Norge er et ufattelig allsidig land når det kommer til klatring. Rent geologisk er det mange forskjellige bergarter som gjør at vi har en stor variasjon i klatringa fra nord til sør, øst til vest. Klatring har laga en liste over klassiske ruter over hele Norge, noe som kan hjelpe deg med å planlegge årets Norgesferie.
Vi har laget en liste på klassiske ruter fra grad 4-7-, og både bolt og naturlig sikrede ruter.
Klatreterminologi
Nat betyr naturlig sikret rute eller trad. Det vil si at du må sikre den med kiler/kamkiler, og ha kunnskap til det.
BB betyr boreboltet rute. Da trenger du ikke å ha med deg naturlige sikringsmidler, men ekspresslynger.
En taulengde er i snitt rundt 50 meter.
Nord-Norge
1. Sydpillaren på Stetind (6-) Nat
Stetind er Norges nasjonalfjell, og sydpillaren på Stetind er en av de virkelige store klassikerne. Arne Næss og Else Hertzberg førstebesteg denne ruta allerede i 1936. Returen går via normalveien ned.
14 taulengder.
Fører: Stetind og Narvik
2. Østkammen på Kuglhorn (5-) Nat
Kuglhorn står litt i skyggen av Stetind, men dette er en meget estetisk og flott topp som man burde legge turen innom dersom man er Tysfjord-området. Østkammen er kvass og luftig, men ikke altfor vanskelig for deg som kan klatre på naturlige sikringer.
5 taulengder.
Fører: Stetind og Narvik
3. Baugsprydet på Baugen (6) Nat
Dette er en av klassikerne på sagnomsuste Baugen på Kvaløya. Enhver som digger riss må dra til Baugen en gang, og dette er en av rutene du bør gå.
5 taulengder.
Fører: Kvaløya selected climbs (utsolgt dessverre)

Fra Baugsprydet på Baugen. Foto: Thea Øvregard Røhme
4. Bare Blåbær i Lofoten (5-) Nat
Om du er fersk i Lofoten og du har akkurat begynt å klatre flere taulengder på naturlige sikringer, så er dette en av rutene du bør gå. Bare Blåbær ligger inne i Djupfjorden og har en anmarsj på en snau time. Det er bolta rappell. Husk, om du ikke kan jamme, så blir det fort litt hardere enn 5-.
5-7 taulengder.
Fører: Lofoten Rock
5. Vestpillaren på Presten (6) Nat
Dersom du har klatra litt, så er dette en av ultraklassikerne i Lofoten. Vær obs på at det kan være mye folk der. Returen går ned på sti.
10 taulengder
Fører: Lofoten Rock
Vestlandet
6. Nordveggen på Romsdalshorn (4+) Nat
Om du har vært i Romsdalen, så har du sett Hornet. Du kan gå en lettere vei opp til Hornet via Halls renne, men er mer klatring dersom du går nordveggen. Retur går ned samme vei.
5 taulengder
Fører: Klatring i Romsdal (utsolgt med ligger åpen på Nasjonalbiblioteket sine nettsider)
7. Drømmediederet på Store Vengetind (5-) Nat
Store Vengetind er en av de mest markerte fjellene i Romsdalen, og Drømmediederet er en klassisk rute enhver fjellklatrer bør gå. Returen går ned via nordsida.
6 taulengder.
Fører: Klatring i Romsdal (utsolgt med ligger åpen på Nasjonalbiblioteket sine nettsider)
8. Ingrid Espelid på Hornaksla (5+) Nat
Dette er en av klassikerne i Romsdalen! Første taulengde er litt rufsete, men så kommer du til en fantastisk diederformasjon. Returen går ned en rampe mot høyre.
3 taulengder.
Fører: Klatring i Romsdal (utsolgt med ligger åpen på Nasjonalbiblioteket sine nettsider)

Karoline Lund Hagen på Ingrid Espelid i Romsdalen. Foto: Dag Hagen.
9. Storen via Heftyes (5-), Andrews (3) eller Vigdals sva (4+) Nat
Store Skagastølstind (2405 moh) er det høyeste fjellet Norge der du må klatre for å komme til topps. Her er det mange ruter og variasjoner. De klassiske rutene er Heftyes (der det et opptak inn i en kamin som er hovedcruxet), Andrews renne eller Vigdals sva (som er rett til venstre for Heftyes). Turen er lang, og man bruker omlag 3 timer til Hytta på Bandet fra Turtagrø. Regn med rundt 12 timer t/r.
4 taulengder.
Fører: Klatrefører for Jotunheimen
10. Søre Dyrhaugstind fra Bandet (4+) Nat
Denne ruta ligger litt i skjul til Storen, men her får du fast og flott veggklatring opp til Søre Dyrhaugstind. Du går først opp til den historiske Hytta på Bandet, så går du videre i sørveggen av Søre Dyrhaugstind. Du har flere varianter, men den letteste veien er grad 4+. Returen går via Dyrhaugsryggen og ned fra Nordre. En virkelig klassiker!
4-5 taulengder.
Fører: Klatrefører for Jotunheimen
11. En midtsommernattsdrøm i Uskedalen (6+) Nat
Uskedalen blir omtalt som Norges Yosemite, og med god grunn. Fast og fantastisk granitt, rene riss. En midtsommernattsdrøm er en virkelig klassiker for de som behersker å klatre på rundt grad 6 på naturlige sikringer .
9-12 taulengder.
Fører: Klatrefører for Uskedalen med Eikedalen
Østlandet
12. Via Lara (4) Nat
Dette er mange klatreres første rute over flere taulengder på naturlige sikringer. Det er for øvrig en av mange flotte ruter i Nissedal. Velsikra klatring i alle taulengdene, og på moderat grad. Vi anbefaler retur at du går ned stien fra toppen av Hægefjell.
7 taulengder
Fører: Gå Telemark
13. Mot Sola (6) Nat
Dette er også en av klassikerne på Hægefjell. En velsikret og fantastisk fin rute. Dog er det et sva på nest siste taulengde man må traversere som kan være vått av og til. Her får du alt av dieder, overheng, kamin og sva på en og samme rute. Vi anbefaler retur at du går ned stien fra toppen av Hægefjell.
Noen klatrer også Mot Sola naken, men vi anbefaler å ha på litt klær.
7-8 taulengder
Fører: Gå Telemark
14. Demonstranten på Skogshorn (5) Nat
Enhver som vil kalle seg fjellklatrer må ha klatra på Skogshorn. Det er mye historie på Skogshorn og Demonstranten er en av de klassiske rutene med klatring i velsikret og fast fjell. Bruk tid på å finne innsteget, man kan surre litt på anmarsjen. Returen går ned enten vest for Skogshorn eller ned turstien fra Skogshorn østover.
5 taulengder
Fører: Klatrefører for Hemsedal
15. Rondo Amorosa på Skurvefjell (5+) Nat
En av de finere rutene på Skurvefjell! Her får du klassisk fjellklatring med fine riss og velsikret klatring. Returen går ned sti på vestsida av Skurvefjell.
3 taulengder
Fører: Klatrefører for Hemsedal
16. Den Svarte Stripa på Andersnatten (7-) BB
Den Svarte Stripa er rett til høyre for den velkjente Hvite Stripa; en rute som er mer seriøs pga. litt sparsommelig bolting på cruxtaulengden. Det er ikke sparsommelig bolta på Den Svarte Stripa, og det er klassisk svaklatring. Ta med 15-16 kortslynger. Returen går ned samme vei via rappeller.
5 taulengder.
Fører: Klatrefører for Oslo og Omegn.
17. Via Dolorosa på Vardåsen (4+) Nat
I landlige omgivelser i Asker, men samtidig ikke så langt unna Oslo by, finner du topp kvalitet svaklatring. Her er det en rute som er mange klatreres første flertaulengders rute på naturlige sikringer, nemlig Via Dolorosa. Det er et fint og velsikret riss hele veien til topps! Returen går ned rappell fra trær og bolta ankere, eller du kan gå rundt.
4 taulengder
Fører: Klatrefører for Oslo og Omegn.

Mari Dahl Schlanbusch på andre taulengde av Via Dolorosa (4+). Foto: Dag Hagen
Sørlandet
18. Trygg og Glad på Slettafjell (6) BB
Slettafjell er en skjult perle i Setesdal, og her har Nils Rune Birkeland & Co rensa og bolta flere flotte linjer. En av de klassiske linjene er er Trygg og Glad. Her får du klassisk Setesdalssva (men med litt tettere bolting enn det tyskerne gjorde på andre ruter), i en vegg med fast og fint fjell. Det er mer formasjoner i veggen enn det først ser ut til på avstand. Returen går ned samme vei som opp. Det er også mange andre flotte ruter på Sørlandet og omegn.
7 taulengder
Klatrefører: Sørlandet Rock.
19. Einfach Schön/Dønn Skjønn på Nomelandsveggen (5+) BB/Nat
Dønn Skjønn er 12 taulengder på klassisk setesdalssva. En del runout, men også innslags av velsikrede riss og diedertaulengder. Et lite bratt sting i toppen belønnes med adgang til idyllisk badevann som er et naturlig stopp før returen ned den godt merkede turløypa mot nord.
12 taulengder
Klatrefører: Setesdal – Climbing in Southern Norway (nytt opplag)
20. Panorama på Løefjell (5+) BB/Nat
Panorama er på 8 taulengder med stort sett moderat klatring på setesdalssva. Bonusen er herlig utsikt, og et markert hardere punktcrux hvor man kan lure seg rundt til høyre slik at graden likevel ikke overstiger norsk grad 5+.
8 taulengder
Klatrefører: Setesdal – Climbing in Southern Norway (nytt opplag)