Taiss er navnet på en ny serie klatreprodukter fra sveitsiske Mammut. Denne buksa er beregnet på fjellbruk vår, sommer og høst, og er laget i Mammuts softshell-materiale med polyamid som hovedingrediens.

Taiss SO er litt tyngre tog en god del rimeligere enn modellen Eisfeld Light SO som vi har testet tidligere.

Buksa har både elastikk og borrelås i livet og to hoftelommer med glidelås. Glidelåsen i skrittet har rød hempe, og et par ekstra hemper følger med buksa. På høyre lår er en cargolomme med glidelås.

Buksa er formsydd med forsterkning på knærne,og formen blir smalere ned mot anklene. Her er våse stramming med justerbar strikk, pluss metallkrok som kan hektes i skolissene. Kroken har sin egen lomme hvor den kan pakkes vekk.

TEST: På vei mot Kvanndalstind i Romsdal med Mammut Taiss SO-buksen. Foto: Siv-Elin Skogen
TEST: På vei mot Kvanndalstind i Romsdal med Mammut Taiss SO-buksen. Foto: Siv-Elin Skogen

I BRUK

Passformen på nye Taiss oppleves om hakket tettere enn på Eisfeld Light SO, og det er egentlig bra, for sistnevnte kunne sægge litt (begge modellene ble testet i samme størrelse). Buksa sitter godt og light, og er svært god å bevege seg i. 

Også pusteevnen er god, og vær beskyttelsen helt fin for ei bukse for sommerhalvåret. På Mammuts nettside markedsføres den som en helårsbukse som også er egnet for isklatring, men spør du oss er dette først og fremst ei bukse for andre årstider enn vinter, siden den ikke er spesielt tykk eller vanntett.

Men til sommerbruk opplever vi den derimot som veldig bra. Lommen på låret er enkel å bruke, og selv hoftelommene er tilgjengelige med klatresele på. Kroken for å hekte fast buksa til støvlene er kjekk, og det er en veldig fin detalj at den kan pakkes vekk når den ikke trengs. Da slipper man at den henger seg fast når den ikke skal det.

Bevegelsesfriheten oppleves som veldig god, og buksa er kjempefin under klatring. Du skal brukte deg på temmelig krevende ruter for å oppleve at buksa forhindrer bevegelser - særlig i fjellet hvor buksa hører hjemme.

Selv om vekta er litt høyere, så gjør den lavere prisen og enda bedre passformen at Taiss er et bedre valg enn Eisfeld Light SO for fjellturer med og uten klatring i den varme årstiden.

Mammut Taiss SO er et trygt valg for fjellklatreren som er ute etter ei bukse for turer i bratte fjell vår, sommer og høst.