Bare to stemte mot

Med 50 mot to stemmer avgjorde det eksraordinære klatretinget at Norges klatreforbund (NKF) skal bygge nasjonalanlegg for klatring i osloregionen.

Sist oppdatert: 22. mars 2023 kl 11.26
JA TIL NASJONALANLEGG: Norges klatreforbund (NKF) ga et soleklart ja til å starte arbeidet med å etablere nasjonalanlegg for klatring. Her er Tina Hafsaas og Edel Lemvik i aksjon under NM på Oslo klatresenter i 2019. Arkivfoto: Bjørnar Smestad
JA TIL NASJONALANLEGG: Norges klatreforbund (NKF) ga et soleklart ja til å starte arbeidet med å etablere nasjonalanlegg for klatring. Her er Tina Hafsaas og Edel Lemvik i aksjon under NM på Oslo klatresenter i 2019. Arkivfoto: Bjørnar Smestad
Lesetid: 2 minutter

Dette skriver klatreforbundet på sine nettsider:

– Klatretingets vedtak betyr at NKF skal bygge et konkurranse- og treningsanlegg for toppklatrere for hele landet, et toppidrettsmiljø der gode klatrere i alle klasser kan samles for å drive hverandre mot det høye målet: et internasjonalt toppnivå. Nasjonalanlegget skal også være et kompetansesenter for trenere, ruteskruere og dommere. Samtidig skal det gi NKF et stabilt inntektsgrunnlag for en bedre satsing både på toppidrett og på andre klatreaktiviteter som vi mangler finansiering til i dag. Anlegget vil bli lokalisert i Osloområdet, og NKF vil samarbeide med klatreklubber om etableringen.

Norges beste seniorklatrer, Tina Hafsaas, skrev dette i sin kommentar på norsk-klatring.no i forkant av avstemningen:

– Det er en absolutt nødvendighet å ha en arena hvor konkurranseutøvere kan utvikle seg, så lenge forbundets ambisjoner er OL-deltagelse og medaljer i internasjonale konkurranser. Det finnes per i dag ingen klatresentre i Norge som er egnet for en toppidrettssatsning med tilhørende stil, vanskelighetsgrad og kompleksitet i rutesetting. 

Hun har vært skeptisk til NKFs praktiske oppfølging av målene og ambisjonene de har definert, og sier dette i en artikkel på friflyt.no:

– For meg virker som om det ikke er gjort så mange tanker om hva denne målsettingen faktisk innebærer. Det er flott og motiverende med hårete mål, men en sånn målsetting innebærer forpliktelser, og det er forpliktelser jeg ikke har sett noe av på lenge, sier Hafsås.

Men nå blir altså nasjonalanlegget en realitet - såfremt NKF får spillemidler og momskompensasjonen som kreves for å bygge.

– I tingvedtaket ligger det blant annet krav om at overskuddet fra anlegget skal komme klatreklubber over hele landet til gode, at det skal fungere som mesterskapsarena og gi gode treningsforhold for topputøvere. Før prosjektet starter, skal alle økonomiske kalkyler og risikovurderinger kvalitetssikres, skriver NKF.

Publisert 22. mars 2023 kl 11.26
Sist oppdatert 22. mars 2023 kl 11.26
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen