Kalkposen eller kalkbøtta er helt nødvendig når du klatrer og buldrer. Les våre tester av kalkposer og finn beste kalkpose til klatring og buldring. Vi skriver guider om hvordan du skal velge riktig kalkpose og kalkbøtte, og kårer best i test.
KALKPOSE: For å klatre trenger de fleste kalk, som tørker ut hendene slik at klatreren får bedre feste på fjellet. Foto: Dag Hagen
De fleste som buldrer eller klatrer trenger kalk. Til buldring bruker man gjerne kalkbøtter, som står stabilt på bakken, slik at den ikke velter. Til tauklatring bruker man kalkposer.
Vi bruker kalk for å øke friksjonen under klatring. Kalk består av magnesiumkarbonat, og kan kjøpes i tørr eller flytende form.
Hva er en god kalkpose?
For det første må en kalkpose være stor nok til å få hele hånda nedi. En annen kvalitet er vekt. Noen kalkposer består både av tungt stoff og mye greier. Om du tenker vekt på alt utstyret du har på deg under klatring, vil totalresultatet bli vesentlig om du sparer noen gram her og der.
Det er også viktig med en skikkelig lukkemekanisme. Alle klatrere har vel opplevd å få klatresko, sele og alt annet klatreutstyr i sekken badende i kalk fordi kalkposen åpnet seg underveis.
Når det er sagt, så er det nesten umulig å få en kalkpose helt tett. Det kan du lett teste ved å tette posen og gi den et godt kakk med knyttneven. Det er ikke mange poser som da ikke sender ut en skikkelig poff med kalk.
Som eneste kalkpose vi har testet har Wild Country Flow Chalk Bag en emballasje som også kan brukes som oppbevaringspose. Den funker som en våtbag og gjør kalkposen helt tett.
Tittelen beste kalkpose går til Beal Cocoon Clic Clac. Istedenfor snøring, bruker denne romslige posen en klaffemekanisme som du enkelt kan åpne og lukke. Det gjør også posen helt tett. Bravo!
Moon Sport Chalk Bag har en annen smart lukkemekanisme som gjør posen tilnærmet potte tett. Her kan du dra bakdelen av posen over åpningen og kneppe den fast.
Selv om den ikke er hundre prosent tett, er Camp Polimagò en perle av en kalkpose. Den er lett, står stødig på bakken om du vil bruke den til buldring og har et kult retrodesign.
En annen kalkpose som veier omtrent det samme, er Arc'teryx Ion Chalk Bag. Her er beltet festet rett i posen, og ikke via hemper. Det liker vi! Det gjør nemlig at posen kommer litt høyere opp.
En siste kvalitet som er viktig, spesielt for inneklatring, er at kalkposen har en lomme med glidelås. Dette til oppbevaring av for eksempel nøkkel til skapet ditt eller andre små verdisaker. Et godt eksempel på en slik kalkpose er Evolv Graphics Chalk Bag.
Skal du ha kalkposen rundt livet fordi du klatrer sport eller er ikke det så nøye siden du buldrer mest? Hvis du er en tro buldrer så kan du like gjerne ha en stor «bøtte» med kalk.
Det finnes utallige modeller av både kalkbøtter og poser med ulike spesifikasjoner og farger.
Dersom du klatrer er det greit å ha med kalken oppover i ruta, og da er det rett og slett en kalkpose som du kan feste rundt livet som er greia.
Noen kalkposer har feste for børste, og til og med glidelåslomme for å putte ting nedi. Noen poser er også mer sammenleggbare slik at de tar mindre plass. Det er her personlig preferanse kommer inn.
Du kan også få kalkposer formet som vanlige dyr og fantasidyr. Merket 8b+ har ganske kule kalkposer som går rett inn i hjertet til mange kids, men også voksne. Her er det et stort marked.
Prisen er noe som er avgjørende for de fleste. De mer «avanserte» kalkposene med glidelåslommer, børsteholdere og ikke minst kalkposer formet som dyr er ofte litt dyrere. Samtidig får du en bra kalkpose til mellom 100-400 kr.
Det er også alternativ å lage sin egen kalkpose, og om du strikker/hekler går det ganske raskt å lage din egen kalkpose som er helt unik.
