Bergtagen er en ny serie fjellklatreprodukter fra svenske Fjällräven. Denne buksen er beregnet på klatring i fjellet, og skiller seg litt fra andre tur- og klatrebukser med sitt nokså elastiske stretch-materiale.

Buksen er relativt tung, og laget i elastisk nylon-materiale. Den har elastikk i på siden dog bak i livet, i tillegg til beltememper. I skrittet er det toveis glidelås med nokså kraftige plasthemper,

Buksa har to lårlommer og 14 centimeter lange lufteåpninger på hvert lår. Disse har mesh på innsiden.

Knærne er formsydde og buksen smalner inn ned leggene mot ankelen, hvor den er ganske smal. Her er glidelås på baksiden av leggen for å åpne buksa over kraftige sko. Nederst er buksa forsterket.

Buksen kommer for øvrig i både herre- og dameversjon, og denne testen er basert på prøving av begge modellene.

TEST: På tur i Romsdalen med Fjällrävens nye klatrebukse. Foto: Tore Meirik
TEST: På tur i Romsdalen med Fjällrävens nye klatrebukse. Foto: Tore Meirik

I BRUK

Bergtagen stretch føles litt uvanlig - tankene går litt mot tights, men det er også poenget med stretchmaterialet.

Samtidig gir det strålende bevegelighet, og buksa sitter tett uten å henge og slenge noe sted. Den er veldig fin å bruke samme med stegjern, men mangler hempe for å hekte buksa i skolissene, slik Mammut Taiss SO har. Passformen og elastikken gir ikke bare bevegelsesfrihet til krumspring i fjellveggen, men også komfort. Alle glidelåsene har kraftige plasthemper som er enkle å bruke.

Buksa er solid, men også ganske tykk og varm (og tung). Kombinert med de små lufteåpningene med mesh inni, blir det fort klamt i motbakkene, selv om materialet har ålreit pusteevne.

Vi savner også lomme på låret. Hoftelommene lar seg riktignok bruke med klatreselen på, men det er uansett lettere med lårlomme.

Fjällräven Bergtagen stretch er utvilsomt ei god bukse for klatreren som skal bryte seg på krevende ruter i fjellet - gjerne når det er litt kaldt.