Norge er et ufattelig allsidig land når det kommer til klatring. Rent geologisk er det mange forskjellige bergarter som gjør at vi har en stor variasjon i klatringa fra nord til sør, øst til vest. Klatring har laga en liste over klassiske ruter over hele Norge, noe som kan hjelpe deg med å planlegge årets Norgesferie.
Vi har laget en liste på klassiske ruter fra grad 4-7-, og både bolt og naturlig sikrede ruter.
Klatreterminologi
Nat betyr naturlig sikret rute eller trad. Det vil si at du må sikre den med kiler/kamkiler, og ha kunnskap til det.
BB betyr boreboltet rute. Da trenger du ikke å ha med deg naturlige sikringsmidler, men ekspresslynger.
En taulengde er i snitt rundt 50 meter.
Nord-Norge
1. Sydpillaren på Stetind (6-) Nat
Stetind er Norges nasjonalfjell, og sydpillaren på Stetind er en av de virkelige store klassikerne. Arne Næss og Else Hertzberg førstebesteg denne ruta allerede i 1936. Returen går via normalveien ned.
Kuglhorn står litt i skyggen av Stetind, men dette er en meget estetisk og flott topp som man burde legge turen innom dersom man er Tysfjord-området. Østkammen er kvass og luftig, men ikke altfor vanskelig for deg som kan klatre på naturlige sikringer.
Om du er fersk i Lofoten og du har akkurat begynt å klatre flere taulengder på naturlige sikringer, så er dette en av rutene du bør gå. Bare Blåbær ligger inne i Djupfjorden og har en anmarsj på en snau time. Det er bolta rappell. Husk, om du ikke kan jamme, så blir det fort litt hardere enn 5-.
Om du har vært i Romsdalen, så har du sett Hornet. Du kan gå en lettere vei opp til Hornet via Halls renne, men er mer klatring dersom du går nordveggen. Retur går ned samme vei.
Store Vengetind er en av de mest markerte fjellene i Romsdalen, og Drømmediederet er en klassisk rute enhver fjellklatrer bør gå. Returen går ned via nordsida.
Dette er en av klassikerne i Romsdalen! Første taulengde er litt rufsete, men så kommer du til en fantastisk diederformasjon. Returen går ned en rampe mot høyre.
9. Storen via Heftyes (5-), Andrews (3) eller Vigdals sva (4+) Nat
Store Skagastølstind (2405 moh) er det høyeste fjellet Norge der du må klatre for å komme til topps. Her er det mange ruter og variasjoner. De klassiske rutene er Heftyes (der det et opptak inn i en kamin som er hovedcruxet), Andrews renne eller Vigdals sva (som er rett til venstre for Heftyes). Turen er lang, og man bruker omlag 3 timer til Hytta på Bandet fra Turtagrø. Regn med rundt 12 timer t/r.
Denne ruta ligger litt i skjul til Storen, men her får du fast og flott veggklatring opp til Søre Dyrhaugstind. Du går først opp til den historiske Hytta på Bandet, så går du videre i sørveggen av Søre Dyrhaugstind. Du har flere varianter, men den letteste veien er grad 4+. Returen går via Dyrhaugsryggen og ned fra Nordre. En virkelig klassiker!
Uskedalen blir omtalt som Norges Yosemite, og med god grunn. Fast og fantastisk granitt, rene riss. En midtsommernattsdrøm er en virkelig klassiker for de som behersker å klatre på rundt grad 6 på naturlige sikringer .
Dette er mange klatreres første rute over flere taulengder på naturlige sikringer. Det er for øvrig en av mange flotte ruter i Nissedal. Velsikra klatring i alle taulengdene, og på moderat grad. Vi anbefaler retur at du går ned stien fra toppen av Hægefjell.
Dette er også en av klassikerne på Hægefjell. En velsikret og fantastisk fin rute. Dog er det et sva på nest siste taulengde man må traversere som kan være vått av og til. Her får du alt av dieder, overheng, kamin og sva på en og samme rute. Vi anbefaler retur at du går ned stien fra toppen av Hægefjell.
Enhver som vil kalle seg fjellklatrer må ha klatra på Skogshorn. Det er mye historie på Skogshorn og Demonstranten er en av de klassiske rutene med klatring i velsikret og fast fjell. Bruk tid på å finne innsteget, man kan surre litt på anmarsjen. Returen går ned enten vest for Skogshorn eller ned turstien fra Skogshorn østover.
En av de finere rutene på Skurvefjell! Her får du klassisk fjellklatring med fine riss og velsikret klatring. Returen går ned sti på vestsida av Skurvefjell.
Den Svarte Stripa er rett til høyre for den velkjente Hvite Stripa; en rute som er mer seriøs pga. litt sparsommelig bolting på cruxtaulengden. Det er ikke sparsommelig bolta på Den Svarte Stripa, og det er klassisk svaklatring. Ta med 15-16 kortslynger. Returen går ned samme vei via rappeller.
Slettafjell er en skjult perle i Setesdal, og her har Nils Rune Birkeland & Co rensa og bolta flere flotte linjer. En av de klassiske linjene er er Trygg og Glad. Her får du klassisk Setesdalssva (men med litt tettere bolting enn det tyskerne gjorde på andre ruter), i en vegg med fast og fint fjell. Det er mer formasjoner i veggen enn det først ser ut til på avstand. Returen går ned samme vei som opp. Det er også mange andre flotte ruter på Sørlandet og omegn.
19. Einfach Schön/Dønn Skjønn på Nomelandsveggen (5+) BB/Nat
Dønn Skjønn er 12 taulengder på klassisk setesdalssva. En del runout, men også innslags av velsikrede riss og diedertaulengder. Et lite bratt sting i toppen belønnes med adgang til idyllisk badevann som er et naturlig stopp før returen ned den godt merkede turløypa mot nord.
Panorama er på 8 taulengder med stort sett moderat klatring på setesdalssva. Bonusen er herlig utsikt, og et markert hardere punktcrux hvor man kan lure seg rundt til høyre slik at graden likevel ikke overstiger norsk grad 5+.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.