I bunn og grunn er det bruksområde, pris, farge og estetikken som slår inn når du skal velge kalkpose, enten det er til klatring eller buldring. Man kan jo tenke litt på at kalkposen kan eventuelt være med å definere deg litt som klatrer. Her er det bare å gjøre litt research og finne den ideelle posen for deg.
Hvis du vil skille deg ut litt i veggen, så kan en reve-kalkpose være noe for deg?
Hvorfor trenger du kalkpose?
Kalk øker friksjonen, og gir dermed bedre grep ved klatring. Om du for eksempel klatrer på slopere er det viktig å få hele håndflaten tørr, ikke bare fingrene.
Det samme gjelder om du driver rissklatring og er avhengig av å kjøre hånda inn i en hånd- eller knyttnevejam. Også her bør hele lanken være godt kalka for å sitte bra.
Selv har undertegnende fått problemer under leding fordi hånda satt fast i kalkposen. Heldigvis var det innendørs, og resulterte i et trygt fall. Men alle disse eksemplene illustrerer at det er viktig at kalkposen er stor nok for dine hender.
Den omstridte kalken
Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?
Moral har alltid stått i høysetet når det kommer til klatreetikk. Har du gått ruta? Med hvilken stil? Onsight? En gang var det ikke lov å henge i sikringen og så fortsette klatringen. Man måtte starte fra bakken igjen.
Kalk var også et omstridt tema. Her et leserinnlegg til magasinet Klatrings forløper NorKlatt, i 1979. Et par unge hotshots fra Oslo hadde besøkt Trondheims klatrefelt Korsvika, og der var det observert hvite kalkmerker. Det gikk ikke upåaktet hen:
Test av Beal Cocoon Clic Clac
Beal har på mange måter kopiert Petzl i sin utstyrsportefjølje. Men med Cocoon Clic Clac har de skapt et columbi-egg som ingen andre på kalkposefronten. Løsningen fungerer helt upåklagelig, og den posen vi hadde på test var potte tett.
God pose: Beal Cocoon Clic Clac er smart laget og enkel å bruke. Ikke minst så er den helt tett når den er lukket.
Beal Cocoon Clic Clac
Vekt: 110 gram
Åpning: Fjærmekanisme
Belte: Medfølger
Lomme: Nei
Størrelse: Stor
Pris: 330 kroner
10/10
Beal er et av de gamle ærverdige franske merkene, som fra 70-tallet gjorde seg bemerket med tauproduksjon.
«Gammelt» i klatreutstyrssammenheng er jo relativt, all den tid klatreutstyr knapt ble produsert før forrige århundre.
Beal har på sett og vis kopiert Petzl og har både tau, seler, hodelykter, taubremser, arbeidsutstyr og mye annet – samt kalkposer.
Tauproduksjon er de gode på fremdeles, og vi har nå hatt et gledelig møte med en av deres kalkposer – Beal Cocoon Clic Clac
Av navnet skjønner man at det er lyd knyttet til posen, og det er det. Der «alle» andre kalkposer har snørelukking, har Beal Cocoon Clic Clac en slags fjæringsmekanisme som gjør at den åpnes med et klikk og lukkes med et klakk.
Å kalle løsningen for genial er vel å ta litt i, men for oss som buldrer mye er det virkelig nyttig. Vi er vel ikke de eneste som av ulike dustegrunner har funnet kalkposen opp-ned under prosjektet sitt, med det meste av kalken på bakken.
Det slipper du med Clic Clac. Du bare klikker den igjen etter kalking og klikker den opp når det er tid for mer. Vi var litt spent på hvor tett denne lukkingen var, men det viste seg å være kanskje den tetteste lukkingen i testen, ved siden av Moon Sport Chalk Bag.
Lukking: Denne lukkemekanismen er rett og slett smart. Man bare klikker den sammen. Enkelt – og helt tett.
Til tauklatring er kanskje ikke denne funksjonen så veldig viktig. Da åpner man jo posen før man går på veggen og lukker den vel neppe før økta er over.
Men Beal Cocoon Clic Clac har også andre forser. Den er veldig romslig, slik at du virkelig får kalket opp hele håndflaten, eller om du skal jamme på tradklatring; hele hånda. Bare sørg for å ha nok kalk neddi der, for her er det mye plass.
Børsteholderen er funksjonabel og det er enkelt å få børsta ned i den. Det gjør at den faktisk blir brukt, til forskjell fra de produsentene som gjerne har sydd på en trang liten strikk som man ikke orker å bruke fordi det tar for mye tid å få børsta inn.
Børsteholder: Beal Cocoon Clic Clac har en veldig bra børsteholder som spiser og holder på det meste.
Beal Cocoon Clic Clac har ikke lomme, og det er noe vi savner.
Innsiden er godt foret med fleece som gjør at du får kalk på hele hånda.
Beltet er godt festet til posen slik at den ikke beveger seg frem og tilbake på ryggen, eller faller av beltet når man løfter posen under buldring. Meget bra. Den har også karabinfeste om du foretrekker det.
Beal Cocoon Clic Clac er kanskje ikke en estetisk perle, men det er liten tvil om at det er mest funksjonable kalkpose i denne testen.
VURDERING
Belte
Beltefeste
Lukking
Tetthet
Kalking
Børsteholder
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS
Smart lukking som er helt tett
Bra belte og beltefeste
MINUS
Lite negativt
Test av Moon Sport Chalk Bag
Med Moon Sport Chalk Bag har produsenten truffet blink. Moon – oppkalt etter grunnleggeren, legenden Ben Moon, som markerte seg som en av verdens aller beste klippeklatrere på 80 og 90-tallet.
Bra design: Moon Sport Chalk Bag blir formelig helt tett når den lukkes, noe som redder sekken din fra kalkbad.
Moon Sport Chalk Bag
Vekt: 120 gram
Åpning: Flapp
Belte: Medfølger
Lomme: Nei
Størrelse: Medium
Pris: 299 kroner
8/10
Vi var spente da vi mottok Moon Sport Chalk Bag. Den er en av kalkposene i testen med det mest spesielle lukkesystemet i denne testen. Man skyver en flapp over fra ryggsiden av posen over til fremsiden, folder den ned og klipper den fast i en knapp.
Dermed har man dratt en duk over, som lukker posen. Duken ser «lekk» ut, men det er den ikke. Moon Sport Chalk Bag er så og si potte tett. Nesten uansett hvor mye vi knakka på posen kom det svært lite eller ingenting ut.
Er det noen som vet hva han driver med innen sportsklatring, så må det da være Ben Moon. Han var en av de store drivkreftene innen klatresporten helt fra 80-tallet, og hadde en rekke banebrytende førstebestigninger på den tiden.
Fremdeles klatrer han hardt, samtidig som han driver sitt klatremerke Moon, som ble startet i 2002. Han selger crashpads, kalkposer, klær og taubagger, blant annet.
Lukking: Moon Sport Chalk Bag har en smart lukking der man drar bakdelen av kalkvposen over til fronten, folder den ned og knepper til. Det gjør den så og si helt tett.
Lukkesystemet gjør Moon Sport Chalk Bag litt tyngre enn de andre i denne testen. Men her snakker vi om 10-20 gram, altså mindre enn en karabin, så vekten er egentlig irrelevant. Tenk heller på å velge en lettere bukse, sele eller slynber.
Festepunktet for det litt bredere beltet er meget bra. Her slipper du kalkpose opp-ned-problematikken under buldring, fordi posen henger godt nok fast på beltet når du løfter den opp etter den ene siden av beltet.
In action: Moon Sport Chalk Bag under buldring ute. Flappen er da tydelig vendt opp. Dras den over, så vendes den ned, og klippes på knappen.
En ting vi savner er en lomme. Det er tydelig at Mr Moon eier sin egen klatrevegg og kan oppbevare nøklene på kontoret.
Bøsteholderen er skråstilt, slik at det er lettere å få inn børsta.
Moon Sport Chalk Bag er rett og slett en cool og bra kalkpose som vel er så tett som det kanskje er mulig å få det.
VURDERING
Belte
Beltefeste
Lukking
Tetthet
Kalking
Børsteholder
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS
Meget bra og tett lukking
Bra belte og beltefeste
MINUS
Mangler lomme
Test av Arc'teryx Ion Chalk Bag
Ion Chalk Bag kalkpose fremstår som nok et godt Arc'teryx-produkt. Arc'teryx er en legendarisk produsent, som gjentatte ganger har klart å komme opp med innovative løsninger på allerede løste problemer.
Stor og god: Arc'teryx Ion Chalk Bag er en skikkelig kalkpose som du nok vil bli glad i.
Arc’Teryx Ion Chalk Bag
Vekt: 105 gram
Åpning: Stramming med snor
Belte: Medfølger
Lomme: Ja, med glidelås
Størrelse: Stor
Pris: 399 kroner
8/10
Arc'teryx er en av de største stjernene innen klatresegmentet. De ble grunnlagt vest i Canada i 1989, først som «Rock Solid», et navn som ble skiftet til Arc'teryx i 1991.
Hensikten med navneskiftet var deres grunnleggende visjon om å skape «banebrytende, evolusjonær innovasjon». Og det må man vel si de har greid, med nå over 1000 ansatte globalt, sammen med en helt unik standing som utstyrsprodusent.
Og det er alltid en spesiell kvalitet ved deres produkter, så også kalkposen Arc'teryx Ion Chalk Bag. Til å være så stor oppleves Arc'teryx kalkpose som svært lett. Åpningen er skråstil og veldig stor. Her bommer du ikke på hullet for å si det slik.
Beltet er godt festet slik vi liker det; til posen og ikke via hemper. Da kommer posen litt høyere, og friksjonen i festet gjør at posen ikke faller av beltet om du holder den på den ene siden av beltet. Dette resulterer ofte i at kalkposen lander opp ned under buldring.
Feste: På Arc'teryx Ion Chalk Bag er det brukt nylonbånd til børstefeste. Dette stusser vi litt over, siden børstene har mange størrelser.
Børstefestet er i nylonbånd og ikke med strikk, noe vi stusser litt over. Her kan børste lett falle ut. Arc'teryx Ion Chalk Bag kalkpose har en god lomme, men glidelåsen er såpass smal og lomma såpass dyp at det er vanskelig å nå ned til bunnen av lomma.
Lukkemekanismen er relativt teknisk, der du må presse på «knotten» mens du drar i båndet. Dette fikk vi ikke helt til i starten, så det resulterte i at posen ikke lukket seg skikkelig, men lakk kalk gjennom åpningen. Men ved tørrtesting på kontoret så vi lyset og nå virker den helt tett.
Lås: Denne fremstår som litt unødvendig komplisert og var ikke helt lett å skjønne i starten. Men den funker bra når man blir vant til den.
På tross av noen quirks fremstår Arc'teryx Ion Chalk Bag som en super kalkpose. Litt dyr, men med Arc’Teryx vanlige finessrike finish. Denne har du lenge, om noen ikke rapper den, slik noen gjorde med undertegnedes forrige kalkpose fra denne produsenten.
VURDERING
Belte
Beltefeste
Lukking
Tetthet
Kalking
Børsteholder
Lomme
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS
Veldesignet
Pen
Fremstår som kvalitet
Godt beltefeste og bra belte.
MINUS
Dyr
Litt knotete lukking
Dårlig børsteholder
Test av Ocun Push Chalk Bag
Tjekkiske Ocun har vært – og er – et merke å regne med når det kommer til klatreutstyr. De produserer crashpads, seler og hardware av ypperste kvalitet. Her er vår test av Ocun Push Chalk Bag.
Bra sak: Ocun Push Chalk Bag er et bankers kjøp som ville vært enda mer bankers med en glidelås på lomma. Foto: Dag Hagen
Ocun Push Chalk Bag Push Chalk Bag
Vekt: 94 gram
Åpning: Stramming
Belte: Medfølger
Lomme: Ja, uten glidelås
Størrelse: Stor
Pris: 279 kroner
8/10
Forgjengeren til Ocun ble startet på 80-tallet av tjekkiske Pavel Hendrych. Det første produktet var en sele sydd på hans bestemors symaskin, av utrangert fallskjermstoff.
Senere kom klatreskoene Rock Pillars, oppkalt etter et fjellområde i Sibir.
Vi testet Rock Pillars-sko første gang for ti år siden og de fikk veldig bra karakter. Rock Pillars ble en del av Ocun i 1998. Fremdeles får de meget bra skussmål fra oss i norsk-klatring.no.
Ocun er kjent for oss som et firma som lager kvalitetsvarer.
Åpning: Den er veldig stor og med god avstivning. Foto: Dag Hagen
Ocun Push Chalk Bag kalkpose skuffer ikke – kanskje bare bortsett fra at lomma ikke har glidelås, noe som gjør den uegnet til å oppbevare for eksempel nøkler.
Den har også et enkelt festepunkt i toppen, sikkert myntet på karabin i selen. Dette er for vinglete. Men Ocun Push Chalk Bag har et festepunkt til, lenger nede, som fungerer bra.
Ved siden av å ha strikkfeste til børste, har den også to stikklommer ved siden av den glidelåsfrie lomma. Disse fungerer veldig bra til de litt større børstene som er på markedet.
Åpningen er stor og skråstilt og med god avstivning for enklere adkomst ned i posen.
Tettingen er av de bedre og sørger for at klatrekitet ditt ikke neddynges i kalk, noe som de fleste klatrere kanskje har opplevd, og som er veldig irriterende. Noen kalkposer blir jo aldri tette. Vi vil uansett anbefale å putte kalkposen i en vanlig pose slik at – om du skulle glemme å lukke den helt – ikke forsøpler klatreutstyret ditt.
Ocun Push Chalk Bag er et bankers kjøp som ville vært enda mer bankers med en glidelås på lomma.
VURDERING
Belte
Beltefeste
Lukking
Tetthet
Kalking
Børsteholder
Lomme
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS
Bra belte og beltefeste
Børsteholder og romslighet
MINUS
Ikke glidelås på lomme
Test av Wild Country Flow Chalk Bag
Wild Country er vel mest kjent for sine innovative kamkiler som fikk navnet «Friends». Med Wild Country Flow Chalk Bag har de tenkt nytt nok en gang, og den medfølgende emballasjen kan brukes som pakkpose under transport i sekken.
Lomme: Flow Chalk Bag har en skikkelig god lomme i front med glidelås som er knall under klatring inne, når nøkler skal oppbevares.
Wild Country Flow Chalk Bag
Vekt: 110 gram
Åpning: Stramming med strikk
Belte: Medfølger
Lomme: Ja, med glidelås
Størrelse: Medium
Pris: 349 kroner
7/10
Alle med litt fartstid innen klatresporten kjenner til Wild Country og deres columbiegg «Friends».
Det var de første kamkilene på markedet da de ble lansert i 1978, og de revolusjonerte spesielt friklatring.Lange, parallelle riss kunne nå sikres raskt og effektivt.
Wild Country ble plutselig en av verdens ledende klatreutstyrsprodusenter, og de sementerte posisjonen i 1979 da de lanserte sine kiler, «Rocks», med en konkav/konveks form, slik at de fikk tre anleggspunkter, istede for to, og at de dermed sto mer stabilt.
Wild Country har ikke vokst til et veldig stort selskap siden, men de har jevnt og trutt utviklet sine kamkiler og annet hardware. Og kalkposer.
Wild Country Flow Chalk Bag er en medium stor kalkpose med belte og lomme. Strammingen er med strikk som ikke åpner helt. Det kan være fornuftig siden strikken tøyer seg noe og man mister mindre kalk når posen snur seg under buldring – det skjer jo før eller siden. Relativt tjukt fleece-for samler kalk og er hensiktsmessig.
Litt vel løst: Her mener vi beltefeste blir for løst. Det er også vanskelig å modde med knute, da kalkvposen blir vinglete.
En innsigelse er at beltet er helt løst festet på posen, slik at når du løfter den opp etter beltet, så faller posen ut av beltet. Vi mener posen bør ha friksjon mot beltet slik at den står fastere. Ikke nødvendigvis helt fast, men at den tåler sin egen vekt.
Wild Country Flow Chalk Bag har en skikkelig god lomme i front med glidelås som er knall under klatring inne, når nøkler skal oppbevares. Og kanskje kort eller penger i tillegg.
Pakkpose: En smart løsning på kalk-i-sekken problemet. Denne fungerer som en våtbag, med motsatt effekt. Den holder tørrheten inne.
En smart greie med Wild Country Flow Chalk Bag er at pakkposen som den ligger i når du kjøper posen kan brukes til oppbevaring i sekken. Den foldelukkes og blir helt tett. Dermed slipper du å finne sekken nedkalket neste gang du skal klatre.
VURDERING
Belte
Beltefeste
Lukking
Tetthet
Kalking
Børsteholder
Lomme
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS
Smart medfølgende emballasje kan brukes som pakkpose for å hindre kalksøl
Bra lomme
MINUS
Beltefestet gir for løst feste
Høy pris
Test av Evolv Graphics Chalk Bag
Evolv startet med klatresko, og har i dag mange produkter i sin portefjølje, blant annet kalkposer. Evolv Graphics Chalk Bag er kanskje den flotteste vi har testet.
Pen: Evolv Graphics Chalk Bag er veldig flott designet, mener vi.
Evolv Graphics Chalk Bag
Vekt: 112 gram
Åpning: Stramming
Belte: Medfølger
Lomme: Ja, med glidelås
Størrelse: Stor
Pris: 369 kroner
7/10
Evolv ble startet i Los Angeles i 2003 av en kar ved navn Brian Chung. De har nå vokst til å bli et markant firma, primært fokusert på klatresko. Deres sko Shaman vant best i test i bladet Klatring for noen år siden.
For et par år siden ble Evolv kjøpt opp av italienske Oberalp Group, som blant annet eier Salewa og Wild Country.
Evolv Graphics Chalk Bag er flott designet med et landskap med et tre foran, i alle fall den vi mottok for test. Navnet sikter til at motivet på posene varierer.
God lomme: Her har Evolv laget en lomme som fungerer. Den er ikke for dyp og er passe bred.
Evolv Graphics Chalk Bag er av det klassiske designet med to festebunkter opp, der beltet er helt løst. Dette kan festes ved å lage en knute rundt det ene festet, slik at du – om du buldrer – når du skal løfte kalkposen opp etter beltet, ikke risikerer at den faller av og lander opp ned.
Evolv Graphics Chalk Bag er tiltalende i både utseende og taktilitet. Den har en god åpning som er rett avkuttet, med en god lukkemekanisme. Denne tetter bra, med et stoff som ikke lekker kalk. Fleece nedi posen gjør jobben sin som oppsamler av kalk slik at du mest mulig effektivt får kalken på det meste av hånda.
Åpning: En stor og god åpning som er lett å treffe. Lukkemekanismen fungerer bra og har god tetting.
Evolv Graphics Chalk Bag har en god lomme med glidelås som det er enkelt å komme ned i. Børstelomma er solid og stor nok til at den enkelt kan brukes. Noen slike strikklommer er jo så trange at det er vanskelig å få børsta nedi.
Prisen er vel noe høy, men om du liker posen så er det jo bare å droppe en øl på byen og du har spart inn penger til å gå til innkjøp av en pen kalkpose.
VURDERING
Belte
Beltefeste
Lukking
Tetthet
Kalking
Børsteholder
Lomme
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS
Flott design
God åpning og bra tetthet
MINUS
Høy pris
Test av Camp Polimagò
Dette er et av de gamle, italienske merkene som har produsert klatreutstyr i mer enn hundre år. Camp Polimagò er en veldig estetisk kalkpose som det er kult å ha på ryggen.
Flott: Camp Polimagò er en meget tiltalende kalkpose som vekker positive følelser. Det meste fungerer bra, men lukkingen lekker litt kalk gjennom stoffet.
Camp Polimagò
Vekt: 103 gram
Åpning: Stramming
Belte: Medfølger
Lomme: Nei
Størrelse: Stor
Pris: 329 kroner
9/10
Camp er et velrennomert firma eid av italienske C.A.M.P, som også eier Cassin. Litt forvirrende, men egentlig helt enkelt.
C.A.M.P står for Concezione Articoli Montagna Premana, som løst oversatt blir noe slikt som Premana fjellutstyrsdesign, og Camp er et brand på lik linje med Cassin.
Premana var byen det hele startet i 1889, og der ligger C.A.M.P. fremdeles, som er en av verdens store klatreutstyrsprodusenter.
Det er klart at for Camp, som har laget hardcore alpinklatreutstyr i over 100 år, så er kalkposer kanskje noe som ikke prioriteres veldig høyt. Ikke at det gir seg utslag i produktet, for alle de tre posene vi fikk fra Camp til test er bra; Acqualong, Patabang og Polimagò.
Store og gode, og veldig like, selv om Patabang er størst og Acqualong minst, men fremdeles stor. Derfor tar vi bare med en her, Camp Polimagò. Den har bredest bunn, slik at den står rett opp og ned når man buldrer, noe som er praktisk.
Børsteholder: Denne funker også til tykkere børster.
Camp Polimagò har klassisk beltefeste, med beltet gjennom to loops på toppen av kalkposen. Beltet er det ikke noe å si på, det funker som for alle de andre kalkposer i denne testen.
Børstefestet er litt knotete, men funker. På Acqualong ligger festet akkurat under kanten på posen, så der var det faktisk vanskelig å få børsta nedi.
Foret er av relativt tynn fleece, som funker bra. Camp Polimagò er romslig så det holder, og den brede bunnen gjør at du må fylle på med mer kalk for full effekt.
Lukkingen er det ikke noe å si på, den strammer seg lett og fint. Men ved neste korsvei så bør Camp skifte stoffet i lukkingen, for det lekker kalk. Kalken kommer gjennom selve stoffet, noe vi opplevde på alle de tre kalkposene.
Stor: God åpning på Camp Polimagò. Lukkingen var behagelig og bra, men stoffet lekker kalk. Ikke mye, men nok til å få kalkstøv i sekken.
Nå lekker de fleste poser kalk, og det kan jo være at det myke stoffet gjør at du oftere strammer kalkposen skikkelig. Et helt tett stoff er gjerne stivere og dermed tråere å lukke helt enn et mykere stoff.
Den versjonen av Camp Polimagò vi mottok var kjempefint designet, med veldig, kule farger. Det er argument godt nok for å kjøpe denne.
VURDERING
Belte
Beltefeste
Lukking
Tetthet
Kalking
Børsteholder
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS
Meget tiltalende design
Bra lukking
MINUS
Litt høy pris
Lukking lekker kalk gjennom stoffet
Test av Singing Rock Rocket Chalk Bag
Tjekkiske Singing Rock har eksistert i snart 30 år, med en god utstyrsportefølje. Deres Rocket Chalk Bag er en rimelig pose av god kvalitet, og dermed er et bankers kjøp.
Bra lukking: Singing Rock Rocket Chalk Bag har en meget bra lukkemekanisme og – om du lukker skikkelig – derfor ikke vil kalke ned hele utstyrskitet ditt. Foto: Dag Hagen
Singing Rock Rocket Chalk Bag
Vekt: 102 gram
Åpning: Stramming
Belte: Medfølger
Lomme: Nei
Størrelse: Stor
Pris: 269 kroner
7/10
Singing Rock oppsto i 1992, grunnlagt av to klatrere. Den ene, Vladimír Křapka, hadde bakgrunn fra produksjon av sekker og sandaler.
Veien til mykt klatreutstyr var derfor ikke lang, og dette var hovedbasen helt fram til 2011 da de kjøpte produsenten Raveltik, som lagde hardware.
Vi har testet mye av Singing Rocks utstyr, både soft og hardt.
Denne gangen er det altså kalkposen Singing Rock Rocket Chalk Bag som står for tur.
Singing Rock Rocket Chalk Bag er en svær pose som du omtrent kan flytte inn i. Det har en stor kvalitet når det kommer til rissklatring, siden du får kalket opp det som trengs og mere til. Fleece innside, som på de fleste poser. Vekten er helt innafor og ikke noe man tenker på når kalkposen tas på.
Oppheng: Beltefestet er helt løst, men kan enkelt moddes ved å lage en knute på den ene løkka. Foto: Dag Hagen
Festet er løst, slik at selve posen faller ut av beltet om man holder beltet på den ene siden. Dette kan lett fikses ved å sette en knute på det ene festepunktet.
