Kalkposen eller kalkbøtta er helt nødvendig når du klatrer og buldrer. Les våre tester av kalkposer og finn beste kalkpose til klatring og buldring. Vi skriver guider om hvordan du skal velge riktig kalkpose og kalkbøtte, og kårer best i test.
Sist oppdatert: 3. januar 2023 kl 09.01
KALKPOSE: For å klatre trenger de fleste kalk, som tørker ut hendene slik at klatreren får bedre feste på fjellet. Foto: Dag Hagen
De fleste som buldrer eller klatrer trenger kalk. Til buldring bruker man gjerne kalkbøtter, som står stabilt på bakken, slik at den ikke velter. Til tauklatring bruker man kalkposer.
Vi bruker kalk for å øke friksjonen under klatring. Kalk består av magnesiumkarbonat, og kan kjøpes i tørr eller flytende form.
Hva er en god kalkpose?
For det første må en kalkpose være stor nok til å få hele hånda nedi. En annen kvalitet er vekt. Noen kalkposer består både av tungt stoff og mye greier. Om du tenker vekt på alt utstyret du har på deg under klatring, vil totalresultatet bli vesentlig om du sparer noen gram her og der.
Det er også viktig med en skikkelig lukkemekanisme. Alle klatrere har vel opplevd å få klatresko, sele og alt annet klatreutstyr i sekken badende i kalk fordi kalkposen åpnet seg underveis.
Når det er sagt, så er det nesten umulig å få en kalkpose helt tett. Det kan du lett teste ved å tette posen og gi den et godt kakk med knyttneven. Det er ikke mange poser som da ikke sender ut en skikkelig poff med kalk.
Som eneste kalkpose vi har testet har Wild Country Flow Chalk Bag en emballasje som også kan brukes som oppbevaringspose. Den funker som en våtbag og gjør kalkposen helt tett.
Tittelen beste kalkpose går til Beal Cocoon Clic Clac. Istedenfor snøring, bruker denne romslige posen en klaffemekanisme som du enkelt kan åpne og lukke. Det gjør også posen helt tett. Bravo!
Moon Sport Chalk Bag har en annen smart lukkemekanisme som gjør posen tilnærmet potte tett. Her kan du dra bakdelen av posen over åpningen og kneppe den fast.
Selv om den ikke er hundre prosent tett, er Camp Polimagò en perle av en kalkpose. Den er lett, står stødig på bakken om du vil bruke den til buldring og har et kult retrodesign.
En annen kalkpose som veier omtrent det samme, er Arc'teryx Ion Chalk Bag. Her er beltet festet rett i posen, og ikke via hemper. Det liker vi! Det gjør nemlig at posen kommer litt høyere opp.
En siste kvalitet som er viktig, spesielt for inneklatring, er at kalkposen har en lomme med glidelås. Dette til oppbevaring av for eksempel nøkkel til skapet ditt eller andre små verdisaker. Et godt eksempel på en slik kalkpose er Evolv Graphics Chalk Bag.
Skal du ha kalkposen rundt livet fordi du klatrer sport eller er ikke det så nøye siden du buldrer mest? Hvis du er en tro buldrer så kan du like gjerne ha en stor «bøtte» med kalk.
Det finnes utallige modeller av både kalkbøtter og poser med ulike spesifikasjoner og farger.
Dersom du klatrer er det greit å ha med kalken oppover i ruta, og da er det rett og slett en kalkpose som du kan feste rundt livet som er greia.
Noen kalkposer har feste for børste, og til og med glidelåslomme for å putte ting nedi. Noen poser er også mer sammenleggbare slik at de tar mindre plass. Det er her personlig preferanse kommer inn.
Du kan også få kalkposer formet som vanlige dyr og fantasidyr. Merket 8b+ har ganske kule kalkposer som går rett inn i hjertet til mange kids, men også voksne. Her er det et stort marked.
Prisen er noe som er avgjørende for de fleste. De mer «avanserte» kalkposene med glidelåslommer, børsteholdere og ikke minst kalkposer formet som dyr er ofte litt dyrere. Samtidig får du en bra kalkpose til mellom 100-400 kr.
Det er også alternativ å lage sin egen kalkpose, og om du strikker/hekler går det ganske raskt å lage din egen kalkpose som er helt unik.
I bunn og grunn er det bruksområde, pris, farge og estetikken som slår inn når du skal velge kalkpose, enten det er til klatring eller buldring. Man kan jo tenke litt på at kalkposen kan eventuelt være med å definere deg litt som klatrer. Her er det bare å gjøre litt research og finne den ideelle posen for deg.
Hvorfor trenger du kalkpose?
Kalk øker friksjonen, og gir dermed bedre grep ved klatring. Om du for eksempel klatrer på slopere er det viktig å få hele håndflaten tørr, ikke bare fingrene.
Det samme gjelder om du driver rissklatring og er avhengig av å kjøre hånda inn i en hånd- eller knyttnevejam. Også her bør hele lanken være godt kalka for å sitte bra.
Selv har undertegnende fått problemer under leding fordi hånda satt fast i kalkposen. Heldigvis var det innendørs, og resulterte i et trygt fall. Men alle disse eksemplene illustrerer at det er viktig at kalkposen er stor nok for dine hender.
Den omstridte kalken
Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?
Moral har alltid stått i høysetet når det kommer til klatreetikk. Har du gått ruta? Med hvilken stil? Onsight? En gang var det ikke lov å henge i sikringen og så fortsette klatringen. Man måtte starte fra bakken igjen.
Kalk var også et omstridt tema. Her et leserinnlegg til magasinet Klatrings forløper NorKlatt, i 1979. Et par unge hotshots fra Oslo hadde besøkt Trondheims klatrefelt Korsvika, og der var det observert hvite kalkmerker. Det gikk ikke upåaktet hen:
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.