"Savage Horse" i Bohuslän er repetert av Aleksej Jaruta

Svenske Aleksej Jaruta har repetert den legendariske ruta «Savage Horse» 9- R/X i Bohuslän. Dette er tredje repetisjon av ruta på 20 år. – Første gang jeg prøvde den tenkte jeg at jeg at jeg aldri skulle gå den på led, forteller Aleksej.

Sist oppdatert: 21. januar 2020 kl 22.05
HARDT OG SKUMMELT: Den seriøse ruta "Savage Horse" 9- R/X  i Bohuslän har blitt repetert av svensken Aleksej Jaruta. Foto: Kenny Brandt
HARDT OG SKUMMELT: Den seriøse ruta "Savage Horse" 9- R/X i Bohuslän har blitt repetert av svensken Aleksej Jaruta. Foto: Kenny Brandt
Lesetid: 3 minutter

Bohuslän i sør-Sverige er kjent for naturlig sikrede klatreruter i verdensklasse. Det finnes velsikrede riss i alle ønskelige størrelser på solid granitt, og området blir regnet som et mekka for de som liker å klatre på egne sikringer. Stedet har vært populært lenge, særlig blant nordmenn og svensker. Det har også fått en del oppmerksomhet internasjonalt, blant annet har nettstedet climbing.com skrevet en morsom reportasje fra området. De siste årene har kjente klatrere som Matt Seagal og Hazel Findlay har besøkt området, og latt seg imponere over kvaliteten og mengden stein som finnes i området. Området ble kanskje mest da det fikk besøk av noen av de sterkeste tradklatrerne fra Engeland på 90-tallet.

Se også: Verdensstjerner i Bohuslän

Savage Horse 1
TREDJE BESTIGNING: Aleksej Jaruta på ruta Savage Horse, 9- R/X. Dette er tredje bestigning av ruta på 20 år. Foto: Kenny Brandt

En av rutene som ikke har et riss – som i grunn ikke har noen særlig sikringsmuligheter overhodet – er ruta «Savage Horse». Den er omtrent 20 meter lang og svakt overhengende, og ligger på Häller, det største og mest kjente craget i Bohuslän. Graden er 9- R/X. Bokstaven R står for «runout» - det vil si at det er langt ned til forrige mellomforankring. X vil si at det finnes risiko for ekstremt lange fall, og at et fall på feil sted i verste fall kan føre til døden som følge.

Se også: Det naturlige Bohus

grader
GRADER: Konverteringstabell for gradene og forklaring av bokstavene R og X. Bilde hentet fra føreren "Klättring i Bohuslän" av Hanna og Petter Restorp

For 20 år siden fikk ruta sin første bestigning. Det var det briten Leo Houlding som sto for. Omtrent ti år senere fikk ruta en repetisjon av den lokale klatreren Stefan Wulf. Stefan har gått de fleste harde rutene i Bohuslän, og er ikke kjent for å la seg stoppe av dårlig sikrede ruter. Han hadde en kjapp bestigning av «Savage Horse». Etter fire-fem forsøk på topptau gikk han ruta på led, heldigvis uten å falle.

Stefan er førstebestiger av andre harde og utsatte ruter på Häller som «Dreadline» (8+, R/X) og «Masculine» (8/8+, R/X). Begge har, som «Savage Horse», fått den engelske graden E9. E-graden er et supplement til den tekniske graden, og sier noe om en rutes seriøsitet. Jo høyere tall, jo mer seriøst – dette blir vurdert ut fra kriterier som eksponering, steinkvalitet, avstand mellom sikringene og kvaliteten på disse.

 

Savage Horse 3
LANGT NED: Aleksej på toppcruxet, langt over siste sikring. Foto: Kenny Brandt

Ti år senere igjen har altså ruta fått sin tredje bestigning av svenske Aleksej Jaruta.

– Første gang jeg prøvde den tenkte jeg at jeg at jeg aldri skulle gå den på led, forteller Aleksej.

– Jeg syns sikringene så helt ubrukelige ut. Og toppen, der runouten var på største, virker altfor risikabel. Men i vinter er det den som har vært mest tørr de få dagene det faktisk har gått an å klatre. Jeg var faktisk innstilt på å prøve den helgen før, men jeg turte ikke. Jeg var redd, forteller Aleksej.

Han la ingen skyhooks som sikringer, i motsetning til Leo Houlding og Stefan Wulf. Han forteller at han syns de så for dårlige ut, så det ikke var noe poeng. Racket besto av en stor bra kile og en liten kamkile, i tillegg til tre småkiler høyere opp som «kanskje skulle holdt et fall fra topcruxet».

Aleksej sender en takk til både Richard Ekhed for lån av utstyr (det lille som var), og Oscar Alexandersson for moralsk støtte.

I filmen om klatring i Bohuslän "Crackoholic" er det filmet at både Leo Houlding og Stefan Wulf klatrer "Savage Horse". Innslaget begynner omtrent 46 minutter ut i filmen

Publisert 21. januar 2020 kl 22.05
Sist oppdatert 21. januar 2020 kl 22.05
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen