I løpet av kort tid har Electric Avenue (9-) i Bohuslän fått flere bestigninger. To av de som har klippet anker på den kjente trad-ruta i sommer er Trym Skuggen Landmark og Eline Nesheim.
YNGSTE NOENSINNE: Trym Landmark på vei opp Electric Avenue i Bohuslän. Foto: Geir Arne Bore
Lesetid: 4 minutter
Da Trym på 16 år nylig gikk ruta ble han med det den yngste til å gå en av Bohusläns fineste ruter. Det var Geir Arne Bore som først omtalte saken. Han hang ved siden av Trym da han gikk ruta. Trym forteller at det var Bore som hjalp ham å finne riktig rack, og se over sikringene før han gikk på ruta på led.
– Jeg syns sikringene var greie, kanskje litt tynt i starten, men der er det såpass lett at det går fint, forteller Trym.
Landmark er et ikke ukjent klatrenavn, og både far Einar og mor Guri har klatret i mange år. Trym har selv klatret hele livet, men begynte å trene mer dedikert for omtrent fem år siden. Han har markert seg om en sterk konkurranseklatrer, og klatret opp til 8b+ på bolter (Pump Fiction på Fetsund) men er altså heller ikke fremmed for å støte på egne sikringer.
– Jeg er jo født inn i en klatrefamilie, sier han. – Og vi har vært mye her i området opp gjennom årene. Første gang jeg prøvde å klatre på egne sikringer var nok sommeren 2019, men jeg har ikke klatret mye trad siden det.
Landmark gikk ruta på sitt første led-støt, og forteller at neste prosjekt nok blir på bolter.
En annen som har vært opp superklassikeren i sommer er Eline Nesheim, og er med det andre norske kvinne til å gå ruta.
Ruta har nylig fått flere kvinnelige bestigninger: av lokale Freja Shannon og Megan Cosgrove, samt britiske Hazel Findlay som gikk den for noen år siden.
Electric Avenue fikk sin første kvinnelige bestigning i 2008 av svenske Malin Holmberg som gikk ruta da den fortsatt hadde bolter, og selv gikk jeg den noen år etter at den fikk boltene kappet.
– Jeg prøvde ruta en gang på topptau for tre år siden da sønnen min Leo var 1,5 måneder gammel forteller Eline.
– Det var første gang jeg så linja i virkeligheten, og ble veldig inspirert bare av skuet.
Da hun var tilbake i mai i år fikk hun prøve ruta i gode forhold og gikk den relativt raskt på topptau.
– Jeg trodde det skulle gå ganske lett, sier hun. – Men da jeg kom tilbake et par uker senere hadde sommerforholdene tatt over og ruta føltes en grad hardere enn sist, selv med nygrodd hud og friske krefter. Ble endel dager med ledforsøk i våte og varme forhold der jeg falt på cruxflyttet, telte ikke, men mulig det ble rundt seks støt. Dagen jeg sendte var det 26 grader og vindstille og jeg hadde egentlig ikke tenkt å prøve på led den dagen, men jeg ville friske opp flyttene før regnet kom.
Nok en gang hadde Geir Arne Bore en finger med i spillet:
– Jeg ble overtalt av Geir Arne som sikret meg om å bare gå på led. Da hadde jeg akkurat funnet en alternativ beta som var hardere, men mindre forholdsavhengig. Hadde ikke prøvd den så mange ganger så bestemte meg for å holde meg til den gamle betaen, men på grunn av forholdene ombestemte jeg meg på siste hvil før cruxet og klarte å sende med den nye betaen.
Electric Avenue ligger på Skälefjell som er en av de større klippene i området, og en fin sommmerklippe som ikke får sol før godt utpå ettermiddagen. Ruta ble boltet av Henrik Bolander i 1997 men etter at Martin Olslund, Andreas Klarström og Erik Heyman gikk ruta på egne sikringer ble boltene kappet av Olslund i 2011 – noe som ikke skapte få reaksjoner verken her hjemme eller i nabolandet.
Etter at boltene ble fjernet fikk ruta forbli en naturlig sikret rute, og flere bestigninger har bekreftet at ruta er greit nok sikret.
Eline er enig i at ruta er godt sikret, selv om hun måtte jobbe litt for å finne de beste plasseringene.
– Det er en åpenbar naturlig linje sånn jeg ser det, sier hun og legger til:
– Det er en fantastisk linje! Det har vært en av drømmerutene mine siden jeg så den og prøvde den første gang.
Eller som klatreføreren for Bohuslän formulerer det: En linje att förundras över och drömma om.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.