Test av små kamkiler

Skal du på en helt naturlig klatretur i sommer? Her får du test av små kamkiler, og våre anbefalinger.

Sist oppdatert 22. desember 2023 kl 06.00
Kristina Pålsgård på Det gylne snitt (8-), Hauktjern. Foto: Dag Hagen
Kristina Pålsgård på Det gylne snitt (8-), Hauktjern. Foto: Dag Hagen

Inntil Aliens kom på markedet sent på 80-tallet fantes ikke små kamkiler.

Aliens sprengte grensene for hva man kunne sikre i, og ble standard utstyr i enhver ekte klatrers rack.

Det skulle ta mange år før produsenten CCH fikk reell konkurranse, selv om Metolius med sine små tricams var tidlig på banen, og Wild Countrys mindre og mindre utgaver av klassikeren Friends kom utover 90-tallet.

Denne testen er ikke lenger aktuell, da har vi nye tester av kamkiler her.

Nå har vi et helt annet ballgame. Alle de store merkene har minikamkiler, og siste tilskudd er Metolius MasterCam som virkelig setter en ny standard for kvalitet, og etter utlukede barnesykdommer nå høster lovord hos de fleste. Wild Country har sin glimrende serie med Zero Friends, der minsteutgaven er så liten at man knapt kan forstå at den tåler over 300 kg. Aliens fikk skarp konkurranse. Da CHHs eier David Waggoner døde i 2009 stoppet produksjonen opp, og Aliens forsvant fra markedet. Nå har imidlertid Fixe kjøpt rettighetene og satt hjulene i gang igjen. Aliens er nok en gang i salg, denne gangen med CE-godkjenning.

Å bestemme seg for hvilken minikam man skal velge, er ikke så vanskelig. Her får du begrunnelsen.

Fixe Aliens

Aliens er en institusjon, og har en veldig høy stjerne hos mange klatrere. Vårt rack ble kjøpt direkte fra fabrikken i 1996, og er flittig brukt siden. En grå en ble mottatt til test nå i våres, etter at Fixe gjenopptok produksjonen. Fixe ventet lenge med å starte produksjonen av den minste (svart), men også den er nå for salg.

Aliens slet en stund med rykter om produksjonsfeil og at man ikke kunne stole helt på håndarbeidet til CHH (Colorado Custom Hardware). Angivelig skulle brudd i wirefestet til kammene ha skjedd – noe man jo overhode ikke kan tolerere. Det er ikke oss bekjent at noen her til lands har opplevd slikt. Med Fixe som produsent er nå uansett Aliens CE-sertifisert, og kvaliteten skulle dermed være upåklagelig.

Aliens sitter veldig bra, grunnet det myke metallet i kammene. De er presise, hendige og delikate. Det myke metallet gjør at de slites raskere, men når man ser klatrere som har brukt sine Aliens i årevis, og funksjonen fremdeles er bra, er det neppe et veldig godt argument mot kjøp. Den minste, svarte utgaven oppleves noe bred og det burde Fixe gjort noe med. Alle andre produsenter sørger for langt smalere hode på tilsvarende størrelse. Aliens kan heller ikke brukes som passiv sikring.

Uansett er Aliens en hærlig kamkile som det alltid er godt å fiske frem og plassere i de små sprekkene. Superlativene hagler fra erfarne brukere, og vi kan ikke annet enn å applaudere. Aliens ruler fremdeles. Seks størrelser fra 8-33 mm (ytterligere fire større utgaver produseres).

kamtest1
kamtest1

Metolius MasterCam

Mastercam er helt tydelig Metolius sitt svar på Aliens, og det er like tydelig at Metolius her har lagt godsida til og virkelig satset på å overgå CHH/Fixe. Spørsmålet er da; har de greid det? Ved første øyekast kan MasterCam minne om et kirurgiske verktøy. Glinsende og med avrundet metallfinish og nydelig ergonomisk utformet trigger. Metolius har byttet ut wire som festeanordning til kammene, med kevlar. Dette skal være enda sterkere, og helt sikkert lettere.

Alle Metolius kamkiler har en kamvinkel på 13,25 grader, noe som medfører større holde- styrke i forhold til sprekkens form, enn andre kamkiler. Det medfører også mindre rekkevid- de og det merkes. Når man sammenligner med andre kamkiler er uansett forskjellen knapt synlig. Stammen er relativt stiv, som gjør at den holder formen, men også at kamkilen i større grad vandrer ved taubevegelse. Slynga er enkel og relativt kort. Metolius kunne godt ha doblet slyngen, slik at man på en enkel måte sparer vekt (ved å trenge færre kortslynger). Dette gjelder selvfølgelig også Aliens, C3 og Ultralight TCU.

Funksjonen innfrir på en overbevisene måte. Kamkilen ligger godt i hånda og har en glim- rende funksjon. Den er smal – kanskje den smaleste fire-kammern på markedet. MasterCam høster applaus fra de fleste brukere, og i tester vinner den som regel gull. Men hvorfor velger da de fleste risselskere Aliens? Jo, MasterCam har poppet flere ganger, antagelig grunnet den harde legeringen i kammene. Og den store triggeren skygger for plasseringen. Uansett: Dette er en bra kamkile som helt klart skal på pallen. Åtte størrelser, fra 8,5 til 48 mm.

kamtest2
kamtest2

Black Diamond Camalot C3

Utah-baserte Black Diamond er kjent for den beste kvalitet, og Camalot C3 oser godt håndverk, akkurat som forventet. C3 har som navnet antyder, tre kammer, og ikke fire som vanlig. Dette medfører enda smalere hode, som igjen åpner for enda smalere plasseringer. Tre kammer medfører også to stammer, siden midtkammen eliminerer muligheten for sentralt feste av stammen.

Den minste C3-en er ikke «godkjent» for friklatring, siden den tåler for lite; 4kN. Dette er uansett mer enn nok til å stoppe et lite fall, og hvilken fantastisk psykisk hjelp er det ikke å ha «noe» sikring heller enn ingen? Derfor; på klassiske, kipe svaruter kan slike små kamkiler være redningen, i det minste for psyken. C3 er nydelig, men har et par «hicks»: Et relativt bredt metallstykke et par cm fra kammene, som gjør at man ofte ikke får en optimal plassering, ved at metallstykket ikke går inn i sprekken.

Det er irriterende, spesielt med tanke på at C3 er stiv i sideretningen – konsekvensen av to stammer. Den tykke plastforsterkningen lenger nede på stammen forhindrer også at stam- men kan legges inn i tynnere riss, for optimal plassering. Når det er sagt fungerer C3 ellers meget bra; den har smalt hode og den har en aldeles nydelig funksjon. Vi nøler ikke med å ta de med på tur. Fem størrelser fra 7,8-22,6 mm.

kamtest3
kamtest3

Metolius Ultralight TCU

Dette er Metolius klassiske utførelse; tre kammer med to sidemonterte aksler. Har eksistert temmelig lik i over 20 år, bare forbedret og utviklet fortløpende. Den viktigste egenskapen er kanskje vekten; verdens letteste kamkile påstår de, og det kan vel stemme. Nå er det vel ikke på småkammene man sparer vekt, siden de er superlette uansett grunnet sin størrelse, men dog; alle gram spart er positivt for klatringen.

Noen er glad i slike tostammere. De fleste er ikke så fornøyde. Fleksibiliteten sideveis tapes og belastning vil i mange tilfeller tvinge kammene til å endre posisjon. Om man er flink å bruke slynger osv går det som regel bra, og vi har til gode å se en kamkile ryke pga den problema- tikken. Men vi har da opplevd at en måtte kasseres etter fall pga at kamakslingen bøyde seg. Ultralight TCU er ikke så egnet i lommer og kinkige plasseringer som sin bror MasterCam, siden hodet er en del bredere. Men i rene, lange og dype Indian Creek-riss vil de fungere utmerket.

En ting som uansett er sikkert er at Ultralight har en meget velfungerende triggerfunksjon, som på vår over 20 år gamle kamkile fremdeles fungerer prikkfritt. Vekten er nok Ultralight sin store force, og satser du på klippekort på storveggsklatring på Grønland kan nok dette være kamkilen du skal satse på. Ellers må nok Ultralight se seg slått av sin bror MasterCam. Seks størrelser fra 8,5-33,5 mm.

kamtest4
kamtest4

Wild Country Zero Friends

Zero er jo en velkjent kamkile, og har eksistert i en del år nå. De minste kan plasseres i sprekker helt ned i 5,5 millimeter! En virkelig nydelig liten sak – dog ikke godkjent for friklatring, grunnet at bruddstyrken (3 kN) er under 6kN. For teknisk klatring er de jo helt ypperlige. Her på bruket har vi hatt gleden av å bruke gul Zero i en femårs tid nå. Vi mottok også de minste til denne testen. Man ikke kan få i pose og sekk. Det man ofrer med Zero er stiv stamme og en del funksjon- stekniske aspekter. Triggerwirene henger litt igjen i sine ledehull, slik at stammen lett bøyer seg under plassering. Stammen er veldig tynn og den kan oppleves som vinglete.

Når det er sagt så vinner man mye på akkurat de samme finessene: Zero er supernett og superlett. Den gir trygge plasseringer som i mindre grad vandrer, nettopp grunnet den bevegelige stammen. Den kan plasseres dypt, siden den ikke har elementer på stammen som stopper mot risset.

Og den kan plasseres i latterlig små sprekker. Den har også dobbel slynge. Hvorfor har ingen av de andre minikammene det? Zero krever litt tilvenning, men du blir glad i denne slanke, bevegelige saken. Seks størrelser fra 5,5 til 24 mm.

kamtest5
kamtest5

Konklusjon

Alle kamkilene har sine pros and cons. Ved å dyrke en egenskap, mister man gjerne en annen. Stivere stamme gjør plasseringsprosessen enklere, men også at kamkilen vandrer mer. Tre kammer gir smalere hode, men medfører stiv stamme sideveis. Mindre kamvinkel medfører tryggere plasseringer, men mindre rekkevidde og visa versa. Mykt metall i kammene medfører at kammene sitter mye bedre, men gir også mindre slitestyrke. Hardt metall i kammene medfører stor slitestyrke, men mindre friksjon mot fjellet. Alt i alt er vår erfaring at alle disse kamkilene har sine fordeler. Det er ofte veldig hendig å ha ulike serier, siden plasseringer kan være svært kinkige og to kamkiler som ser like ut, kan passe ulikt i samme sprekk.

Advarsel

Små kamkiler tåler mye mindre enn de store. Om du tenker at du kan falle, bør du sette to, gjerne tre små kamkiler for å være sikkert på at du ikke går i bakken. Sikringer CE-sertifisert under 6kN er ikke godkjent til friklatring.

Referansegruppe

Følgende personer har kommet med synspunkter og innspill som er trukket inn denne testen: Thomas Meling, Martin Skaar Olslund og Erik Neergaard

Publisert 1. juli 2013 kl 17.35
Sist oppdatert 22. desember 2023 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen