Kamkiler - best i test 2022

Slik velger du kamkiler

Kamkiler er sikringsmidler du bruker til naturlige sikrede ruter, til vurdering nytte til fjellklatring og tradklatring. Her er Klatrings favoritter basert på tester av kamkiler fra alle de store produsentene.

Kamkiler: Her et nydelig utvalg kamkiler til test. De aller fleste viktige merkene er med. Fra venstre; TotemCams, Black Diamond Camalot C4, Wild Country Friends, Metolius Master Cam, Black Diamond Camalot Ultralight, DMM DragonCams, Fixe Aliens Revolution og Wild Country Zero Friend. Foto: Dag Hagen
Kamkiler: Her et nydelig utvalg kamkiler til test. De aller fleste viktige merkene er med. Fra venstre; TotemCams, Black Diamond Camalot C4, Wild Country Friends, Metolius Master Cam, Black Diamond Camalot Ultralight, DMM DragonCams, Fixe Aliens Revolution og Wild Country Zero Friend. Foto: Dag Hagen

Når du skal klatre en fjellvegg uten bolter, er det en stor fordel å kunne sette sikringer i parallelle riss.

Slike sikringer kalles kamkiler og koster flesk, noe man skjønner når man ser de. Kamkilene har et godt antall bevegelige deler, som i tillegg skal tåle så mye som mulig – gjerne mer enn et tonn.

Hva bør du se etter når du velger kamkiler?

Det er mange momenter å vurdere når kamkiler skal bedømmes. Soliditet, vekt, hvor godt de sitter, mulighet for slyngeforlengelse, fjærstyrke, slitestyrke, anleggsflate mot fjellet, bevegelighet i stamme og pris spiller alle inn.

Du får ikke i pose og sekk når du velger rack. En solid kamkile veier nødvendigvis noe mer, i alle fall frem til produsentene begynner å bruke titan for å redusere vekten ytterligere.

Slitestyrke er et dilemma. Kammene sitter bedre om godset på kammene er mykt. Men da slites de også tilsvarende raskere.

Med sin rimelige pris, forlengbare slynge og solide kammer er Wild Country Friends den beste kamkilen vi har testet, og et soleklart førstevalg til et standardrack.

Kamkilen vil fungere ypperlig til norsk rissklatring, særlig backet opp med et sett med Black Diamond Camalot Z4. Sistnevnte er forresten en vinner om du klatrer mest i Indian Creek eller Yosemite.

En annen fantastisk lett og god kamkile er Black Diamond Camalot Ultralight. Det samme må kunne sies om Metolius Ultralight Master Cam og Wild Country Zero Friends.

Vi vil også slå et slag for DMM DragonCam. Kamkilen veier noe mer, men har en litt annet design med festepunktet for slynga nærmere hodet. Det medfører mindre kraft med tanke på «vandring», og at den bygger mindre på selen.

Den mest innovative kamkilen vi har testet er Totem TotemCam. Med denne nyvinningen belastes kammene direkte istedenfor indirekte, noe som gir langt bedre feste i fjelletsprekken.

Kamkilen Fixe Alien Revolution er moderne versjon av en gammel klassiker. Med sin lengre slynge får den lett merkelappen «Best i fjellet».

Hvilke størrelser skal du starte med?

Når du skal velge kamkiler, handler mye om hvilket budsjett du har. Kort sagt er det slik at du trenger 10-15 stykker i et normalt rack. Men det vil også si 10-15 000 kroner i utgifter.

Med erfaring fra mange år med guiding og kursvirksomhet, samt klatring i både store og små vegger, er vårt råd følgende: I begynnelsen vil du ha god hjelp av tre kammer, og du bør velge størrelsene 1, 2 og 3. Tradisjonelt har tallene indikert tommer, siden produksjonen har vært i Storbritannia og USA.

Merk bare at produsentene ikke er helt samstemt i nummereringen. For eksempel er Wild Countrys 1-tommerskam den som er nummerert 0,5. Fargen virker det som om de nå er samstemte på, iallefall fra 1 tomme og opp.

Basert på erfaring dekker lilla, rød og blå de sprekkviddene som en oftest må sikre i.

Om du har mer penger å bruke, velger du også størrelsene i mellom, altså grønn og gul. Har du enda mer penger å bruke vil vi anbefale 0,5 og 3,5. Under 1 tomme så er det litt ulik fargebruk, men vi vil anbefale det som tilsvarer gul eller grønn fra produsenten Aliens, som er sprekkvidde fra henholdsvis cirka 14-21 mm og 16-26 mm.

Deretter er det bare å fylle på med resten i takt med at økonomien tillater det.

Hvordan tester vi kamkiler?

Når vi tester kamkiler velger vi å ikke grave oss ned i vitenskapelige detaljer. Det viktige er å fremheve de ulike kamkilenes positive og negative sider – opplevelsen og kvaliteten er det som teller.

Vekten er oppgitt for den kamkilen i serien som dekker en tomme (1 inch), det vil det den størrelsen som de fleste produsenter tidligere oppga som nummer 1.

Det er verdt å merke seg at vi har testet Black Diamond Camalot Ultralight, og ikke den vanlige utgaven. Dette grunnet at det primært er vekten som er ulik, og at vi vurderte det slik at det ikke var nødvendig å teste begge to.

Hva har vekt å si for sikkerheten?

Produsentene DMM og Black Diamond har uttalt at de gjerne gjør kamkilene solide og tyngre enn det som trengs, for om mulig å hindre de fra å ryke. Dette med bakgrunn i at mange klatrere plasserer kamkiler feil. Produsentene vurderer det som viktigere å forhindre ulykker enn bokstavelig talt på liv og død spare på vekta.

Faren for at kamkilen ryker ut gjelder særlig når kammene får sideveis belastning. Dette kan skje når kammen står rett ut fra veggen, og et fall kommer som tvinger den til å rette seg nedover. Det setter store krav til både kammenes og akslingenes styrke.

DMM har bevisst økt bredden, altså mer gods, på sine kammer for å tåle slike belastninger. Det øker vekta på kamkilen. Derfor er det viktig å forstå at redusert vekt kan gi økt risiko for at kamkilen tåler mindre!  

Vår anbefaling er at du kun bryr deg om spare vekt på kamkilene når du virkelig vet hvordan dette avgjørende sikringsutstyret skal settes med tanke på belastningsretning, og forstår faren ved såkalt «vandring».

Dette begrepet beskriver hva som skjer når kamkilen beveger seg opp eller sideveis på grunn av bevegelse i tauet. For å unngå dette bør kamkilen settes der risset er formet som en parantes. Da vil den sitte som en «bombe».

Test av Wild Country Friends

«Friends» startet kamkileballet på 70-tallet og revolusjonerte på sett og vis klatresporten, spesielt innen friklatring. Plutselig kunne man sikre godt i riss med parallelle vegger. Det skulle ta ti år før Wild Country fikk en konkurrent.

Test av kamkiler wild country friends
Den første: Wild Country var først på banen med sin Friend. Det skulle ta ti år før den fikk en konkurrent. Foto: Dag Hagen
KL_best_i_test
Wild Country Friends

Pris: 899,-

Vekt: 88 gram

Slynge: Dobbel

Antall i serien: 7

Prisspenn: 899-1199,-

Seriens rekkevidde: 15,8-112,1 mm

Seriens vekt: 75-260 gram

Web: Wildcountry.com

skala
9/10

Alle med litt fartstid innen klatresporten kjenner til «Friends». Det var de første kamkilene på markedet da de ble lansert i 1978, og de revolusjonerte spesielt friklatring. Lange, parallelle riss kunne nå sikres raskt og effektivt.

Tidligere måtte man bruke Hexetrics, men de var det vanskelig å få til å sitte skikkelig, spesielt på vanskelig friklatring.

Arbeidet med Friends startet faktisk allerede i 1971, og det måtte en NASA-ingeniør til for å komme opp med idéen, Ray Jardine. Han var en meget habil Yosemite-klatrer, opprinnelig fra Colorado. Han hadde gode prototyper klare i 1974, og satte hastighetsrekord opp The Nose med de.

En dag klatret Ray med Chris Walker. Ray holdt sin oppfinnelse så hemmelig at venner ikke fikk se dem før de hadde sverget på bibelen at de ikke kom til å sladre. Det hadde Walker gjort og nå var dagen kommet for å prøve.

Men det var mange klatrere på cragget så for å ikke trekke oppmerksomhet spurte walker; «… do you have your … «friends» with you?» Slik ble Friends ble navnet på oppfinnelsen.

Ray Jardine prøvde å få Friends produsert i USA, men støtte på mye problemer. Løsningen ble UK og kompisen Mark Wallance, som i 1977 grunnla Wild Country nettopp for å produsere Friends. Sikringen ble en suksess, selvsagt, og solgte over 5000 enheter det første året.

Den første utgaven hadde stiv stamme som man kunne binde av i øvre del for å minimere momentet om den ble plassert i posisjoner hvor stammen sto ut av veggen. I 1988 kom Friends med wire-stamme.

Siden har utviklingen gått slag i slag, med miniutgaver så små at du måper, og svære greier til off with-riss. Den siste utgaven som vi tester her må vi si at er tidenes beste. Det er det flere grunner til.

De har adoptert Black Diamonds løsning med to aksler, noe som gjør at de dekker et litt større spekter i sprekkvidde. De har dobbel slynge som kan dobles i lengde. Man sparer da som oftest en kortslynge på hver plassering. De sitter veldig godt i hånda og er lett å plassere i risset.

Videre har de en perfekt lengde på stammen, som kommer av kombinasjonen av å nå langt og samtidig være lett å håndtere. Fjæringen i kammene er også veldig riktig dimensjonert. Når det kommer til vekta så er den 6% lavere enn hos sin argeste konkurrent Black Diamond Camalot, men 10% høyere enn sin like arge konkurrent Black Diamond Camalot Ultralight.

Sistnevnte har ikke mulighet for slyngeforlenging, og for hver plassering som må forlenges så sparer Frienden mye vekt. Vekt er dermed ikke et tema som bikker i Ultralights retning, med mindre du har en perfekt «splitter» som går i 60 meter og du ikke har behov for en eneste forlenger.

Slik er det meget sjelden i Norge. Her vandrer rutene hit og dit og kamkilene trenger som regel en ekstra slynge.

Som for Camalot Ultralight har Friends en temmelig stiv stamme, noe som øker sjansen for «vandring», det vil si at kamkilen beveger seg i risset på grunn av bevegelser i tauet.

Stammen er ikke like stiv som hos Camalot Ultralight, men mer enn stiv nok. Forlenging av slynga veier delvis opp for dette.

Når det kommer til bredden på hodet så er det litt smalere enn Black Diamonds. Kammene er også noe bredere. Marginale forskjeller, og ulike løsninger har sine positive og negative sider. Den grønne Camalot Z4 er for eksempel mye smalere enn tilsvarende i grønn Friend, så en kunne vurdert å gå for den istede.

Men bredere kamkiler vandrer mindre og sitter gjerne bedre. Til teknisk klatring ville nok valget falt på smale kamkiler med relativt lang stamme. Til norsk rissklatring ville et sett med Friends, backet opp med et sett med Camalot Z4 fungert ypperlig.

Bottom line er at denne utgaven av Wild Country Friends er vårt førstevalg til standard rack.

VURDERING
Plassering
Slynge
Anvendelighet
På selen
Trygghet
Slitestyrke
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Rimelig pris

Forlengbar slynge

Solide kammer

MINUS

Litt vel stiv stamme

Test av Black Diamond Camalot Z4

Black Diamond har vært markedsleder på kamkile-fronten i mange år, på tross av at Wild Country var først ute med Friends og Camalot først kom ti år senere. Camalot Z4 er en like bejublet kamkile, og det er ikke uten grunn.

test av black diamond camalot z4
Pent håndverk: Black Diamond Camalot Z4 er virkelig et lite mesterverk. Foto: Dag Hagen
Black Diamond Camalot Z4

Pris: 959,-

Vekt: 77 gram

Slynge: Enkel 

Antall i serien: 7

Prisspenn: 949-949,-

Seriens rekkevidde: 7,5-42,1 mm

Seriens vekt: 43-258 gram

Web: Blackdiamond.com

skala
8/10

Black Diamond er et relativt gammelt firma med nytt navn. Det var den ærverdige amerikaneren Yvon Chouinard som starter det hele i 1957 i California da han kjøpte en brukt smie.

Med den laget han bladbolter som han solgte til klatrere fra bilen sin i Yosemite, for å finansiere sin hovedgesjeft; surfing og klatring. Boltene gjorde stor suksess, og det ble starten på Chouinard Equipment Ltd.

Etter flere andre innovasjoner, blant annet den famøse Hexentricks, presenteres kamkilen Chouinard Camalot i 1987, ti år etter Wild Country Friends. Men med en helt ny løsning; at kammene roterer rundt ikke bare en, men to aksler.

Det gjør at momentet blir større på hver kam og at kamkilen, avhengig av kamvinkel dermed sitter bedre i risset, eller rekker over et større spekter av sprekkbredder.

Dette er det som kalles «dominant design» og markeres ved at selv Wild Country, som oppfant kamkilen ti år før Camaloten kom, nå har gått over til denne løsningen på sine Friends.

Løsningen er også videreført til Camalot Z4, og det er rett og slett et meget pent design Black Diamond-staben har fått til med denne delikate kamkilen.

Men det dominante designet funket ikke for de minste størrelsene, der blir det rett og slett for smått om man skal ha to akslinger. De tre minste, som kan plasseres i sprekkbredder fra 7,5mm til 16,3 mm har altså én aksling, men det er ingenting å gråte for. Alle andre små kamkiler har også kun en aksling.   

Med slike små kamkiler på wire har et relativt vanlig problem vært at wirestammen bøyer seg når kammene trekkes ned. Det kan skyldes smuss i systemet, eller rett og slett at de trenger smøring.

På Camalot Z4 er problemet løst ved at en perforert plasthylse som er tredd på. Dette stiver av midtpartiet men bevarer samtidig mye av flexen i stammen.

Samtidig blir den ikke fullt så nett som for eksempel Aliens.

Opp igjennom tidene har Black Diamond kommet med en hel del ulike design på de minste kamkilene sine og vi har brukte mange av dem. Slik det ser ut nå er Camalot Z4 absolutt et stort steg fremover, og vi kan vanskelig se opplagte forbedringspunkter.

Bortsett fra, noe du kanskje ellerede har gjettet; en dobbel slynge. Som påpekt under andre konkurrenter i denne testen er det uforståelig fra et norsk ståsted å ikke ha mulighet til å doble slyngen.

Dette gjør at man på mange plasseringer må bruke en ekstra kortslynge, som man kunne spart, og dermed spart vekt ved å behøve færre slynger på racket.

Men om du klatrer mest i Indian Creek eller Yosemite, og mange andre steder for den sags skyld, er Camalot Z4 en vinner.

VURDERING
Plassering
Slynge
Anvendelighet
På selen
Trygghet
Slitestyrke
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Meget god funksjon

Smalt hode

Ok vekt

MINUS

Ikke forlengbar slynge

Test av Black Diamond Camalot Ultralight

Camalot har vært markedsledere på kamkilefronten i mange år. Nylig kom en lettvektsvariant på markedet. Vi har testet den ut. Her er vår dom:

Test av Black Diamond Camalot Ultralight
Lett sak: Black Diamond Camalot har vært markedsleder i mange år. Dette er den nye lettvektsutgaven. Den er lettere, dyrere og veldig bra. Foto: Dag Hagen
Black Diamond Camalot Ultralight

Pris: 1099,-

Vekt: 75 gram

Slynge: Enkel

Antall i serien: 7

Prisspenn: 1099-1399,-

Seriens rekkevidde: 15,5-114,7 mm

Seriens vekt: 61-225 gram

Web: Blackdiamond.com

skala
8/10

Black Diamond er et relativt gammelt firma med nytt navn. Det var den ærverdige amerikaneren Yvon Chouinard som starter det hele i 1957 i California da han kjøpte en brukt smie.

Med den laget han bladbolter som han solgte til klatrere fra bilen sin i Yosemite, mens hans hovedgesjeft var surfing og klatring. Boltene gjorde stor suksess, og det ble starten på Chouinard Equipment Ltd.

Etter flere andre innovasjoner, blant annet Hexentrics, presenteres kamkilen Camalot i 1987, ti år etter Wild Country Friends. Men med en helt ny løsning; at kammene roterer rundt ikke bare en, men to aksler.

Det gjør at momentet blir større på hver kam og at kamkilen, avhengig av kamvinkel dermed enten sitter bedre i risset, eller rekker over et større spekter av sprekkbredder.

Dette er det som kalles «dominant design» og markeres ved at selv Wild Country, som oppfant kamkilen ti år før Camaloten kom, nå har gått over til denne løsningen på sine Friends.

Camalot har gjennomgått mange endringer i de snart 25 årene de har eksistert. Fra å ha to stammer fikk de etterhvert én stamme som de fleste andre produsenter.

Dette er en mye bedre løsning, spesielt i vertikale lommer der kamkilen står rett ut fra veggen. Da vil de to stammene vrenge seg sideveis og medføre en ugunstig belastning.

Camalots har vært mange klatreres førstevalg i mange år. Nå er de fleste kamkiler relativt like i bruk. Spesielt Camalot Z4, Camalot Ultralight og Wild Country Friends er så og si identiske. Det eneste som oppleves som en opplagt forskjell er lengden på slyngen.

test av black diamond camalot ultralight
Lett og fin: Black Diamond Camalot har vært de flestes favoritt i mange år. Her er den i ny og enda lettere utgave. Foto: Dag Hagen

På Friends er den dobbelt så lang og tredd dobbelt slik at den kan brukes i lik lengde som for Camalots. Eller den kan trekkes ut slik at den får dobbel lengde. Da slipper man som regel å legge på en ekstra kortslynge.

På Camalotene er den kort og enkel. Dette undrer vi litt over. Det er jo en opplagt fordel at slyngen kan dobles i lengde. Da sparer man mange kortslynger i bruk.

Camalot Ultralight har også en veldig stiv stamme. Det medfører økt sjanse for «vandring», som vil si at kamkilen beveger seg i risset på grunn av bevegelser i tauet. Dette stiller økt krav til bruk av slynger.

Ut over dette vil vi si at det kvalitetsmessig er dødt løp mellom Friends og Camalot Ultralight. Førstnevnte er best på pris, så om du ikke vil betale flere hundre kroner ekstra for mulighet for dobbelt så lang slynge så er valget enkelt.

Konklusjonen må bli at Camalot Ultralight er en fantastisk lett og bra kamkile, men at Black Diamond må sørge for mulighet for forlengelse av slynga.

Iallefall til norsk bruk.

VURDERING
Plassering
Slynge
Anvendelighet
På selen
Trygghet
Slitestyrke
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Lett

God funksjon

Markedsleder i mange år

MINUS

Enkel slynge

Dyr

Relativt stiv stamme

Test av Metolius Ultralight Master Cam

Metolius har alltid levert utstyr av høy kvalitet, og Ultralight Master Cam er intet unntak. Den er meget slitesterk og godt sammensatt.

test av Metolius Ultralight Master Cam
Solid: Metolius Ultralight Master Cam er meget slitesterk og godt sammensatt. Foto: Dag Hagen
Metolius Ultralight Master Cam

Pris: 999,-

Vekt: 70 gram

Slynge: Enkel

Antall i serien: 10

Prisspenn: 999-999,-

Seriens rekkevidde: 8,3-77,4 mm

Seriens vekt: 45-129 gram

Web: Metoliusclimbing.com

skala
8/10

Metolius ble startet i den lille garasjen til Doug Phillips i byen Bend i Oregon, ikke langt fra det legendariske cragget Smith Rocks, for snart 40 år siden.

Som de selv sier på nettsiden; «Ingen av oss kunne ha sett for oss hvor klatresporten ville være om 25 år, eller at vi til og med fortsatt ville produsere klatreutstyr.»

På 1980-tallet var valgene man hadde for klatreutstyr ganske begrenset, og mye av utstyret var da uprøvd, ubehagelig, utilstrekkelig eller utilgjengelig. Mange løste dette problemet ved å lage sitt eget utstyr, inkludert Metolius-mannskapet.

Da vi besøkte Smith Rock i 1990 stakk vi innom fabrikken og fikk tusket til oss en sele og en kalkpose av skinn. Svart begge deler, behagelige og i super kvalitet. Begge ble brukt eksessivt slik at de til slutt var fullstendig utslitt.

Å fullstendig slite ut en sele er ikke bra og anbefales ikke. Det kan avdøde Todd Skinner skrive under på. På tross av flere påpakninger skiftet han ikke ut selen sin og det endte med at frontløkka røk og han falt flere hundre meter til bakken.

En digresjon der. Slikt gjelder typisk ikke hardware klatreutstyr, som tenderer å holde nærmest uendelig. Men vent nå, ikke helt.

Kamkiler med myke kammer ser ofte og til slutt sitt endelikt ved at de rett og slett komprimeres der belastningen oftest er størst. Dette gjelder i stor grad for de tidlige utgavene av CCH Aliens.

Men ikke Metolius Ultralight Master Cam. Der er kammene av en langt hardere legering, slik at de nok aldri vil slites ut. Selv har jeg flere kamkiler fra 80-tallet og de er like fine, selv med mykere legering enn Master Cam.

test av metolius master cam
Fin sak: Metolius Master Cam er slitesterk, meget godt sammensatt og vil være en god følgesvenn i mange år. Foto: Dag Hagen

En weak-spot hos Master Cam er noe som naturlig følger med en hard kam-legering, og det er at de ikke sitter så godt. Glatte kammer vil si at det trengs større kraft mot fjellet for at kamkilen skal sitte like godt som en kamkile med myke kammer.

Dette avhenger selvsagt også av fjellets overflate. I granitt sitter nok det meste helt fint, men andre bergarter kan være veldig glatte, og jeg klarte ikke å stole på disse kammene i parallelle plasseringer for eksempel på Grefsenåsen klatrefelt.

Sikkert bare innbilning, men jeg har faktisk poppet en kamkile med glatte kammer tidligere. Det var også en Metolius.

På det positive så har de en veldig lav vekt, sammen med Aliens (61 gram) helt nede i ca 70 gram for ca størrelse 1 inch.

På kammene er det et fargekodesystem som skal vise hvor det er trygt at anleggsflaten møter fjellet. Grønt er trygt, gult er litt bob-bob og rødt skal man unngå. Dette kan være hensiktsmessig for nybegynnere.

Festene på kammene fra nedtrekksmekanismen er i nylontråd. Hvordan dette tåler tidens tann er uvisst.

Master Cam er ellers meget bra sammensatt, og vi kan ikke annet enn å anbefale den.

VURDERING
Plassering
Slynge
Anvendelighet
På selen
Trygghet
Slitestyrke
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Meget godt sammensatt

Fargekodesystem

Slitesterk

MINUS

Glatte kammer

Enkel slynge

Test av Alien Revolution

«Aliens» har vært et begrep siden 80-tallet. Det enkle og funksjonelle designet, laget av den dedikerte Colorado-klatreren David Waggoner slo umiddelbart an. Kanskje også hjulpet av at han egentlig heller ville klatre enn å lage kamkiler, så ventelistene var lange.

test av kamkiler alien revolution
Klassiker: Få kamkiler har blitt så bejublet som Aliens. Med ny Revolution-dress står de ikke tilbake for dem gamle utgaven. Foto: Dag Hagen
KL_best_pa_fjellet
Alien Revolution

Pris: 999,-

Vekt: 65 gram

Slynge: Enkel

Antall i serien: 6

Prisspenn: 999-999,-

Seriens rekkevidde: 79,3-33,4 mm

Seriens vekt: 49-65 gram

Web: Fixeclimbing.com

skala
9/10

CCH, som står for Colorado Custom Hardware startet i 1986 produksjon av noen veldig nette og fine kamkiler. Oppfinner og eier var David Waggoner.

Waggoner var en ihuga klatrer, så ihuga at han og kompisene som jobbet i produksjonen var mer ute og klatret enn de lagde kamkiler. Det gjorde at man gjerne måtte vente en hel vinter på å motta ordren om en serie.

Vi ventet en hel vinter da undertegnede jobbet på Villmarkshuset i Oslo på det glade 90-tall, men fikk endelig kjøpt en serie, som brukes den dag i dag. Aliens var så populære blant dedikerte klatrere at de fleste brukte kun dem, foruten større kamkiler selvsagt.

Polklatrer Ivar Tollefsen skrev angivelig til Waggoner: «Vi mener dine kamkiler er de beste i verden».

Nå hadde det seg slik at Waggoner døde av kreft i 2009, og produksjonen ble da dessverre nedlagt. Mange gråt sine salte tårer – andre holdt sorgen innabords.

Gledelig overraskende var det da at produksjonen ble overtatt av spanske Fixe, i 2011. De modda kamkilene noe, ikke til det dårligere, og startet produksjon til alles glede.

test av alien revolution kamkile
Ny klassiker: En serie med Fixe Alien Revolution i nåtidens design. Foto: Dag Hagen

De vi sitter med her – en hel serie fra 1995 og en fra 2018 er det ikke stor forskjell på. Størrelsene over rød (1 inch) produseres ikke lenger, og det er på sett og vis litt rart, for de var mye smalere enn andre kamkiler av samme størrelsen og passet dermed på steder man ikke plassert annen sikring.

Triggeren som var i aluminium, ble i starten byttet til plast. Likeledes festepunktet for strengen som drar kammene ned. Begge er i siste utgave igjen i metall. Det er lagt på en lite plastsak der tommelen plasseres, heller ikke den sjenerer eller endrer opplevelsen.

De nyeste har vel en anelse bedre funksjon, men det er overraskende hvor bra de eldre har holdt. Kammene er laget av et relativt mykt metall og bærer preg av å ha blitt brukt.

Så hva er det med Aliens som er så bejublet?

Waggoner klarte virkelig å strippe designet ned til kjernen av hva kammen skulle brukes til. Ikke noe overflødig mikkmakk. Kun god funksjon: Smalt hode, fornuftige størrelser, lav vekt og god taktilitet. Vips så hadde han en verdenssuksess som så å si alle dedikerte klatrere brukte.

Senere fikk Aliens mange gode konkurrenter, og alle de andre små kamkilene i denne testen er gode valg; Wild Country Zero Friends, Black Diamond Camalot Z4 og Metolius Ultralight Mastercam.

Vi er dog veldig opptatt av at slynga skal kunne dobles i lengde og undres som påpekt i testen av de andre kamkilene hvorfor en del produsenter velger enkel slynge. Det gjør jo at man som regel må ha med en hel del flere kortslynger på tur, spesielt i fjellet.

Aliens har løst dette ved å sette på en slynge som er vesentlig lengre enn for eksempel Camalot Ultralight, og bare en halv karabinlengde kortere enn Zero Friends.

Stammen er også så myk at om man er helt despo, så kan det forsvares å koble karabineren rett i tommelløkka. Da vil man få en litt uheldig vridning på karabinen, så en må da passe på at tauet ikke klipper seg ut ved at det legger seg over snapperen.

Nå ser det riktignok ut til at nye Aliens kommer med forlengbar slynge, skal vi dømme fra Fixe sine hjemmesider.

Konklusjonen må bli at kombinasjonen av alle de gode funksjonene, den lengre slynga og den digge taktiliteten, samt en god dose nostalgi fører Aliens langt opp på lista over de beste små kamkilene.

VURDERING
Plassering
Slynge
Anvendelighet
På selen
Trygghet
Slitestyrke
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Myk og fin stamme

God håndterbarhet

Sitter godt

Fantastisk historikk

Lav vekt

MINUS

Mindre slitesterk

Test av Totem TotemCam

TotemCam er en av de virkelig store innovasjonene siden kamkilen ble oppfunnet på 70-tallet. Før ble kammene belastet indirekte ved at stammen og akslingen tvang kammene mot veggen. Med TotemCam belastes kammene direkte, noe som medfører en langt større sprengkraft og at den dermed sitter mye bedre.

totemcams test av kamkiler
Sitter godt: TotemCam sitter veldig godt og kan også plasseres i riss som utvider seg nedover. Foto: Dag Hagen
Totem TotemCam

Pris: 1379,-

Vekt: 95 gram

Slynge: Enkel

Antall i serien: 7

Prisspenn: 1379-1379,-

Seriens rekkevidde: 11,7-64,2

Seriens vekt: 69-144 gram

Web: Totemmt.com

skala
8/10

TotemCam produseres i Hernani ved Bilbao i Spania. Totem er litt av et firma. Der tjener alle, også ledelsen, like mye som andre arbeidere.

Beslutningsstrukturen er helt flat og «gutta på gølvet» (damer inkludert) har samme stemmerett som sjefene. Alt overskudd går til positive virksomheter i nærmiljøet. Noe liknende finnes vel knapt noe sted?

Uansett så har Totem kommet opp med en rimelig unik patent, som det tok åtte år å utvikle; «Direct loading system». Dette vil si at virene opp til kammene er festet til den andre siden av kammen, og ikke til stammen, som for alle andre kamkiledesign.

Konsekvensen av det er at man får nesten dobbel «sprengkraft» i forhold til andre kamkiler, noe som resulterer i nesten dobbel friksjon mot fjellveggen.

Dette gjør at TotemCam sitter som skrudd og er en meget trygg kamkile i vanlige plasseringer. Det er også enda et par drøye konsekvenser av systemet. TotemCam kan plasseres i mer «flarende» riss en noen annen kamkile. «Flarende» betyr at risset åpner seg nedover, ofte på en måte som man tenker at ingen sikring kan plasseres der.

test av totemcams kamkiler
Et knippe: TotemCams er meget innovative. Her er fire stykker av serien på syv. Foto: Dag Hagen

Slike plasseringer skal man uansett passe seg for og er nok forbeholdt teknisk klatring.

Den siste helt unike greia med TotemCam er at de tåler belastning på kun to kammer. Om risset er veldig grunt, eller bare har en umulig form for andre kamkiler, kan ofte TotemCam plasseres. Også dette forbeholdt desperat, uansvarlig friklatring eller teknisk klatring.

LES OGSÅ: Test av Alien Revolution

totemcams test av kamkiler
Utrolig: TotemCams tåler belastning på to kammer. Vi testet dette her og det fungerer! Foto: Dag Hagen

Vi har testet og det funker faktisk. Man må da klippe slynga inn i den ene siden av kamkilen, slik at belastningen sendes direkte til de to kammene i fjellet. Dette er uten tvil en utrolig bra oppfinnelse, som proffklatrere og aktive amatører har omfavnet med glede.

Noe negativt? Tja, de bygger mye på selen. Den sprikende nedre del av stammene tar mye plass og ikke minst utsikt, eller skal man si nedsikt, når man skal finne riktig sikring. TotemCam veier også relativt mye mer andre alternativer – som det ikke finnes noen av.

Totem TotemCam er helt unike og er den største innovasjonen på kamkilefronten siden Wild Country Friends kom i 1978.

VURDERING
Plassering
Slynge
Anvendelighet
På selen
Trygghet
Slitestyrke
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Fantastisk innovativ oppfinnelse

Kan brukes på kun to kammer

Sitter ekstremt godt

MINUS

Høy pris

Bygger mye på selen

Høy vekt

Test av DMM DragonCam

DMM DragonCam skiller seg kanskje mest ut i vår test av kamkiler: Det ser ut som DMM DragonCam har en veldig kort stamme i forhold til de andre kamkilene, men skinnet bedrar – Dragon har bare ikke tommelring.

DMM Dragon kamkiler dragoncam test
Dragon: DMM har et litt annet design med festepunktet for slynga nærmere hodet. Det medfører mindre kraft mtp «vandring» og at den bygger mindre på selen, noe som er positivt. Foto: Dag Hagen
DMM DragonCam

Pris: 999,-

Vekt: 103 gram

Slynge: Dobbel

Antall i serien: 10

Prisspenn: 999-1499,-

Seriens rekkevidde: 14-195 mm

Seriens vekt: 75-515 gram

Web: Dmmclimbing.com

skala
9/10

DMM ble stiftet i 1981 som Moorhouse Engineering, med fire ansatte. De skiftet snart navn til DMM og flyttet til Llanberis in 1986, hvor de fremdeles holder hus. Nå har det Wales-baserte firmaet over 200 på lønningslista.

DMM har alltid hatt en høy stjerne blant klatrere og har vært kjent for å lage kvalitetsutstyr av høyeste klasse. I tillegg lager de utstyr for innesentre, som toppankere, utleieseler, utleiesko, topptau osv.

DMM DragonCam er en favoritt hos mange klatrere, og mye av det skyldes det mest spesielle ved den: Stammen er langt kortere enn hos de andre produsentene. Eller slik ser det ut. Faktum er at de fleste konkurrentene har en stor ring der man plasserer tommelen.

Om man sammenligner med for eksempel Wild Country Friends så er tommelpunktet bare noen millimeter nærmere kammene. Videre er nedtrekksgrepet også bare ca 5 millimeter lenger opp.

Forskjellen er altså svært liten, rent funksjonelt. Om man tenker at stammen er kort, er det videre lett å tenke at om den vandrer inn i risset, så blir den vanskeligere å få tak i.

Det er altså ikke tilfelle, rett og slett fordi det er lite man kan gjøre med en stor tommelring. Det er triggeren og kammene man må få tak i.

DMM Dragon har relativt høy vekt. Det er et bevisst grep DMM har tatt, slik vi forstår forklaringen: DMM Dragon er gjort solide for å gjøre den sterkere mot torsjonsbelastning, altså når belastningen kommer slik at den tvinger kammen til å vri seg.

Fornuftig tenkt. Du vil heller ha en litt tyngre kamkile som ikke ryker, enn kammer som kollapser.

I samme argumentasjon kan vi ta med at om festepunktet for kammen er nærmere selve kammen, vil det skape mindre krefter og dermed mindre sjanse for at kammen snur seg – og vandrer for den del.

LES OGSÅ: Test av Totem TotemCam

test av dmm dragoncam kamkile
DMM: En ny kamkile (grønn) og en av den tidligere utgaven. Legg merke til at kammene er flatslipte og med spor på den nye. Foto: Dag Hagen

«Vandring» betyr at kammen på grunn av bevegelser i tauet og at den dermed beveger seg fra side til side, vil ønske å flytte seg til steder i risset som er større enn der den står. Spesielt om risset ekspanderer innover må man være veldig påpasselig. Blir det mye taubevegelse da, så forsvinner kammen inn i risset og du får den aldri tilbake.

Nå vil DMM DragonCam holde fallet uansett, fordi kammene ikke vrir seg (de har to aksler, som Friends og Camalots), så den saken er grei, men kammen får du altså neppe tilbake.

En annen positiv konsekvens av at tommelloopen er droppet er at du får langt mer oversikt med alle kammene på selen. DMM Dragon bygger lite på selen – eller så lite som det går an. Store kammer bygger uansett så mye kammen er i størrelse.

En siste positiv sak med DMM DragonCam er den nye slipingen av kammene. De gamle hadde en relativ liten anleggsflate mot fjellet. I tillegg hadde de en avrundet form, som gjorde den enda mindre.

De nye har fått flatslipte kammer med innslipt mønster, som biter godt mot fjellet.

DMM Dragon gir et meget godt inntrykk. Når vi i tillegg tar med at den forlengbare slyngen når langt og som oftest medfører at du slipper å bruke kortslynge i tillegg kommer DMM Dragon opp som et meget anbefalt produkt.

VURDERING
Plassering
Slynge
Anvendelighet
På selen
Trygghet
Slitestyrke
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Bygger lite på selen

Sresis

Avstand til slyng medfører mindre vandring

Forlengbar slynge

MINUS

Vekt

Pris

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,

Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.