Fra kamkile til kamklemme

Hva gjør man når ruta er dårlig sikra, og man ikke vil eller kan bolte? En mulighet er å konstruere sitt eget sikringsmiddel.

Av: Arve
Sist oppdatert: 23. april 2018 kl 13.10
Lesetid: 1 minutter

Matt Maddaloni hadde et sterkt ønske om å klatre en ny variant av superklassikeren Grand Wall på The Chief i Squamish, Canada. Det var bare ett problem - siste del av linjas mest klassiske taulengde består av et gigantisk, ekspanderende flak, betegnende nok kalt «Guillotine Flake» (guillotinflaket), som bare venter på å bli presset ut av overivrige klatrere med store kamkiler i racket. Maddaloni løste problemet på en original, men opplagt måte med tanke på hvordan klatreutstyr ellers har utviklet seg: Han konstruerte sitt eget sikringsmiddel, spesialdesignet for akkurat denne seksjonen. Resultatet ble en prototype på «antikammen» (Anticam), eller kamklemma om man får prøve seg frem med et mulig norsk begrep på nyskapningen.

Kamklemma blir kanskje ikke standardutstyr i fjellracket med det første. Men historien viser at det fremdeles finnes muligheter for radikale nyvinninger i utviklingen av klatreutstyr.

Les historien og se bildene på Alpinists nettside.

Publisert 9. desember 2010 kl 13.45
Sist oppdatert 23. april 2018 kl 13.10
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen