SPORTY: Artikkelforfatter Gudmund Grønhaug på bolta klatring på Vindön i Bohuslän. Foto: Privat
Lesetid: 15 minutter
Bohuslän er kort forklart den delen av Sverige som ligger mellom Gøteborg, Uddevalla og grensa til Norge. Grensen for Bohuslän sør er ved Bohus festning rett utenfor dagens Gøteborg. Bohuslän er det som tilsvarer et fylke i Norge.
Bohuslän var opprinnelig norsk og ble gitt til Sverige av Danmark ved Roskildefreden 26 februar i 1658. I følge historieskrivere var det en svensk forhandler, generalmajor Klas Tott, som overhørte danskenes forhandlingsstrategi og dermed kunne sikre Jämtland og Härjedalen til svensk herredømme på tross av at Karl X Gustav var klar til å avstå begge fylkene til Danmark som norske områder.
Tott kunne stå bak en tynn vegg og høre hva danskene planla. Det er altså en nysgjerrig svenske og dårlige danske vegger som gjorde at vi ikke kan kalle Bohuslän et norsk klatreområde!
Når klatrere snakker om Bohuslän er det stort sett snakk om et vesentlig mindre område enn hele fylket. Mer bestemt er det området mellom E6 og Lysekil via Brodalen de fleste tenker på når man snakker om klatring i Bohuslän. Det er her man finner de kjente klatrefeltene som Häller, Galgeberget, Nordens Ark, Hallinden og Valserød. Her er klatringen hovedsakelig kileklatring med mer eller mindre kontinuerlige rissformasjoner.
Kileklatringen i Bohuslän er kjent over hele verden og tiltrekker seg en haug med klatreturister hvert år. Noen kommer for en helg, noen en uke. Andre blir så hekta at de ender opp med å kjøpe seg et sommerhus eller flytte dit for å ha en nærhet til klatringen de liker så godt. Noe av sjarmen med klatringen i Bohuslän er unektelig den utrolige sammensetningen av folk; nasjonaliteter, evner og ambisjonsnivå blandes i en herlig miks. Det er omtrent like vanlig å få tips fra en gråhåra kar med raus buksestørrelse og rullings i munnviken som av en radmager og hulkinna hippie.
Uansett hvordan man avgrenser Bohuslän som klatredestinasjon så er det en miks av naturlig sikra klatring med kiler og friends og bolta ruter man kan velge i. Siden den naturlige klatringen er godt kjent allerede vil denne artikkelen handle om sportsklatringen i Bohuslän, hvilke felt er best og hvilke ruter er de fineste?
Sportsklatring i Bohuslän har lenge vært forbeholdt noen få harde ruter midt blant kileklatringen. Det har på sett og vis vært eliten som har bestemt at en og annen hard rute har vært for skummel å klatre på egne sikringer og derfor har sikret klatringen med bolter. Selv om man kan finne noen moderat vanskelige ruter med bolter som Waterline (7-) på Norra Ulorna er de fleste av de inneklemte sportsrutene litt lengre opp i graderingsskalaen. Blandingen av at bolter har vært litt uglesett og har kun blitt brukt på de vanskelige rutene har nok påvirket både hvor godt kjent de har blitt og hvordan de er omtalt med navn på rutene og kommentarer i føreren.
På Skälefjell finner vi for eksempel ruta «Borrbulta hela bohuslän boys» (7+). På samme felt står det om en annen rute i føreren at «....feiginger kan bruke en kamkile på toppen». Ingen av delene gir særlig rom for tvil om konfliktene som har vært rundt bruk av bolter og eventuelt hvor godt sikra en rute med bolter skal være. For å toppe konfliktnivået rundt bruk av bolter har det vært flere eksempler på at bolter har blitt fjernet av de som mener det bør brukes mindre bolter. De fleste av disse har blitt erstattet med nye bolter igjen.
Jens Larssen er en av de som har åpnet flest ruter med bolter i Bohuslän. Behovet for enklere boltesikrede ruter og bolta ruter med snill avstand mellom boltene har vært noe av motivasjonen til Jens Larssen for å åpne egne felt med bolter. To av de største feltene med bolter i Bohuslän er kommet til takket være Jens og hans utrettelige borrmaskin; Granitgrottan (Ingalsrød) og Trälleberget/Trällebystrand. Han har også bidrat aktivt med utviklingen av Tjörnbroklippan og Vindön. Noe av det påfallende med Jens Larssen sin bolting er at han ofte har stått for bolting og rensing mens andre har fått gjøre førstebestigningen av rutene. Ved å både bolte ruter langt over eget nivå og samtidig sørge for å fylle opp med lette ruter har Jens bidratt til at sportsklatringen i Bohuslän har fått et stort oppsving.
Å orientere seg i sportsklatringen i Bohuslän har blitt gjort ytterligere vrient ved at ingen av de to førerne dekker alt av klatring:
Klatring i Gøteborg med omnejd
Dekker klatringen fra Gøteborg og opp til Granitgrottan, men ikke videre nordover. Denne føreren har heller ikke med noen av de feltene som har hovedvekt av kileklatring og går dermed glipp av en rekke bolta ruter selv om de er i nedslagsfeltet for føreren. Godt merket i føreren om det er klatring på bolter eller kiler.
Klatring i Bohuslän (Norr om Gullmarsfjorden)
Dekker det som er av klatring fra norskegrensen og ned til og med halvøyen med Brodalen og ned til Lysekil. I føreren er det stort sett nevnt, om ikke merket av, hvilke ruter som har bolter.
I tillegg til disse to førerne er man også nødt til å bruke 27crags for å finne de nyeste klippene med sportsklatring da de er nyere enn noen av førerne.
Bohuslän er et sted med enormt mye klatring og det er svært mange som besøker stedet. Mye av klatringen befinner seg tett inntil eller på dyrka mark, beitemark eller i nærheten av hus og hytter. Dette sammen med at det er få eller ingen store og gode parkeringsplasser her gjør at det til tider kan være anspente forhold mellom klatrere og de som eier grunnen der klatringen foregår.
Noen, slik som grunneieren på Häller, er svært imøtekommende og lager bedre parkering til klatrerne. Andre synes klatrere bare er en uting som hindrer dem i å komme til sine egne eiendommer på grunn av parkerte biler. Felles for alle er at de har bosatt seg i et ellers fredelig område så unødig roping og støy er svært uønsket!
Det er en rekke klipper i Bohuslän som allerede er stengt for klatrere, eller der tilkomsten er uavklart. Neste alle disse tilfellene kunne vært unngått om klatrerne hadde tatt mer hensyn ved parkering, eller ved bruken av feltene. Før man klatrer i Bohuslän skal man ALLTID sjekke om det er en oppdatering om klatrefeltet man ønsker å besøke på sidene til det svenske klatreforbundet: https://access.klatterforbundet.se
Vær spesielt oppmerksom på parkering og aldri tenk at «joda her kommer man sikkert forbi med en bil om man vil». Det kan være din bil som gjør at klatrefeltet blir stengt for alle!
Orker du å kjøre til Bohuslän for å klatre så orker du også å gå noen minutter ekstra for å sikre at du ikke står i veien for noen.
For å gjøre det litt enklere har vi samlet alle de beste klippene her:
Oversikten er forsøkt lagt opp slik at feltene og rutene presenteres fra grensen, Strømstad, og sørover.
Strømstad Mest kjent for harryhandel, mindre kjent at det er to felt med sportsklatring her. Riktignok er klatringen her på to små felt, men rykter skal ha det til at det kan komme flere ruter på en av klippene i nær fremtid.
Felles for begge feltene er at de er vanskelige og finne når man er der første gangen.
Østerødsberget
11 ruter fra grad 6 – 9-. Hovedvekt på ruter rundt grad 7 – 8 Parkering ved ICA så her kan du gjøre unna handlinga og få deg en kjapp økt samtidig.
Holkedalskilen
5 ruter fra 6 – 7 pluss en kilerute (5+). Nok en liten klippe som er vrien og finne første gang. Sydvendt klatring som tørker fort og ligger rett ved veien.
Granitgrottan/ Ingalsrød
Navnet avhenger av hvilke fører du bruker.
Ekstremt variert klatring. Her er alt fra sva til vanvittige takoverheng, overhengende diedere, veggklatring og alt mulig annet.
Selv om feltet gjerne omtales som grottan er mesteparten av klatringen på veggene rundt selve grotta. De fleste vil finne en type klatring de liker her.
Det er totalt 86 ruter her fra grad 3 – 8c+. De fleste er sikret med bolter, men det er også en og annen kilerute her. Hovedsaklig er det jevn og pumpende klatring på fast og godt fjell, men noen av rutene har gode hyller midt i ruta som gjør at klatringen blir noe delt opp og ujevn. Husk å betale for parkeringen (40,-). Det kommer en kasse til kontanter i løpet av høsten.
Klatringen er delt på 5 sektorer:
Barneveggen Ikke la deg lure av navnet! Den kalles barneveggen først og fremst fordi det er svært barnevennlig langs klippen der den ligger i kanten av jordet med gress på bakken og en eventyrskog ved siden av klatringen. Klatringen er på sva med akkurat nok formasjoner til at det er hyggelig å klatre her. Det er også her de letteste rutene på feltet ligger.
Venstre side av hula Her er klatringen vertikal med store formasjoner slik at det kjennes mer som fjellklatring enn sportsklatring. Teknisk krevende og til tider vrient å finne enkleste vei opp. Inn mot selve hula er det flere overhengende diedere med teknisk vanskelig klatring uten at gradene er avskrekkende.
Hula
Bratt, bratt, bratt. Det er bare noen få ruter som går gjennom selve taket i hula. De fleste starter på en av sidene og klatrer på de mindre overhengende veggene opp over hula. Her er letteste rute 8+ og den er hard for graden!
Høyre side av hula
Klatringen her er dessverre delt av en hylle 2/3 opp i veggen. Klatringen er likevel så morsom at det ikke gjør noe at man kan stå på en hylle fire meter under toppankeret. Formasjonene er av en slik karakter at man får mer følelsen av å klatre på kalkstein i sydligere strøk enn bombefast granitt!
Det må nevnes at det er en sektor til på en hylle over hula som kan nås via en rute i venstre kant av feltet. Her er det 6 ruter og et par prosjekter for de som vil ha noe helt for seg selv.
Träleberget
Mer tilgjengelig klatring skal du lete lenge etter! Klatringen er delt på flere felt som man rekker fra samme parkering (parkeringen betales i kiosken).
De tre feltene har veldig forskjellig karakter. Felles er at de ligger lett tilgjengelig rett ved sjøen og at all klatringen er på fast og rød granitt med glimrende friksjon!
Merk at parkering skal gjøres litt bortenfor feltet, ved enden av veien. Betaling med swish eller boksen som står der.
Campingveggen
Klatringen er på vannvasket sva med runde formasjoner. Her er det bolta for at alle skal kunne lede! Du finner alt fra 3+ til litt opp på 7-tallet langs veggen som ligger langs veien. Hvis du er ny og usikker på leding utendørs er dette stedet og dra!
Kalymnos
Litt uklart hvorfor sektoren har fått dette navnet da det er lite som minner om Kalymnos her...
Likevel vel verdt et besøk! Ligger helt nede i vannkanten. Selv om dette er den minste sektoren er det likevel stor bredde i klatringen her. 3+ sva med bolter eller sjuerklatring i overheng, begge deler finnes her!
Träleberget
En av de vakreste sektorene! En helt utrolig atmosfære der klatringen ligger i et amfi noen få titals meter opp fra havet. Klatringen er akkurat så bra som man kan ønske seg på et så flott sted som dette! De fleste rutene er vertikale til svakt overhengende med et par svaruter på begge flankene.
For de som liker det er det også et par kraftig overhengende diedere her som er krydret med litt luftig bolting for den rette følelsen...
Det har vært noen problemer med tilkomst her så man bør absolutt sjekke hvordan det er med adkomst før man tar turen. Feltet er stengt for klatring frem til 15. juli hvert år. Er feltet åpent er dette et av de flotteste stedene man kan klatre. Holder seg tørt og varmt langt ut over høsten. De fleste og fineste rutene er fra 7 – 8 med noen flotte lettere og et par litt hardere.
Øvre Träleberget
Her er det IKKE lov å klatre! Alle bolter er fjernet og det er ikke ønsket at man går her i det hele tatt! Sjekk på svenske klatreforbundet sine sider for å se om det har vært endringer. IKKE gå inn for å se om boltene er kommet tilbake igjen!
Felte som ikke dekkes av Bohus-føreren:
Vindön
Vindön er et klatrefelt som man enten liker veldig godt, eller misliker veldig! Om man liker det eller ikke avhenger av hvordan man liker felt der det nesten aldri er sol, trærne vokser nær veggen, nesten alt er overhengende og klatringen er variasjoner av listeklatring.
Flere av rutene her har store formasjoner og kjennes langt luftigere enn det lengden på rutene skulle tilsi. Godt fotarbeid og is i magen er en stor fordel her da mye av klatringen sniker seg rundt egger eller gjennom overheng og rundt kanter.
Vindön er et glimrende valg når det er for varmt nesten alle andre steder! Føreren er delt inn i flere sektorer, men klatringen er så nær hverandre og klatringen så lik i karakter at det gir mer mening å snakke om Vindön som én sammenhengende klippe enn flere sektorer.
For den sultne buldreentusiast er det et stort uutnyttet potensial for buldring her.
Viks kile
Stort område med klatring på flere frittliggende klipper. Viks kile er stort og komplekst og utvikles enda så det burde nesten hatt en egen artikkel. Her finner du alt du kan ønske deg som sportsklatrer. Lange ruter, korte ruter, bratte overheng og snikende sva fordelt på 7 sektorer. All klatringen er tilgjengelig fra samme parkering med en flott tur på 5-15 minutter. De som ikke finner noe de liker her er så sære at de kan neppe ha mange steder de liker seg!
Som for de fleste klipper er det til tider noe ømtålig adkomst her. Helst ikke ha med hunder til feltet. Om du har med en hund MÅ den være i bånd til enhver tid. Lukk alle grinder du åpner! Ikke tenn opp ild. Men ta gjerne et bad på stranda som ligger rett ved når du er ferdig med å klatre.
Viks Kile var før Granitgrottan ble funnet det stedet alle de som skulle gå harde ruter dro til. Her er det flere ruter på 9-tallet enn de fleste andre steder. Med utviklingen av moderate og lette ruter de siste årene har feltet fått noe for alle. Den boltingen som foregår der nå for tiden er hovedsakelig fra 7 og nedover.
Tjörnbroklippan
Ligger vakkert til ved en eng med vannet glitrende i bakgrunnen. Litt lavere enn de fleste andre klipper i Bohuslän, men likevel mer enn nok til å bli skikkelig pumpa.
Klatringen her er ofte på litt avrunda kanter og lett overhengende, pumpende med andre ord. Dette er nok ikke først og fremst en klippe du drar på langtur for å besøke, men når man er i området for å klatre andre steder er det vel verdt å stoppe her for å spise lunsj i gresset og ticke av noen klassikere. Mesteparten av klatringen her tørker raskt og det kan klatres her til langt ut på høsten.
Svanvik
Altså for en klippe! Dette er kanskje den mest imponerende veggen av alle som er dekt av denne oversikten. Det er knapt noen ruter under grad 7 her, de aller fleste fra 8/8+ og oppover. Dette er klippen for de som har gjort jobben på trening og ønsker å bryne pumpen på lange jevne ruter.
Veggen er rundt 25 meter høy, renskåren, uten store formasjoner og godt overhengende hele veien. Det er en lavere og enda brattere sektor i høyre kant av klippen. Det som trekker ned her er at flere av rutene har blitt til ved ivrig bruk av drill for å lage grepene større og bedre. Hvis man klarer å overse dette og more seg av at noen har vært så tåpelige er klatringen morsom og flott. Hvis man bare blir sint av slik vandalisme er ikke dette det rette stedet å klatre!
Det blir håpløst varmt her om sommeren, men det er mulig å klatre her selv i lett regn så sesongen er likevel lang.
De nye feltene
Gule Torsk
Av de nye feltene som har kommet til den siste tiden er Gule torsk det største feltet med best variasjon av ruter. Her finner man alt fra enkle sva til brutale og lange overhengende ruter med store formasjoner.
Med parkering rett ved E6 og flat anmarsj på 10 minutter er dette nok et felt som vil bli mye besøkt fremover.
Fjellet er noe løst og ustabilt noen steder så det kan være lurt med hjelm når man sikrer. Dette vil bli bedre etter hvert som feltet blir klatret mer på.
Toröd
Stor overhengende vegg med stort sett harde ruter (opp til 8c+). Allerede to år etter åpning har feltet blitt stengt på grunn av mulig konflikt med hekkende fugl. Sjekk svenske klatreforbundets sider for å se om det er greit å klatre her.
Korpekullen
Selv om Korpekullen ikke er av de største feltene i antall ruter er likevel veggen imponerende! Den er 40+ meter høy på det meste og jevnt overhengende stort sett hele veien. Det er foreløpig ikke mer enn 10 ruter her, inkludert en kilerute. Kvaliteten på klatringen er glimrende, og de færreste vil orke mer enn en rute her i løpet av dagen uansett så det holder med de ti rutene som er her.
Kort anmarsj fra en stor parkering. Husk å ha med kontanter til å putte i boksen ved parkeringen. Det er også mulig og telte her om man ønsker det. Gule torsk kan nås fra samme parkering.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.