Mange tar med seg for mye utstyr på fjellklatreturer, og ender opp med en tyngre sekk enn nødvendig.
Det er en egen kunst å pakke lett nok, men samtidig ha med nok utstyr. Her får du oversikten over et basisrack som du bør ha med over flere taulengder.
Her får du en oversikt over hva som bør være av ditt personlige utstyr og fellesutstyret til klatring på naturlige sikringer i fjellet. Vi har ikke tatt med andre aspekter som mat, klær, vindsekk osv.
I denne artikkelen får du en oversikt over hva du minimum bør ha med av klatreutstyr over flere taulengder i fjellet.
Personlig utstyr
Det vi mener med personlig utstyr er det utstyret du har på din egen sele og kropp til enhver tid. Dette er et minimum vi mener alle bør ha, men noen vil kanskje bære mer. Dette er også dette du trenger av minimum for å gjøre kameratredning.
For å lage standplass trenger du ikke noe mer enn tre skrukarabinere.
Det kan være fint å ha to enkle karabinere (hvorav den ene er på 120-slynge eller cordeletten) øremerka til standplass. Da har du karabinerne klare når du kommer opp istedenfor å måtte ta karabinere og splitte ekspresslynger osv.
En cordelette (en cordelette er et 7mm tau på ca 5 meter som du skjøter med en dobbel fiskeknute. Dette kan du bruke til standplass, men også som bailetau)
To klemknuter på en enkel karabiner
En kniv på en enkel karabiner
En nøttepirker
Noen ekstra meter med 7mm bailetau i sekken i tilfelle uhellet er ute, eller at du rett og slett må baile.

PERSONLIG UTSTYR: Her er alt av personlig utstyr du minimum trenger (har utelatt å ta bilde av klatresko).
Fellesutstyr
Dette er utstyret du deler på når dere klatrer hver deres taulengde.
To halvtau
Et kilesett som er gjerne fordelt i to sett i henhold til størrelse. Det kan være lurt å ha de små kilene på et sett og de store på et annet.
Et sett med offsets. Et offset-kilesett kommer med kiler i fem ulike størrelser. Disse kan du blande inn med kilesettet.
Altså fra liten blå til stor blå. Det kan være fint å doble noen størrelser av BD størrelse 0.5 (lilla), 0.75 (grønn) og 1.0 (rød).

MINIMUM FELLESUTSTYR: Dette er det du trenger minimum av fellesutstyr.
Eventuelt ekstrautstyr
Hvis du skal på en klassisk fjellklatretur er det faktisk fint å ha med hexer. En hex er en stor sikring som kan være fint å legge bak større blokker der du kanskje ikke vil sette kamkiler.
En hex kan du sette som en aktiv (der du belaster på den sekskantede siden) eller som en passiv (der du belaster hver sin side av hexen, og du setter den som en kile). En kamkile er en aktiv sikring, og det er ikke lurt å sette kamkiler i flak, og litt løsere blokkformasjoner. Kamkilen kan ekspandere og gjøre at blokkene ekspanderer.

HEXER: Hexen har blitt mye erstattet av kamkiler, men samtidig er det et fint sikringsmiddel i fjellet.
Mindre kamkiler enn Black Diamond sin 0.3.
Enkelte plasser kan det være fint å ha med to-tre mindre kamkiler enn størrelse 0.3 selv om du har mindre kiler. Her må du se an hvilken rute du skal på.
Les vår test av små kamkiler.

SMÅ KAMKILER: Det kan være fint å ha med et par ekstra små kamkiler, og de veier ikke så mye heller.
Ellers finnes det alt mulig andre typer utstyr som tricams, messingkiler, bankebolter osv. Det kommer litt an på hva du skal og om du vet at noen sikringer passer bedre til den ruta du skal klatre.
Les også om 20 klatreruter du bør klatre i Norge, eller Norges fineste firere fra lavland til høyfjell.