Egentlig ikke et problem, men om du buldrer så legger man jo kalkposen på bakken. Om du da løfter den opp etter beltet tenderer den til å falle og ofte lande opp ned.
Åpning: Den er gigantisk og med god avstivning. Foto: Dag Hagen
Med Singing Rock Rocket Chalk Bag er åpningen så stor at det meste av kalken da vil falle ut. Lomme mangler, men om du skal klatre cragriss er kanskje ikke det så viktig. Om du skal klatre Trollveggen kunne det jo vært hensiktsmessig for oppbevaring av topo, men da har man jo klær og sekk med lommer som gjør den jobben.
Singing Rock Rocket Chalk Bag har en meget bra lukkemekanisme og – om du lukker skikkelig – derfor ikke vil kalke ned hele utstyrskitet ditt.
Veldig mye mer er det vel ikke å si, annet enn at dette er en rimelig kalkpose av god kvalitet, og dermed er et bankers kjøp.
VURDERING
Belte
Beltefeste
Lukking
Tetthet
Kalking
Børsteholder
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS
Bra åpning
Romslig
Bra lukking
Bra tetthet
Rimelig
MINUS
Mangler lomme
Test av Blue Ice Saver Chalk Bag
Med livstidsgaranti på alt de lager, bør franske Blue Ice vurderes av de fleste som er ute etter klatreutstyr. Saver Chalk Bag er i tillegg testens rimeligste pose, så her får du absolutt mest for penga.
Blå sak: Blue Ice Saver Chalk Bag er testens rimeligste kalkpose. Her får du mye for penga.
Blue Ice Saver Chalk Bag
Vekt: 105 gram
Åpning: Stramming
Belte: Medfølger
Lomme: Ja, med glidelås
Størrelse: Liten
Pris: 229 kroner
7/10
Blue Ice er et relativt nytt fransk selskap som satser skikkelig, primært på alpint utstyr. På få år har de bygd opp en bra produktlinje, med et tydelig fokus på miljø og gjenbruk. De har livstidsgaranti på alt de lager, og betaler 1% av det de tjener til miljøorganisasjoner.
De produserer sekker, seler, isøkser og isskruer, sistnevnte som skal være verdens letteste.
Vi har tidligere testet en sekk fra Blue Ice som fikk gode karakterer. Nå er altså en kalkposen Blue Ice Saver Chalk Bag under lupen.
Blue Ice Saver Chalk Bag har et klassisk design med to festepunkter øverst. Disse er som for de fleste kalkposer i denne testen helt «løse», som vil si at om du holder posen i den ene enden av beltet så faller posen ut av festepunktet sitt.
Dette er spesielt irriterende ved buldring, men kan lett moddes ved å sette en knute i beltet på det ene festepunktet. Da står den helt fast.
Blue Ice Saver Chalk Bag har snøring på siden som lukker posen godt. Stoffet i lukkinga er så bra at den ikke lekker kalk i vesentlig grad. Noe blir det alltids, men for denne kalkposen er den tettingen over pari.
Åpning: Blue Ice Saver Chalk Bag har et relativt smalt design som allikevel funker. Tettingen er meget bra.
Posen er relativt smal, men den funker overraskende bra. Den er såpass dyp at man får kalket opp hele hånda om man har nok kalk nedi der.
Børstefestet er også solid og bra, til forskjell fra en del andre produsenter. Saver har en god lomme med en bra glidelås.
Lomme: Blue ice Saver Chalk Bag har et smalt design, som er vel og bra, men da blir det vanskelig å nå helt ned i lomma.
Men Blue Ice Saver Chalk Bag er såpass dyp og smal at det blir litt knotete å få tak i for eksempel en nøkkel. Ved valg av å designe posen såpass smal så ville vel ikke vi heller gjort lomma kortere, men konsekvensen er uansett vanskelig adgang. Smalt er også beltet, så om du er litt røslig bygd så rekker ikke det rundt magen.
Med en pris på 229 kroner er uansett Blue Ice Saver Chalk Bag mest for pengene.
VURDERING
Belte
Beltefeste
Lukking
Tetthet
Kalking
Børsteholder
Lomme
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS
Meget rimelig
Dyp
God lukking
MINUS
Kort belte
Lomma er for dyp og smal
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.