1Svarte spor: De nye veggene på Buldreverket et par måneder etter åpning. Foto: Daniel Gappmaier

Svidd gummi

Oslo Klatresenter åpnet i helgen. Det har gitt lederen i Klatring 137 ny aktualitet.

Mandag 03. april 2017 kl.12:52

Temaet i denne ledere er verken liv eller død, men er likevel både engasjerende og interessant som tankekors. Den handler om estetikk – farge, omgivelser og design. Bakgrunnen er svart – fargen svart.

Det nye senteret Buldreverket åpnet i høst i Oslo. Jeg kjenner de som står bak, og vet hvor mye tid de har brukt på å tenke løsninger og interiør. Bilder av det nye senteret så lovende ut, med kule fargesammensetninger og stilig design av veggene. Jeg gledet meg skikkelig til å ta turen, og i november stakk jeg innom. Da hadde senteret vært åpent i en drøy måned.

Vel inne var det ikke mye som vitnet om at dette var et nytt senter. Kanskje bare tjukkasene – de var relativt strøkne, rene og fine. Veggene så ut som de var flere år gamle. Hvorfor? På grunn av svarte gummimerker fra klatresko. De flotte veggmønstrene var helt tilgriset – de var møkkete og stygge.

Jeg har ikke noe imot gamle og slitte vegger, de kan være kjempebra og meget godt designet og satt sammen. Men hvorfor i all verden prøver man ikke å ta vare på det flotte designet, når veggene vel er nye? Hvorfor lar man klatrere bruke klatresko med gummi som for hvert eneste steg på veggen setter svarte spor?

Et mysterium er det kanskje ikke – de aller fleste klatresko har svart gummi og man får knapt kjøpt annet. Et paradoks, all den tid naturgummi ikke er svart, men hvit. Grunnen til fargeendringen er at karbon (fra et brent organisk stoff) tilsettes gummien for å gi den større slitestyrke og varmetransportegenskaper. Dette er spesielt viktig i bildekk, som jo trenger all den styrken de kan få.

Svarte dekk er fint det, og praktisk fordi de før eller siden blir skitne. Veier er jo svært sjelden rene, og hvite dekk blir fort møkkete og det er uhensiktsmessig og stygt. Men må vi virkelig ha svart gummi på klatresko inne? Man trenger ikke varmetransportegenskaper – ikke engang til speedklatring, og slitestyrken kan forbedres med andre tilsetningsstoffer. Inne brukes skoene på vegger og i tak, der det er rent, og det er bare en fordel om de er i en nøytral farge.

Om du prøver å bruke svarte sko i en gymsal får du ganske raskt beskjed om å pelle deg ut, og pusse vekk de svarte merkene på parketten. Alle innesko har gummi som ikke farger av.

Dette mener jeg vi snarest må implementere på inneveggene. Sentrene og klatrebutikker bør få på plass et tilbud om sko med lys gummi, og sentrene bør så oppfordre klatrere til å unngå sko med svart gummi. Vi kan ikke ha en toleranse på at klatreveggene vi bruker skal se ut som møkkete grisebinger.

Mange av de nye klatreveggene, også på Buldreverket er (eller riktigere: var) skikkelig kule. La de forbli kule inntil helt andre slitasjeaspekter gjør at de eldes.

Gikk du glipp av?

  Når hjernen er alene

  Når hjernen er alene

  Noen mener autobelay strider mot klatringens natur og bør forbys, andre omfavner
  det, og bruker det som en effektiv måte å trene på. Det skjer flere ulykker og nestenulykker
  enn det man skulle tro, og dette utfordrer tankegangen vår om
  sikkerhet ved klatring på selvsikring.

  Se Kilians egen film

  Se Kilians egen film

  En av verdens beste ultraløpere, Kilian Jornet har kjørt ned Fivaruta på ski. Her er hans opptak.

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.