprodusenter.

Cassin Domino crash pad har praktisk talt vært uforandret siden den kom for ca 15 år siden. Navnet er inspirert av tanken om at den skal kunne settes sammen med andre Domino-pader, ved hjelp av en overlapp med glidelås.

Dette er en god tanke, men vi har vel aldri sett at det har blitt brukt i praksis. Når det er sagt så lider Cassin Domino ikke under det, og paden fungerer ypperlig for seg selv. Dette er ikke en taco-pad og «hengslen» er vinklet for å unngå fotvrikk under landing. Nå er det relativt opplagt hvilken side som skal ligge ned, så det er nok et lite problem.

En finesse som vi satte stor pris på, er muligheten for å lage stol av paden. På campingtur er det jo paden man sitter på, og vanligvis er man da avhengig av å lene den mot noe for å få støtte i ryggen. Det er ofte et problem, men ikke med Cassin Domino crash pad. Her kan man koble to stropper ned på sidene av paden, og dermed få stol uten å lene paden mot noe. Veldig praktisk. Der kommer også stivheten til sin rett. Ryggen er fin og stødig, og det veier opp for at den nok er i stiveste laget under bruk.

LES OGSÅ: Test av Ocun Paddy Moonwalk

Dagens buldrere trenger ofte flere crashpader, og Cassin Domino er lagt til rette for at du kan bære to stykker samtidig, ved å trekke bæresystemet over den du har på ryggen, og feste remmene nede på den innerste paden. Dette er veldig praktisk. Tidligere var det få produsenter som tenkte på slike løsninger, og det var som regel knotete å bære flere pader samtidig. Domino kan også bæres via skulderreim.

Cassin Domino er uforandret gjennom 15 år, og vi kan vanskelig se at det trengs store endringer. Den funker rett og slett bra.

test av cassin domino
Solid sak: Domino er robust og hele 13,5 cm tjukk.
test av crashpads cassin domino
Solid: Gode forsterkninger på hjørnene, der det er mest slitasje.
test av cassin domino crashpads buldrematter
Bæreremmer: Et helt ok bæresystem. Det er inni hylsa at borrelåsen skal holde skulderremmene å plass. Denne løsner på noen padder, ved større belastning.
test av cassin domino
Stol på Domino: Et praktisk system når økta er over.
VURDERING
Håndtering
Anvendbarhet
Kvalitet
Detaljer
Pris
Totalvurdering
PLUSS

God støffing

Kan settes sammen med andre pader av samme slag

Kan brukes som stol

Gode forsterkninger på hjørnene

MINUS

Høy pris

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,

Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.