Det er en liten jungel å finne de riktige klatreskoene som passer din fot, ditt bruksområde og ikke minst din lommebok. Vi har laget en liten sjekkliste for hvordan du lettere kan velge riktig klatresko.
Hovedkriteriene for å velge riktig klatresko er først og fremst om skoen passer foten din, hva slags klatring du skal bruke den primært til, og hvor mye den koster.
Mange tenker at hvis man velger en veldig trang klatresko så vil det nesten være avgjørende for at du sender det neste prosjektet ditt. Det kan heller resultere til at du står i veggen med store smerter, og klarer ikke å tenke på noe annet at du har vondt i føttene. Det er viktig å prøve flere forskjellige klatresko, og ikke minst sette deg litt inn hvordan de ulike merkene lager sine klatresko.
Alle mennesker har ulike føtter. Du kan ha bred fot, smal fot, smal hæl, høy vrist. Her må du virkelig sjekke ut flere typer klatresko som passer din fot. Eksempelvis har La Sportiva vært kjent for at noen av skoene deres utvider seg en del i bredden, og det er grunnet i at de har brukt mye lær i skoene sine.
Vi har noen stikkord:
Skoen skal være litt trang når du først kjøper den, for de aller fleste klatresko vil vide seg litt ut. De skal for øvrig ikke være vonde.
Gjør litt research på om det spesifikke merket anbefaler at man skal gå mer ned i størrelse enn vanlig, at de konstruerer skoen med en smal hæl osv.
Har du bred fot kan det være fordelaktig å kjøpe sko med snøring, for da er det lettere å justere i forhold til bredden på foten.
Har du akkurat begynt å klatre så kan det være en vanskelig å forstå hva som er riktig klatresko for deg. Til sammenligning er det også vanskelig å finne riktig fjellsko, så man må bare bruke litt tid på å prøve. Et tips til mange nybegynnere er at dersom man aldri har klatra før bør man kjøpe en sko som er ca. i samme skostørrelse som du bruker til vanlig. Bruker du størrelse 40 i sko, så kjøp størrelse 40 i klatresko også. Mange nybegynnere har gått på den smellen at de har hørt at man skal gå ned i størrelsen, og det kan plutselig resultere i at man synes klatring er kjipt og man legger klatreskoa i skapet. Etter hvert du har klatra litt mer kan man tentativt gå ned 1-2 størrelser fra vanlig størrelse på sko, avhengig av modell. Det kan være lurt at man kjøper en lite aggressiv (klatresko som har en tydelig buet form) sko som første klatresko, og da gjerne en sko som har såle over hele skoen og er mer «flat». Uansett er det lurt å dra i en sportsbutikk første gang du kjøper sko, for å få råd og ikke minst prøve mange forskjellige typer.
Jentesko eller guttesko?
Flere merker har begynt å produsere klatresko i kvinnelig modell. Mye av grunnen til dette er at kvinner har ofte en smalere og lavere hæl enn menn. I tillegg har menn ofte høyere vrist og lengre tær. Dermed har flere merker begynt å produsere klatresko for damer.
Sportsklatring, fjellklatring, buldring
Mange klatresko har ulik utforming med tanke på om de skal brukes til sportsklatring, buldring eller fjellklatring.
Test av klatresko til alle bruksområder: Buldresko, klatresko for dame, barn, erfaren klatrer og nybegynner. Det er en liten jungel å finne riktig klatresko til din fot, klatregrad og ikke minst lommeboka di. Her er guiden til de beste klatreskoene og seks nye tester av sko til fjellklatring.
Buldresko
En typisk buldresko har gjerne aggressiv buet form på skoen, og ikke nødvendigvis en gummisåle i fotbuen. En slik sko vil også være litt mykere. Årsaken er at når du har en aggressiv sko så vil du ha muligheten til å klatre mer presist med tærne, og du kan også lettere heelhooke (legge hæl på et tak, legge vekt på og dra deg opp med fot) dersom det er en tydelig hælkappe på klatreskoen. Ofte så vil man ha en sko til buldring som har borrelås, nettopp fordi det tar litt tid å knyte de av og på om du har lisser.
Noen klatresko som er spesielt myntet mot buldring er La Sportiva Solution, Five Ten Dragon, Scarpa Drago, Evolv Shaman og så videre.
Sportsklatring
En typisk sko for sportsklatring være en sko som er vel så anvendbar til buldring, og her kommer det litt an på hva slags ruter du klatrer hovedsakelig på. Er det sva, overhengende, vertikalt, listete?
Et sva er når det ikke er vertikalt eller overhengende, og på et sva må du smøre med skoa. Det vil si at du må legge mye vekt på føttene, og da kan det være fordelaktig å ha en sko som har en hel såle under skoen. Hvis skoen er for myk så må du «jobbe mer» for å presse nok for å stå på foten, men her kan man gjerne ha en litt stiv sko.
Dersom du klatrer mye overheng (som man eksempelvis gjør mye når man buldrer), så kan det være bra å ha en sko som er aggressiv og mer buet. Dersom du klatrer med en veldig flat sko i overheng så vil du kanskje føle at den ikke er like presis på fottak.
Dersom du klatrer mye vertikalt og listete så er det en fordel å ha en sko som har en spissere tå som gjør den presis, og at den er stivere.
Det er ikke noe poeng å ha en veldig aggressiv sko om du akkurat har begynt å klatre. Det er en vanesak å ha på seg klatresko, og om du skal kjøpe din første klatresko burde du se etter en sko som er relativt flat under skoen og ikke har en kraftig bøyd, aggressiv form. Dersom du kjøper en sko som har en såle over hele skoen så får du en stivere og tidvis mer presis sko på vertikal og svaklatring. Det er ikke veldig behagelig å klatre lange svaruter med en veldig aggressiv buldresko for eksempel.
En typisk sko for fjellklatring bør være en sko som mer komfortabel enn skoen din til buldring og sportsklatring. Her er det også absolutt fordel med såle under hele foten og det er mye grunnet i at hvis du skal jamme (sette foten fast i et riss for så å stå på den) foten inn i riss så er det ganske dritt å gjøre det med for eksempel La Sportiva Solution. Grunnen til det er at en buldresko uten såle under fotbuen vil ikke være stiv nok når du faktisk jammer foten, og det vil bli mer slitsomt å få til en god fotjam.
Mange klatresko som er myntet på fjellklatring har skinn/lær oppover som dekker ankelen, og det er spesielt behagelig dersom du skal jamme foten inn i et riss.
Skal du bruke en sko til fjellklatring kan det være lurt å kjøpe skoen rett og slett i samme skostørrelse eller gå ned maks en halv størrelse. Det er jo grunnet i at om du klatrer lange taulengder, eller at du er såpass kald at du må ha ullsokker i skoa, så kan det være lurt å ikke ha de samme størrelseskriteriene som du har når du kjøper en buldresko.
Dersom du har funnet din ultimate sko til ditt bruk; da er mye gjort. Da er det bare å kjøpe den samme skoen, dersom du sliter den ut, eller resåle den.
Litt om friksjon og gummityper/kvalitet
Ulike klatresko og merker bruker ulik gummi på sålene. De mest kjente er Vibram og Stealth og de kommer i ulik stivhet. For eksempel brukes den stivere gummien Vibram XS Edge på La Sportiva Miura, og Stealth C4 på Five Ten Anasazi. En stivere sko har naturlig nok en stivere gummi, og mange har hver sin smak om de for eksempel liker bedre Vibram enn Stealth-gummi. Samtidig har ulike merker sine egne gummityper, og det kan nevnes at Boreal og Mad Rock har av og til en annen gummi enn Vibram og Stealth. Dersom du skal resåle sko er det lurt å resåle med den gummien som du faktisk allerede har på de skoa du skal resåle.
Pris
Noen klatresko er dyrere enn andre, og det er mye grunnet i hva slags merke det er. Mange merker har sko som kan være relativt like i utforming, men kan koste 500 kr mindre dersom du velger et annet merke. Noen merker har noen skjulte juveler, så det viktigste er at du ser på utforming på sko, til hvilken bruk, og ikke minst får prøvd skoene.
Dersom du kjøper en dyrere sko så vil du kanskje få en bedre kvalitet på gummi og kvalitet generelt, men det er ikke alltid sånn. Det viktigste er at skoen passer din fot.
Å kjøpe klatresko er en prosess, men det er viktig at man bruker litt tid på det for å finne den mest optimale skoen for din fot og ditt bruk. Selv om hun sterke dama/mannen bruker en spesiell type klatresko, så betyr det ikke at den skoen passer deg optimalt. Å finne klatresko er en individuell reise.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.