Verdens høyeste klatretårn åpner i helgen

Klatretårnet OVER ved Lillesand er 47 meter høyt, og straks ferdig bygget. På lørdag åpner det for publikum.

Sist oppdatert: 14. juli 2020 kl 12.31
Klatretårn Over lillesand klatring åpning nyhet
Klatretårnet OVER ligger ved Kjerlingland inntil E18. Foto: Over/Øyvind Stensrud
Lesetid: 3 minutter

– Det nærmer seg veldig, og vi er superspent på responsen. Det har vært jobbing på tårnet fra tidlig morgen til langt på kveld, sju dager i uka, sier Tore Næss, som er nestleder i stiftelsen Over Agder og tidligere leder i Grimstad og Arendal Klatreklubb.

Medlemmer av GAKK, som den lokale klubben heter, får halv pris på tilgang til klatring på tårnet. Ordinær pris er 150 kr for tilreisende klatrere. Alle må fremvise brattkort for å klatre i tårnet.

Over klatretårn verdens høyeste nyhet åpning Lillesand
Første byggetrinn står klart nå, deretter utvides tilbudet frem mot April 2021. Foto: OVer / Øyvind Stensrud

Klatretårnet OVER skal by på enda mere i fremtiden. Nå er det skrudd flere ruter i hoveddelen på bildet, men hele tårnet skal være bekledt med ruter på alle sider til neste år.

– Vi har prioritert de letteste 15-metersrutene på svaveggen og to linjer helt til toppen på den éne vertikale veggen. Fra og med april 2021 skal tårnet stå ferdig. Da vil vi ha hele 850 m2 med klatring i vanskelighetsgraden 4 til 9, svært mange linjer som går hele veien til toppen og enda flere 15-metersruter, sier Næss.

Vi har noen få klatretårntilbud i Norge, blant annet i Stavanger, Oslo og Trondheim, men ingen kan matche dimensjonene i dette prosjektet, som kan konkurrere med de virkelig store sentrene i utlandet.

Veggen er satt opp og skrudd av Tjelmeland Friksjon, som har levert til klatrehallene i Tønsberg, Mørkved og Oslo Klatresenter for å nevne noen.

Tårnet har også en innvendig trapp som er åpen for publikum mot betaling, om du skulle ønske å komme deg opp for å nyte utsikten uten å klatre.

Det er et mål å holde åpent lenge - mandag til søndag fra klokken 8 til 22 skal det være tilgjengelig å klatre, men det tas forbehold om at tårnet stenges på grunn av vær og vind.

klatretårn over nyhet åpning
Klatretårn i solnedgang. Foto: Over

 

Ta med eget tau

Tilbudet kommer til å inkludere guidede turer og det er et mål om å ha høy kvalitet på egenskrudde ruter. Noen av rutene kommer også til å gå hele lengden på klatretårnet.

– Du må ha med deg det mest grunnleggende klatreutstyret, slik som sele, sko, taubrems og tau. Om du ønsker å klatre linjene som går helt til toppen, kan du leie 100-meters taulengder på YX-stasjonen. Foreløpig har vi kjøpt inn fire lengder, men kommer til å sikre oss flere så snart det er tilbake på lager. Alle linjene skrus imidlertid med toppanker 20 meter oppi veggen, så 50- og 60-meters taulengder fungerer også utmerket. Derfor: Husk eget tau, sier Tore Næss.

YX-stasjonen på Brønningsmyr ved E18 kommer til å fungere som resepsjon på klatretårnet.

Har du tenkt å besøke OVER når det åpner på lørdag? Send gjerne en liten turrapport til redaksjonen!

Publisert 14. juli 2020 kl 12.31
Sist oppdatert 14. juli 2020 kl 12.31
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen