Skalljakker - best i test 2022

De beste skalljakkene for isklatring

Til topptur og isklatring trengs en skalljakke som holder vann og fukt ute, men som puster godt. Her er test av et knippe av de beste jakkene på markedet.

Alle som har klatret is vet at selv i mørkeblå minusgrader kan det renne vann på isen. Ikke sjelden er forholdene slik at flere slike våte passasjer må passeres – eller dykkes inn i.  

Uten en vanntett jakke kan man da bli søkk våt, noe som er svært ubehagelig vinterstid.

Like viktig er det selvfølgelig med god bukse og gode hansker.

Jakker som er laget for isklatring er som oftest av veldig god kvalitet, noe også folk som ikke klatrer is kan ha nytte av. Derfor er alle jakkene i denne testen meget godt egnet til topptur.

Av kvaliteter en slik jakke bør ha er nevnte «vanntetthet» en selvfølge. Nå er ikke pustende membraner helt vanntette, selv om noen av produsentene hevder det. Dette fordi fukt kan presses igjennom fra utsiden ved trykk, som gnisninger fra for eksempel skulderremmer, trykk på albuer etter sitting på fuktig underlag. 

Derfor bør jakka og buksa helst ha fuktblokkerende forsterkninger på skuldrene, albuene, knærne, rumpa og andre utsatte steder. 

Da Klatring testet disse jakkene i 2021 var det Rab Muztag GTX Ascent Jacket som ble kåret til testvinner. Jakken er godt egnet til klatring og topptur.

Det er et aldri så lite mylder av membraner og betegnelser der ute og lett å gå seg vill. Dessuten er stoffet som ligger utenpå membranen kanskje like viktig som membranen selv. Dette kan impregneres på utsatte steder slik at membranen hjelpes og stoffet blir tettere.

Diversiteten er stor i ytterstoff; alt fra knitrende og litt ukoselige, til en finish som kan minne om bomull.

Tidligere var det mer vanlig at en produsent tilbød kun membran, og at jakkeprodusenten valgte ytterstoff og eventuelt innerstoff – henholdsvis trelags og tolags Gore-Tex, for eksempel. 

«Gore-Tex» har jo på folkemunne blitt synonymt med «vanntette» skalljakker selv om det ikke er Gore-Tex i jakka.

Gore-Tex var nemlig først ute med sin membranpatent – det var i 1976 – og ble etterhvert en gigasuksess. Nå er patentet utløpt og mange produsenter sverger til sine egne kopier. Andre kjører på med Gore-Tex og stoler på at merkenavnet selger produktet. 

Gore-Tex ligger dog ikke på latsiden og delte nylig opp sin membran «Pro» i ulike utgaver, fra tynnere og lettere til tykkere og tyngre. Dette for å kunne svare presist på hvilke egenskaper kunden er ute etter. Det er kun Rab i denne testen som oppgir hvilken versjoner de bruker.

For å avslutte om membraner så kan vi vel si at forskjellen er vanskelig å måle. I tøff aktivitet blir man svett og fuktig uansett og det er ikke alltid like lett å vite om fuktigheten kommer utenfra eller innenfra. 

Alle jakkene i denne testen er vanntette nok, og det som primært skiller dem er vekt, funksjon, passform, bevegelighet og pris. 

Jakka bør ha for eksempel ha gode mansjetter. Det er viktig slik at ermet kan tas over hanskene og tettes godt. En vil jo ikke at fossen skal renne inn i jakka.

Videre er det viktig med god bevegelighet. Armene skal kunne løftes rett opp uten nevneverdig motstand fra jakka, eller at jakkas avslutning mot hånda beveger seg nedover. Dette var jo lett å teste og vinneren der ble en jakke som ikke er designet for isklatring, utrolig nok. De andre jakkene hadde rett og slett ikke nok stoff under armene slik at armen løftet jakka når armen pekte rett opp.

Dette var også et merkelig punkt å teste «live», fordi vi da ikke la merke til bevegeligheten. Når man klatrer er man så opptatt av selve klatringen at fokuset forsvinner mot andre saker. Uansett var det interessant at testpersonellet la godt merke til forskjellen når vi sto på bakken. Med mange timer klatring så tror vi nok at mangel på bevegelighet setter sine spor – at man rett og slett blir mer sliten. 

Ellers er lufting under armene viktig, for man blir jo rimelig varm på bratte fosser eller tunge anmarsjer. Om det da ikke blåser, sludder eller regner er det greit å kunne ventilere, typisk under armene. Dette er også viktig på topptur, slik at man slipper å ta av og på jakka for ofte. 

Hetta må kunne romme hjelmen uten å være i veien, og bør være lett å justere. Hette og hjelm er sjelden venner uansett, og å snu hodet oppleves som å være i fengsel. Men inntil hetta blir leddet på toppen (noe som jo aldri skjer) må vi bare tåle det.

Litt fleece eller tilsvarende på hakepartiet gjør at du ikke blir sår. 

Glidelåsene bør være så tette som mulig, slik at ikke fukt siver inn. En glidelås brukt i flere jakker på denne testen lakk vann som en sil.

Glidelåsen i front bør være toveis. Dette på grunn av bruk av taubrems når jakka er på utsiden av selen. Da vil taubremsen bevege seg opp mot magen når makkeren henger i tauet. Uten toveis glidelås vil jakka bevege seg like mye oppover. Med toveis glidelås kan den trekkes opp. Med knapp nederst kan i tillegg jakka lukkes.

Lommene kan ikke være så lave at selen ikke kan settes på utsiden av jakka uten å komme i konflikt med lommene. 

Vi har her testet et knippe jakker fra kjente produsenter som leverer ypperste kvalitet. Testen er gjort på vinteranlegget Snø utenfor Oslo, der de har isklatrevegg, siden isen da de fleste jakkene ble testet, ikke hadde lagt seg ute. Vanntetthet er testet i dusjen ved å kle på en byste jakke og hjelm og la den stå under dusjen i en halv time, for så å se om den lakk vann.

Test av Houdini RollerCoaster Jacket

Houdini RollerCoaster Jacket ærer navnet til utbryterkongen og er den mest bevegelige skalljakka i denne testen. Selv om den nok ikke er myntet på isklatring fungerer den derfor allikevel bra.

Med utsikt: Houdini RollerCoaster Jacket er i matt svart og det er ikke så lett å se de estetiske nyansene. På det praktiske er den meget bevegelig og behagelig. Foto: Karoline Lund Hagen
Med utsikt: Houdini RollerCoaster Jacket er i matt svart og det er ikke så lett å se de estetiske nyansene. På det praktiske er den meget bevegelig og behagelig. Foto: Karoline Lund Hagen
Houdini RollerCoaster Jacket

Stoff og membran: Atmos

Lommer: To ytterlommer og én innerlomme

Glidelås: Toveis

Hette: Stramming bak og i hals

Lufting: Under armene

Størrelse: Normal

Vekt: 663 gram

Pris kr: 6000,-

skala
7/10

I en mannsdominert friluftsbransje er Houdinis gründer, svenske Lotta Giornofelice, et friskt pust. På sent 80-tall fikk hun idéen til å lage undertøy i fleece.

Det ble raskt en hit i ski og klatremiljøene og det tok ikke mange år før Houdini måtte ekspandere. 

«Houdini ble grunnlagt fordi jeg trengte klær som ikke fantes», minnes Lotta. 

Det er nå historie og Houdini er i dag et veletablert og respektert firma.

De fokuserer på holdbarhet, bruktsalg og gjenvinning. Filosofien er at om plagget varer dobbelt så lenge har kloden spart et plagg fra å lages, og miljøet skånes. Det kan du lese mer om her (sak fra 2016)

Plaggene kan også leies. Om du tar én uke topptur i året så kan det kanskje lønne seg å leie buksa for 700 kroner? I det minste blir den ikke liggende hele livet sitt i skapet.

Houdini RollerCoaster Jacket er ikke laget med Gore-Tex, men Atmos, som er et helt konsept, fra ytter- til innerstoff. Det skal være veldig vanntett, og det skuffet ikke oss etter en halv time i dusjen.

Atmos har en langt «varmere» taktilitet enn de andre jakkene, og er nærmere en bomullsfeel. Mindre knitring og mer kos altså. Det sier også litt om hva jakka er laget for, og da er ikke isklatring det første man tenker på. Greit nok det – de færreste klatrer is. 

Jakka er også den eneste i testen som har snølås, noe som jo er skikkelig retro. Men hva er galt i det? Alle som står på ski og satser litt har opplevd å få jakka full av pudder. Litt koselig, men temmelig kaldt når snøen som du ikke har fått børsta ut smelter. 

Hetta er kanskje litt slapp og strammestikkene er noe vanskelig å få tak i, fordi ankerpunktene er litt små. Strammebremsen bak på hetta er veldig liten, og vanskelig å operere selv uten hansker eller votter. 

Upraktisk: Hettestamming foran ligger på innsiden av jakka, så glidelåsen må ned for å stramme. Foto: Dag Hagen
Upraktisk: Hettestamming foran ligger på innsiden av jakka, så glidelåsen må ned for å stramme. Foto: Dag Hagen

Stramming foran på hetta befinner seg på innsiden av jakka. Det er noe uheldig, da det nå engang er slik at om du har behov for å stramme hetta, så vil du gjerne ikke åpne jakka og slippe stormen inn først. 

RollerCoaster har to gode lommer som er hevet godt over klatreselen. Plasseringen er som for de fleste jakkene i testen; inn litt til siden for frontglidelåsen. Jakka har også en innerlomme for nøkler, mobil osv.

God lufting under armene. Flappen foran frontglidelåsen har ikke borrelås men er løs. Det minimalistiske designet kan nesten minne om en anojakke. Et stilig og retro uttrykk.  

Front: Her ser vi tildels hvor mye stoff Houdini har lagt under armene. Det medfører glimrende bevegelighet. Ellers gode lommer og frontlapp uten borrelås. Foto: Dag Hagen
Front: Her ser vi tildels hvor mye stoff Houdini har lagt under armene. Det medfører glimrende bevegelighet. Ellers gode lommer og frontlapp uten borrelås. Foto: Dag Hagen

Houdini RollerCoaster Jacket er like mye en byjakke som en skijakke. Den er noe mindre en isklatrejakke, men når det er sagt; ingen andre jakker i denne testen var så bevegelige.

Her er det absolutt ingen motstand når du retter hånden i været og dunker øksa i veggen. Houdini RollerCoaster har med seg utbryterkongens ånd – ingen motstand noen vei. 

Den er kul, har en god feel og ikke minst en god touch. 

I praksis: Houdini RollerCoaster Jacket før den skal opp i isveggen på Snø vinteranlegg på Lørenskog. Foto: Dag Hagen
I praksis: Houdini RollerCoaster Jacket før den skal opp i isveggen på Snø vinteranlegg på Lørenskog. Foto: Dag Hagen
VURDERING
Bevegelighet
Vanntetthet
Hette
Pusteevne
Lufting
Vekt
Pris
Helhetsvurdering
PLUSS

Meget bevegelig, deilig behagelig stoff, stilig design

MINUS

Litt tung, hettestramming på innsiden av jakka

Test av Norrøna Trollveggen Pro light Gore Tex

Norrøna er et ikonisk merke i norsk klatresammenheng og er helt naturlig å ta med i denne testen. Skalljakka Trollveggen imponerer fortsatt.

Is! Norrøna Trollveggen er lett og meget godt egnet til isklatring. Her på anlegget Snø i Lørenskog. Foto: Dag Hagen
Is! Norrøna Trollveggen er lett og meget godt egnet til isklatring. Her på anlegget Snø i Lørenskog. Foto: Dag Hagen
Norrøna Trollveggen Pro light Gore Tex Norrøna Trollveggen Pro light Gore Tex

Norrøna Trollveggen Pro light Gore-Tex

Stoff og membran: Gore-Tex Pro

Lommer: To høye foran

Glidelås: Toveis 

Hette: Regulering med et punkt i bakkant 

Lufting: Toveis under hver arm

Størrelse: Normal

Vekt: 435 gram (M)

Pris kr: 5999,-

skala
8/10

Det var i 1929 at Jørgen Jørgensen, en norsk utendørsentusiast, startet sin søken etter pålitelig utstyr for det tøffe og barske landskapet i Norge.

Han begynte med enkle produkter som lærstropper, seilduksryggsekker og bomullsplagg, og staket dermed ut Norrønas retning, som det står på Norrønas nettsider: «Å lete etter de fremste tekniske nyvinningene og lage de ultimate produktene for tøffe forhold.»

Norrøna gjorde seg tidlig kjent blant klatrere, med sin Norrøna Trollveggen Gore-Tex jakke. Udødeliggjort gjennom den norske ekspedisjonen på Trango i 1984, bragt i bokform av Stein P. Aasheim; Trango – Triumf og Tragedie.

Turen endte med førstebestigning av Norskeruta på Great Trango Tower, men også at to av ekspedisjonens fire deltagere, Hans Christian Doseth og Finn Dæhlie falt i døden på vei ned. Klatresporten er en tøff arena.

Trollveggen-dressen har utviklet seg siden den gang – fra bra til enda bedre, og spesielt med hensyn på vekt. Jakka er nå helt nede i 435 gram, som jo er skikkelig imponerende.

Lavere vekt på en jakke betyr som regel mindre stoff, som igjen gjør den enda mer komprimerbar og liten i sekken – om sola skulle skinne og vinden ikke blåse. 

Sannsynligvis er den da også noe mer utsatt for slitasje og rupturer. Det gjenstår å se – vi prøvde ikke å kutte i denne fine jakka.

Det er klart at Norrøna har knepet inn på detaljene for å komme såpass ned i vekt. Her er det kun én stramming i hetta, men den funker fint. Ingen brystlomme til småsaker, men to store, høytplasserte lommer gjør susen. En liten innerlomme kunne uansett vært bra, og ikke tilført særlig med vekt. 

Enkel: En stramming i bakkant styrer hele hetta. Det funker helt fint. Foto: Dag Hagen
Enkel: En stramming i bakkant styrer hele hetta. Det funker helt fint. Foto: Dag Hagen

Ellers har den toveis lufting under armene, toveis glidelås i front og god stramming nederst. Jakka er laget av Gore Tex Pro membran som etter Norrønas mening skal score 6/6 på vanntetthet og 4/6 på pusteevne.

Det stemmer vel med våre opplevelser i isklatreveggen og i dusjen, selv om vi nok stiller et lite spørsmålstegn ved 6/6 i vanntetthet. På områder med slitasje og press pipler erfaringsmessig fuktigheten inn.

Den gode luftingen under armene kompenserer for at jakka kanskje ikke puster helmax. 

Andre finesser er reflekslogo, myk hakebeskytter, formsydde albuer, asymmetrisk armavslutning, ekstra lengde bak og YKK Vision glidelås. Denne er etter vår test absolutt ikke vanntett, men jakka har en fold på innsiden som vel demmer opp for det meste av vind og vann. 

Frontåpningen mangler knapp under glidelåsen, så sikring under klatring medfører sprikende jakke nederst, siden glidelåsen må trekkes litt opp for å få plass til taubremsen – om jakka tas utenpå selen. 

For liten: Borrelåsen som skal holde hansken innafor er noe liten og går av og til opp. Men åpningen er stor og god og det er lett å få inn hansken. Foto: Dag Hagen
For liten: Borrelåsen som skal holde hansken innafor er noe liten og går av og til opp. Men åpningen er stor og god og det er lett å få inn hansken. Foto: Dag Hagen

Norrøna burde kanskje lagt på litt mer stoff under armene slik at mansjetten ikke dras ned når armen peker rett opp. Borrelåsen på mansjetten er også litt knapp mener vi, og det lukter at den vil gå opp under litt press. 

Men totalt sett imponerer Trollveggen Pro light Gore Tex med sine elegante løsninger, tiltalende design og lave vekt. 

VURDERING
Bevegelighet
Vanntetthet
Hette
Pusteevne
Lufting
Vekt
Pris
Helhetsvurdering
PLUSS

Lett, enkle og praktiske løsninger, pent design

MINUS

Litt liten borrelås på mansjett, mangler knapp under frontglidelås,

Test av Arc'Teryx Alpha SV Gore-Tex

Arc’Teryx er velkjent som et av de mest kvalitetsbevisste brandsene i bransjen. De skuffer svært sjelden og Alpha SV Gore-Tex er helt perfekt – nesten.

Arc'Teryx Alpha SV Gore-Tex

Stoff og membran: Gore-Tex Pro 

Lommer: To ytterlommer foran, én på venstre arm, én åpen innerlomme og én med glidelås

Glidelås: Enveis

Hette: Dobbel stramming bak og to utvendige i hals

Lufting: Under armene

Størrelse: Normal

Vekt: 499 gram (M)

Pris kr: 7999,-

skala
8/10

Arc’Teryx er en av de største stjernene innen klatresegmentet. De ble grunnlagt vest i Canada i 1989, først som «Rock Solid», et navn som ble skiftet til Arc’Teryx i 1991.

Hensikten med navneskiftet var deres grunnleggende visjon om å skape «banebrytende, evolusjonær innovasjon», noe navnet skulle speile. 

Og det må man vel si de har greid, med nå over 1000 ansatte globalt, sammen med en helt unik standing som utstyrsprodusent. 

Undertegnede kjøpte sin første Gore Tex-jakke fra Arc'Teryx i 1996, og solgte den brukt 20 år etter for rett oppunder 2000 kroner. Den fremsto ikke veldig mye brukt, selv om den var det. Friluftsfolk har veldig stor tillit til dette merket. 

Så hva har skjedd på 20 år? Mye, men samtidig ikke veldig mye, iallefall ikke med deres jakker. De ser temmelig like ut og funker temmelig likt. Kanskje vekten er noe lavere. Og prisen er definitivt enda høyere. 

Poenget er at Arc'Teryx design var så banebrytende bra da jakkene ble lansert at det er vanskelig å gjøre de enda bedre. Og salget sier at de nok er verdt prisen.

Om vi skal gå igjennom jakkas finesser så har vi formsydde albuer, lufting under armene, to napoleonslommer og en mindre innerlomme som akkurat rommer min iphone Pro Max.

På innsiden: Innerlomme er bra å ha. Denne rommer akkurat en litt stor mobiltelefon. Foto: Dag Hagen
På innsiden: Innerlomme er bra å ha. Denne rommer akkurat en litt stor mobiltelefon. Foto: Dag Hagen

Ekstensiv justering av hetta med opp og nedjustering bak, frem og tilbake-justering i overkant og opp og nedjustering i forkant. Alt glimrende utført. En lomme på venstre arm når du er inne i jakka. 

På armen: En liten lomme i tillegg til de store i front kan være praktisk mhp topo for eksempel. Foto: Dag Hagen
På armen: En liten lomme i tillegg til de store i front kan være praktisk mhp topo for eksempel. Foto: Dag Hagen

En overraskende detalj er at jakka ikke har toveis glidelås. Hva i all verden? Det kan da ikke være for å spare vekt, for slik sett er det ingen forskjell. Merkelig. Det gjør jo at sikringsarbeidet blir vanskelig om ikke jakka er satt under selen.

Merkelig: At Alpha SV Gore-Tex ikke har toveis glidelås overrasker oss. Jakka brukes jo også utenpå selen og da blir det kluss når man sikrer. Foto: Dag Hagen
Merkelig: At Alpha SV Gore-Tex ikke har toveis glidelås overrasker oss. Jakka brukes jo også utenpå selen og da blir det kluss når man sikrer. Foto: Dag Hagen

Et annet minus for at jakka ikke har et mykt stoff som fleece mot haka. Det kan være vondt å slite haka mot en hard jakke i time etter time. 

Ellers har vi Recco-brikka, som er en søkbar sak for skredmottaker. Det gjør at letemannskap finner deg hvis du skulle være så uheldig å bli tatt av ras. Nå vil jo det igjen si at du ikke har med påskrudd sender/mottaker, noe man skal ha på topptur og helst også på isklatreturer. Der kan jo både anmarsjene og retur gjerne gå over svært rasutsatte områder.

Arc'Teryx kommer uansett alltid til å ha en høy stjerne og Arc'Teryx Alpha SV Gore Tex innfrir på det meste, som vanlig. 

VURDERING
Bevegelighet
Vanntetthet
Hette
Pusteevne
Lufting
Vekt
Pris
Helhetsvurdering
PLUSS

Velkjent Arc'Teryx -kvalitet, lomme på armen, innerlomme

MINUS

Mangler toveis glidelås i front, høy pris

Test av RAB Muztag GTX Ascent Jacket

Rab Muztag GTX Ascent Jacket er en glimrende jakke til både isklatring og topptur. Den har alle kvaliteter du ønsker, samt en god pris.

God sak: Rab Muztag GTX Ascent Jacket har det meste av det du ønsker av en skalljakke. Foto: Karoline Lund Hagen
God sak: Rab Muztag GTX Ascent Jacket har det meste av det du ønsker av en skalljakke. Foto: Karoline Lund Hagen
KL_best_i_test
Rab Muztag GTX Ascent Jacket

Stoff og membran: Gore-Tex Pro 30D og 40D

Lommer: To ytterlommer og én innerlomme

Glidelås: Toveis

Hette: Stramming bak og i hals

Lufting: Under armene

Størrelse: Normal

Vekt: 487 gram

Pris kr: 5499,-

skala
8/10

Rab har sitt navn etter gründeren Rab Carrington som på en ekspedisjon til Patagonia på 70-tallet ble stuck i Argentina uten utstyr på grunn av flystreik.

For å få tiden til å gå – i seks måneder – lærte han seg å sy. Tilbake i England startet han produksjon av håndsydde soveposer i 1980 og på grunn av stor etterspørsel måtte han ganske kjapt utvide produksjonen.

I 1981 ble RAB startet, og det ble begynnelsen på et aldri så lite eventyr innen sportsdesign.

Carrington solgte seg ut i 2007, men er fremdeles ambassadør for selskapet. 

Rab Muztag GTX Ascent Jacket er relativt lik både Arc'Teryx Alpha SV Gore Tex, Mammut Nordwand Advanced HS Hooded Jacket og Norrøna Trollveggen. Den er litt lettere enn Arc'Teryx og litt tyngre enn Norrøna og Mammut.

Jakkene har samme glidelås i front, bortsett fra Arc'Teryx som uforståelig nok har énveis-utgaven. Hva har de tenkt? Her må det ha skjedd en glitch i Arc'Teryx-universet.

Ellers har de relativt lik plassering av lommer i front, lufting under armene og en liten innerlomme til nøkler, mobil osv (noe Norrøna ikke har). Rab og Arc'Teryx har i tillegg en slags mesh-lomme uten glidelås, der du kan stappe inn saker som brukes litt oftere, som hansker, lue osv.

Hette: Dobbel stramming bak på hetta, som fungerer godt. Foto: Dag Hagen
Hette: Dobbel stramming bak på hetta, som fungerer godt. Foto: Dag Hagen

Rab, Norrøna og Mammut-jakkene er alle imponerende lette. Alle har litt fleecestoff på den innvendige folden på haka. Her går Norrøna av med seieren, siden de har lagt på nok til at det faktisk monner. 

Rab har brukt ulike Gore-Tex-typer på ulike steder på jakka, Gore-Tex Pro 30D og 40D, slik at den får større grad av vanntetthet på utsatte steder og større grad av pusteegenskaper der vanntrykket erfaringsmessig er mindre.

Til info hentyder tallene 30D og 40D på tykkelsen på ytterstoffet. Jo tykkere ytterstoff, jo mindre vanntrykk mot membranen er teorien. Altså er for eksempel Gore-Tex Pro 80D mer vanntett enn 40D, og mer slitesterkt, men også tyngre. 

Jakka slapp ikke inn noe vann, så her har Rab valgt sitt D-nummer på en god måte.  

Hetta har gode justeringsmuligheter med to punkter i bakkant og et på hver side foran. Stramming nede på jakka er av samme slaget og funker veldig bra. Knapp nede under den toveis glidelåsen gjør sikring for klatring til en lek. 

I front: To lommer, stramming av hette og en ikke helt tett glidelås. Foto: Dag Hagen
I front: To lommer, stramming av hette og en ikke helt tett glidelås. Foto: Dag Hagen

Arc'Teryx Alpha SV Gore Tex og Rab Muztag GTX Ascent Jacket fremstår som nesten helt like, både i passform og med tekniske løsninger. Eneste forskjell er at innerlommen er på motsatt side, men selv de har lik utforming. Og som nevnt at Rab har toveis glidelås i front. Hvorfor prisforskjellen er 2500 kroner er mer enn vi kan forstå. 

Med en såpass moderat pris og så mange finesser er Rab Muztag GTX Ascent Jacket et meget godt kjøp.

VURDERING
Bevegelighet
Vanntetthet
Hette
Pusteevne
Lufting
Vekt
Pris
Helhetsvurdering
PLUSS

Meget lett, bra bevegelighet, god kvalitet og lav pris

MINUS

Lite negativt

Test av Helly Hansen Odin 9 World Infinity Shell Jacket

Helly Hansen er et av Norges største klesmerker og er kanskje mest kjent for sine seilerjakker. Deres Odin 9 World Infinity Shell Jacket er glimrende til både topptur og isklatring.

Til fjells: Helly Hansen Odin 9 World Infinity Shell Jacket  vel plassert i Jotunheimen. Foto: Karoline Lund Hagen
Til fjells: Helly Hansen Odin 9 World Infinity Shell Jacket vel plassert i Jotunheimen. Foto: Karoline Lund Hagen
Helly Hansen Odin 9 World Infinity Shell Jacket

Stoff og membran: LIFA Infinity Pro (100% polypropylen, LIFA INFINITY-membran)

Lommer: Tre ytterlommer, den ene med todelt rom.

Glidelås: Enveis

Hette: To stramminger bak og to i front

Lufting: Under armene

Størrelse: En person som er medium/large må opp i large i denne

Vekt: 496 gram

Pris kr: 5499,-

skala
7/10

Det finnes ikke mange norske klesmerker som er eldre enn Helly Hansen. Det hele startet i 1877 da kaptein Helly Juell Hansen og hans kone Margrethe begynte produksjon av oilskin-klær av grovt sengetøy impregnert med linfrøolje.

Klærne var myntet på hardt vær, og gjorde suksess spesielt på havet. Resten er historie – en meget vellykket historie, og Helly Hansen er nå et av norskes største klesmerker. 

Helly Hansen-klær brukes over hele verden og er bejublet spesielt i seilermiljøet, der krevende forhold med vind, kulde og fuktighet kjøler ned en stakkar på kort tid. Produsenten er sponsor av den populære realityserien 71 grader nord, så der kan en del av bekledningen sees i bruk. 

Vi har testet jakka med det tøffe navnet Odin 9 World Infinity Shell Jacket, og var litt spente, siden Helly Hansen ikke akkurat satser hardt på jakker til isklatring. Den er en anelse tyngre enn de fleste jakkene i testen, men det er neglisjerbart.

I praksis: Helly Hansen Odin 9 World Infinity Shell Jacket  på ekte is på anlegget Snø i Lørenskog. Foto: Erik Neergaard
I praksis: Helly Hansen Odin 9 World Infinity Shell Jacket på ekte is på anlegget Snø i Lørenskog. Foto: Erik Neergaard

Helly Hansen har sin egen membran; Helly Tech, som de har hatt i mange år og utviklet like lenge. Vi brukte litt tid på å rydde opp i begrepene her, men det vi har landet på er følgende:

I 1970 oppfant Helly Hansen LIFA, som er et fiber og en stoffkonstruksjon som transporterer fukt ut og når fukten fordamper er stoffet tørrere enn om du for eksempel brukte bomull, der fukten setter seg i stoffet. Superundertøy altså.

LIFA Infinity Pro er bygd opp på LIFA-teknoloigien med LIFA Infinity-membran og LIFA ytterstoff. Jakkas stoff, fra innerst til ytterst heter altså LIFA Infinity Pro. Helly Hansen betegner på sine hjemmesider stoffet også som Helly Tech.

Uansett hevder de at denne kombinasjonen gjør Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket fullstendig vanntett og pustende.

Helly Tech var litt vel tett i da den ble introdusert på 90-tallet, i alle fall til klatring og topptur, men denne jakka virker både temmelig vanntett og godt pustende. Vi opplevde ingen lekkasjer i dusjen, iallefall, og vi opplevde den heller ikke som klam under klatring.

Alle slike membraner lekker bare man legger nok trykk på. Så spørsmålet er egentlig om jakka er vanntett nok, og det er den.

I front: Helly Hansen Odin 9 World Infinity Shell Jacket har to gode lommer i front, samt en mindre brystlomme i front. Vi ser også stramming av hetta, som fungerer bra. Foto: Dag Hagen
I front: Helly Hansen Odin 9 World Infinity Shell Jacket har to gode lommer i front, samt en mindre brystlomme i front. Vi ser også stramming av hetta, som fungerer bra. Foto: Dag Hagen

Ellers er Odin 9 World Infinity Shell Jacket en veldig pen jakke med mange fine finesser. Men som for alle jakkene i denne testen, har den også egenskaper som kanskje ikke er fullt så bra.

Nå er det bare et negativt moment vi skal henge oss opp i her og det er manglende toveis glidelås i front. Det gjør den dårlig egnet til sikring med klatresele om selen er under jakka. Dette fordi sikringsbremsen gjerne ender opp på magen under nedfiring, og da må jakka trekkes høyt opp eller være helt åpen for å funke.

Med toveis glidelås trekker man den litt opp, så gir det plass til sikringsbremsen. Da bør det også være knapp nederst som lukker jakka, slik at du holder bedre på varmen. 

Toveis glidelås er også bra på topptur og funker som luftemekanisme når det blåser litt mer enn at du vil ta av deg jakka. 

Bak: Dobbel stramming av hetta. Den nederste trekker toppen ned. Den øverste drar fronten bakover. Foto: Dag Hagen
Bak: Dobbel stramming av hetta. Den nederste trekker toppen ned. Den øverste drar fronten bakover. Foto: Dag Hagen

Utover dette er Odin 9 preget av gode løsninger, og kan for eksempel by på Recco skredsøkingssystem, der en liten dings er plassert i jakka, som gjør at du er søkbar om du skulle være så uheldig å bli tatt av ras. Meget smart – men det erstatter ikke skredsøker, slik at du kan redde andre. 

Den har videre toveis glidelåslufting under armene, god borrelåsstramming rundt håndleddene, en brystlomme, toveis glidelås til lommer som kan brukes til å varme henda (inngang fra armsiden) og en bra avstivet hette med gode og funksjonelle justeringsmuligheter.

Den øverste justeringen bak hetta er litt vanskelig å slakke på grunn av hard fjær og liten knapp, men dette er et problem mange av jakkene har.

Til slutt kan vi nevnte at det ikke er brukt noen kjemikalier som er skadelige for miljøet, og det er ikke nødvendig å impregnere jakka. Den skal forbli like vanntett selv etter slitasje, grunnet ytterstoffets LIFA-konstruksjon.

Alt i alt et kjempegodt valg for by, ski og skog i all slags vær. 

VURDERING
Bevegelighet
Vanntetthet
Hette
Pusteevne
Lufting
Vekt
Pris
Helhetsvurdering
PLUSS

Lett, tiltalende design, lommer kan også brukes til henda, god pris

MINUS

Mangler toveis glidelås i front

Test av Mammut Nordwand Advanced HS Hooded Jacket

Mammut er alltid et merke å regne med, og skuffer heller ikke med sin Nordwand Advanced HS Hooded Jacket. Denne skalljakka er perfekt til isklatring og topptur med sin lette vekt og gode passform.

I fjellet: Mammut Nordwand Advanced HS Hooded Jacket fikk seg en tur til Jotunheimen. Foto: Karoline Lund Hagen
I fjellet: Mammut Nordwand Advanced HS Hooded Jacket fikk seg en tur til Jotunheimen. Foto: Karoline Lund Hagen
Mammut Nordwand Advanced HS Hooded Jacket

Stoff og membran: Gore-Tex Pro Most breathable technology

Lommer: To ytterlommer, én med nøkkelfeste samt én innerlomme

Glidelås: Toveis

Hette: Stramming bak og i hals

Lufting: Under armene

Størrelse: Normal, litt smalere i livet enn de andre

Vekt: 446 gram (M)

Pris kr: 6499,-

skala
7/10

Sveitsiske Mammut slår famøse Arc’Teryx i alder med over 100 år. De oppsto i 1862 i Dintikon nord i Sveits.

Siden har merket vært en suksesshistorie, og foruten norske Ajungilak har de kjøpt den tradisjonsrike skoprodusenten Raichle og skismøringsmerket Toko. 

Vi har testet mange produkter fra Mammut opp igjennom årene og har som regel alltid vært imponert over kvaliteten. Videre er vi imponert over bredden i sortimentet. De har hjelmer, tau, seler, hardware, sko, treningsklær – og skalljakker.

Vi falt for Mammut Nordwand Advanced HS Hooded Jacket, foruten kvaliteten mye på grunn av vekten. Til isklatring er vekt veldig viktig og der innfrir jakka helt.

Finesser: Nordwand Advanced HS Hooded Jacket har god lufting under armene, gode lommer i front og bra justering av hetta. Foto: Dag Hagen
Finesser: Nordwand Advanced HS Hooded Jacket har god lufting under armene, gode lommer i front og bra justering av hetta. Foto: Dag Hagen

Den innfrir også på andre bruksfelt og kan skilte med følgende finesser: En liten innerlomme til nøkler, mobil osv. Toveis glidelås for lufting under armene. Fleece på haka (som godt kunne ha vært noe større). God avstivet hette med gode justeringsmuligheter bak og foran og enkel betjening med hansker. 

Veldig bra stramming nederst. Mammut hevder glidelåsen er vanntett – det vil si den samme YKK Vislon-glidelåsen som for Norrøna og Arc'Teryx (bortsett fra at Arc'Teryx sin ikke er toveis). Vi testet og den var absolutt ikke vanntett – det var lett å presse vannet igjennom. Sjelden har man behov for en helt vanntett glidelås, men vi trekker litt for å hevde at produktet har en kvalitet som absolutt ikke er tilstede. 

Snø: Mammut Nordwand Advanced HS Hooded Jacket testet i praksis på anlegget Snø på Lørenskog. Foto: Dag Hagen
Snø: Mammut Nordwand Advanced HS Hooded Jacket testet i praksis på anlegget Snø på Lørenskog. Foto: Dag Hagen

Når det er sagt pleier ikke Mammut å føre med usannheter, så dette kan være en liten glipp. Glidelåsen er ikke vanntett på hverken Norrøna-, Arc'Teryx- eller Mammut-jakka i denne testen. Den som kommer nærmest er Black Diamond Highline Stretch Shell med sin YKK Aquaguard glidelås. 

Bottom line er at Mammut Nordwand Advanced HS Hooded Jacket scorer helt i toppskiktet av de skalljakkene vi her har testet. Bare å løpe og kjøpe. 

VURDERING
Bevegelighet
Vanntetthet
Hette
Pusteevne
Lufting
Vekt
Pris
Helhetsvurdering
PLUSS

Lett, tiltalende design, innerlomme, toveis glidelås i front

MINUS

Lite negativt

Test av Black Diamond Highline Stretch Shell

Black Diamond Highline Stretch Shell er superlett og meget bevegelig. Den er derfor perfekt spesielt til isklatring.

Lett: Black Diamond Highline Stretch Shell er både kjempelett og har en super pris. Foto: Karoline Lund Hagen
Lett: Black Diamond Highline Stretch Shell er både kjempelett og har en super pris. Foto: Karoline Lund Hagen
KL_best_kjop
Black Diamond Highline Stretch Shell

Stoff og membran: BD.dry

Lommer: Tre ytterlommer 

Glidelås: Enveis

Hette: Stramming bak 

Lufting: Under armene

Størrelse: Normal

Vekt: 325 gram

Pris kr: 2999,-

skala
9/10

Black Diamond er et relativt gammelt firma med nytt navn. Det var den ærverdige amerikaneren Yvon Chouinard som startet det hele i 1957 i California da han kjøpte en brukt smie.

I den banket han ut bladbolter som han solgte til klatrere fra bilen sin i Yosemite, for å finansiere sine hovedgeskjefter – surfing og klatring.

Boltene gjorde stor suksess, og det ble starten på Chouinard Equipment Ltd

Firmaet ble nedlagt og startet på nytt i 1989 under navnet Black Diamond for å unngå søksmål, som jo ikke er en uvanlig greie «over there». Det gikk jo en stund sport i å saksøke firmaer for alle mulige småsaker, som for eksempel at bruksanvisningen på klatreselen ikke var tydelig nok.

Samtidig hadde mister Chouinard startet klesprodusenten Patagonia, som nok de fleste har hørt om. En driftig kar altså. 

Da vi innkalte til test ble vi litt overrasket over å motta det som virket som en treningsjakke. Forventningene var typ tradisjonell «Gore Tex», som jo har blitt et egennavn på skalljakke. 

Highline Stretch Shell veier nesten ingenting – 325 gram. Allikevel tåler den en vannsøyle på 20 000 mm, altså like mye som de fleste andre jakkene i denne testen oppgis å skulle tåle. Her må det da være noe muffins?

Front: En brystlomme og glidelås som er den tetteste i testen. Foto: Dag Hagen
Front: En brystlomme og glidelås som er den tetteste i testen. Foto: Dag Hagen
Hette: Enkel men funksjonell stramming bak på hetta. Foto: Dag Hagen
Hette: Enkel men funksjonell stramming bak på hetta. Foto: Dag Hagen

Vel, for å gå igjennom finessene så har vi følgende specs: 

BD.dry membran som altså skal tåle like mye vannbank som de andre jakkene. Dette til tross for at den føles som en joggejakke. Vi kan kort konkludere med at jakka ikke lakk vann i dusjen. Det skyldes nok også at den er impregnert med «GTT Breathable Water Protection Technology» som skal være mye bedre enn det meste av sammenlignbare impregneringer. 

What? Enveis glidelås i front. Et uforståelig valg som klatrejakke, siden det er vanskelig å sikre om jakka ligger utenpå selen. Foto: Dag Hagen
What? Enveis glidelås i front. Et uforståelig valg som klatrejakke, siden det er vanskelig å sikre om jakka ligger utenpå selen. Foto: Dag Hagen

Videre kan vi nevne god lufting under armene, god stramming i vristen, en glidelås i front som det er vanskelig å få vann igjennom (YKK Aquaguard) men som vel og merke er enveis. Selvfølgelig tapede sømmer og enkelt justerbar hjelmdesignet hette. To gode lommer og en mindre utvendig brystlomme, enkel stramming nederst og altså en helt latterlig lav vekt. 

Det som gjør Black Diamond Highline Stretch Shell til en vinner er nettopp kombinasjonen av vekt, vanntetthet og pris. 

For den har jo alle de andre kvalitetene. Enkelt et helt konge kjøp.

I praksis: Black Diamond Highline Stretch Shell snart på vei opp i isen på vinteranlegget Snø på Lørenskog. Foto: Erik Neergaard
I praksis: Black Diamond Highline Stretch Shell snart på vei opp i isen på vinteranlegget Snø på Lørenskog. Foto: Erik Neergaard
VURDERING
Bevegelighet
Vanntetthet
Hette
Pusteevne
Lufting
Vekt
Pris
Helhetsvurdering
PLUSS

Meget bevegelig, fantastisk lett, rimelig pris

MINUS

Mangler toveis glidelås

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,

Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.