Jammehansker - test og omtaler 2021

Guider og tester av jammehansker til tradklatring, som vil si klatring med naturlige sikringer. Jammehansker er ofte nødvendig når rissene blir bratte og med parallelle vegger over lengre strekk.

Rissklatring har blitt veldig populært. Da må man jamme, det vil si skvise fingre, hånd eller knyttneve inn i risset, for så å klemme til slik at det skapes friksjon mellom veggen og hånda. 

Dette kan gå veldig hardt ut over huden. Da trengs beskyttelse slik at man ikke skader seg for mye. 

For de hardeste av oss som tenker at de nok tåler litt slitasje, så er det vel og bra, men slitasjen gjør at huden begynner å veske, noe som medfører enda dårligere friksjon, og enda mer slitasje. 

Så for lange, bratte riss lønner det seg absolutt å enten teipe godt eller bruke jammehansker.

Guide til valg av jammehansker tradklatring rissklatring
Guide til valg av jammehansker

Guide til valg av jammehansker

Hva er jammehansker?

Jammehansker er en beskyttende hanske som hindrer slitasje spesielt på oversiden av hånda. Slitasjen kan oppstå når man presser hånda inn i en sprekk og strammer tommelmuskelen slik at hånda ekspanderer og sitter fast i sprekken.

Hva er naturlig klatring?

Naturlig klatring er klatring på riss og formasjoner der man kan legge egne sikringer, det vil si for eksempel kiler, kamkiler eller Hexentrics.

Av og til sette det også bolter på naturlige linjer, men det er gjerne på steder der man ikke får satt naturlige sikringer. 

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen