Skremmende i Bohus

Svenske Erik Grandelius har utfordret seg selv og etablert ny rute.

Sist oppdatert: 4. april 2018 kl 11.16
Erik Grandelius på sin nye rute Swedenborska rummet (8b, R/X), på Häller i Bohuslän. Foto: Tellef Storbakken
Erik Grandelius på sin nye rute Swedenborska rummet (8b, R/X), på Häller i Bohuslän. Foto: Tellef Storbakken
Lesetid: 3 minutter

– Det var syv meters runout på en grunn offset grønn/blå Totem kamkile. Sikringen sitter ca åtte meter over bakken, så potensielt bakkefall fra 15 meter.

Slik beskriver Erik Grandelius sin nye rute Swedenborgska rummet (8b, R/X), på Häller i Bohuslän. R betyr at man risikerer lange fall, mens X innebærer at det er alvorlig fare på enkelte partier hvis man faller. Den ca 30 meter høye linja består av noen usammenhengende risslinjer og veggklatring. Den ligger på veggen lengst til høyre på den store klippen, rett over de store bulderne.

– Selve kruksdynoen er fire meter over en dårlig sikring og seks meter over en god sikring, så om den dårlige sikringen ryker toucher man bakken fra krukset.
– Dette høres seriøst ut! Men du var vel solid på cruxet vil jeg anta?
– Det var limit. Og selve klatringen er tynn og teknisk. Derfor vanskelig å overkompensere med styrke.

Det ble ikke tatt bilder under bestigningen, kun film. Vi ønsker jo høyoppløselige bilder, men det skjer ikke, noe som er meget forståelig.
– Har veldig lite lyst å gjøre det igjen med ordentlig kamera.

– Hva er det som driver deg til dette? Det må da være et visst sjansespill og risiko for skade?
– De fleste er enige at klatring ville miste sin mystiske sjarm om alle risikoelementer elimineres. Det er selvfølgelig en intens opplevelse å stå langt over sikringer og vite at den minste feil vil være fatal. Skjønnheten til linjen forstørres gjennom risikoaspektet. Om linjen hadde blitt boltet ville jeg sannsynligvis gått den på andre forsøk uten å legge merke til alle små subtile detaljer. I tillegg er det gøy å lære seg å bruke esoteriske sikringsmetoder som offsetkammer, RPer i opposisjon osv. Man blir flink til å bruke det lille som tilbys. Jeg hadde mer «gøy» da jeg dagen etterpå prøvde Kärlek (8b), på Buråsen, som er fullstendig safe. Men vi må innse at det finnes mange forskjellige typer opplevelser i klatring. Du kunne like gjerne spurt «hvorfor gidde klatre storvegg? Det er jo slitsomt».

– Den dagen hadde jeg god margin på den mest utsatte delen, og følte ikke personlig at jeg tok en urimelig stor risiko.

– Hva betyr navnet på ruta?
– Navnet reflekterer rutas seriøsitet. Det Swedenborgska rummet er ifølge mytisk overtro sjelens venterom, før man vender tilbake til kroppen eller forsetter til himmelen. Kanskje litt pretensiøst men jeg var lei av alle «line»-navnene på Häller (Tor-Line, Stena-Line osv, red. anm).

Erik Grandelius er sponset av Petzl, Beal, Totemcams og Five Ten.

Publisert 4. april 2018 kl 11.16
Sist oppdatert 4. april 2018 kl 11.16
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen